İçeriğe atla

Tersine Dünya (roman)

Kontrol Edilmiş
Tersine Dünya
YazarOrhan Kemal
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
KonuErkek egemenliğinin kadın egemenliği ile yer değiştirdiği bir dünyada yoksul insanların gündelik yaşamı ve namus kavramı.
TürMizahi roman
Yayım1968

Tersine Dünya, Orhan Kemal'in kaleme aldığı, 1968 yılında tefrika edilen ve yazarın ölümünden sonra yayımlanan mizahi roman.

Yazarın 1968'de "Pardon" mizah dergisinde tefrika ettiği roman 1986 yılında Yön Yayıncılık, 2000 yılında Tekin Yayınevi, 2007 yılında Everest Yayınları tarafından basıldı.[1] Yedi bölümden oluşur. Yoksul ve küçük adamların özlemlerini, sınıf atlama isteklerini zaaflarını anlatılır ancak kadının ve erkeğin toplumsal hayattaki görev ve davranış biçimlerini tersine çevrilmiştir ve bu yolla cinsler üzerinde sosyal aksaklıklar yerilmekte; sosyal baskıların açtığı arızaların açığa çıkarılmaktadır.

Eser 1993 yılında aynı adla sinemaya uyarlandı. Mustafa Gültekin tarafından tiyatroya uyarlanarak 1994'te Turgay Kantürk’ün yönetiminde Bakırköy Yunus Emre Sahnesi’nde, 2015’te İstanbul Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen[2] eser, 2016 yılında Engin Alkan tarafından tiyatroya uyarlanarak Bursa Nilüfer Belediyesi Tiyatrosu’nda, 2023 yılında ise Ceyhun Yağmurlar yönetiminde ve Yusuf Berkay Alim'in 2.reji asistanlığında İstanbul Barosu Tiyatrosu tarafından sahnelenmiştir.[3]

Olay örgüsü

Belalı bir üç kâğıtçı olan Bitirim Leyla, kocasını sürekli döven, üç çocuk annesi bir kadındır. Aşırı içkili olarak ve küfürler ederek mahalleye girdiği için Bekçi Fethiye ile ağız dalaşına girer; semt karakolunun komiseri Sarışın Ayten Hanım tarafından sorguya çekilir. Çocuklarıyla gelip komisere yalvaran kocası Mustafa sayesinde komiser onu affedip evine gönderir.

Leyla bir gece önce parasının tümünü Zilli Nigârla Mahmure’ye kaptırdığı için ertesi gün deniz kıyısında üç kâğıt açar, ancak olay çıkar. Kaçıp gittiği meyhanede sarhoş olup yine olay çıkarınca tutuklanır ve bu sefer karısının yalvarmaları onu kurtaramaz. Cezaevi gardiyanı, karısını ziyarete geldiği sırada Mustafa’yı görüp aşık olur; adresini öğrenip evine gider. Eve gittiği sırada Mustafa evde olmadığı için oğlu ile oynaşır.

Mustafa, komşusu Hasan’ın kocası Muhasebeci Hayriye’nin çalıştığı fabrikada işe girmek için başvurur. Hayriye, ona yardımcı olup sonra onunla ilişki kurmayı istemektedir ancak fabrikanın yetmişlik patronu daha hızlı davranır; Musfaya’yı fabrikada değil köşkte işe alır.

Bitirim Leyla ile Mustafa’nın oğlu, babasının yerine geçip patronla evlenmeyi, yaşlı patronun ölümünden sonra servete konmayı ve sevgilisi Filiz ile evlenmeyi kurar.

Bu sırada tahliye olan Bitirim Leyla, kocasını evde bulamayınca onu genelevlerde arar. Orada Apo ile birlikte olur ve ona aşık olur. Apo ile evlenmek istediğinden Mustafa ile boşanmaya karar verir ve boşanabilmek için onu aramaya devam eder. Muhasebeci Hayriye vasıtasıyla yaşlı patronla tanışır. İki kadın, kendi sevgililerinin güzelliği konusunda inatlaşır ve İnci Pavyon’da buluşur. Bu buluşma sırasında her şey ortaya çıkar. Herkesin yeni durumu kabul etmesiyle roman son bulur.

Kaynakça

  1. ^ Gençay, Güngör. "Orhan Kemal ve Tersine Dünya". 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  2. ^ "Tersine Dünya". www.istdt.gov.tr/. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  3. ^ "Nilüfer Belediyesi Tiyatro'dan Tersine Dünya". www.nilufer.bel.tr/. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Atay</span> Türk yazar (1934–1977)

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı.

<i>Berlin in Berlin</i> Sinan Çetinin yönettiği 1993 yapımı film

Berlin in Berlin, 1993 yapımı film.

<i>Üçüncü Sayfa</i> Zeki Demirkubuz filmi

Üçüncü Sayfa, 1999'da yayınlanan Türk drama filmi. Zeki Demirkubuz, hem filmin senaryosunu yazdı hem filmi yönetti. Filmin öyküsü filmlerde figüranlık yapan İsa'nın mafyatik bir ortamda elli dolar çalmakla suçlanması ile başlar. Filmin başrollerinde İsa rolüyle Ruhi Sarı, Meryem rolüyle Başak Köklükaya yer alır.

<i>Ateşten Gömlek</i> Halide Edib Adıvar tarafından yazılan roman

Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Tahir</span> Türk roman yazarı ve senarist (1910–1973)

Kemal Tahir, asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir, Türk romancı, yazar, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Ferit Tek</span> Türk yazar

Müfide Ferit Tek, Türk romancı.

Mehmet Rauf, Türk hikâyeci ve romancı. Mehmet Rauf'un dışında, Rauf Vicdani, Besim Rauf, Cemil Jüpon, Ali Necdet, Mehmet Nafiz imzalarını da kullandı.

