İçeriğe atla

Teselya

Teselya
YunancaΘεσσαλία
Periferi
ÜlkeYunanistan Yunanistan
Merkezi Olmayan İdareTeselya ve Orta Yunanistan
Alt idari birimler
Liste
İdare
 • Belediye başkanıKonstantinos Agorastos (Yeni Demokrasi)
Yüzölçümü
 • Toplam14.036,64 km²
Nüfus
 (2011)[1]
 • Toplam732.762
 • Yoğunluk52/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)
ISO 3166 koduGR-E
Resmî site
pthes.gov.gr

Tesalya veya Teselya (YunancaΘεσσαλία - Thessalía), Yunanistan'ı oluşturan 13 bölgeden biridir. Dört alt yönetim birimine ayrılmıştır. Merkezi Larisa kentidir. Orta Yunanistan'da bulunan bölgenin Ege Denizi'nin batı kıyılarına sınırı vardır. Çok köklü bir geçmişi olan Tesalya 1394 yılında Osmanlı Devleti sınırları içine katılmış ve 1881'de Yunanistan'a bağlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Demographic and social characteristics of the Resident Population of Greece according to the 2011 Population" (PDF). Housing Census. Hellenic Statistical Authority. 12 Eylül 2014. 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Makedonya ve Trakya</span> Yunanistanın 13 idari bölümünden biri

Doğu Makedonya ve Trakya, Yunanistan'ın on üç idari bölgesinden biridir.

  1. Drama ili, başkent Drama
  2. Kavala ili, başkent Kavala
  1. İskeçe, başkent İskeçe
  2. Rodopi ili, başkent Gümülcine
  3. Evros ili, başkent Dedeağaç
<span class="mw-page-title-main">Batı Makedonya</span>

Batı Makedonya, Yunanistan'da bir idari bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Mora (bölge)</span>

Mora, Yunanistan'da bir idari bölge.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ege</span>

Güney Ege, Yunanistan'da bir idari bölge. Ege Denizinin Güney Bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Yunanistan</span>

Batı Yunanistan, Yunanistan'da bir idari bölge.

<span class="mw-page-title-main">Orta Makedonya</span>

Orta Makedonya, Yunanistan'da bir idari bölge. Yaklaşık 1,9 milyonluk nüfusu ile Yunanistan'ın Attika'dan sonraki en kalabalık ikinci bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">İyon Adaları</span>

İyon Adaları, aynı zamanda Yediadalar olarak da geçen adalar grubu.

<span class="mw-page-title-main">Aleksinaç</span> Sırbistanda kasaba

Aleksinaç, Sırbistan'ın Nišava ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 707 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 51.462'dir.

<span class="mw-page-title-main">Paraćin</span>

Paraćin, Sırbistan'ın Pomoravlje ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, Büyük Morava Nehri vadisinde yer almaktadır. Yüzölçümü 542 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 54,267'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kanije, Sırbistan</span>

Kanije, Sırbistan'ın Voyvodina özerk bölgesine bağlı Kuzey Banat ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, ülkenin kuzeyinde Macaristan sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 400 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 25,343'tür.

<span class="mw-page-title-main">Çoka</span>

Çoka, Sırbistan'ın Voyvodina özerk bölgesine bağlı Kuzey Banat ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 321.0 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 11,398'dir.

<span class="mw-page-title-main">Attika Merkezi Olmayan İdaresi</span>

Attike veya Attika Merkezi Olmayan İdaresi, Yunanistan'ın yedi merkezi olmayan idaresinden biridir. İdare, Attika bölgesini kapsamaktadır. Yüzölçümü 3.808 km² olan idarenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 3.828.434'tür. Merkezi aynı zamanda Yunanistan'ın başkenti olan Atina'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Merkezi Olmayan İdaresi</span>

Ege Merkezi Olmayan İdaresi, Yunanistan'ın yedi merkezi olmayan idaresinden biridir. İdare, Kuzey ve Güney Ege bölgelerini kapsamaktadır. Yüzölçümü 9.122 km² olan idarenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 508.246'tür. Merkezi Pire'dır.

<span class="mw-page-title-main">Girit Merkezi Olmayan İdaresi</span>

Girit Merkezi Olmayan İdaresi, Yunanistan'ın yedi merkezi olmayan idaresinden biridir. İdare, Girit bölgesini kapsamaktadır. Yüzölçümü 8.336 km² olan idarenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 623.065'tir. Merkezi Kandiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Epir ve Batı Makedonya Merkezi Olmayan İdaresi</span>

Epir ve Batı Makedonya Merkezi Olmayan İdaresi, Yunanistan'ın yedi merkezi olmayan idaresinden biridir. İdare, Epir ve Batı Makedonya bölgelerini kapsamaktadır. Yüzölçümü 18.654 km² olan idarenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 620.545'tir. Merkezi Yanya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi</span>

Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi, Yunanistan'ın yedi merkezi olmayan idaresinden biridir. İdare, Orta Makedonya ve Doğu Makedonya ve Trakya bölgelerini kapsamaktadır. Yüzölçümü 32.968 km² olan idarenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 2.490.290'dır. Merkezi Selanik'tir.

<span class="mw-page-title-main">Mora, Batı Yunanistan ve İyonya Merkezi Olmayan İdaresi</span>

Mora, Batı Yunanistan ve İyonya Merkezi Olmayan İdaresi, Yunanistan'ın yedi merkezi olmayan idaresinden biridir. İdare, Mora, Batı Yunanistan ve İyon Adaları bölgelerini kapsamaktadır. Yüzölçümü 28.847 km² olan idarenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1.465.554'tür. Merkezi Patras'tır.

<span class="mw-page-title-main">Teselya ve Orta Yunanistan Merkezi Olmayan İdaresi</span>

Teselya ve Orta Yunanistan Merkezi Olmayan İdaresi, Yunanistan'ın yedi merkezi olmayan idaresinden biridir. İdare, Teselya ve Orta Yunanistan bölgelerini kapsamaktadır. Yüzölçümü 29.586 km² olan idarenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1.280.152'dir. Merkezi Larisa'dır.

<span class="mw-page-title-main">1912-1913 Londra Konferansı</span>

Londra Barış Konferansı veya Büyükelçiler Konferansı olarak da bilinen 1912-1913 Londra Konferansı, o zamanın altı Büyük Gücü'nün uluslararası bir zirvesiydi. Birinci Balkan Savaşı'nda Balkan Birliği ordularının Osmanlı Devleti'ne karşı kazandığı başarılar nedeniyle Aralık 1912'de toplandı. Konferans özellikle, toprak edinimleri konusunda savaşan güçler arasında hakemlik yapmayı ve aynı zamanda çatışma sırasında bağımsızlığı ilan edilen Arnavutluk'un geleceğini belirlemeyi amaçladı.