İçeriğe atla

Tercüman Binası

Koordinatlar: 41°00′53″K 28°54′36″D / 41.01472°K 28.91000°D / 41.01472; 28.91000
Tercüman Binası
Tercüman Gazetesi Matbaa ve Yönetim Tesisleri
Yıkılmadan önceki görünümü
Harita
Diğer ad(lar)Toya Plaza
Genel bilgiler
DurumYıkıldı
KonumMerkezefendi, Zeytinburnu, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°00′53″K 28°54′36″D / 41.01472°K 28.91000°D / 41.01472; 28.91000
Tamamlanma1974
Yıkılma4 Aralık 2023
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)
  • Günay Çilingiroğlu
  • Muhlis Tunca
Diğer bilgiler
OtoparkEvet
Bina, Aralık 2023'te yıkıldı.

Tercüman Binası (Tercüman Gazetesi Matbaa ve Yönetim Tesisleri), 1974 yılında İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde D100 karayolu üzerinde Tercüman gazetesi tarafından inşa edilmiş bina.

Alışılmışın dışındaki formu ile 20. yüzyıl Türk mimarlığı anlatılarında yer almış ikonik bir binadır.[1] Günay Çilingiroğlu ve Muhlis Tunca tarafından tasarlanmış, statik projesi Rasin Etiman tarafından hazırlanmıştır. Pek çok kez el değiştiren bina, deprem riskinden dolayı mülk sahiplerinin kararı ile 4 Aralık 2023'te yıkılmıştır.[2]

Tarihçe

Tercüman Gazete ve Matbaacılık'ın 1972 yılında açtığı davetli bir yarışma sonucu projesi elde edildi. Binanın, gazetenin gelişiminde lokomotif rolü üstlenecek iddialı ve dikkat çekici bir tasarımının olması amaçlandı.[3] Zeytinburnu ilçesine bağlı Cevizlibağ semtinde E5 karayolu üstünde konumlanacak bina için etrafının tamamın açık olmasından da yararlanılarak zihinden silinmeyen net bir görünüme sahip, konumuna ve dönemine göre "cesur" olarak değerlendirilen bir tasarım hedeflendi.[3] Üst katlarda yatay olarak gelişen havada asılı duran konsollar sayesinde bu etki yaratılmaya çalışıldı.

İnşaat, 1974 yılında tamamlandı. Binaya taşınma süreci 1976 yılının ortalarına kadar devam etti.[1]

Pek çok kez el değiştiren yapı, Anadolu Ajansı ve Basın İlan Kurumu gibi kurumlar tarafından kullanıldı.[4] Son olarak Toya Plaza adını aldı.

Tercüman gazetesi binası, mimari değeri nedeniyle İstanbul 4 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun kararıyla 2010 yılında tescillendi. Hakkında tescilden düşme talebi gelmesi üzerine 2012'de "tarihî, arkeolojik, çevresel ve diğer önem ve özellikleri bakımından önem arz etmediği" gerekçesiyle koruma kaldırıldı. Mülk sahiplerinin kararı ile 4 Aralık 2023'te yıkıldı.

Mimari özellikleri

Üç bloktan oluşan, kare şeklinde bir yapıdır.[5] Binanın dört tarafında 15x15metrelik konsol bloklar, kenar kısımlarında 15x5 metrelik yan konsollar bulunur. Konsollar, çeşitli hizmet birimlerini de içeren sekiz perde kule tarafından taşınır.

Yapının ilk bloku en alttaki üç kattan oluşur; sığınak, santral, bodrum, matbaa, giriş fonksiyonlarını barındırır. İkinci blok, yazı işleri ve gazeteye ait yönetim ve sosyal birimleri barındıran üç ara kattır. Konsollardan meydana gelen son iki kat ise üst yönetim, şirketler ve kafeterya fonksiyonlarına ayrılmıştır.

Ana girişi, D 100 karayoluna bakan kuzey batı cephesindedir. Gümüşsuyu Davutpaşa Caddesi’ne bakan güneydoğu cephesinde bir servis girişi bulunur. Ayrıca bodrum katında kağıtların getirilip gazetelerin çıkarıldığı rampa girişler vardır.

