İçeriğe atla

Teorik popülasyon ekolojisi

Popülasyon ekolojisi, tür popülasyonlarının dinamikleri ve bu popülasyonların çevre ile nasıl etkileşime girdiği ile ilgilenen ekolojinin bir alt alanıdır.[1] Gruplar halinde birlikte yaşayan türlerin popülasyon büyüklüklerinin zaman ve mekan içinde nasıl değiştiğinin incelenmesidir ve ekolojinin matematiksel olarak incelenen ve modellenen ilk yönlerinden biridir.

Üstel büyüme

Popülasyon dinamiklerini modellemenin en temel yolu, bir popülasyonun büyüme hızının sadece o andaki popülasyon büyüklüğüne ve organizmanın kişi başına büyüme hızına bağlı olduğunu varsaymaktır. Başka bir deyişle, bir popülasyondaki birey sayısı t anında N(t ise) o zaman nüfus artış hızı şu şekilde verilmektedir:

burada r kişi başına büyüme hızı veya organizmanın içsel büyüme hızıdır. Ayrıca r = b-d olarak da tanımlanabilmektedir. Burada b ve d sırasıyla kişi başına zamanla değişmeyen doğum ve ölüm oranlarıdır. Bu birinci mertebeden lineer diferansiyel denklem, çözümü verecek şekilde çözülebilmektedir.
,
Dinamiklerini ilk kez 1798'de tanımlayan Thomas Malthus'tan sonra Malthus büyümesi olarak bilinen bir yörünge. Malthus büyümesi yaşayan bir popülasyon, N(0)'ın ilk popülasyon büyüklüğü olduğu üstel bir eğri izlemektedir. Popülasyon r > 0 olduğunda büyümektedir ve r < 0 olduğunda azalmaktadır. Model en çok, birkaç organizmanın bir koloniye başladığı ve büyümelerini engelleyen herhangi bir sınırlama veya kısıtlama olmaksızın hızla büyüdüğü durumlarda (örneğin zengin ortamda aşılanmış bakteriler) uygulanabilmektedir.

Lojistik büyüme

Üstel büyüme modeli, çoğu zaman geçerli olmayan bir dizi varsayımda bulunmaktadır. Örneğin, birçok faktör içsel büyüme oranını etkilemektedir ve genellikle zamanla değişmez değildir. Üstel büyümenin basit bir modifikasyonu, içsel büyüme oranının nüfus büyüklüğüne göre değiştiğini varsaymaktır. Bu mantıklıdır: nüfus ne kadar büyükse, o kadar az kaynak bulunur, bu da daha düşük doğum oranı ve daha yüksek ölüm oranıyla sonuçlanabilmektedir. Dolayısıyla, zamanla değişmeyen r'yi r'(t) = (b –a*N(t)) – (d + c*N(t)) ile değiştirebiliriz, burada a ve c doğum ve ölümü modüle eden sabitlerdir. Nüfusa bağlı bir şekilde oranlar (örneğin, türler arası rekabet). Hem a hem de c, şimdilik bu yaklaşık modelde sabit olduğunu varsayabileceğimiz diğer çevresel faktörlere bağlı olacaktır. Diferansiyel denklem şimdi:[2]

Bu şu şekilde yeniden yazılabilir:[2]

burada = b-d ve K = (b-d)/(ac).
K'nin biyolojik önemi, sistemin dengelerinin kararlılıkları göz önüne alındığında ortaya çıkmaktadır. Sabit K, popülasyonun taşıma kapasitesidir. Sistemin dengeleri N = 0 ve N = K'dir. Sistem lineerleştirilirse, N = 0'ın kararsız bir denge olduğu, K'nin ise kararlı bir denge olduğu görülebilmektedir.[2]

Yapılandırılmış nüfus artışı

Üstel büyüme modelinin bir başka varsayımı, bir popülasyondaki tüm bireylerin aynı olduğu ve aynı hayatta kalma ve üreme olasılıklarına sahip olmasıdır. Bu, karmaşık yaşam öykülerine sahip türler için geçerli bir varsayım değildir. Üstel büyüme modeli, farklı yaş sınıflarındaki (örneğin bir, iki ve üç yaşındakiler) veya farklı aşama sınıflarındaki (gençler, alt yetişkinler ve yetişkinler) bireylerin sayısını izleyerek bunu hesaba katmak için değiştirilebilmektedir. Bu modelin genel şekli:

burada Nt, t zamanında her sınıftaki birey sayısının bir vektörüdür ve L, her sınıf için hayatta kalma olasılığını ve doğurganlığı içeren bir matristir. L matrisi, yaş yapılı modeller için Leslie matrisi ve aşama yapılı modeller için Lefkovitch matrisi olarak adlandırılmaktadır.[3]

