İçeriğe atla

Terk edilen evcil hayvanlar

Terk edilen evcil hayvanlar, sahiplerinin sokağa atarak, onları boş araziye bırakarak veya bir barınağa vererek bilmeden veya kasıtlı olarak terk ettiği hayvanlardır.

ABD'deki hayvan refahı yasaları evcil hayvanları terk etmeyi yasaklamıştır.[1] 1960'ta çıkarılan Birleşik Krallık Hayvan Terk Etme Yasası da bunu zulüm suçu olarak kabul etmiştir.[2]

Çoğu zaman terk edilen evcil hayvanlar vahşi veya başıboş olmaya zorlanır. Sokak kedisinin sokak köpeğine göre daha fazla olduğu söylenir. Bu tür hayvanların yeni sahiplerine uyum sağlamakta zorluk çekebilir.[3] Evcil hayvanı terk etmeyi önlemek için bunun kaydının tutulması bir zorunluluktur.[4]

Sokak hayvanlarında kuduz gibi zoonoz hastalıklar bulunabilir. Kedi ısırığı veya tırmığı köpeklerinkine nazaran sekiz kat daha fazladır.[5]

Barınaklardaki hayvanlara yer veya bütçe yetersizliğinden dolayı son çare olarak ötanazi uygulanabilir.[6] ABD'de her yıl milyonlarca evcil hayvan barınaklara bırakılmaktadır.[7] Ötanazi uygulanan kedi ve köpeklerin sayısı 2011'de 2,6 milyon, 2018'de 1,5 milyon olarak açıklanmıştır. Buradaki düşüş, sahiplenilen hayvanların artması yanında sahiplerine iade edilenlerin sayısının yükselmesi sayesindedir.[8]

Çalışmalar hayvanını terk eden kişilerin onlarla bağ kurduğunu göstermiştir.[4] Hayvanlarını terk ettikten sonra insanlarda keder, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu görüldüğü bildirilmiştir. Evcil hayvanların sahipleri halk sağlığı için öneminin farkına varmak halk sağlığını iyileştirmenin ilk adımıdır.[9]

Evcil hayvanları terk etme 2007–2008 finansal krizi sırasında artmıştır.[10] 2009'un başında American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, evcil hayvanlarını terk etme riskiyle karşı karşıya olanlar için tavsiyeler yayımladı.[11]

Kaynakça

  1. ^ "Animal Protection: US State Laws Rankings Report 2019" (PDF). Animal Legal Defense Fund. 2019. 25 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "UK - Pets - Abandonment of Animals Act 1960 | Animal Legal & Historical Center". www.animallaw.info. 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Seidman, Susan M. (2001). The pet surplus : what every dog and cat owner can do to help reduce it. [United States]: S.M. Seidman. ISBN 0738858315. OCLC 47746822. 
  4. ^ a b Coe, Jason B.; Young, Ian; Lambert, Kim; Dysart, Laura; Nogueira Borden, Lea; Rajić, Andrijana (16 Nisan 2014). "A Scoping Review of Published Research on the Relinquishment of Companion Animals". Journal of Applied Animal Welfare Science. 17 (3): 253-273. doi:10.1080/10888705.2014.899910Özgürce erişilebilir. ISSN 1088-8705. PMID 24738944. 
  5. ^ Hensley, J A. Potential rabies exposures in a Virginia county. OCLC 679134778. 
  6. ^ "What Gets Financial Professionals into Trouble with Social Media?", The Socially Savvy Advisor, John Wiley & Sons, Inc., 14 Kasım 2014, ss. 71-78, doi:10.1002/9781118959091.ch10, ISBN 9781118959091 
  7. ^ Reese, Laura A.; Skidmore, Mark; Dyar, William; Rosebrook, Erika (7 Ekim 2016). "No Dog Left Behind: A Hedonic Pricing Model for Animal Shelters". Journal of Applied Animal Welfare Science. 20 (1): 52-64. doi:10.1080/10888705.2016.1236693. ISSN 1088-8705. PMID 27715313. 
  8. ^ "Shelter Animals Count | Explore the Data | Summary". shelteranimalscount.org. 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2019. 
  9. ^ Chadwin, Robin (September 2017). "Evacuation of Pets During Disasters: A Public Health Intervention to Increase Resilience". American Journal of Public Health. 107 (9): 1413-1417. doi:10.2105/ajph.2017.303877. ISSN 0090-0036. PMC 5551593 $2. PMID 28727532. 
  10. ^ Peters, Sharon L (7 Temmuz 2008). "Foreclosures slam doors on pets, too". USATODAY. 24 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2009. 
  11. ^ "In Difficult Times, ASPCA® Urges Families Facing Foreclosure: "Please, Don't Leave Your Pets Behind"". ASPCA. 21 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hayvan bakımevi</span>

