İçeriğe atla

Terane Alidusti

Terane Alidusti
2016'da Alidusti
Doğum12 Ocak 1984 (40 yaşında)
Tahran, İran
MeslekAktris
Etkin yıllar2002-günümüz
Çocuk(lar)1
Ebeveyn(ler)Hamid Alidusti (babası)
Nadire Hakimullahi (annesi)

Terane Alidusti (dinle, Farsçaترانه عليدوستی; d. 12 Ocak 1984), İranlı aktris. 89. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü'nü kazanan Satıcı (2016) filmindeki rolüyle uluslararası alanda tanınmaktadır. Kristal Simurg, İran Sinema Kutlama Ödülü ve İran Film Eleştirmenleri ve Yazarlar Derneği Ödülü gibi çeşitli ödüller aldı. Ayrıca The Beautiful City (2003), Fireworks Wednesday (2006), Elly Hakkında (2009), Shahrzad (2015-2018) filmlerinde rol almasıyla tanınır.

2012'de Film Monthly Magazine tarafından yapılan bir anket de Alidusti on yılın en iyi kadın oyuncusu seçildi. Son zamanlarda, hükûmete karşı protestoları desteklediği için İran tarafından tutuklandı.

Filmografi

Alidoosti, Asghar Farhadi ve Shahab Hosseini ile The Salesman'ın basın toplantısında, Mayıs 2016

Filmler

Yıl Yapım Rol Yönetmen Notlar
2002 I'm Taraneh, 15Taraneh Parnian Rasoul Sadrameli
2003 The Beautiful CityFiroozeh Asghar Farhadi
2005 Jamshid and KhorshidKhorshid (seslendirme) Behrouz Yaghmaian
2006 Fireworks WednesdayRouhi Asghar Farhadi
2007 CanaanMina Mani Haghighi
2008 ShirinWoman in audience Abbas Kiarostami
2009 Elly HakkındaElly Asghar Farhadi
The Secret of Taran PlainNurse Hatef Alimardani
DoubtMahtab Varuzh Karim Masihi
2010 Whatever God WantsParmida Navid Mihandoost
Life with Closed EyesParastoo Rasul Sadrameli
2011 At the End of 8th StreetNiloofar Alireza Amini
2012 Modest ReceptionLeila Mani Haghighi
2013 The Shallow Yellow SkyGhazal Bahram Tavakoli
2014 The WedlockSanaz Rouhollah Hejazi
2015 Atom Heart MotherArineh Ali Ahmadzadeh
Absolute RestSamira Abdolreza Kahani
2016 SatıcıRana Asghar Farhadi
2019 EchoWoman Mahin Sadri Kısa film
2021 OrcaElham Sahar Mosayebi
2022 Hamid's SymphonyKendini Jafar Sadeghi Belgesel
Leila's BrothersLeila Jourablou Saeed Roustaee
SubtractionFarzaneh Mani Haghighi

İnternet

Yıl Yapım Rol Yönetmen Platform
2015–2018 ShahrzadShahrzad Sa'adat Hassan Fathi VCD

Özel hayatı

Babası Hamid Alidusti uzun süre İran millî takımında futbol oynadı ve yabancı bir takımda oynayan ilk İranlı oldu (FSV Salmrohr, Almanya 2. Bundesliga). Daha sonra profesyonel bir futbol antrenörü oldu. Alidusti'nin annesi Nadere Hakimelahi bir heykeltıraş ve resim öğretmenidir.

Alidusti evlendi ve 2013 yılında bir kızı oldu. Tek erkek kardeşi, Çarşamba günü (İran'da bir Yeni Yıl kutlaması) Havai fişek gösterisi sırasında bir kazada genç yaşta öldü.

Tutuklanması

17 Aralık 2022'de İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri, Alidusti'yi Mehsa Emini protestolarının doğrudan bir sonucu olarak İran İslam Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen bilinen ilk infaz olan Muhsin Şekari'nin infazını eleştirdikten yalnızca birkaç gün sonra gözaltına aldı.[1][2] Shekari'nin infazının ardından "Sessizliğin zulmü ve zalimleri desteklemek demektir" şeklinde bir Instagram gönderisi yaptı.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Iran authorities arrest actress of Oscar-winning movie". AP News. 17 Aralık 2022. 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 
  2. ^ Wintour, Patrick (17 Aralık 2022). "Iranian actor Taraneh Alidoosti arrested after criticism of death penalty". The Guardian (İngilizce). 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 
  3. ^ Engelbrecht, Cora (8 Aralık 2022). "Iran Executes Man Over Nationwide Protests". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  4. ^ "Iranian actress Taraneh Alidoosti arrested after voicing support for Mahsa Amini protests". A News. 17 Aralık 2022. 18 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Hamenei</span> 2. İran dinî lideri

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İranlılar</span>

İranlılar, İran vatandaşı ya da İran milletinden olan. İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır. İranlı olarak tanımlanan halklar genellikle İran dillerini konuşmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mecid Mecidi</span> İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı

Mecid Mecidi, İranlı film yönetmeni, yapımcı ve senaristtir. Mecidi, yaptığı filmlerle birçok tema ve türler üzerinde durarak birçok uluslararası ödül kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Mahini</span> İranlı futbolcu

Hüseyin Mahini, İranlı futbolcudur.

