İçeriğe atla

Teslimat (ticaret)

Bir teslimat kamyonu

Teslimat, kargo ve malları bir konumdan önceden tanımlanmış bir konuma taşıma sürecidir. Teslimat, satış ve ticaret'in sonucudur.[1]

Teslimat araba, scooter, bisiklet, motosiklet, motorlu trotinet, ayrıca furgon, minivan, kargo uçağı, kargo gemisi, mikrovan, panelvan, tır, kamyon, son yıllarda otonom araba, teslimat dronu ve robotik gibi araçlar da kullanabilir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "What is E-commerce Delivery | Gati-KWE". GATI-KWE - A leading Express Distribution and Supply Chain service provider (İngilizce). 30 Ağustos 2021. 26 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Fast Delivery: a key strategy for your E-commerce - ShippyPro Blog". www.blog.shippypro.com (İngilizce). 3 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 767</span>

Boeing 767, Amerikan yapımı, orta menzilli, geniş-vücutlu, iki motorlu yolcu ve kargo taşımacılığında kullanılan uçaktır: 767-200 // 767-200ER // 767-300 // 767-300ER // // 767-400ER // 767-300F Kargo olmak üzere 6 modeli vardır. Yolcu kapasitesi 181 ile 375 arası değişir, normal seyir hızı her altı modelde de 0.8 mach (851 km/h) dır. Maksimum Yüklü Menzili 5,200 = 6,590 deniz mili (9,400=12,200 km)dir. İlk hizmete 1982’de girmiştir. Ve aynı zamanda aletli uçuş kullanan ilk yolcu uçağıdır.

INCOTERMS, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standarda kavuşturulması amacıyla uygulamaya konulan bir programdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

Delivery Hero, Berlin, Almanya merkezli halka açık bir çevrimiçi gıda dağıtım hizmeti. Şirket Avrupa, Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu'da 40'ın üzerinde ülkede, 500.000'den fazla restoran ile birlikte çalışmaktadır. Şirket Mayıs 2015'te Türk yemek sipariş sitesi Yemeksepeti.com'u 589 milyon dolara satın almıştır.

Uber Eats, Uber tarafından çevrimiçi yemek siparişi ve dağıtımı, yemek teslimi, paket teslimi, kuryecilik alanında hizmet vermesi amacıyla 2014 yılında San Francisco'da kurulmuş bir platformdur. UberEATS kullanıcıların mobil uygulama veya web sitesi üzerinden vermiş olduğu siparişin araba, scooter, bisiklet veya yaya olarak kuryeler tarafından teslim edilmesi şeklinde çalışmaktadır.

Hayalet restoran sadece yemek teslimatı yapacak şekilde çalışan restoran işletmesidir. Müşterilerin telefon, mobil uygulama, internet sitesi veya çevrimiçi yemek sipariş sistemleri üzerinden vermiş olduğu yiyecek-içecek siparişlerini kurye ile teslim edecek şekilde çalışmaktadır. Hayalet restoranlar normal bir restoranda olduğu gibi müşterilere hizmet edecek yiyecek yeri bulundurmadığından başta gayrimenkul olmak üzere, çalışan, ekipman gibi giderleri daha az olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amazon Prime</span> Amazon.com tarafından sunulan ücretli abonelik servisi

Amazon Prime, kullanıcılara normal Amazon müşterilerinde bulunmayan veya ücretli olarak sunulan ek hizmetlere erişim sağlayan Amazon'un ücretli bir abonelik programıdır. Hizmetleri arasında aynı, bir veya iki günde teslimat, müzik ve video akışı bulunur. Ocak 2020'de Amazon, Prime'ın dünya çapında 150 milyondan fazla abonesi olduğunu açıkladı. Eylül 2020 itibarıyla Türkiye'de kullanımı açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GoPuff</span> Dijital bir teslimat servisi

goPuff, Eylül 2020 itibarıyla 500'den fazla ABD şehrinde 200 yerine getirme merkezi aracılığıyla çalışan bir dijital dağıtım hizmetidir. Kullanıcılar, ürünleri çevrimiçi olarak veya goPuff uygulaması aracılığıyla sipariş edebilir ve ürünleri teslim alabilir.

Tapingo, üniversite kampüslerinde gel al ve yemek dağıtım hizmetleri için önden sipariş vermeye yarayan bir mobil ticaret uygulamasıdır.

