İçeriğe atla

Ter (grup)

Ter, 1972 yılında kurulmuş ve dağılmış Türk Underground Rock grubudur. Grup önce Bunalımlar'dan gitarist Aydın Çakus ve davulcu Nur Yenal, Kurtalan Ekspres'ten gelme ve daha önce hiç plak yapmamış, ilk plak çalışmasını Ter ile yapan, sonradan Kurtalan Ekspres (tekrar), Ersen ve Dadaşlar, Edip Akbayram & Dostlar ve MFÖ gibi gruplarda çalacak basçı Özkan Uğur tarafından kurulmuştur. Ardından Erkin Koray Süpergrup'u dağıtmış olan Erkin Koray da gruba katılacak, ancak birliktelik uzun sürmeyecek ve grup kısa zaman içinde dağılacaktır.

Kuruluş

Bunalımlar'ın dağılmasının ardından, Aydın Çakus ve Nur Yenal bir grup aramaktadırlar. Yanlarına Kurtalan Ekspres'ten Özkan Uğur'u da alan ikili Ter grubunu kurarlar. O zamanlar Erkin Koray Süpergrup'u dağıtmış olan Erkin Koray kendisine bir grup aramaktadır. Daha önce Aydın Çakus'u Yeraltı Dörtlüsü ile Bunalımlar'ın yaptığı rekabet konserlerinden (konserleri Yeraltı Dörtlüsü kazanmıştır) tanıyan Erkin Koray, Ter grubuna dahil olur.

45'likler

Vokal / gitar'da Erkin Koray, solo gitarda Aydın Çakus, basta Özkan Uğur ve davulda Nur Yenal'dan oluşan Ter grubu, yalnızca bir 45'lik yapıp dağılmıştır. 45'liğin ön yüzünde bir Orhan Gencebay (kendisi Erkin Koray'ın yakın arkadaşıdır) bestesi olan Hor Görme Garibi, arka yüzünde Urfa yöresinden halk türküsü olan Züleyha parçaları bulunmaktadır. İlk yüzdeki Hor Görme Garibi parçası, yapıldığı yıl 1972'ye bakılırsa o dönemde çıkarıldığına inanılmayacak derecede bir parçadır. Parçada tam bir Underground Rock örneği sergilenmektedir. Hor Görme Garibi, Erkin Koray'ın vokali, Aydın Çakus'un vokal girdiği anda bile devam eden gitar solosu (!), Özkan Uğur'un sürükleyici basları, Nur Yenal'ın kick/trampet uyumuyla yarattığı harikalar ve ortadaki çift sesli gitar solosuyla muazzam bir parçadır. Diğer yüzdeki Züleyha parçası ilk yüzdeki Hor Görme Garibi kadar etkili olamasa da ana riff / vokal / nakarat / sololar bakımından tam bir sentez yakalamış olmakla beraber parçada yine ilk yüzdeki Hor Görme Garibi gibi Underground Rock haricinde ayrıca bir Progresif Rock havası vardır.

Dağılma

Grubun dağılmasında ilk faktörün maddi durumlar olması dışında, yan faktörler de vardır. Bunlardan ilki, Ter'in aslında 4 kişilik bir grup olması ve ilk Aydın Çakus / Nur Yenal / Özkan Uğur üçlüsü tarafından kurulmasına rağmen Erkin Koray'ın Ter grubu olarak lanse edilmesi ve grubun Erkin Koray'ın fikriymiş gibi gösterilmesidir. Hatta Vikipedi'deki Erkin Koray sayfasında bile "...1972 yılında Ter gruplarını kuran Koray..." gibi bir ifade bulunmaktadır. Diğer faktörlerden biri ise Erkin Koray'ın bir defalığına gruba Ankara'da büyük bir konser ayarlamış, fakat ondan sonra hiçbir organizasyon ve konser ayarlamamış, diğer bir deyişle grupla ilgilenmemiş olmasıdır. Bu konuda Aydın Çakus bir röportajında şöyle der:

Shatraug: 1972 yılında siz ve Ahmet Güvenç yanınıza Özkan Uğur’u da alarak “Ter” grubunu kuruyorsunuz fakat "Hor Görme Garibi / Züleyha" 45’liği dışında bu gruba dair de herhangi bir belge yok. Grupların tutunamamasının bir sebebi var mıydı?

