İçeriğe atla

Ters mekik

Bir Roma sandalyesi kullanılarak gerçekleştirilen ters mekik

Ters mekik veya hyperextension, alt sırtın yanı sıra orta ve üst sırtı ve özellikle de erektör omurgayı çalıştıran bir egzersizdir.[1]

Yere yüzüstü yatarak ve kolları, üst gövdeyi ve bacakları olabildiğince yukarı kaldırarak veya ayakları aşağı ve kalçaları yukarıda tutmak için bir Roma sandalyesi kullanılarak yapılabilir. Diğer bir versiyon ise diz üstü yatarak bir kolun ve karşı bacağın kaldırıldığı bird dog egzersizidir.

Kaynakça

  1. ^ MD. "Understanding Knee Hyperextension". Sports-health (İngilizce). 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">At</span> Tek toynaklılar takımına ait evcil memeli

At, atgiller (Equidae) ailesine (familya) ait otobur bir toynaklı memeli. Evcil olan bu at alt türü, Altay dağlarının her iki yanındaki açık arazilerde yaşayan ve “Prezewalski” denen yaban atlarıyla ve Amerikan bozkırlarında yaşayan, esasen evcil atların sonradan yabanileşmesiyle ortaya çıkan "Mustang" atlarıyla yakın akrabadır. En meşhur at ırkları Arap, İngiliz, Ahal Teke, Rahvan (Türk) ve Midillidir.

<span class="mw-page-title-main">Halter</span> iki tarafında ağırlık olan demir çubuğun havaya kaldırılmasıyla yapılan spor

Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (barbell) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır. Farklı ağırlık sınıfları (sıklet) bulunuyor. Ayrıca bench press, deadlift, squat, powerlifting de halter ile ilgili dallardır.

<span class="mw-page-title-main">Benekli kaplumbağa</span>

Benekli kaplumbağa, Emydidae familyasından tatlı sularda yaşamakla birlikte deniz kenarları ve acı sularda da görülen bir kaplumbağa türü.

<span class="mw-page-title-main">Ağırlık antrenmanı</span> kas gelişimine yönelik fiziksel egzersizler

Ağırlık antrenmanı, kasların hacmini ve gücünü arttırmaya yönelik egzersiz çeşididir. Doğru uygulandığında ağırlık kaldırma yalnızca güç arttırmayı sağlamaz aynı zamanda sağlık üzerinde de olumlu etki yapabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jimnastik</span> Spor

Jimnastik veya cimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Denge, güç antrenmanı, esneklik, çeviklik, koordinasyon ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içerir. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü jimnastiğin kapsamına girer. Bu disiplin; erkeklerde, yer alıştırmaları, halka, halat tırmanma, kulplu beygir, paralel bar, barfiks; kadınlarda yer hareketleri, atlama masası, asimetrik bar ve denge aleti alıştırmalarını içerir.

İnsan vücudunun belirli bölümlerindeki hareketler; bir takım anatomik terimlerle ifade edilir. Hareketle ilgili bu anatomik terimlerde genellikle anatomik duruşa göre belirlenmiş bir referans noktası kullanılır. Bu referans noktası vücudun orta hattı, uzvun orta hattı ya da hareketin yapıldığı eklemin kendisi gibi yerler olabilir. Aynı zamanda referans noktası kullanılarak belirlenmiş bu hareketler, vücudun bazı bölümlerinde farklı isimler alabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fitness</span>

Fitness, fiziksel uygunluk anlamına gelen, günlük hayatta daha çok zindelik ve fiziksel uygunluk için yapılan egzersizlerin bütünü için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">Beyincik</span> Kafatasının art bölümünde ve beynin altında, hareket dengesi merkezi olan organ

Beyincik, vücudun denge organlarından biridir. Kasların düzenli çalışmasını sağlar. Fossa cranii posterior'da, bulbus ve pons'un üst arka kısmında bulunur. Beynin ikinci büyük, rhombencephalon'un en büyük parçası olan beyincik 150 gr ağırlığındadır. Yukarıdan aşağıya biraz basık, ovalımsı şekilde olan beyinciğin en geniş boyutu transvers yöndedir. Bulbus ve ponsla birlikte 4. ventrikülü çevreler. Lobus occipitalis ile aralarında tentorium cerebelli bulunur.

