Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.
Ali Cengizkan, Türk şair ve yazar, akademisyen.
Anjelika Akbar, Besteci ve Piyanist, Akademisyen, Yazar, Televizyon Program Yapımcı ve Sunucusu
Feride Çiçekoğlu Türk senarist, yazar, mimar, akademisyen.
Doğan Hasol,, mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.
Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.
Varan Turizm, 1946 yılında Kadıköy-İzmit arasında faaliyete başlayan İstanbul kökenli karayolu yolcu taşımacılığı firmasıdır. Sektöründe Türkiye'de, telefon ile bilet satışı, internet üzerinden bilet satışı, çift katlı otobüs, şehir içi servis hizmeti, bağımsız otobüs terminali ve konaklama tesisi, non-stop sefer uygulaması gibi hizmetleri ilk kez sunan firmadır. 2016 yılında kapanan şirketin hakları bankaya geçmiş ve 2020 yılı itibarıyla şirket Kemal Soğancı'ya ait olan Varan Grup Turizm A.Ş şirketine devrolmuştur. Varan Turizm 2020 Temmuz ayında 100 milyon liralık otobüs ve altyapı yatırımlarıyla tekrar seferlerine başlamıştır.
Odeon, Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirilen kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan gösteri merkezi.
Ragıp Buluç, Türk mimardır. Ankara'nın simgelerinden Atakule'yi tasarlamıştır. Türkiye'yi uluslararası alanda temsil etmiş, yurt içi ve yurt dışında birçok ödül almıştır.
Merih Karaaslan Türk mimar ve öğretim görevlisi.
Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.
Mehmet Hakkı Suçin, Türk yazar ve çevirmen.
Hakan Dalokay, yüksek mimar ve politikacı.
Ernest Mamboury İsviçreli öğretmen, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde tarihi yapılar, özellikle İstanbul'daki Bizans sanat ve mimarisi üzerine çalışmalar yaptı.
Sunay Erdem, dünyaca ünlü Türk peyzaj mimarı ve kendi kendini yetiştirmiş mimar. Sunay Erdem kardeşi Günay Erdem ile 1998 yılında Erdem Mimarlar firmasını kurdular. İki kardeş 90'lı yıllardan günümüze 40'tan fazla ülkede proje geliştirip, 50'ye yakın ödül almıştır. Günümüzün mimarlık alanında nadir serbest el kullanan tasarımcılardan birisi olan Sunay Erdem'in 1992 yılından bu yana 700'e yakın çizdiği serbest el perspektifleri bulunmaktadır. Amerikan Mimarlık Enstitüsü (AIA) Philadelphia Bölümü tarafından organize edilen 2013 Sketch Showdown Yarışmasında suluboya eskizi birinci oldu. 2014 yılında İtalya'da açılan ve Napolyon'un ünlü La Spezia Limanı cephaneliğin kentsel dönüşümü yarışmasında projesi birinci olmuştur. Aynı yıl İngiltere'de açılan ve Wimbledon Turnuvasının yapıldığı kasabanın kentsel dönüşümü yarışmasında ise projesi finale kalmıştır. Sunay Erdem, TMMOB Mimarlar Odası tarafından iki yılda bir verilen ve 2010 Yılı Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Fikir Sunumu Dalı Başarı Ödülü sahibidir. Ayrıca TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından her yıl verilen ve 2009, 2010, 2013 yıllları Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri sahibidir. Ünlü Tasarımcı Turgay Ateş'in yanında yetişen öğrencilerinden biridir.
Bandırma – Bursa – Osmaneli yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Bandırma – Bursa – Osmaneli YSD, Bandırma – Osmaneli YHT arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. 23 Aralık 2012'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı bir törenle temeli atılmıştır.
Türk Kurtuluş Savaşı boyunca, hem Anadolu Hareketi hem de İtilaf Devletleri sorumluluğunda, Türk, Rum ve Ermeni sivillere yönelik birçok katliam gerçekleşti. Katliamlar boyunca tecavüz, işkence ve soygun yaygın olarak yaşandı.
Nadira Kadirova, Ankara'da Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul milletvekili Şirin Ünal'ın evinde şüpheli bir şekilde ölen Özbek kadın.
Karatepe Katliamı, 18 Şubat 1922 gecesi Yunan ordusu tarafından Aydın'ın yaklaşık 400 nüfuslu Karatepe köyünde insanların evlerinin içinde vurularak ve camilerin içine doldurulup camiler ateşe verilerek hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil 200'den fazla veya 385 kişinin öldürüldüğü katliam.