İçeriğe atla

Teodoros Kolokotronis

Theodoros Kolokotronis
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Doğum3 Nisan 1770(1770-04-03)
Ramovouni, Messinya, Mora Yarımadası
Ölüm4 Şubat 1843
Atina, Yunanistan
Bağlılığı Yunanistan
RütbesiMareşal
Çatışma/savaşlarıYunan Bağımsızlık Savaşı
İmza

Theodoros Kolokotronis (YunancaΘεόδωρος Κολοκοτρώνης; 3 Nisan 1770, Ramovouni - 4 Şubat 1827, Atina), Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda başrol oynayan Yunan mareşali. Yunan tarihinin en önemli ve ünlü milli kahramanlarından biri olarak kabul edilmektedir.[1][2]

Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını elde etmesi için mücadele eden Philiki Hetaireia (Filiki Eterya) adlı devrimci örgütün üyesiydi. Bağımsızlık Savaşı sırasında Mora'da (Peloponnesos) çarpışan isyancılara önderlik etti. 1821'de Yunan ayaklanmasında, Sultan II. Mahmut, Dramalı Mahmut Paşa'yı Osmanlı ordularının komutanlığına getirip Yunan isyanını bastırmakla gorevlendirdi. Dramalı Mahmut, Mora Yarımadasına yaklaşık 42.000 kişilik kocaman bir orduyla girip Argos'a hızla ilerledi. Ancak 26 Temmuz 1822'de Dervenakia'da Yunan kuvvetleri, komutan Theodoros Kolokotronis'in uyguladığı taktiği ile Osmanlı ordusunun en büyük kısmını yok etti. Dramalı Mahmut, aldığı ağır yenilgiden sonra Korint'e geri çekildi ve orada yüksek ateşle tifodan hayatını kaybetti.[3]

Ayaklanmacılık suçundan Hydra Adasında hapse atıldıysa da, sonradan Mora'nın Mısırlılara karşı savunulmasında görev almak üzere serbest bırakıldı. 1825'te Yunanistan'da İngiliz protektora yönetiminin kurulmasını talep eden belgeyi imzaladı ve Sir Richard Church'e Yunan ordularının başkomutanlığını üstlenme çağrısında bulundu. 1828'de Yunanistan'a ayak basan geçici devlet başkanı Kont Yannis Kapodistrias'ı destekleyen Kolokotronis, ülkedeki Rusya yanlısı grubun önderleri arasına girdi. Kapodistrias'ın 9 Ekim 1831'de öldürülmesinin ardından, yeni kurulacak Yunan Krallığı'nın başına 17 yaşındaki Bavyera prensi Otto'nun geçirilmesini amaçlayan rakip bir yönetim kurdu. Bavyera prensi Otto'nun geçirilmesini amaçlayan rakip bir yönetim kurdu. Bavyera prensi Otto'nun Otho adıyla tahta çıkmasından sonra, çoğu Bavyeralı olan kral naiplerini yönetimden uzaklaştırmak için yoğun çaba gösterdi. Bu nedenle 7 haziran 1834'te ölüm cezasına çarptırıldıysa da sonradan affedildi, generalliğe ve Devlet Konseyi üyeliğine atandı.[4]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Theodoros Kolokotronis, Greece.com". 12 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 
  2. ^ "On this day in 1843, Theodoros Kolokotronis passed away, Greek City Times". 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 
  3. ^ "Theodoros Kolokotronis: Ultimate Symbol of the Greek Revolution, greekreporter.com". 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 
  4. ^ "Theodoros Kolokotronis, Greek revolutionary". 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Drama, Yunanistan</span>

Drama veya Dırama, Yunanistan'da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. 2011 tarihiyle nüfusu 58.944'tür.

<span class="mw-page-title-main">Larisa</span>

Larisa veya Yenişehir ve Osmanlı döneminde: Yenişehr-i Fener, Yunanistan'ın Tesalya bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı (Larisa) taşıyan ilin (nomos) merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Ahmed Paşa</span> 167. Osmanlı sadrazamı

Hurşid Ahmed Paşa, II. Mahmud saltanatında 5 Eylül 1812 - 1 Nisan 1815 tarihleri arasında iki yıl altı ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Kapodistrias</span> Birinci Hellenik Cumhuriyetin valisi

Komis Yannis Antonios Kapodistrias, Rus İmparatorluğu'nun Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Yunan devlet adamı, Avrupa'nın en seçkin politikacı ve diplomatlarından biriydi. Modern Yunan devletinin kurucusu ve Yunan bağımsızlığının önderi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Yunanistanı</span>

1828 yılında yapılan Edirne Antlaşması ile bağımsızlığını kazanana kadar Yunanistan'ın büyük bir kısmı Osmanlı Devleti sınırları içindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Dramalı Mahmut Paşa</span> Osmanlı generali

