İçeriğe atla

Terkhiin Tsagaan Gölü

Terkhiin Tsagaan Gölü
Harita
Havza
KonumMoğolistan Moğolistan
Wikimedia Commons
Terkhiin Tsagaan Gölü

Terkhiin Tsagaan Gölü (Moğolca: Тэрхийн Цагаан нуур/Terhiin Cagaan nuur) Beyaz Göl olarak da bilinir, Moğolistan'ın merkezindeki Arhangay Aymag eyaletinde, Khangai Dağları'nda bir Tariat ilçesinde bir tatlı su gölüdür İlçenin başkenti olan Tariat kasabası gölün doğusunda yer almaktadır.

Khorgo Yanardağı gölün doğu ucuna yakın bir yerde bulunur ve Suman Nehri gölden kaynaklanır.[1] Göl, Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur Ulusal Parkı'nda yer almaktadır.

Ülkenin başkenti Ulan Batur'un 500 km batısında yer alır. Deniz seviyesinden 2.060 metre yükseklikte yer almaktadır.[2] 61 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Terhiyn Tsagaan Nuur'un çevresi neredeyse otlaklarla kaplıdır . Nasa Dünya Gözlemleri: Arazi Örtüsü[] Kuzeyden güneye 9,1 km, doğudan batıya 16,8 km uzunluğundadır. Ramsar siteleri listesine 6 Temmuz 1998 tarihinde 953 numara ile tescil edilmiştir. Khangai Dağları'ndan kaynaklanan kuzey ve eski Terkhiin Gol, Khorgo yanardağından gelen sıcak erimiş kaya lavları tarafından engellendi ve yüz binlerce (veya milyonlarca) yıl önce bir göle dönüştü. Gölün etrafındaki alan 1965'ten beri Moğolistan'ın korunan alanları listesine dahil edilmiştir ve şu anda aktif bir turizm nesnesi olan "Horgo-Tėrhijn Cagaan Nuur Ulusal Parkı"nın bir parçasıdır.

Turizm

"Çadır Başı" adında bir turist kampı vardır. İki ayrı beyaz ger ile kaplı bir bölgedir.[3] Üssündeki yabancıların baskınlığı, CNN'nin dünyanın en iyi seyahat yerlerinden biri olmasından kaynaklanmaktadır. Gölde plaj bulunmaktadır.[3] Plaj öğle saatlerinde insanlarla dolup taşmaktadır ve plaj açıktır. Gölde bulunan bir kayalık olan "Old Rock" turistler tarafından fotoğraflamamaktadır.[3]

Doğa

Gölün ortasındaki küçük bir adada kuşlar yuvalarını yapar ve yumurtalarını bırakırlar. Kara kazlar göle gelip 5 metre derinliğe dalarlar ve balıklarla beslenirler. Turna gibi Selenge havzası balıkları. Nadir kuşlar da yaşar. Tolgoi Gölü, Khorg Kesinlikle Korunan Alanın bir parçasıdır.[3]

En büyüğü Terkhiin Nehri olan bu göle akan 10'dan fazla nehir var. Ancak kaynağını alıp akan tek nehir Suman Nehri'dir. Nehir yaklaşık 50 kilometre boyunca akar ve Chuluut Nehri'ne akar.

Göl, 2011 yılında CNN tarafından ziyaret edilecek en iyi yerlerden biri olarak seçilmiştir.[3]

Bu göle giden yol boyunca, Tariat soum'un kuzey kısmı tamamen erken Galv kömürü ile kaplıdır. Tahminlere göre Khorgo dediğimiz yanardağ yüz binlerce yıl önce patlamış, bol miktarda balmumu akmış ve çok sayıda erimiş kayayı etrafa saçmıştır. Khorgyn Togoo, Ikh-Anga ve Baga-Anga'nın geç sönmüş yanardağlarından akan büyük, donmuş kayalar ve kenarındaki irili ufaklı kayalar bulunmaktadır.[3]

Göl, Khangai Dağları'nın dağlarıyla çevrilidir ve Terkhiin Gol dahil olmak üzere 10'dan fazla nehir göle akar ve Suman Nehri gölden kaynaklanır. Suman Nehri yaklaşık 50 kilometre boyunca akar ve Chuluut Nehri'ne boşalır.[3]

İsim Tarihi

Terkhiin Tsagaan Gölü'nün doğu kıyısında ovoo'nun zirvesine çıkan insanların büyük bir göl gördüklerinde birdenbire güzelleşmeleri bir efsane değil.