<i>Hababam Sınıfı</i> (roman) Rıfat Ilgazın eseri (1957)

Hababam Sınıfı, Rıfat Ilgaz'ın eğitim gördüğü Kastamonu Lisesi'ndeki anılarından hareketle yazdığı, 1957 yılında yayımlanan gençlik romanı.

<i>Organize İşler</i> 2005 yapımı Türk filmi

Organize İşler, Yılmaz Erdoğan'ın 2005 yılında hem yönetip hem de başrolünü oynadığı, İstanbul'da çekilen dolandırıcılık hikâyesinin anlatıldığı aksiyon, komedi filmi.

<i>Yılan Hikâyesi</i> Türk televizyon dizisi

Yılan Hikâyesi, Yağmur Ajans imzalı, başrollerini Meltem Cumbul, Memet Ali Alabora, Çetin Tekindor, Ayten Gökçer, Süleyman Turan ve Emre Kınay'ın paylaştığı, 1999-2002 yılları arasında Kanal D'de yayımlanmış olan dram, komedi ve polisiye türündeki Türk televizyon dizisidir. 3 sezondan oluşan dizi, 90. bölümü ile sona erdi.

<i>Akasya Durağı</i> Türk televizyon dizisi

Akasya Durağı, 2008-2012 yılları arasında yayımlanan komedi ve aile türündeki Türk televizyon dizisidir. Yönetmenliğini Yaşar Seriner'in üstlendiği dizi, Erler Film tarafından yapılmıştır. 1995-2003 yılları arasında yayınlanan Çiçek Taksi dizisinin yenilenmiş uyarlamasıdır. Dizi, 14 Temmuz 2008'de Kanal D'de yayımlanmaya başladı ve 134. bölüme kadar Kanal D'de yayımlanmış, 135. bölümden itibaren Star TV'de yayımlanmaya devam etmiş ve burada 7 Şubat 2012'de yayımlanan 152. bölümü ile final yaptı.

Şebnem Köstem, Türk tiyatro ve sinema sanatçısıdır.

<i>Eskici ve Oğulları</i> Orhan Kemal tarafından yazılan roman

Eskici ve Oğulları, Orhan Kemal'in yazdığı psikolojik ve sosyal bir romandır.

<i>Zehra</i> (roman) roman

Zehra, Nabizâde Nâzım'in yazdığı ve ilk defa 1894'te Servet-i Fünûn'da tefrika olarak yayımlanmış romandır. Türk edebiyatının ilk psikolojik roman denemesi kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiliğin evliliğe bakış açısı</span>

Yahudilikte evlilik, Tanrı'nın müdahil olduğu bir Yahudi erkek ve bir Yahudi kadın arasında yapılan birleşme anlaşmasının belgelenmesidir. Evliliğin tek koşulu çocuk yapmak olmamasına rağmen bu emrin yerine getirilmesi beklenir. Esas merkezi odak kadın ile erkeğin ilişkisidir. Ruhani anlamda evlilik, kadın ile erkeğin ruhlarının bir bütün olmasıdır. Bu sebeple evlenmemiş adam "tam" sayılmaz çünkü ruhu henüz tamamlanmamıştır ve yarımdır.

<i>Kanlı Düğün</i> (oyun)

Kanlı Düğün Federico Garcia Lorca'nın bir tragedya oyunu. Lorca'nın "Köy Trajedileri Üçlemesi" adlı üçlemesinin ilk oyunudur Lorca, oyunu 1932'de yazdı ve ilk olarak 1933'te Madrid'te, aynı yıl Buenos Aires'te sahnelendi.

<i>Patrondan Kurtulma Sanatı</i>

Patrondan Kurtulma Sanatı, Seth Gordon tarafından yönetilen, senaryosunu Michael Markowitz, John Francis Daley ve Jonathan Goldstein'in yazdığı, Markowitz'in hikâyesinden uyarlanan 2011 yapımı kara mizah filmidir. Başrollerinde Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Colin Farrell, Kevin Spacey ve Jamie Foxx yer almaktadır. Bateman, Day ve Sudeikis'in canlandırdığı üç arkadaşın kendilerine zorbalık eden patronlarını öldürmeye karar vermelerini anlatır.

<i>Kor</i> (film, 2016)

Kor, Zeki Demirkubuz tarafından yazılıp yönetilmiş sinema filmi.

Yılanı Öldürseler, Yaşar Kemal'in aşk, töre ve anne şefkati üçgeninde filmlere konu olmuş romanıdır. Eserde Yaşar Kemal'in doğup büyüdüğü Osmaniye'nin Hemite köyündeki Esme'nin hikâyesini anlatılır. Yazar, Yılanı Öldürseler'i 1950'de Kozan hapishanesinde yatarken tanıştığı bir çocuğun başından geçenlerden esinlenerek yazmıştır. 1976'da Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildikten sonra aynı yıl Cem Yayınevi tarafından kitap olarak basılmıştır. 1982'de Türkan Şoray'ın yönetmenliğinde aynı adla sinemaya uyarlanan kitap, 1983 yılında Marianik Revillon tarafından Paris'te tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir. 1991 yılında Yaşar Kemal'in eşi Thilda Kemal tarafından To Crush the Serpent adıyla İngilizceye çevrilmiştir.

Dolaptan Temaşa Ahmet Mithat Efendi‘nin yazdığı 1890 yılında Tercüman-ı Hakikat gazetesinde 23 bölüm halinde tefrika edilen hikâyedir. Yeniçeri dönemine ait adetleri esprili bir üslupla aktaran hikâyede helva sohbetine gitmek isteyen bir akşamcının başına gelen hadiseleri anlatır.