Ayet Aydın Çakus: Niye Ter tutunamadı... Ter grubu ben gitarda, Özkan basta ve davulda Nur Yenal’dı. Ahmet Güvenç Ter’de hiç çalmadı. Erkin Koray’ın bir gruba ihtiyacı vardı ve sanki biz "Erkin Koray'ın Ter’i" filan gibi. (Erkin’in fikri gibi) Erkin tabii ki hepimizin abisi filandır ama tabii ki onun kendisinin yapması gereken işleri vardı. Bir büyük konser yaptık Ankara’da o zamanlarda ama ondan sonra hiç konser filan ayarlamayınca biz de ayrıldık. O zamanlar iyi günler gibiydi ama uzun sürmedi…

Az Bilinenler

  • Yeraltı Dörtlüsü & Bunalımlar'ın rekabet konserlerinden tanışan Erkin Koray ve Aydın Çakus, o zamandan beri gizli bir rekabet içerisindedirler. Bu yüzden grup iki dehanın birleşmesi ve aralarındaki ufak çaplı rekabetlerinden ortaya çıkardıkları mükemmelliyet olarak görülmektedir.
  • Hor Görme Garibi, bazı kaynaklarda Türkiye'nin ilk Heavy Metal parçası olarak geçmektedir.
  • Aydın Çakus'un Hor Görme Garibi parçasında vokal girdiği zaman bile durmayan ve şarkı boyunca devam eden gitar solosu, Türk Rock müziğindeki en büyük gitar şovu olarak geçmekte ve Aydın Çakus'un Jimi Hendrix etkilenimleriyle değil Türkiye çapında, dünya çapında usta bir gitarist olduğunu göstermektedir.
  • Grubun dağılması bir rivayete göre şöyle anlatılır: Grup iyice Erkin Koray'ın kaprislerinden bıkmıştır. Bir konserde Erkin Koray, gitarının teli koptuğu için sahneyi terk edince, bu zaten Erkin Koray'a tahammülü olmayan grup için bir patlama noktası olmuştur ve grup Erkin Koray'dan ayrılmış, ardından dağılmıştır.
  • Erkin Koray, Züleyha parçasını 1999 tarihli Devlerin Nefesi albümünde tekrar yorumlamıştır.

Grup Üyeleri

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">MFÖ</span> Türk pop ve rock müzik grubu (1971–2023)

Mazhar Fuat Özkan, kısaca MFÖ, Türk pop ve rock müzik grubu. Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur'dan oluşmaktadır. 1984 yılında çıkardıkları Ele Güne Karşı Yapayalnız ile müzik hayatlarına başlayan grup; bu albümdeki "Ele Güne Karşı", "Güllerin İçinden", "Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da", "Yalnızlık Ömür Boyu" gibi şarkılarla dikkat çekti. 1985 ve 1988 yıllarında sırasıyla "Diday Diday Day" ve "Sufi" şarkılarıyla Türkiye'yi Eurovision şarkı yarışmasında temsil ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Duman (müzik grubu)</span> Türk rock grubu

Duman, 1999'da İstanbul'da kurulan, günümüzde Kaan Tangöze, Batuhan Mutlugil, Ari Barokas ve Doğaç Titiz'den (davul) oluşan Türk Rock grubu. Duman, Kaan Tangöze'nin geniş aralıklı vokal performanslarıyla birlikte Amerikan Grunge ve Alternatif rock türlerini Türkiye'ye özgü Arabesk ve Halk müziğini birleştiren tarzıyla tanınır. Şimdiye dek altı stüdyo, bir single, üç konser, bir toplama ve üç de video albümü yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar (müzik grubu)</span> Türk rock müzik grubu

Moğollar, 1967 yılında İstanbul'da kurulmuş Türk rock grubu. Murat Ses ve Aziz Azmet tarafından kurulan grup 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkardıkları albümlerle büyük başarı sağladı ve Anadolu rock müziğininde gelişmesinde önemli bir yer edindi.

3 Hürel veya 3 Hür-El, Onur (1948), Haldun (1949) ve Feridun Hürel (1951) kardeşler tarafından 1970 yılında Trabzon'da kurulan Anadolu rock grubu.

<i>Ele Güne Karşı Yapayalnız</i>

Ele Güne Karşı Yapayalnız, Türk pop grubu Mazhar Fuat Özkan'ın 20 Ocak 1984'te Balet Plak tarafından yayınlanan ilk stüdyo albümüdür. 1983 yılının ikinci yarısında İstanbul'daki İstanbul Gelişim Stüdyosu'nda Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur yapımcılığında kaydedildi. Albüm, çığır açan tekli Ele Güne Karşı başlıklı şarkının yanı sıra Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da, Deli Deli, Bodrum, Yalnızlık Ömür Boyu ve Güllerin İçinden gibi hitleri içeriyor. Birçok dergi ve müzik eleştirmenleri dahil olmak üzere yayınlar, albümü Türk pop müzik tarihin en büyük ve en benzersiz albümlerinden biri olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Can Güney</span>

Can Güney, Uzun yıllar çaldığı Ayna grubunun gitaristi ve Erhan Güleryüz'ün yan solisti olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Uğur</span> Türk müzisyen ve oyuncu (1953–2023)

Raif Özkan Uğur, MFÖ grubunun üyesi, müzisyen, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Erkin Koray</span> Türk müzik sanatçısı (1941–2023)

Mustafa Erkin Koray, Türk Anadolu rock sanatçısıdır. Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri bulunmaktadır. Sanatçı, Anadolu'nun kültürel mirasını da korumaya katkıda bulunmuş, birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturmuştur.

