İçeriğe atla

Teresa Feoderovna Ries

Teresa Feoderovna Ries
Genel bilgiler
Doğum30 Ocak 1874
Pest
Ölüm16 Temmuz 1956
Lugano
UyrukRus, Avusturyalı
AlanıRessam, heykeltıraş
Etkin yıllar1906-1950
Sanat eğitimiMoskova Resim Heykel ve Mimarlık Okulu
Katıldığı akımlarSecession (Viyana)
EtkilendikleriEdmund von Hellmer

Teresa Feoderovna Ries (Тереза Фёдоровна Рис) (d. 30 Ocak 1874, Pest – ö. 16 Temmuz 1956, Lugano),[1] Rusya doğumlu Avusturyalı heykeltıraş ve ressam.

Hayatı

Rusya'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Moskova Resim Heykel ve Mimarlık Okulu'nda sanat eğitimine başladı. Çok genç yaşta Moskova'da evlendi ve bir düşük yaptı.[2] Bir profesörüne, ders esnasında yaptığı saygısızlıktan dolayı okulundan atıldı.[2][3] 21 yaşında Viyana'ya göç etti. Vienna Künstlerhaus'da ilk sergisini açtı. Bu sergide, ayak tırnaklarını kesen çıplak bir kadını tasvir eden ünlü "Cadı" isimli heykeli de bulunmaktaydı.[4] Bu eseriyle İmparator Franz Joseph'in dikkatini çekti[3] ve kısa bir sürede Viyana'da tanınan bir sanatçı haline geldi.[4] Aynı sergiye katılan, Secession üyesi ünlü sanatçı Gustav Klimt, Ries'e kendileriyle birlikte çalışma teklifinde bulundu.[3] Ries ise, Edmund von Hellmer'den eğitim almak istiyor, onun kendisine akıl hocalığı yapmasını istiyordu. Hellmer ilk başlarda "evli bir kadına eğitim vermek gereksiz bir iş" diyerek onun bu talebini reddettiyse de,[1] biraz da satışlardan elde edeceği komisyonu düşünerek, Ries'e açtığı sergilerde yardım etmeyi kabul etti.[1]

1900 Paris Dünya Fuarı'nda ve 1911 Turin Dünya Fuarı'nda, hem Avusturya hem de Rus devletlerinin çağrısıyla sergiler açtı.[3] Prens Aloys, sanatçıya kendi yanında bir oda teklif ederek, stüdyosunda çalışmasını teklif etti.[3]

Kariyeri boyunca taş, mermer, alçı ve bronz gibi çeşitli materyaller kullanarak pek çok eser yarattı.[5] Bunların bir kısmı, "Uyurgezer",[6] "Lucifer"[7] ve "Ölüm"[8] isimli tanınmış eserlerdir. Kamusal alanlarda sergilenen büstler de yaptı. 1897 yılında yaptığı Jaromir Mundy büstü, Viyana İtfaiyeciler Birliği binasının yanında sergilenmektedir.[9] Viyana'da yaşarken Mark Twain'in fotoğraflarını çekti ve onun bir büstünü yaptı. Bu onun belki de en ünlü eseridir.[10][11][12]

Eleştirmen Karl Kraus'a göre, sanatçının açtığı sergiler büyük ilgi görüyor ve pek çok kişinin ilgisini çekiyordu.[3] 1928 yılında Die Sprache des Steines (Taşların Dili) adıyla anılarını yayınladı.[13] Nazilerin izlediği faşist politikalar sonucu, 1938 yılında galerisini ve stüdyosunu boşaltmak zorunda kaldı. 1942 yılına kadar Viyana'da kaldıysa da,[3] sonrasında Lugano'ya göç etmek zorunda kaldı.[5][12]