Efsane

Eskiden gölün bulunduğu bölge, bir zamanlar iyi meraları olan geniş bir bozkırdı. Bozkırın ortasında bir kuyu vardı ve yaşlı adam ve kadın ondan su alıp üzerini örterdi. Ama bir gün su almayı ve kuyunun üstünü kapatmayı unuttu. O gece kuyu patladığında ve altın toprak sel tehlikesiyle karşı karşıyayken, Ikh Mongol adında güçlü bir adam Uran Mandal dağının tepesini kesip kuyunun ağzına attı. Aniden, yerel bir adam gölü gördü ve "Şu büyük göle bakın" dedi.[3]

İklim

İklim soğuk ve kurudur. [1] 8 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ortalama sıcaklık -3 °C'dir. En sıcak ay 16 °C ile Temmuz, en soğuk ay -24 °C ile Ocaktır. [2] 6 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yıllık ortalama yağış miktarı 367 milimetredir. En yağışlı ay 88 milimetre yağışla Ağustos, en yağışlı ay ise 2 milimetre yağışla Ocak ayıdır. [3] 1 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız



Kaynakça

  1. ^ Planet, Lonely. "Terkhiin Tsagaan Nuur in Tariat". Lonely Planet (İngilizce). 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  2. ^ GeoNames - Terhiin Lake[]
  3. ^ a b c d e f g h "Terkhiin Tsagaan". 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle</span> Türkiyeden Iraka akan ırmak

Dicle ırmağı, Fırat ırmağı ile birlikte Mezopotamya'yı oluşturan iki büyük nehirden en doğuda olanıdır. Türkiye'de bulunan Elazığ ilinin Sivrice ilçesinden doğan nehir, Irak boyunca akar ve Fırat'la birleşerek Şattülarap'ta Basra körfezine dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Aras</span> Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve İrandan geçerek Hazar Denizine akan nehir

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'de dökülen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Asi Nehri</span> Nehir

Asi Nehri, Lübnan'daki Bikâ Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye'nin Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 556 km olup, 366 km Suriye'de, 98 km Türkiye'de, 40 km Lübnan'dadır. 52 km'si Türkiye-Suriye sınırını oluşturur. Antakya ile Akdeniz'e doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir. Kış mevsimi ile ilkbaharda taşkınlar nedeniyle pek çok su baskını yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çakıl taşı</span>

Çakıl taşı ya da çakıl deniz kıyılarında ve derelerde suyun aşındırması sonucu sivrilikleri kaybolmuş, yuvarlak biçimindeki ufak bir taş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ubsa Gölü</span>

Ubsa Gölü, Uvs Gölü, büyük bir bölümü Moğolistan'da küçük bir kısmı ise Rusya'ya bağlı Tuva Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan yüksek tuz oranına sahip bir kapalı havza gölüdür. 3.350 kilometrekarelik yüzölçümüyle Moğolistan'ın en büyük gölü olma özelliğini taşıyan göl, deniz seviyesinden 759 metre yükseklikte bulunur. Gölün kuzeydoğu ucu Moğolistan sınırlarını aşarak, Rusya Federasyonu'na dâhil olan Tuva Cumhuriyeti topraklarına girer. Çevresindeki en büyük yerleşim birimi Ulaangom kentidir. Çok sığ ve tuzlu olan bu gölün suyu binyıllar önce bölgeyi kaplayan bir tuzlu denizin kalıntılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muson iklimi</span>

Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.

