Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.
Güneydoğu Asya, Asya kıtasının bir parçasıdır ve Hindistan'ın doğusunda ve Çin'in güneyinde yer almaktadır. Güneydoğu Asya, Asya kıtasıyla Okyanusya arasında bulunan bölgeye verilen isimdir. Kesin sınırlarını çizmek oldukça zordur. Politik olarak batıya doğru Hint alt kıtası, kuzeye doğru Çin arasında uzanan bir kara parçası olarak görünür.
Avcılık, başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir faaliyet. İlk insanlar ovalarda dolaşırken toplayabildikleri bitkiler ve kovalayıp yakalayabildikleri küçük hayvanlarla beslenmişlerdir.
Malayca, Güneydoğu Asya ve Okyanusya üzerinde yaygın olarak konuşulan bir Avustronezya dili. Yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulmakta olup Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'un resmi dilidir. Malayca aynı zamanda Cocos Adaları, Doğu Timor, Tayland, Papua Yeni Gine ve Filipinler'in bazı bölgelerinde konuşulmaktadır.
Malakka, Malezya'da bir eyalettir. Malezya'nın güneyinde yer alır. Başkenti de Malakka şehridir. Kuzeyinde Negeri Sembilan, doğusunda ise Johor bölgeleri vardır.
Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.
Malezya'da İslam, Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü oluşturmaktadır. Malezya'da en kalabalık etnik kitle ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan Malaylardır. Malaylar Müslüman olarak tanımlanmakta ve gruba kamu görevleri, iş dünyası ve eğitim alanında birçok ayrıcalık tanınmaktadır. Malaylar din değiştirmeleri halinde bu ayrıcalıklarını kaybetmektedirler. İkinci en büyük etnik grup ise yüzde 35'lik nüfus yoğunluğuna sahip olan Çinlilerdir. Çinlilerin tamamına yakınını Budistler oluşturmaktadır. İçlerinde Müslüman olanları da vardır. Malezya'da yüzde 5 oranında ise Cavalılar, Minangkabululular, Samalar, Melunlar ve Güney Asyalılar yaşar. Bunların büyük bir bölümü İslam dinine mensuptur.
Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.
Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.
Pattani İli veya Pattani Bölgesi, adını baş yerleşim birimi Pattani'den alan Tayland'ın güneyinde Malezya sınırına yakın idari bölge.
Pahang, Malezya'nın Sarawak, Sabah ve Batı Malezya'dan sonraki en büyük eyaletidir. Kuzeyinde Kelantan, batısında Perak, Selangor, Negeri Sembilan, güneyinde Johor, doğusunda ise Terengganu ve Güney Çin Denizi bulunmaktadır.
Mohamed Salleh bin Abas, Malezyalı siyasetçi ve hukukçu.
Bu liste, 2019 yılında Malezya'da gerçekleşen olayların bir listesidir.
Wan Man, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan küçük bir adadır (pulau). Eyalet topraklarının doğu kıyısında ve Kuala Terengganu şehrinin sınırları içinde bulunan ada, Terengganu Nehri'nin Güney Çin Denizi ile birleştiği yerde bulunur.
İslam Mirası Parkı, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Kuala Terengganu kentinde bulunan ünlü bir turizm merkezidir. Park şehir suları içinde bulunan Wan Man adasının üstünde bulunur.
Terengganu Nehri Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan bir nehirdir. Kenyir Gölü'nden başlayıp eyaletin başkenti Kuala Terengganu'nun içinden geçerek Güney Çin Denizi'ne akar. Üzerinde Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü, Pulau Sekati Köprüsü ve Kuala Terengganu'da bulunan Kuala Terengganu Asma Köprüsü gibi birçok köprü bulunmaktadır.
Kuala Terengganu Asma Köprüsü, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Nehrin tam Güney Çin Denizi'ne döküldüğü noktada bulunur. Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü ve Pulau Sekati Köprüsü'nden sonra nehirdeki dördüncü köprüdür. Tanjung yakınlarındaki ıslah edilmiş bir alan olan Muara Selatan ile Seberang Takir'deki Muara Utara bölgelerini birbirine bağlar.
Sultan Mahmud Elektrik Santrali ya da Kenyir Barajı, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan Kenyir Gölü'nü oluşturan hidroelektrik santrali. Kuala Terengganu'nun 50 kilometre güneybatısındaki Kenyir Nehri üzerinde yer almaktadır. Çok amaçlı kullanım için inşa edilen proje, hem bölgedeki selleri önlemek hem de hidroelektrik güç üretmek için kullanılır.
Britanya Malayası, Malay Yarımadası ve Singapur'daki 18 ve 20. yüzyıl ortaları arası İngiliz hegemonyası altındaki bir dizi eyalettir. Hint devletlerini dışlayan "Britanya Hindistanı" teriminin aksine Britanya Malayası genellikle federe ve federe olmayan Malay Devletlerini tanımlamak için kullanılır.
Federal Malay Devletleri (1896–1946), Malay Birliği (1946–1948) ve Malay Federasyonu (1948–1950) bayrağı, dört Malay eyaleti olan Selangor, Perak, Negeri Sembilan ve Pahang'ın birliğini temsil ediyordu. Federasyon, Britanya Krallığı'nın himayesi altındaydı.