İçeriğe atla

Tesfaye Gebre Kidan

Tesfaye Gebre Kidan
ተስፋዬ ገብረ ኪዳን
Geçici Etiyopya Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
21 Mayıs 1991 - 27 Mayıs 1991
Yerine geldiğiMengistu Haile Mariam
Yerine gelenMeles Zenawi
Etiyopya Demokratik Halk Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı
Görev süresi
28 Temmuz 1973 - 18 Aralık 1975
BaşkanMengistu Haile Mariam
Yerine geldiğiFisseha Desta
Yerine gelenMakam kaldırıldı
Kişisel bilgiler
Doğum 1935
Hararghe, Etiyopya İmparatorluğu
Ölüm 2 Haziran 2004
(68-69 yaşında)
Addis Ababa, Etiyopya
Partisi Etiyopya İşçi Partisi
Mesleği Asker, Siyasetçi

Tesfaye Gebre Kidan (Amharca: ተስፋዬ ገብረ ኪዳን) (d. ~1935 - ö. 2 Haziran 2004), Etiyopyalı asker ve siyasetçi. Kidan, Afrika ülkesi Etiyopya'da 1991 yılında kısa bir süre geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Önceli Mengistu Haile Mariam'ın 21 Mayıs 1991 tarihindeki istifasının ardından geçici olarak makama gelen Kidan, 27 Mayıs 1991 tarihinde gerçekleştirilen darbe ile görevinden ayrılmak durumunda kalmış ve devlet başkanlığı sadece altı gün sürmüştür.

Kidan 2 Haziran 2004 tarihinde Addis Ababa'da ölmüştür.

Dış bağlantılar

  • Gebru Tareke, The Ethiopian Revolution: War in the Horn of Africa (New Haven: Yale University, 2009)

İlgili Araştırma Makaleleri

2004 (MMIV) Miladi takvim'in Perşembe günü başlayan artık yılı. 2000'lerin 4. yılı. Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Pirinç Yılı, UNESCO tarafından ise Köleliğe Karşı Mücadele ve Kaldırılmasına Karşı Uluslararası Yıl olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Çetin</span> 20. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Hikmet Çetin, Türk siyasetçi, devlet adamı ve eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı. CHP Genel Başkanlığı görevini Şubat 1995 - Eylül 1995 tarihleri arasında sürdürmüştür. Mart 1995 - Ekim 1995 ve Ekim 1978 - Kasım 1979 tarihleri arasında Başbakan yardımcılığı görevini sürdüren Çetin, birçok hükûmette görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Sezgin</span> 18. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

İsmet Abdullah Sezgin, Türk siyasetçi. "İsmet Abi" diye anılmış, uzun yıllar Türk siyasetinde birçok görev üstlenmiş ve aynı zamanda Süleyman Demirel'in yakın çalışma arkadaşı olarak bir kariyer sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Abaşidze</span>

Aslan Abaşidze, Sovyetler Birliği, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti vatandaşı siyaset adamı. 1991 ve 2004 yılları arasında Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Hükûmeti</span> Türk Kurtuluş Savaşında kurulan direniş hükûmeti

Kendisini Türkiye Devleti veya Türkiye olarak tanımlayan ve yaygın olarak Ankara Hükûmeti adıyla anılan Büyük Millet Meclisi Hükûmeti, Türk Kurtuluş Savaşı (1919-1923) ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Ankara merkezli geçici ve devrimci Türk hükûmetiydi. Osmanlı Sultanı tarafından yönetilen çökmekte olan İstanbul Hükûmeti'nin aksine, Anadolu Hareketi tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Bremer</span> Amerikalı diplomat

Lewis Paul Bremer III; Amerikalı diplomat.

İtalya cumhurbaşkanları listesi, 1948 yılında İtalya Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinden sonra görev yapan cumhurbaşkanlarının listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Idriss Déby</span>

Idriss Déby Itno, Çadlı siyasetçi ve asker. 1990 yılından 2021'de ölene kadar Çad Devlet Başkanı olarak görev aldı. Ayrıca Yurtsever Kurtuluş Hareketi'nin başkanlığını yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Panayotis Pikrammenos</span> Yunan hâkim ve siyasetçi

Panayotis Pikrammenos, Yunan yargıç ve yapılan genel seçimlerden seçimlerinden sonra 16 Mayıs 2012 - 20 Haziran 2012 tarihleri arası Yunanistan geçici hükûmetinin eski başbakanıdır. 9 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla başbakan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çad devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Çad'ın 1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından günümüze kadar görev yapmış devlet başkanlarının listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan İstihbarat Servisi</span>

Gürcistan İstihbarat Servisi (GIS) merkezi Tiflis bölgesinde olan, Gürcistan'ın ulusal istihbarat kuruluşudur. Hizmetin mevcut başkanı 2013 yılında atanan Davit Sujashvili'dir.

Bu liste Somali devlet başkanlarının bir listesidir. Cumhurbaşkanlığı makamının 1960 yılında kurulmasından bu yana 9 resmi cumhurbaşkanı olmuştur. Cumhurbaşkanı, Somali'nin devlet başkanı ve Somali Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Şu anki makam sahibi, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hasan Şeyh Mahmud'dur. Daha önce 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 2012-2017 yılları arasında görev yapan Mahmud, bu görevi birkaç kez üstlenen ilk kişidir.

Durarara!! veya kısaca DRRR!!, Ryohgo Narita tarafından yazılan bir light novel serisidir. Seri, Nisan 2004-Ocak 2014 tarihleri arasında ASCII Media Works'ün Dengeki Bunko baskısı altında yayınlandı. Seri, kafasını kaybetmiş ve yeraltı organizasyonları için teslimatçılık yapan bir dullahanın etrafında şekillenen olayları konu almaktadır. Çete savaşları, bir doğrayıcı, bir ilaç şirketi, birçok bilgi bilen ve insanlarla oynamayı seven bir bilgi satıcısı ve en önemlisi gizemli bir çete olan Dollars bu olaylarda ana etmenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı</span> Kuzey Makedonyanın devlet başkanı

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cassam Uteem</span>

Cassam Uteem, Mauritiuslu siyasetçi. Uteem, Afrika ada ülkesi Mauritius'ta 1992 ile 2002 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Meclis (Ermenistan)</span> Ermenistanın tek meclisli yasama organı

Ermenistan Ulusal Meclisi, Ermenistan'ın tek meclisli yasama organıdır. Gayriresmi olarak Ermenistan Parlamentosu olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Kaunda</span>

Kenneth David Kaunda, Zambiyalı öğretim görevlisi ve siyasetçi. Kaunda, Afrika kıtasında yer alan Zambiya'nın ilk devlet başkanı olarak 1964 ile 1991 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cyril Ramaphosa</span> 5. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Cyril Ramaphosa, Güney Afrikalı siyasetçi. Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 15 Şubat 2018 tarihinden bu yana devlet başkanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Milan Kučan</span>

Milan Kučan 23 Aralık 1991'den 22 Aralık 2002'ye kadar Slovenya'nın ilk Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Sloven bir politikacı. Slovenya cumhurbaşkanı olmadan önce, 10 Mayıs 1990-23 Aralık 1991 tarihleri arasında SR Slovenya Başkanlığının 13. Başkanıydı.