Kaynakça

  1. ^ a b c Ben-Eli, Birgit (1 Mart 2009). "Austria: Jewish Women Artists". Jewish Women: A Comprehensive Historical Encyclopedia. Jewish Women's Archive. 12 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016. 
  2. ^ a b Johnson 2012, s. 205.
  3. ^ a b c d e f g "The Forgotten Women Artists of Vienna 1900". 24 Haziran 2012. 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2017. 
  4. ^ a b Johnson 2012, s. 209.
  5. ^ a b Johnson 2012, s. 203.
  6. ^ Johnson 2012, s. 207.
  7. ^ Johnson 2012, ss. 1-2.
  8. ^ Johnson 2012, ss. 203-204.
  9. ^ Johnson 2012, s. 208.
  10. ^ Johnson 2012, ss. 218-219.
  11. ^ "Literary Pickups". Book Notes: A Monthly Literary Magazine and Review of New Books. Cilt 1. Kasım 1898. s. 288. 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2017. 
  12. ^ a b Ivry, Benjamin (12 Ocak 2013). "Turn-of-Century Vienna Artists Deserve Second Look". The Forward. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016. 
  13. ^ Johnson 2012, s. 2.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neoklasisizm</span> Antik Yunan ve Antik Romanın "klasik" sanat ve kültüründen ilham alan sanat hareketleri

Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Kokoschka</span>

Oskar Kokoschka,, Avusturyalı ressam, şair ve oyun yazarı. Bir ressam olarak yapıtları ekspresyonizm ve modernizmin güzel örnekleridir. 1904'te Viyana'da sanat öğrenimi görmeye başladı. 1910-1911 yıllarında Berlin'de Der Sturm gazetesi için çizdi. 1914'te Avusturya ordusuna girdi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra İsviçre'ye yerleşti ve Salzburg'taki School of Seeing'i yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Klimt</span> Avusturyalı sembolist ressam ve Viyana Jugendstil temsilcisi (1862-1918)

Gustav Klimt, Avusturyalı ressamdır. Genç yaşlarda sembolizm ve art nouveau akımlarından ciddi derecede etkilenmiştir. Viyana Sezession grubunun önemli üyelerindendir. Tablolarının yanı sıra duvar resimleri, eskizleri ve diğer eserleriyle de tanınır. Klimt'in birincil resim konusu kadın bedenidir, -resimlerinde âşık olduğu bir kadını sık sık model olarak kullanmıştır- ve eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm göze çarpar. Bazı tablolarında gerçekten de saf altın kullanmıştır. Viyana Üniversitesindeki tabloları II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından tahrip edilmiştir.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Luis Royo</span>

Luis Royo, İspanyol asıllı illüstrasyon sanatçısı. Sanatçı son yıllarda heykeltıraşlık da yapmaktadır.
Luis Royo'nun ayrıca kitapları, sergileri, Müzik CD kapak tasarımları, Tarot kâğıtları, Roman Kapakları ve video oyunları gibi birçok eseri bulunmaktadır. Dünya çapında yayınlanan kitaplara toplanan eserleri ünlüdür.

Hale Şakar Ürkmezgil ; Türk heykeltıraş.

Gül Erali, Türk seramik sanatçısı.

Serdar Şencan, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in tabloları</span>

II. Dünya Savaşı'na kadar geçen yıllarda Almanya'da Nazi Partisi lideri Adolf Hitler de bir ressamdı. Yüzlerce eser üretti ve Viyana yıllarında (1908-1913) hayatını kazanmak için tablolarını ve kartpostallarını sattı. Profesyonel olarak çok az başarı elde etmesine rağmen, hayatı boyunca resim yapmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Emilie Flöge</span>

Emilie Louise Flöge Avusturyalı bir moda tasarımcısı ve iş insanıdır. Ressam Gustav Klimt'in hayat arkadaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Olga Wisinger-Florian</span> Avusturyalı ressam (1844-1926)