Hayvan bakımevi veya Hayvan barınağı devlet ya da özel kuruluşlar tarafından işletilen, genellikle sokakta yetişmiş, kaybolmuş ya da sahipleri tarafından terkedilmiş hayvanlara sığınacak geçici bir yer sağlamak için, çoğu ülkede hayvan hakları savunucularının ve hayvan severlerin desteğiyle kurulan barınaklardır. Bazı ülkelerde ise, devletin sağladığı kamu kaynaklarıyla kurulan barınaklar vardır. Çoğunlukla kedi ve köpeklere ev sahipliği yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Kedi</span> küçük, evcil ve memeli bir hayvan

Evcil kedi, küçük, genelde kıllı, evcilleştirilmiş, etobur memeli. Genelde ev hayvanı olarak beslenenlere ev kedisi, ya da diğer kedigillerden ve küçük kedilerden ayırmak gerekmiyorsa kısaca kedi denir. İnsanlar kedilerin arkadaşlığına ve böcek gibi ev zararlılarını avlayabilme yeteneğine önem vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Evcil hayvan</span> bireyin zevk ve arkadaşlık için beslediği hayvan

Evcil hayvan veya refakatçi hayvan, bir çalışan hayvan veya laboratuvar hayvanı olmaktan ziyade kişilerce arkadaşlık amacıyla evde bakılan hayvandır. Popüler evcil hayvanların genellikle çekici görünüşleri, zekâsı ve yakın kişilikleri olduğu düşünülür, ancak bazı evcil hayvanlar fedakâr bir temelle alınabilir ve bu özelliklerden bağımsız olarak sahibi tarafından kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kedi maması</span>

Kedi maması, kedi ve yavru kedilerin tüketmesi için üretilen evcil hayvan maması ve besindir. Kedi sağlığı'nda önemli rol oynar. Kedilerin diyetlerine uygun özel besin maddeleri vardır. Vitamin ve amino asit gibi besin maddeleri, mamaların üretim esnasında basınca ve kimyasal işleme maruz kalıp bozulacağı için üretimden sonra eklenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Yaban hayvanı ızdırabı</span>

Yaban hayvanı ızdırabı, insan kontrolünde olmayan hayvanların hastalık, yaralanma, parazitizm, açlık, susuzluk, anormal hava koşulları, doğal felaketler ve diğer hayvanlar tarafından öldürülmeleri sonucu yaşadıkları acıya denir. Yaban hayvanı ızdırabı, tarih boyunca din felsefesi alanı içinde kötülüğe örnek olarak tartışılmıştır. Yakın zamanda bir grup akademisyen problemin boyutunu seküler açıdan, insanların önlemek için çaba sarf edebilecekleri bir ahlaki mesele olarak ele almıştır.