Kurtalan Ekspres, Barış Manço'nun 1972 yılında kurduğu ve ölümüne dek birlikte çalıştığı Anadolu rock grubu. Grup, ismini Haydarpaşa-Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi'nden almıştır.

Gece Yolcuları, 1993 senesinde Edis İlhan, Uğur Arslantürkoğlu tarafından kurulan bir pop-rock grubudur. 1995 yılında profesyonel müziğe başlayan, ilk üretimlerini ve konserlerini yapan grup, 10. Geleneksel İstanbul FM Altın Ödüllerinde En İyi Grup ödülünü almıştır.

Ahmet Güvenç, bas gitarist.

Taner Öngür, Türk müzisyen.

Kargo, 1993 yılında kurulmuş Türk rock grubudur. Selim Öztürk ve Mehmet Şenol Şişli tarafından kurulan grup, 1993 yılında ilk albümleri Sil Baştan'ı çıkardıktan sonra gitarda Selim Öztürk, vokalde Koray Candemir, klavyede Serkan Çeliköz ve davulda Burak Karataş'tan oluşan kadrosu ile 1990'ların ikinci yarısında ana akımda yer bulmaya başlayan alternatif Türkçe rock'ın en popüler isimlerinden oldu. "Yüzleşme", "Son Defa", "Şairin Elinde", "Boğaziçi", "Renklerin İçinde" gibi dikkat çeken şarkılar yapan grup 2000 yılında çıkardıkları Sen Bir Meleksin'den sonra üç yıllık bir ara verdi. 2003'te geri dönen grup yoluna Şişli'siz devam etti. 2008'de Candemir ve Karataş'ın da gruptan ayrılmasının ardından farklı formasyonlarla - biri Mirkelam ile birlikte olmak üzere - üç stüdyo albümü yayınladı. Kargo, 2015'ten beri Öztürk, Şişli, Karataş ve Haluk Babadoğan'dan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Güner</span> Türk müzisyen ve gitarist

Aziz Fuat Güner, Türk müzisyen, gitarist, Türk pop-rock müziğinin en önemli gruplarından MFÖ'nün üyesidir.

<i>Bulutsuzluk 20 Yaşında</i>

Bulutsuzluk 20 Yaşında, Türk rock grubu Bulutsuzluk Özlemi'nin 2007 yılında yayımlanan konser kaydı albümü. Albüm, 31 Temmuz 2006 tarihinde grubun 20. yaşını kutladığı Harbiye Açıkhava Tiyatrosu konserinde canlı olarak kaydedildi. Hem DVD hem de çift CD olarak yayımlandı. Bu konserde gruba Redd, mor ve ötesi, Aylin Aslım, Şebnem Ferah, Duman, Zuhal Olcay ve Yaygara grubu eşlik etti.

Kardaşlar, 1970'lerde etkin olan bir Türk rock grubu. Cem Karaca, Ersen Dinleten ve Selda Bağcan gibi isimlere eşlik etmişlerdir.

Anadolu rock türünün kurucularından Erkin Koray'ın diskografisi.

Hor Görme Garibi, ilk olarak Orhan Gencebay'ın 1971 yılında yayınladığı Ben Eski Halimle Daha Mesuttum 45'liğinde seslendirdiği daha sonra Erkin Koray'ın 1972'de yayınlanan "Hor Görme Garibi-Züleyha" 45'liğinde ve 2002'de yayınlanan Silinmeyen Hatıralar albümünde yer verdiği söz ve müziği Orhan Gencebay'a ait şarkıdır. İlk olarak İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır. Orhan Gencebay kendisiyle aynı isimdeki 1973'e yayınlanan Orhan Gencebay albümünde ve 1980'de yayınladığı aynı isimli albümü Hor Görme Garibi de şarkıya yer vermiştir.

Hardal, Türk progresif/psikedelik rock müzik grubu. Türkiye'de yaptıkları farklı tarzda albümlerle büyük ilgi görmüşlerdir.