L'deki parametre değerleri belirli bir popülasyona ilişkin demografik verilerden tahmin ediliyorsa, bu popülasyonun uzun vadede büyümesinin mi yoksa azalmasının mı beklendiğini ve popülasyon içindeki beklenen yaş dağılımının ne olacağını tahmin etmek için yapılandırılmış bir model olarak kullanılabilmektedir. Bu, deniz kaplumbağaları ve sağ balinalar da dahil olmak üzere bir dizi tür için yapılmıştır.[4][5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Odum, Eugene P. (1971). Fundamentals of ecology. 3d ed. Philadelphia: Saunders. ISBN 0-7216-6941-7. OCLC 154846. 
  2. ^ a b c Moss, Robert (1982). Animal population dynamics. Adam Watson, John Ollason. Londra. ISBN 0-412-22240-X. OCLC 8493500. 
  3. ^ Hal Caswell (2001). Matrix Population Models: Construction, Analysis, and Interpretation. Sinauer. 
  4. ^ Crouse, Deborah T.; Crowder, Larry B.; Caswell, Hal (1987). "A Stage-Based Population Model for Loggerhead Sea Turtles and Implications for Conservation". Ecology (İngilizce). 68 (5): 1412-1423. doi:10.2307/1939225. ISSN 1939-9170. 14 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  5. ^ Fujiwara, Masami; Caswell, Hal (2001). "Demography of the endangered North Atlantic right whale". Nature (İngilizce). 414 (6863): 537-541. doi:10.1038/35107054. ISSN 1476-4687. 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekoloji</span> Organizmaların ve çevrelerinin incelenmesi

Ekoloji ya da doğa bilimi, canlıların hem kendi aralarında hem de fiziksel çevreleri ile olan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji canlıları birey, popülasyon, komünite, ekosistem ve biyosfer düzeylerinde inceler. Ekoloji çok yakından ilişkili olduğu biyocoğrafya, evrimsel biyoloji, genetik, etoloji ve doğa tarihi dallarıyla örtüşür. Ekoloji, biyoloji biliminin bir dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türev</span> Fonksiyonun grafiğine çizilen teğetin eğimini hesaplama tekniğidir.

Matematikte türev, bir fonksiyonun tanımlı olduğu herhangi bir noktada değişim yönünü veya hızını veren temel bir kavramdır. Tek değişkenli bir fonksiyonun tanım kümesinin belli bir noktasında türevi, fonksiyonun grafiğine bu noktada karşılık gelen değerde çizilen teğet doğrunun eğimidir. Teğet doğru, tanım kümesinin bu noktasında fonksiyonun en iyi doğrusal yaklaşımıdır. Bu nedenle türev genellikle anlık değişim oranı ya da daha açık bir ifadeyle, bağımlı değişkendeki anlık değişimin bağımsız değişkendeki anlık değişime oranı olarak tanımlanır. Bir fonksiyonun türevini teorik olarak bulmaya türev alma denilir. Eğer bir fonksiyonun tanım kümesindeki her değerinde hesaplanan türev değerlerini veren başka bir fonksiyon varsa, bu fonksiyona eldeki fonksiyonun türevi denir.

Klasik mekanikte momentum ya da devinirlik, bir nesnenin kütlesi ve hızının çarpımıdır; (p = mv). Hız gibi, momentum da vektörel bir niceliktir, yani büyüklüğünün yanı sıra bir yöne de sahiptir. Momentum korunumlu bir niceliktir ; yani bu, eğer kapalı bir sistem herhangi bir dış kuvvetin etkisi altında değilse, o kapalı sistemin toplam momentumunun değişemeyeceği anlamına gelir. Momentum benzer bir konu olan açısal momentum ile karışmasın diye, bazen çizgisel momentum olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Navier-Stokes denklemleri</span> Akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan denklemler dizisi

Navier-Stokes denklemleri, ismini Claude-Louis Navier ve George Gabriel Stokes'tan almış olan, sıvılar ve gazlar gibi akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan bir dizi denklemden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İş (fizik)</span>

Fizikte, bir kuvvet bir cisim üzerine etki ettiğinde ve kuvvetin uygulama yönünde konum değişikliği olduğunda iş yaptığı söylenir. Örneğin, bir valizi yerden kaldırdığınızda, valiz üzerine yapılan iş kaldırıldığı yükseklik süresince ağırlığını kaldırmak için aldığı kuvvettir.