Hayvan ötanazisi bir hayvanı öldürme veya aşırı tıbbi önlemleri alıkoyarak ölmesine izin verme eylemidir. Ötanazinin nedenleri arasında tedavi edilemez hastalıklar, hayvanı desteklemeye devam edecek kaynakların olmaması veya laboratuvar test prosedürleri yer alır. Ötanazi yöntemleri, minimum ağrı ve sıkıntıya neden olacak şekilde tasarlanmıştır. Hayvan ötanazisi, hayvan katliamından ve haşere kontrolünden farklıdır ancak bazı durumlarda prosedür aynıdır. Hayvanda korku ve endişe oluşturmadan olabildiğince süratli yapılmalıdır. Ötanazi yapan kişiler kullanılan tekniklerin eğitimine, deneyime ve yeterli sertifikaya sahip olmalıdır. Böylece ötanazi ile hayvanın ızdırabı minimuma indirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ülke veya bölgeye göre hayvan hakları</span>

Hayvan hakları, ülkeye veya yargı yetkisine göre büyük ölçüde farklılık gösterir ve insanlar dışında kalan hayvanların duyumunun yasal olarak tanınmasından hayvan refahına bakılmaksızın şiddet karşıtı yasaların mutlak yokluğuna kadar her şeyi kapsar.

Hayvan hakları hareketi kavramı bazen hayvan özgürlüğü, hayvan kişiliği veya hayvan savunuculuğu hareketi olarak da adlandırılır. insan ve insan olmayan hayvanlar arasında çizilen katı ahlaki ve hukuki ayrıma son veren, hayvanların mülk statüsünde görülmelerine ve hayvan deneyleri gibi araştırmalarda, gıda, giyim ve sirk-yunus parkı gibi eğlence endüstrilerinde kullanılmalarına son vermeyi amaçlayan sosyal bir harekettir.

The Sims 3: Pets, The Sims 3'ün PC ve Mac'teki beşinci genişleme paketidir ve serideki ikinci konsol oyunudur. 18 Ekim 2011'de Kuzey Amerika'da yayınlandı. The Sims oyunları için önceki genişletme paketlerinde olduğu gibi bu genişletme paketinde kediler ve köpekler gibi evcil hayvanları ve ilk kez atları oyuna ekler. Ancak yalnızca bilgisayar versiyonunda atlar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Holozoa</span>

Holozoa, hayvanları ve en yakın tek hücreli akrabalarını içeren ancak mantarları hariç tutan bir canlı grubudur. Holozoa ayrıca tunik cinsi Distaplia için kullanılan eski bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Filozoa</span>

Filozoa, Opisthokonta içindeki monofiletik bir gruptur. Bunlar hayvanları ve onların en yakın tek hücreli akrabalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Sokak kedisi</span>

Sokak kedisi veya yabani kedi, dışarıda yaşayan ve genellikle insanlarla temastan kaçınan, sahipsiz bir evcil kedidir. Kendisinin ele alınmasına veya dokunulmasına genellikle izin vermez ve insanlardan gizlenir. Terk edilen evcil hayvanlar, yavru kediler zamanla sokak kedilerine dönüşebilirler. Vahşi kediler onlarca nesil boyunca üreyebilir ve kentsel, savan ve çalılık ortamlarda agresif bir yerel süper avcı haline gelebilir. Bazı sokak kedileri, kedili kadınlar gibi onları düzenli olarak besleyen insanlarla daha rahat olabilir, ancak uzun süreli sosyalleşme girişimlerine rağmen, genellikle uzak dururlar ve en çok gün batımından sonra aktif olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kedi ısırıkları</span>

Kedi ısırıkları, evcil kedinin insanlara, diğer kedilere ve diğer hayvanlara yaptığı ısırıklardır. Amerika Birleşik Devletleri'nden elde edilen veriler, kedi ısırıklarının insanlara yapılan tüm hayvan ısırıklarının %5-15'ini temsil ettiğini göstermektedir ancak bu rakamın, Felis tarafından yapılan ısırıkların eksik rapor edilmesinin bir sonucu olabileceği iddia edilmiştir. Nadir olmasına rağmen, kedi ısırıkları bazen komplikasyonlara ve çok nadiren ölüme neden olabilmektedir.