<span class="mw-page-title-main">Kaydu Nehri</span>

Kaydu Nehri,, ayrıca çok eski ismi Liusha Nehri olan veya yerel halk dilinde olarak tanınan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Nil</span>

Mavi Nil Etiyopya'da bulunan Tana Gölü kaynaklı nehir. Beyaz Nil ile birlikte Nil nehrini oluşturan en büyük iki koldan birisidir. Nehrin üst kesimleri Etiyopya'da pek çok kişi tarafından kutsal olarak kabul edilir ve bu nedenle bu nehre Abbay denilir. İncil Yaratılış 2'de belirtilen ve Cennet Bahçesinden dışarıya akan Gihon Nehri olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lassen Volkanik Ulusal Parkı</span>

Lessen Volkanik Ulusal Parkı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kuzey-doğusunda, Redding ile Susanville küçük şehirleri yakınlarında bulunan ve 429 km² yüzölçümü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Lassen Peak</span>

Lassen Peak vaya Lassen Zirvesi veya Lassen Dağı ABD'de Kaliforniya eyaleti kuzeyinde Shasta İlçesi (county)'de bulunan bir stratovolkan dağıdır. Lassen Zirvesi Kanada'nın güneybatısında bulunan Britanya Kolombiyası eyaletinin güneybatısından ABD'de Kaliforniya'nın kuzeyine kadar yay gibi uzanan 18 büyük yanardağ zirvesi zincirinden oluşan Cascade Sıradağları'nın üstünde en güneyde olan yanardağdır. Kuzey Kaliforniya'da mensup olduğu sıra dağlara Shasta Cascade Dağları adı da verilmektedir. Lassen Zirvesi'nin denizden rakımı 3.189 m'dir; fakat Lassen Zirvesi etrafında bulunan dağ doruklarının çok daha üstünde bulunmaktadır ve zirveden sonra en yüksek doruklara nisbetle yaptığı "çıkıntı" 1.594 m olmaktadır. Bu çıkıntının karakteri "lav kubbesi" olmasıdır ve bu lav kubbesinin hacminin 2 km³ olduğu tahmin edilmektedir. Böylece Lassen Zirvesi dünyada en büyük lava kubbeli yanardağlar arasında yüksek bir sırada bulunmaktadır.

Biçe Möngün Tayga, Tuva Cumhuriyeti'nin Möngün Tayga bölgesi ile Moğolistannın kuzeyinde Tandı dağları silsilesinde bir sınır dağ sırtı.

<span class="mw-page-title-main">Azas Tabiatı Koruma Alanı</span>

Azas Tabiatı Koruma Alanı, Güney Orta Asya'daki Toju Havzası'nın orta kısmında, Baykal Gölü'nün yaklaşık 500 km batısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir 'dir. Koruma alanı Azas Nehri boyunca uzanır ve Tuva'nın Todzhinsky Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Trans-Baykal iğne yapraklı ormanları</span>

Trans-Baykal kozalaklı ormanlar ekolojik bölgesi, Rusya'nın Güney Sibirya bölgesindeki Baykal Gölü kıyılarından doğuya ve güneye uzanan ve kuzey Moğolistan'ın bir bölümünü içeren 1.000 km x 1.000 km'lik bir dağlık güney tayga bölgesini kapsayan ekolojik bölgedir. Tarihsel olarak bu bölgeye "Dauria" veya Transbaykal adı verilmiştir. Palearktik biyocoğrafik bölgesinde yer alır ve çoğunlukla subarktik, nemli bir iklime sahip boreal ormanlar/tayga biyomundadır. 200.465 km2 (77.400 sq mi) alan kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sinyaya (Lena)</span>

Sinyaya nehri, Saha Cumhuriyeti, Doğu Sibirya 'da bir nehirdir. Sinyaya nehri, Lena nehrinin sol kollarından biridir. Uzunluğu 597 kilometre (371 mi) dir ve drenaj havzasının büyüklük miktarı 30.900 kilometrekare (11.900 sq mi) dir.

<span class="mw-page-title-main">Orog Gölü</span> Moğolistanın Bayankhongor eyaletinde bulunan bir göl

Orog Gölü ; Moğolistan'ın güney kesiminde, Moğolistan'ın Bayankhongor Eyaletine bağlı Bogd ilçesinde bulunan bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Irgız Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Irgız Kazakistan'da Aktöbe eyaletinin Ayteke Bi ve Irgız ilçelerinden akan bir nehirdir. Turgai nehrinin sağ kolu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Asa Nehri</span> Kazakistan ve Kırgızistanda bir nehir

Asa, yukarı kesimlerde Teris, Kırgızistan'da Talas ilinin Kara-Buura ilçesi ve Kazakistan'da Jambıl eyaletinin Jambıl, Jualı, Talas ve Sarısu ilçelerinden akan bir nehirdir.