Matematikte karmaşık sayı, bir gerçel bir de sanal kısımdan oluşan bir nesnedir. a ve b sayıları gerçek olursa karmaşık sayılar şu biçimde gösterilirler:

<span class="mw-page-title-main">Katı cisim dinamiği</span>

Katı-cisim dinamiği, dış kaynaklı kuvvetler karşısında hareket eden birbiri ile ilişkili sistemlerin analizini inceler. Her bir gövde için, cisimlerin katı olduğu ve bu nedenle uygulanan kuvvetler nedeni ile deforme olmadıkları, sistemi tanımlayan taşıma ve dönme parametrelerinin sayısını azaltarak analizi basitleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tork</span> bir kuvvetin nesnenin ekseninde, dayanak noktasında ya da çevresinde dönme eğilimi

Tork, kuvvet momenti ya da dönme momenti, bir cismin bir eksen etrafındaki dönme, bükülme veya burulma eğilimini dönme ekseni merkezine indirgeyerek ölçen fiziksel büyüklüktür. Torkun büyüklüğü moment kolu uzunluğuna, uygulanan kuvvete ve moment kolu ile kuvvet vektörü arasındaki açıya bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dikeyhız</span> nesne hızının, nesne ile nokta arasındaki yarıçapı birleştiren yöne işaret eden bileşeni

Dikey hız, bir hedefin bir gözlemciye göre iki nokta arasındaki vektörel yer değiştirme miktarının değişim hızıdır. Hedef-gözlemci izafi hızının, iki noktayı birleştiren izafi yön veya görüş çizgisi üzerindeki vektörel izdüşümü olarak tanımlanır. Daha basitçe, bir hedefin bir gözlemciye göre, görüş çizgisi boyunca yaklaşma veya uzaklaşma hızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kütle merkezi</span>

Fizikte, uzaydaki ağırlığın dağılımının ağırlık merkezi, birbirlerine göre olan ağırlıkların toplamlarının sıfır olduğu noktadır. Ağırlık dağılımı, ağırlık merkezi etrafında dengelenir ve dağılan ağırlığın kütle pozisyon koordinatlarının ortalaması onun koordinatlarını tanımlar. Ağırlık merkezine göre formüle edildiği zaman mekanikte hesaplamalar basitleşir.

Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s. Eski çalışmalarda güç bazen iş olarak adlandırılırmıştır. Güç türetilmiş bir nicelik ve skaler bir büyüklüktür.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi integrali</span>

Matematikte bir çizgi integrali, integrali alınan fonksiyonun bir eğri boyunca değerlendirildiği integraldir. Çeşitli farklı çizgi integralleri kullanılmaktadır. Kapalı eğrinin kullanıldığı durumlarda integrale kontür integrali denildiği de olmaktadır.

Açısal hız, bir objenin birim zamandaki açısal olarak yer değiştirme miktarına verilen isimdir. Açısal hız vektörel olup bir cismin bir eksen üzerindeki dönüş yönünü ve hızını verir. Açısal hızın SI birimi radyan/saniyedir, ancak başka birimlerde de ölçülebilir. Açısal hız genellikle omega sembolü ile gösterilir. Açısal hızın yönü genellikle dönüş düzlemine diktir ve sağ el kuralı ile bulunabilir.

Sağkalım analizi, biyolojik organizmalarda ölüm ve mekanik sistemlerde başarısızlık ile ilgilenen bir istatistik dalıdır. Bu konu mühendislikte güvenilirlik teorisi veya güvenilirlik analizi, iktisat ve sosyolojide ise süre analizi veya süre modellemesi olarak adlandırılır.