Felin süngerimsi ensefalopati (FSE), kedilerin beyinlerini etkileyen bir hastalıktır. Bu hasatlığa prion adı verilen proteinler neden olur. FSE'nin sığır süngerimsi ensefalopatisi (BSE) ile ilişkili veya aynı olduğu düşünülmektedir. Bu hastalığın evcil ve tutsak kedi türlerini etkilediği bilinmektedir. Bu enfeksiyöz ajan hem hematojen hem de sinir yolları ile yayılabilir. BSE gibi, bu hastalığın gelişmesi de birkaç yıl alabilir. Etkilenen hayvanların kontamine sığır eti yiyerek hastalığa yakalandığı düşünülmektedir ancak kanıtlanmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sokak köpeği</span> Şehirde yaşayan sahipsiz köpekler

Sokak köpeği, şehir ve köy gibi meskûn mahallerde yaşayan köpeklerdir. Sokaklarda doğup, büyüyen enik, sahiplerinden kaçmış, sahipleri tarafından terk edilmiş veya sahibi tarafından sokakta besleniyor olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Antrozooloji</span> insan ve insan olmayan hayvanlar arasındaki etkileşimlerin ve ilişkilerin incelenmesi

Antrozooloji, insan-insan-olmayan-hayvan çalışmaları (HAS) olarak da bilinen etnobiyolojinin insanlarla diğer hayvanlar arasındaki etkileşimlerle ilgilenen alt kümesidir. Antropoloji, etnoloji, tıp, psikoloji, sosyal hizmet, Veteriner tıp ve zooloji gibi diğer disiplinler ile örtüşen disiplinler arası bir alandır. Antrozoolojik araştırmaların ana odak noktalarından biri, insan-hayvan ilişkilerinin her iki taraf üzerindeki olumlu etkilerinin ölçülmesi ve bunların etkileşimlerinin incelenmesidir. Antropoloji, sosyoloji, biyoloji, tarih ve felsefe gibi alanlardan akademisyenleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kedi eğitimi</span>

Kedi eğitimi, evcil bir kedi'nin davranışını eğlence veya arkadaşlık amacıyla değiştirme sürecidir. Eğitim, evcil kedilerde istenmeyen veya sorunlu davranışları azaltmak, insanlar ve evcil kediler arasındaki etkileşimi artırmak ve rahat bir şekilde bir arada yaşamalarını sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Ödül ve ceza arasında farklı dengeler kullanan kedileri eğitmek için çeşitli yöntemler vardır.

Yakala-kısırlaştır-yerine bırak (TNR-Trap–neuter–return), bazı ülkelerde sokak köpeği ve sokak kedisi popülasyonlarını kontrol etmek için uygulanan ancak bilimsel olarak işlerliğinin olmadığı gösterilmiş bir yöntemdir. Süreç, sokak köpeklerinin veya kedilerin canlı olarak yakalanmasını, kısırlaştırılmasını, kimlik tespiti ve kolay tanıma için kulaklarına işaret takılmasını, aşılanmasını ve ardından alındıkları bölgeye bırakılması şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'un sokak kedileri</span> İstanbulda yaşayan kediler

İstanbul'un sokak kedileri, uluslararası olarak dünyanın ilgisini çekmiştir. Türkiye'nin İstanbul şehri, yüz bin ila bir milyonun üzerinde sokak kedisini barındırıyor. Pek çok Türk vatandaşı sokak hayvanlarını yalnızca başıboş hayvanlar olarak değil, ortaklaşa sahiplenilen evcil hayvanlar olarak görüyor ve şehirde barınmalarına ve beslenmelerine yardımcı oluyorlar.

İngiliz evcil hayvan katliamı, 1939 yılında İkinci Dünya Savaşı'ndaki yiyecek kıtlığına hazırlık amacıyla, İngiltere'nin evcil hayvan nüfusunun dörtte birini oluşturan tahmini 400.000 kedi ve köpeğin öldürüldüğü ve bir hafta süren bir olaydır.