Olga Wisinger-Florian çoğunlukla manzara ve çiçekli natürmort eserler veren Avusturyalı empresyonist bir ressamdır. 1870 ve 1880'lerde avangart olarak kabul edilen serbest bir grup Avusturyalı empresyonist ressamlardan oluşan Avusturya "Stimmungsimpressionismus [Alm.]" 'nin bir temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Lang</span>

Marie Lang Avusturyalı bir feminist, teozofist ve yayımcıydı. 1858'de Viyana'da doğan Lang, liberal, üst-orta sınıf bir evde büyüdü. 1884'te ilk kocasından boşandıktan sonra Edmund Lang ile evlendi ve ikisi siyasetçiler ve entelektüeller için etkili bir salona ev sahipliği yaptı. 1880'lerin sonlarına doğru kadın hareketine katılarak kısa sürede etkili bir kadın hakları aktivisti oldu. 1893'te Auguste Fickert ve Rosa Mayreder ile birlikte Allgemeiner Österreichischer Frauenverein'i kurdu. Kanunun 30. Bölümünde yer alan ve kadınların siyasi katılımını yasaklayan derneklerin hükümlerine rağmen, üç arkadaş kadınların ve çocukların medeni haklarını düzenleyen yasalarda ve kadınların oy hakkı lehine yasal değişiklikler yapılması için etkili siyasetçiler ve aydınlardan oluşan ağlarını kullandılar. 1898'de kadın dergisi Dokumente der Frauen'ı kurdu ve 1902'ye kadar bu dergide yazı işleri müdürü olarak görev yaptı.

Feminist sanat hareketi, feministler tarafından, kadınların yaşam ve deneyimlerini yansıtan sanat eserleri üretmenin yanı sıra; çağdaş sanat üretimi ve algısının temelini değiştirmek için uluslararası düzeyde gerçekleştirilen çalışmaları ifade eder. Sanat tarihi ve pratiği içinde kadınlara daha fazla görünürlük kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda feminist hareketin iç düşüncelerini ve amaçlarını görselleştirerek sanat yoluyla herkese gösterme ve anlam verme amacıyla icra edilmektedir. Hareket, sanat dünyasının ana akım anlatısını baltalamaya devam edenlerin rolünü oluşturmasını sağlar.

Feminist sanat eleştirisi, daha geniş boyuttaki feminist hareket içinden, hem sanatta hem de kadınlar tarafından üretilen sanatta kadınların görsel temsillerinin eleştirel bir incelemesi olarak ortaya çıkmıştır. Feminist sanat eleştirisi, sanat eleştirisinin önemli bir alanı olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Roza Pomerantz-Meltzer</span> Polonyalı politikacı

Roza Pomerantz-Meltzer Lviv şehrinde yaşayan Polonyalı bir yazar ve romancıydı. 1922'de Polonya Parlamentosu Sejm'e Birleşik Ulusal Yahudi Partileri Komitesi üyesi olarak seçilen ilk Yahudi kadın oldu. Güçlü bir Siyonizm destekçisi olarak yerel Yahudi kadın örgütlerinin, özellikle de Koło Kobiet Żydowskich'in etkili bir üyesiydi. Hem Almanca hem de Lehçe olarak birçok yerli ve yabancı dergiye katkıda bulundu ve uluslararası kongrelere katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Emilie Mediz-Pelikan</span>

Emilie Mediz-Pelikan, Avusturyalı manzara ressamıdır. Eserlerinin çoğu, bir miktar sembolist etki gösteriyor.

Johanna Kampmann-Freund Avusturyalı bir ressamdı ve 1927'de Avusturya Devlet Ödülü'nü kazanan ilk kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Frida Konstantin</span> Macar ressam

Frida Konstantin (1884-1918) Avusturyalı-Macar sanatçıydı.

<span class="mw-page-title-main">Malvin Gray Johnson</span>

Malvin Gray Johnson, Kuzey Karolina, Greensboro'da doğup büyüyen Amerikalı bir ressamdı.