İçeriğe atla

Ters dubleks

Ters dubleks, dubleks yapıların aksine girişte bulunan salon ve mutfağın mimari olarak binanın veya dairenin üst (veya giriş katının altında ) katında bulunduğu yapı türüdür.

Günümüzde mimarlar yapıların tüm kullanım alanlarından en fazla şekilde yararlanabilecek biçimde binalarda düzenlemeler ve uygulamalar yapmaktadırlar. Bu kapsamda özellikle yazlık (sayfiye ) alanlarda kullanımı oldukça yaygın olan dubleks (iki katlı ve katlar içten birleşik) veya tripleks (üç katlı ve katlar içten birleşik) binaların kullanımı, arazilerdeki küçük metrekareli alanlarda yapılan bu yapılardan en üst seviyede faydalanılması ve daha fazla yaşam alanının kullanılması amacıyla günümüz toplumunda kendilerine daha fazla yer bulmuşlardır.

Göreceli olarak ters dubleks yapıların kış mevsiminde ısıtılması en kolay daire tipi olduğu belirtilmektedir.[] Ayrıca daha sessiz bir uyku ve istirahat alanı arayanların vazgeçilmezi olacağı, asıl olarak ise aynı fiyata daha küçük daire almak yerine bu tip ters dubleksleri tercih etmenin, alan kişiyi memnun edeceği belirtilmektedir.[]

Ters dubleks evler için özellikle, üst katın giriş katı olduğu durumlarda yapının bu duruma uygun dizayn edilmesi uygulamalarda daha fazla yer bulmuştur. Bu durum özellikle eğimli arazilerdeki yapı türlerinde, bodrum katlarından nasıl daha fazla kullanım alanı oluşturabileceği fikrinden yola çıkılarak üretilmiş olduğu düşünülmektedir.[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Köşkü</span> Türkiye cumhurbaşkanlarının resmî konutu ve çalışma yeri (1923–2014)

Çankaya Köşkü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da 1923-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği komplekstir. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Mezopotamya mimarisi</span>

Mezopotamya sözcüğü Grekçe Potamos (nehirler) ve Mezos (arası)sözcüklerinin birleşiminden doğmuştur ve bu yeni sözcük genel anlamda Fırat ve Dicle nehirlerinin Anadolu'yu terk ettiği bölgeden başlayıp iki nehrin birleşerek Basra körfezine döküldüğü noktaya dek uzanan nehirler arasındaki geniş alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Küçüksu Kasrı</span> İstanbul’da bulunan tarihi yapı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir. Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Soğukçeşme Sokağı</span>

Soğukçeşme Sokağı İstanbul'un Sultanahmet semtinde yer alan, üzerinde tarihsel evlerin bulunduğu küçük bir sokaktır. Ayasofya ve Topkapı Sarayı arasında yer alan bu sokak trafiğe kapalıdır. Soğukçeşme Sokağı adını yine bu sokakta bulunan, III. Selim dönemine ait 1800 tarihli mermer bir Türk çeşmesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apartman</span> birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı

Apartman, birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı. Düşük katlı bina, çok katlı bina, konak, rezidans gibi türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bina</span> tipik olarak bir çatısı ve duvarları olan, tek bir yerde az çok kalıcı olarak duran yapı

Bina; içinde barınmak veya başka amaçlarla kullanmak üzere dayanıklı malzemelerden inşa edilen, kapalı ve genellikle çok bölmeli yapı. Genellikle duvarları, çatısı, giriş-çıkış ve bölmeler arası geçişi sağlayan kapıları ve güneş ışığından yararlanmak için pencereleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Hükûmet Konağı</span>

Kastamonu Hükûmet Konağı, Kastamonu'da bulunan, 1902 yılında hizmete açılan bir idari yönetim binasıdır.

Kastamonu Üniversitesi Rektörlük Binası, 1887 yılında Kastamonu İdadisi olarak inşa edilen, günümüzde ise Kastamonu Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılan yapı. Ayrıca Anadolu'daki ilk idadi binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Hruşçovka</span>

Hruşçovka, 1960'lı yılların başlarında SSCB döneminde, adını Nikita Kruşçev'den alan, hükûmetin direktifleriyle inşa edilen düşük maliyetli, betonarme panellerden ve/veya tuğladan yapılmış üç ile beş katlı apartmanlardır.