Instacart, ABD ve Kanada'da market alışverişi, teslimatı ve teslim alma (gel-al) hizmeti sunan bir Amerikan şirketidir. Şirket, hizmetlerini bir web sitesi ve mobil uygulama üzerinden sunmaktadır. Hizmet, müşterilerin katılımcı perakendecilerden alışveriş yapmalarına ve alışverişin kişisel olarak son müşteriler tarafından yapılmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Foodpanda</span> Alman mobil yemek dağıtım şirketi

Foodpanda (foodpanda olarak stilize edilir) Berlin merkezli bir şirket olan Delivery Hero SE'nin sahip olduğu ve yaklaşık 50 ülkede faaliyet gösteren bir mobil yemek teslimatı pazarıdır. Çoğunlukla Asya Pasifik, Bulgaristan ve Romanya'da aktiftir. Merkezi Almanya, Berlin'dedir.

Shipt, Target Corporation'a ait bir Amerikan teslimat hizmetidir. Merkezi Birmingham, Alabama'dadır.

Postmates, restoranlarda hazırlanan yiyeceklerin ve diğer ürünlerin teslimatını yapan yerel bir Amerikan şirketidir. Şubat 2019 itibarıyla Postmates, Amerika'nın 2.940 şehrinde faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yemek teslimi</span> Kurye ve yemek dağıtım hizmeti

Perakende yemek teslimi bir kurye hizmeti ve yemek dağıtım hizmetidir. Çoğu zaman yemek aboneliği ile de yapılır. Restoran, mağaza veya bağımsız yemek dağıtım şirketi müşteriye yiyecek teslim eder. Bir sipariş genellikle bir restoran veya bakkalın web sitesi veya mobil uygulaması ya da yemek siparişi şirketi aracılığıyla yapılır. Teslim edilen ürünler, entree, mezeler, içecekler, tatlılar veya bakkaliye ürünlerini içerebilir. Tipik olarak ürünler poşet, kutu veya torbalarda teslim edilir. Teslimatı yapan kişi normalde araba kullanır, ancak evlerin ve restoranların birbirine daha yakın olduğu büyük şehirlerde scooter, bisiklet, motosiklet veya motorlu trotinet, ayrıca furgon, minivan, mikrovan, panelvan, kamyon gibi araçlar da kullanabilir. Son zamanlarda, teslimatları tamamlamak için ABD ve İngiltere'de Starship Technologies gibi şirketler tarafından otonom araçlar kullanıldı. Ayrıca otonom araba, teslimat dronu ve teslimat robotu gibi araçlar da popülerleşmekdedir.

Çevrimiçi bakkal çevrimiçi sipariş vermeye veya bakkaliye ürünlerini içeren bağımsız bir e-ticaret hizmetine izin veren sanal bakkaldır.

<span class="mw-page-title-main">UPS Airlines</span>

UPS Airlines, Louisville, Kentucky merkezli bir havayolu kargo şirketidir. Uçulan yük hacmi bakımından dünya çapında dördüncü en büyük kargo havayolu olan UPS Havayolları, dünya çapında 815 noktaya uçmaktadır. 1988'deki lansmanından bu yana UPS'in yüzde yüz iştiraki olan havayolu, 2018'de 30. faaliyet yılını kutladı.

<span class="mw-page-title-main">Paket teslimi</span>

Paket teslimi, kargo ve paketlerin, yüksek değerli postaların tek gönderi olarak teslim edilmesidir. Yemek teslimi de buna aittir. Hizmet, posta sistemi, ekspres posta hizmetleri, özel kurye şirketleri ve LTL nakliye şirketi tarafından sağlanır. İlk kez 1852'de Wells Fargo, hem bankacılık hem de ekspres hizmetleri sağlamak için kuruldu. Son yıllarda elektronik ticaret'de sık uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Teslimat robotu</span>

Teslimat robotu, lojistikte genellikle son varış adresine teslimat hizmeti sağlayan otonom bir robottur. Operatör, robotun bir engele takılması gibi robotun kendi kendine çözemeyeceği belirli durumlarda robotu uzaktan izleyebilir ve kontrol altına alabilir. Teslimat robotları, yemek teslimatı, paket teslimatı, hastane teslimatı ve oda servisi gibi farklı ortamlarda kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Teslimat dronu</span>

Teslimat dronu, teslimat amacıyla kullanılan insansız hava aracıdır. Teslimat dronları tipik olarak otonom ve elektriklidir. COVID-19 pandemisi zamanında teslimat dronları yaygın olarak posta, yemek teslimi ve paket teslimi'nde, ayrıca kan ürünleri, aşılar, ilaçlar, tıbbi numuneler ve tıbbi ürünleri taşımak için kullanıldı.