18. yy. ve sonrasında geliştirilmiş, genellikle vektörel mekanik olarak nitelendirilen ve orijinalinde Newton mekaniği olarak bilinen analitik mekanik, klasik mekaniğin matematiksel fizik kaynaklarıdır. Model harekete göre analitik mekanik, Newton’un vektörel enerjisinin yerine, hareketin iki skaler özelliği olan kinetik enerjiyi ve potansiyel enerjiyi kullanır. Bir vektör, yön ve nicelik ile temsil edilirken bir skaler, nicelik ile(yoğunluğu belirtirken) temsil edilir. Özellikle Lagrange mekaniği ve Hamilton mekaniği gibi analitik mekanik de, sorunları çözmek için bir sistemin kısıtlamalarının ve tamamlayıcı yollarının kavramını kullanarak klasik mekaniğin kullanım alanını etkili bir şekilde yapılandırır. Schrödinger, Dirac, Heisenberg ve Feynman gibi kuram fizikçileri bu kavramları kullanarak kuantum fiziğini ve onun alt başlığı olan kuantum alan teorisini geliştirdiler. Uygulamalar ve eklemelerle, Einstein’a ait kaos teorisine ve izafiyet teorisine ulaşmışlardır. Analitik mekaniğin çok bilindik bir sonucu, modern teorik fiziğin çoğunu kaplayan Noether teoremidir.

Matematiksel fizikte, hareket denklemleri, fiziksel sistemin hareket sürecindeki davranışını, zamanın bir fonksiyonu olarak tanımlar. Daha detaya girmek gerekirse; hareket denklemleri, fiziksel sistemin davranışını devinimsel değişkenler üzerinde tanımlanmış bir matematiksel fonksiyon takımı olarak izah eder. Bu değişkenler genellikle uzay koordinatları ve zamandan ibarettir, ama gerektiğinde momentum bileşenleri de kullanılır. En yaygın değişken seçeneği, fiziksel sistemin özelliklerini uygun şekilde tanımlayan değişkenlerden oluşan genelleştirilmiş koordinatlardır. Klasik mekanikte bu fonksiyonlar öklid uzayında tanımlanmıştır ama görelilikte eğilmiş uzay üzerindeki fonksiyon daha uygundur. Eğer sistemin dinamikleri biliniyor ise, bu fonksiyonları tanımlayan denklemler dinamiğin hareketini izah eden diferansiyel denklemlerin çözümleri olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sabit bir eksen etrafında dönme</span> dönme hareketinin özel bir durumu

Sabit bir eksen etrafında dönme dönme hareketinin özel bir durumudur. Sabit eksen hipotez yönünü değiştirerek bir eksen olasılığını dışlar ve salınım devinim gibi olguları tarif edemez. Euler’in dönme teoremine göre, Aynı zamanda, sabit eksenler boyunca eş zamanlı rotasyon imkânsızdır. Eğer iki rotasyona aynı anda kuvvet uygulanırsa, rotasyonun yeni ekseni oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Lagrange mekaniği</span> Klasik mekaniğin yeniden formüle edilmesi

Lagrange mekaniği, klasik mekaniğin yeniden formüle edilmesidir. İtalyan-Fransız matematikçi ve astronom Joseph-Louis Lagrange tarafından 1788’de geliştirilmiştir.

Malthus büyüme mödeli, sabit bir orana dayalı üstel büyümedir. Basit üstel büyüme olarak da bilinir. Adını nüfus üzerine ilk ve en etkili kitaplardan olan Nüfus İlkesi Üzerine Bir Deneme'nin (1798) yazarı Thomas Robert Malthus'tan alır.

Ekolojik topluluk, aynı veya benzer kaynaklar için yerel bir alanda fiilen veya potansiyel olarak rekabet eden, trofik olarak benzer, sempatik türlerden oluşan bir gruptur. Bu türler arasındaki etkileşimler, ekosistemlerin daha karmaşık dinamiklerini analiz etmede ilk adımları oluşturmaktadır. Bu etkileşimler türlerin dağılımını ve dinamiklerini şekillendirmektedir. Bu etkileşimlerden yırtıcılık en yaygın nüfus faaliyetlerinden biridir. En genel anlamıyla avlanma, avcı-av, konak-patojen ve konak-parazitoid etkileşimlerini içermektedir.