İçeriğe atla

Tepenin Ardı

Tepenin Ardı
YönetmenEmin Alper
YapımcıEmin Alper
Seyfi Teoman
Enis Kostepen
SenaristEmin Alper
OyuncularTamer Levent
Reha Özcan
Mehmet Özgür
Berk Hakman
Banu Fotocan
Furkan Berk Kıran
MüzikVolkan Akmehmet
Görüntü yönetmeniGeorge Chiper
KurguÖzcan Vardar
StüdyoBulut Film
DağıtıcıTiglon
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Yapım yılı2012
Çıkış tarih(ler)i10 Şubat 2012 (Almanya)
19 Nisan 2012 (ABD)
29 Haziran 2012 (Çek Cumhuriyeti)
30 Haziran 2012 (Tayvan)
5 Temmuz 2012 (Fransa)
23 Ağustos 2012 (Fransa)
4 Ekim 2012 (İsrail)
13 Ekim 2012 (Belçika)
13 Ekim 2012 (Birleşik Arap Emirlikleri)
15 Kasım 2012 (Almanya)
14 Aralık 2012 (Türkiye)
23 Ocak 2013 (Fransa)
Süre94 dk
ÜlkeTürkiye
Yunanistan
DilTürkçe
Diğer adlarıBeyond the Hill
Derrière la colline

Tepenin Ardı, tarihçi ve film eleştirmeni Emin Alper'in ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Maço erkek kültürünü konu alan filmin başrollerinde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür ve Berk Hakman yer almaktadır.[1] Çekimleri Karaman ilinin Ermenek ilçesinde gerçekleştirilmiştir.[2] Kampfplatz dergisi üçüncü sayısında filmi odağa alan bir dosya hazırlamıştır.

Yazım süreci

Filmin senaryosunun ilk yazılan hali büyükbaba karakterini ve yörükleri içermiyordu, "büyük ölçüde güneydoğu travması üzerineydi ve esas olarak iki kardeş arasındaki erkeklik mücadelesini konu alıyordu".[3] İlk versiyona yapılan eleştirilerden sonra Emin Alper senaryo üzerinde çalışmaya devam etti. Bu süreçte film "bir Türkiye alegorisi, özellikle de Kürt sorunu alegorisi olarak düşünülebilecek" bir nitelik kazandı.[3]

Oyuncular

Ödülleri

  • Berlin Uluslararası Film Festivali Caligari Film Ödülü (Emin Alper) ve İlk Film Ödülü Özel Mansiyon (Emin Alper)
  • Cinefan Asya ve Arap Sineması Festivali İlk Film Yarışması Ödülü (Emin Alper)
  • 31. Uluslararası İstanbul Film Festivali En İyi Film (Altın Lale) Ödülü, FIPRESCI Ödülü (Emin Alper) ve En İyi Senaryo Ödülü (Emin Alper; Orhan Eskiköy, ‘Babamın Sesi’ filmiyle paylaşmalı).[4]
  • Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali NETPAC Ödülü (Emin Alper)
  • Palic Film Festivali En İyi Film (Altın Kule) Ödülü (Emin Alper)
  • Saraybosna Film Festivali Jüri En İyi Film Ödülü ve Jüri Özel Ödülü (Emin Alper)
  • Taipei Film Festivali Uluslararası Yeni Yetenek Yarışması Büyük Ödülü (Emin Alper)

Kaynakça

  1. ^ Asya Pasifik'in en iyisi Tepenin Ardı 29 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ntvmsnbc.com. 23 Kasım 2012. En son 24 Temmuz 2013 tarihinde erişildi.
  2. ^ 'Tepenin Ardı' perdeyi Berlin'de açıyor 10 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ntvmsnbc.com. 19 Ocak 2012. En son 24 Temmuz 2013 tarihinde erişildi.
  3. ^ a b Eksen, Kerem (2013). ""Tepenin Ardı" Kötünün Sıradanlığı (Emin Alper ile söyleşi)". Bir+Bir, 20. ss. 18-21. 
  4. ^ "İstanbul'un galipleri 'Tepenin Ardı' ve 'Yeraltı'". Radikal. 15 Nisan 2012. 29 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

Derviş Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türkü film yönetmeni ve yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reha Erdem</span> Türk yönetmen

Reha Erdem, Türk yönetmen ve senarist. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gördü. Paris 8 Üniversitesi'nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümünü bitirdi. Metis yayınlarından eşi Nilüfer Erdem Güngörmüş ile birlikte yazdığı uzun metrajlı film senaryosu Korkuyorum Anne, Metis Yayınları tarafından kitap olarak basıldı.