<span class="mw-page-title-main">PTT Pul Müzesi</span> Ankarada müze

PTT Pul Müzesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan pul müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Portakal Çiçeği Kulesi</span> ankarada bir gökdelen

Portakal Çiçeği Kulesi; Ankara'da bulunan bir gökdelendir. Şu anki durumda şehrin en yüksek 9. binası olan yapı, 2009-2014 yılları arasında kentteki en uzun bina olma unvanını da taşımış fakat Türk Telekom Tower'ın inşasıyla beraber bu özelliğini kaybetmiştir. Esasen 142 metre yüksekliğinde olan binanın boyu, anteni ile beraber 161 metreye çıkmaktadır. Toplamda 5.913 metrekarelik bir arsa üzerine, kullanım alanı 40.380 metrekare olacak şekilde inşa edilmiş olan yapının projesi mimar Semra Teber tarafından çizilmiştir. Konut olarak kullanılmak üzere tasarlanmış olan gökdelenin 32. katında çelik ve camdan oluşan bahçeli bir teras bulunmaktadır. 42 katlı binanın 5 katı yerin altında altında bulunmaktadır. Güncel listelere göre Türkiye'nin 57., Ankara'nın ise 9. en yüksek binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Metromall AVM</span> Ankarada bir alışveriş merkezi

Metromall AVM, Ankara'da bulunan bir alışveriş merkezidir. 28 Eylül 2017 tarihinde açılışı yapılmıştır. 198 mağazaya ve 3.000 araçlık otoparka sahip olan bina kompleksi Ankara'nın üstü açılabilen ilk alışveriş merkezidir. Açılışın yapıldığı gece Hande Yener, sonraki hafta ise Murat Boz ve Ebru Gündeş sahne almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Han (Ankara)</span>

Kurşunlu Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin yakınlarında bulunan tarihi bir handır. Kitabesi olmasa da 1471 yılında, Fatih Sultan Mehmet'in başvezirlerinden biri olan Rum Mehmed Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Güneyinde bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ile aynı mimari özellikleri gösterdiği için hemen hemen aynı tarihlerde inşa edildikleri konusunda görüşler vardır. 1946 yılındaki onarımda ele geçirilen, II. Murat dönemine ait sikkeler ise; hanın 15. yüzyılın ilk yarısında var olduğunu kanıtlar niteliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Çukur Han</span>

Çukur Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde bulunan tarihi bir handır. Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının yakınlarında, Çengel Han'ın kuzeybatısında bulunmaktadır. Dönemin şeyhülislamı Ankaravi Mehmet Emin Efendi tarafından, Suluhan gibi birkaç diğer yapıyla beraber vakfedildiği bilinmektedir. Yapım yılı 16.-17. yüzyıllar arasına tarihlenen Çukur Han, 1791 ve 1801 tarihlerinde iki büyük onarım geçirmiştir. 2000'li yıllara gelindiğinde hem uzun süredir kullanılmıyor oluşundan hem de kayda değer bir sağlamlaştırma çalışması geçirmediğinden dolayı Dünya Anıtlar Fonu tarafından "acilen kurtarılması gereken" yapılar listesinde gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taş Eserler Müzesi</span> Müze

Taş Eserler Müzesi, Lefkoşa'nın kuzeyinde yer alan tarih müzesidir. Haydarpaşa Mahallesi'nde bulunur. Müzede, tarihî taş eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cinnah 19</span> Ankarada bir apartman

Cinnah 19; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandır.

<span class="mw-page-title-main">Iasos</span> Antik Karya şehri

Iasos Antik Kenti, Muğla ili, Milas ilçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi sınırları içinde, Milas ilçesinin yaklaşık 26 km batısında Ege Denizi'ne kıyısı olan Güllük Körfezi'ndeki küçük bir koyun bitiminde yer almaktadır. Antik yerleşim Iasos birçok Yunan şehri gibi kökenleriyle övünmüştür. Şehrin sakinleri iasos’un Peloponnesos’taki Argos’tan deniz yoluyla gelenler tarafından kurulduğuna inanıyordu.