<i>Elly Hakkında</i>

Elly Hakkında, İranlı bağımsız film yapımcısı Asghar Farhadi'nin 2009 yapımı filmdir. Film Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı Ödülü verildi.

<span class="mw-page-title-main">Şadi Sadr</span>

Şadi Sadr Avukat, insan hakları aktivisti, deneme yazarı, gazeteci ve LGBT insan hakları savunucusu. Shadi Sadr İran Adalet Genel Müdürlüğünün kurucusu ve İcra Direktörüdür (JFI). Eserleri ünya çapında yayınladı ve ders verdi. 1965 Uluslararası Mahkemesinde hakim olarak görev yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">2017-18 İran protestoları</span>

2017-18 İran protestoları, İran'da 28 Aralık 2017'de başlayan bir dizi protesto gösterisi. Bu eylemler, ülkede 2009 İran seçimleri gösterilerinden beri yaşanan en yüksek katılımlı protestolardır.

İran'da kadın hakları, devleti yöneten rejimin şekline göre değişmiştir. Her rejimin yükselişiyle birlikte, kadın haklarına yönelik bir dizi zorunluluk ortaya çıktı ve oy haklarından kıyafet kurallarına kadar geniş bir yelpazedeki sorunları etkiledi.

Seher Hüdayari veya bilinen adıyla Mavi Kız 2 Eylül 2019 tarihinde Tahran'da İslami Devrim Mahkemesi önünde kendisini ateşe vermesiyle bilinen İranlı kadın. Bu davranışıyla futbol maçı izlemek için stadyuma girmeye çalışmasından dolayı çarptırıldığı 6 aylık cezayı protesto ediyordu. Yaralanmasından bir hafta sonra öldü. Hüdayari'nin kendi kendini ateşe vermesi İran'da hükûmetin kadınlara yönelik kısıtlamaları hakkında çok fazla tartışma yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Şehla Riyahi</span> İranlı oyuncu ve film yönetmeni

Kudretü'z-Zaman Vefadost, daha bilinen adıyla Şehla Riyahi, İranlı kadın oyuncu ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Reisi</span> 8. İran cumhurbaşkanı

Seyyid İbrahim Reisülsedati yaygın olarak bilinen adıyla İbrahim Reisi, İranlı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve İran'ın eski cumhurbaşkanıydı. İlkeci ve Müslüman bir hukukçu olarak 2021 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. 19 Mayıs 2024 tarihinde, Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasında ölmüştür.

Nevid Efkâri İran İslam Cumhuriyeti tarafından 2018 İran protestoları sırasında meydana gelen cinayet iddiasıyla idam cezasına çarptırılan ve idam edilen İranlı güreşçi. Kardeşleri Vahid ve Habib aynı davada sırasıyla 54 ve 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Efkâri başta cinayeti itiraf ederken, daha sonraları bunun bir zorla itiraf olduğunu ve ona işkence ile sahte itiraf yaptırdıklarını iddia etti.

Ruhullah Zem, İranlı aktivist ve gazeteci. En çok 2015'te kurduğu 'Amadnews' adlı bir Telegram kanalını işletmesiyle tanınıyordu. Zem, o dönemde özel olarak yayınladığı 2017-2018 İran protestolarında yüksek profilli bir rol oynadı. Haziran 2020'de bir İran mahkemesi, yetkililerin 2017-2018 İran protestolarını kışkırttığını söylediği popüler bir hükûmet karşıtı forum düzenlediği için onu "yeryüzünde yolsuzluktan yapmaktan" suçlu buldu. Bir İran mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı ve 12 Aralık 2020'de idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ahlak Polisi (İran)</span>

İrşad Devriyesi, aynı zamanda Moda Polisi veya Ahlak Polisi olarak da bilinir, çoğunlukla kılık kıyafet kurallarına göre "uygunsuz" giyinen kadınları tutuklamak amacıyla 2005 yılında kurulan İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri'nde bir tür yardımcı ekiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mehsa Emini'nin ölümü</span> İran Ahlak Polisi tarafından tutuklanan ve iddiaya göre taciz edilen İranlı Kürt kadının ölümü

Mehsa Emini, ya da bilinen diğer ismiyle Jina Emini, 22 yaşındaki İranlı bir Kürt kadını 16 Eylül 2022 tarihinde, İran'ın Tahran şehrinde gözaltında bulunduğu sırada şüpheli bir şekilde öldü. Emini'nin polis şiddeti sebebiyle öldüğü iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mehsa Emini protestoları</span> 2022de İran genelinde başlayan hükûmet karşıtı tepkiler

Mehsa Emini protestoları, 16 Eylül 2022'de İran'da başlayan ve 2023'e kadar devam eden sivil huzursuzluk ve protesto hareketleridir. Protestolar, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana "ülkenin daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemeyen", hükûmete karşı "en büyük meydan okuma" ve "en yaygın isyan" olarak tanımlandı.

Hadis Necefi'nin öldürülmesi - Mehsa Emini'nin öldürülmesinin ardından İran'da başlayan protestolara katılan 22 yaşındaki Azeri Hadis Necefi adlı kadın, İran güvenlik güçleri tarafından 6 kurşunla vurularak öldürüldü.

Bedri Hüseyni Hamenei, İran Dinî Lideri Ayetullah Ali Hamenei'nin kız kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Zar Amir-Ebrahimi</span>

Zehra Amir Ebrahimi, profesyonel olarak Zar Amir Ebrahimi (