<i>Sonbahar</i> (film) film

Sonbahar, 2008 yapımı Türk filmi. Türkçe, Hemşince ve Gürcüce dillerinin kullanıldığı filmde, cezaevi ve ölüm orucu gerçeğine insancıl bir açıdan yaklaşılıyor. Yönetmenliğini Özcan Alper’in, yapımcılığını Kuzey Film’in üstlendiği ‘Sonbahar’ adlı filmin çekimleri 6 haftada tamamlandı. Hopa, Çamlıhemşin ve Kemalpaşa'da çekilen filmde, genç bir üniversite öğrencisi olarak girdiği cezaevinde ölüm orucuna giren ve 10 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Yusuf’un çocukluk ve ilk gençlik yıllarının izini sürerek geçirdiği son iki ayının öyküsü anlatılıyor.

Özcan Alper, Türk yönetmen ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Tamer Levent</span> Türk tiyatro ve dizi oyuncusu, oyun yazarı

Tamer Levent, Türk oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni ve yazar.

<i>Korkuyorum Anne</i> 2004 yapımı Türk filmi

Korkuyorum Anne, Reha Erdem'in yazıp yönettiği, 2004 yapımı Türk filmi.

<i>Bahtı Kara</i>

Bahtı Kara, Theron Patterson'un yönetmenliğini yaptığı 2009 yapımı Türk sinema filmidir.

<i>Press</i> (film)

Press, yönetmen Sedat Yılmaz'ın ilk sinema filmidir.

<span class="mw-page-title-main">48. Altın Portakal Film Festivali</span> Festival

48. Altın Portakal Film Festivali, 8-14 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 48'incisiydi. Festival, Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">49. Altın Portakal Film Festivali</span>

2012 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 49.'su. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) iş birliğiyle düzenlenen festival, 6-12 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

24. Ankara Uluslararası Film Festivali, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından, 14 - 24 Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivali.

<span class="mw-page-title-main">Emin Alper</span> Türk yönetmen

Emin Alper, Türk yönetmen; senarist, yapımcı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyenlik ve çeşitli dergilerde yazarlık da yapan Emin Alper, Tepenin Ardı, Abluka ve Kurak Günler filmleri ile tanınır. Alper'in üçüncü uzun metrajlı filmi olan Kız Kardeşler, ilk gösterimi 69. Berlin Uluslararası Film Festivali'nin "Ana Yarışma" bölümünde gerçekleştirdi. Film, SİYAD'da 10 dalda 11 adaylık elde etti.

<i>Misafir</i> (film) 2015 filmi

Misafir, yönetmenliğini Mehmet Eryılmaz'ın yaptığı 2015 Türk filmidir. Mehmet Eryılmaz'ın ikinci uzun metraj filmidir. Başrolde Zümrüt Erkin'in yer aldığı filmde, yıllar evvel baba evinden kovulan ve annesinin ölüm döşeğinde olduğu haberini alınca geri dönen Nur'un hikâyesi konu edilmektedir.

<i>Abluka</i> (film) film

Abluka, Türkiye, Fransa ve Katar ortak yapımı dramatik film. Emin Alper'in yazıp yönettiği filmin başrollerini Mehmet Özgür, Berkay Ateş ve Tülin Özen paylaşıyor. Abluka, Emin Alper'in ikinci uzun metrajlı filmidir. Film Türkiye'de 6 Kasım 2015'te vizyona girmiştir.

<i>Sarmaşık</i> (film)

Sarmaşık, Tolga Karaçelik'in yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği 2015 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Nadir Sarıbacak, Hakan Karsak ve Kadir Çermik'in yer aldığı filmde, "bir armatörün iflas edip ortadan kaybolmasının ardından, deniz hukuku gereği gemide kalmak zorunda olan ve hiçbir yere gidemeyen beş gemici ile bir kaptanın arasındaki hiyerarşik mücadeleyi" anlatmaktadır.

52. Uluslararası Antalya Film Festivali, 1964'te başlayan Altın Portakal Film Festivali'nin 52.'si. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) iş birliğiyle düzenlenen festival, 29 Kasım ve 6 Aralık 2015 tarihleri arasında yapıldı. Festival'de verilen ödüller, Ebru Cündübeyoğlu'nun sunumuyla Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen gecede sahiplerini buldu.

<i>Cennetten Kovulmak</i>

Cennetten Kovulmak, Ferit Karahan'ın yönetmenliğini üstlendiği ve Serdar Temel ile birlikte senaryosunu yazdığı 2013 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Ezgi Asaroğlu, Rojda Tekin ve Gülistan Acet'in yer aldığı filmde, 2000'lerin başında Kürt sorunu, biri Muşlu diğeri İstanbullu iki aile üzerinden işlenmektedir. Yönetmenin ilk uzun metrajlı sinema filmidir.

<span class="mw-page-title-main">38. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

38. Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 5 - 16 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilmiş film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">39. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

39. Uluslararası İstanbul Film Festivali, COVID-19 pandemisi nedeniyle format değiştirerek, geleneksel tarihi olan nisan ayında fiziksel olarak düzenlenemediği için sonraki haftalarda önce belli bölümleri çevrimiçi platform veaçık hava sahnesine taşınarak, ileriki aylarda ise hem sinemalarda hem de çevrimiçi platformda izleyici ile buluştu.