Osteoporoz veya kemik erimesi, kemik metabolizmasındaki bir bozukluk sonucunda kemikteki protein örgüsünün seyrelmesiyle iskelette ortaya çıkan ve kemiklerin çok kolay kırılabilmesine sebep olan bir hastalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Turna kuşu solunumu</span>

Çigong'un önemli nefes egzersizlerinden biri. Diğer iki nefes egzersizi kaplumbağa ve geyik nefes teknikleridir. Solunum turna kuşlarının bacaklarını karnına çekerek yaptığı hareketlerden esinlenerek geliştirilmiş olduğundan turna kuşu nefesi adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir bilgisayar</span>

Giyilebilir bilgisayar, vücuda giyilen bilgisayarlardır. Giyilebilir bilgisayar teknolojisi etkin bir araştırma alanıdır ve insan bilgisayar etkileşimi, giyilebilir teknoloji, taşınabilir teknolojiler ve kablosuz teknolojilerden yararlanır. 2010 yıllarından sonra popüler olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kıyı balıkçılı</span> balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü

Kıyı balıkçılı balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Afrika'nın tropikal batı kıyılarında, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hindistan'ın doğu kıyılarında yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Karın egzersizi</span>

Karın egzersizi, karın kaslarını çalıştırmak ve geliştirmek için yapılan egzersizler.

<span class="mw-page-title-main">Efes Müzesi</span> İzmir, Selçuktaki bir müze

Efes Müzesi, Türkiye'nin İzmir iline bağlı Selçuk'ta bulunan bir müze. Yakınlarında bulunan Efes kazı alanındaki buluntulara ev sahipliği yapmaktadır. En bilinen eser, Efes'teki Artemis Tapınağı'nda bulunan Artemis heykelidir. Müze, arkeoloji ve etnografya olarak iki bölüme ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leotard</span>

Leotard gövde kaplayan, ancak bacakları açıkta bırakan, unisex, tek parçalı bir giysidir. Giysi ilk olarak Fransız akrobatik sanatçısı Jules Léotard (1838–1870) tarafından ünlü oldu. Kolsuz, kısa kollu ve uzun kollu mayolar var. Bacakları da kapsayan unitard bir varyasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Loyolalı İgnatius'un Ruhsal Egzersizleri</span>

Loyola'lı İgnatius'un Ruhsal Egzersizleri, 1522-1524 yılları arasında yazılmıştır ve bir grup Hristiyan meditasyonu, tefekkür ve Loyola’lı İgnatius’un yazdığı dualardan oluşmaktadır. Dört tematik ve süresi değişeken ‘hafta’ya ayrılmıştır ve ortalama 28-30 günlük bir sürede tamamlanmacak şekilde düşünülmüştür. Ruhsal inzivaya çekilmiş katılımcılarının hayatlarında Tanrı’nın iradesini ayırt etmelerine ve İsa’yı takip etmelerindeki kararlılığa yönlendirmede yardımcı olmak niyeti ile hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Squat</span>

Squat, hareketi gerçekleştiren kişinin ayakta durma pozisyonundayken kalçalarını alçaltması, sonrasında ise tekrar başlangıç pozisyonuna dönmesini içeren bir egzersiz. Egzersizin çömelme kısmında kalça ve diz eklemleri fleksiyona, ayak bileği eklemleri ise dorsifleksiyona uğrar, başlangıca dönülürken ise kalça ve diz eklemleri ekstense olur, ayak bileği eklemi de plantarfleksiyona uğrar.

<span class="mw-page-title-main">Leg press</span> Spor hareketi

Leg press, kişinin bacaklarını kullanarak bir ağırlık veya direnci ileri ittiği bileşik bir ağırlık antrenmanı egzersizidir. "Leg press machine", bu egzersizi yapmak için kullanılan aparatın adıdır. Leg press, sporcunun genel alt vücut gücünü geliştirmek için kullanılabilir. Squat gücü oluşturmaya yardımcı olabilir. Doğru uygulandığında daha ağır serbest ağırlıkları kaldırmak için dizlerin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Öte yandan, ciddi yaralanmalara neden olma potansiyeline sahiptir: Egzersiz sırasında bacaklar kilitlenirlerse dizler yanlış şekilde bükülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dip (egzersiz)</span>

Dip, üst vücuda yönelik bir güç egzersizidir. Dar omuz genişliği ile yapılan dip hareketi öncelikle trisepsleri, ön deltoidleri, pectoralisi ve sırttaki ramboid kaslarını geliştirir. Geniş kol açıklığı ile yapılan dip egzersizi, geniş tutuşlu bir bench press gibi göğüs kaslarına daha çok trisepslere ise daha az vurgu yapar.

<span class="mw-page-title-main">Baş üstü presi</span>

Omuz presi veya askeri pres olarak da bilinen baş üstü presi pek çok varyasyonu olan bir ağırlık antrenmanı egzersizidir. Tipik olarak ayakta ya da otururken bazen de çömelerek yapılır. Bacaklar, sırtın alt kısmı ve karın kasları dengeyi korurken ağırlık başın üstünden kollar yukarıda kitlenene kadar düz şekilde kaldırılır. Egzersiz, daha büyük kollara sahip kaslı omuzlar oluşturmaya yardımcı olur ve en zor bileşik üst vücut egzersizlerinden biridir. Dünya rekoru 1997'de Rusya'da Owhe Bruno tarafından kırıldı.