Yıkılmasına tepkiler

TMMOB Mimarlar Odası'nda eskiden İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı olan Esin Köymen, Tercüman Binası'nın döneminin en özel yapılarından olduğunu, yeni yapılacak binanın yüksek bir bina olacağını tahmin ettiğini ifade etmiş, "Gayrimenkul ve rant uğruna değerlerimizi kaybettik." demiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Kaymak, Sümeyye (2020). "Türkiye'de avangart modernizmin bir örneği olarakTercüman Gazetesi binası /". İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tezi. 
  2. ^ a b "Tercüman binası yıkıldı... 'Rant uğruna kaybettik'". Cumhuriyet. 12 Temmuz 2023. 8 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2023. 
  3. ^ a b "Türk mimarlık tarihinin en ikonik binalarından Tercüman Binası..." Arkitektcom instagram hesabı. 9 Aralık 2023. Erişim tarihi: 10 Aralık 2023. 
  4. ^ "Mimarlık Robotu | Tercüman Binası Rant Uğruna Yıkıldı". 7 Aralık 2023. 8 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2023. 
  5. ^ Arkitera.com (5 Aralık 2023). "Muhlis Tunca ve Günay Çilingiroğlu Tasarımı Tercüman Binası Yıkıldı". Arkitera. 8 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Armada Alışveriş ve İş Merkezi</span> Ankarada bir alışveriş merkezi

Armada Kulesi; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir gökdelendir. Günümüzde, ofis binası ve alışveriş merkezi olarak kullanılır. 2003 yılında Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi tarafından "Avrupa'nın en iyi alışveriş merkezi" seçilmiş ve bu alanda İstanbul'da bulunan Akmerkez'den sonra ikinci ödüllü alışveriş merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Boysan</span> Türk mimar ve gazeteci

Aydın Boysan, Türk mimar ve gazeteci.

<i>Vakit</i> (gazete) 1875-1959 yıllarında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Vakit gazetesi, ilk defa 15 Mayıs 1875'te Diyarbakırlı Filip Efendi İstanbul'da Kemalzade Lastik Said Bey başyazarlığı altında yayınlanmaya başladı. Gazetenin yönetimi önce Ketenciler başındaki Han-ı Halil'de iken, sonraları Bab-ı Ali caddesindeki 54 numaraya taşınmıştı. Gazete o dönemde 30 paraya satılırdı. Yayınlanan makaleler imzasız olup yazıların altında "Muharriri evvel" imzası vardı. Vakit mücadeleci gazete olarak kısa zamanda en çok okunan gazetelerden biri oldu. Gazetenin yayınlanmasına bir süre göz yumuldu fakat daha sonra Padişah Abdülaziz'in ve hükûmetin tahammülü kalmadı, Vakit kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Postane</span>

Büyük Postane, Sirkeci PTT Merkezi İstanbul'un Fatih ilçesindeki Sirkeci semtinde yer alan Türkiye'nin en büyük postane binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası Müzesi</span> müze

Türkiye İş Bankası Müzesi, Atatürk tarafından kurulmuş olup; Türkiye İş Bankası'nın tarihi ve cumhuriyetin ilanından beridir gelişen iktisadi bağımsızlığımızın yer aldığı müzedir. 3. genel müdürlük binası olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

Hamdi Şensoy Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

M. Altay Erol Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinin 1960'lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli'ni tasarımcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi</span>

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, İstanbul’da Çemberlitaş’taki tarihi bir binada hizmet veren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne bağlı bir müzedir. Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü basın müzesidir.
1988 yılında hizmete giren müzede basın teknolojinin geçirdiği değişiklikleri göstermek üzere; taşbaskı örnekleri, düz baskı makinesi, rotatif tipo entertip, prova tezgâhları, giyotin, eski daktilolar, teleksler, telefotolar sergilenir.

TBMM Camii Kompleksi, TBMM kompleksindeki milletvekillerine ve meclis çalışanlarının kullanımı için inşa edilmiş bir cami ve camiyle birlikte inşa edilmiş kitaplık binası ile meydanı içeren yapı grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Göztepe Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Göztepe Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Göztepe Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Akkale öreni</span> Erdemli"de bir ören yeri

Akkale Mersin ilinde bir ören topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Zeytinburnu-Fişekhane Tren İstasyonu</span> Zeytinburnu, İstanbulda bir tren istasyonu

Zeytinburnu - Fişekhane Tren İstasyonu, eskiden Zeytinburnu Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Zeytinburnu ilçesi Kazlıçeşme Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir bankacılık müzesi

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi; Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih müzesidir. Türkiye İş Bankası'nın Ulus Meydanı'nda bulunan eski genel müdürlük binasının dönüştürülmesiyle hem Türkiye'deki önemli ekonomik gelişmeleri hem de bankanın tarihçesini anlatan bir müze oluşturulmuştur. İstanbul'daki Türkiye İş Bankası Müzesi'nden sonra kurum bünyesinde açılan ikinci müze olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Bristol Oteli</span>

Bristol Oteli, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tepebaşı semtinde 1893 yılından 1980'e kadar hizmet veren tarihî otel.