Dramalı Mahmut Paşa, kısaca Dramalı diye de bilinir, Yunanlar Dramalis diye yazar.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Helen Cumhuriyeti</span>

Birinci Yunanistan Cumhuriyeti, Yunanların Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başkaldırısı sırasında kurulan geçici cumhuriyettir. Kurulan bu cumhuriyet aynı zamanda Yunanların kurduğu ilk cumhuriyet olmakla birlikte daha sonra İstanbul Antlaşması ile yerini krallığa bırakacaktır. Tarihçiler devletin anayasal ve demokratik niteliği ile daha sonradan Yunanistan'da kurulacak olan İkinci ve Üçüncü cumhuriyetlere bir örnek teşkil ettiğini söylerler.

<span class="mw-page-title-main">Laskarina Bubulina</span>

Laskarina Bouboulina, Yunan kurtuluş savaşının kadın kahramanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">3 Eylül 1843 Devrimi</span>

3 Eylül 1843 Devrimi, Yunan ordusu tarafından gerçekleştirilen darbedir. Yunanistan Bağımsızlık Savaşı esnasında 1822 yılında kurulan Birinci Yunanistan Cumhuriyeti ile var olan demokratik ortam ülkede gerçekleşen iç çekişme sonucunda büyük devletlerin müdahalesi ile sonuçlanmış ve Londra Konferansı ile krallık sistemi kurulmuştur. Kurulan krallığın başına Bavyera Prensi Wittelsbach Otto geçti. Wittelsbach Otto, ilk iş olarak ülkede var olan demokratik yasaları kaldırdı.

<span class="mw-page-title-main">Modern Yunanistan tarihi</span>

Modern Yunanistan tarihi, Yunanistan tarihinde 1828'de Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra Büyük Güçler tarafından Osmanlı İmparatorluğu'ndan özerkliğini kazanmasından günümüze kadar geçen süreyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manto Mavrogenous</span>

Manto Mavrogenous, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın bir Yunan kahramanıydı. Zengin bir kadın, tüm servetini Helen davası için harcadı. Onun teşviki altında, Avrupalı arkadaşları devrime para ve silahlarla katkıda bulundular.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası</span>

Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası, 21 Haziran-28 Ağustos 1826 tarihleri arasında Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ve Mısır orduları arasında meydana gelen muharebelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kiços Cavelas</span>

Kiços Kiryakos Cavelas, Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden biri olan ve 1847-1848 yılları arasında Yunanistan başbakanı olarak görev yapan Yunan general ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Markos Boçaris</span>

Markos Boçaris, Suliyot lideri ve Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Yunan asker. Boçaris, Yunanistan'ın en saygı duyulan ulusal kahramanları arasındadır. Ölümünden sonra general unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Petrobey Mavromihalis</span>

Petro Bey Mavromihali, daha çok Yunan İsyanı ile tanınan Yunan general ve politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mihal Suço</span> Boğdan Prensi, Bâb-ı Âli tercümanı

Mihal Suço veya Vodas Fenerli Rumlardan Suço ailesinden gelen, 12 Haziran 1819 ve 29 Mart 1821 yılları arasında Boğdan Prensliği yapmış bir soyludur. Filiki Eterya'ya üyeydi, Boğdan ve Eflak'ta Yunan Devrimi'ni destekledi ve Yunanistan'ın kurulmasından sonra ülke dışında büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">1832 Londra Konferansı</span>

1832 Londra Konferansı ya da Londra Protokolü, Yunanistan'da istikrarlı bir hükûmet kurmak için toplanan uluslararası bir konferanstı. Üç Büyük Güç arasındaki müzakereler, bir Bavyera Prensi Otto altında Yunanistan Krallığı'nın kurulmasıyla sonuçlandı ve kararlar o yıl Konstantinopolis Antlaşması'nda onaylandı. Anlaşma, daha önce Sırbistan Prensliği'nin hükümdarlığı olan Balkanlar'daki başka bir toprak değişikliğini tanıyan Akkerman Antlaşması'nı takip etti.

<span class="mw-page-title-main">Londra Protokolü (1830)</span>

1830 Londra Protokolü, 3 Şubat 1830'da Fransa Krallığı, Rusya İmparatorluğu ve Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı arasında imzalanan bir antlaşmaydı. Bu, Yunanistan'ı egemen ve bağımsız bir ülke olarak tanıyan ilk resmi, uluslararası diplomatik eylemdi. Achelous ve Spercheios nehirlerinin belirlediği sınırın güneyine kadar uzanan, bağımsızlığından doğan tüm siyasi, idari ve ticari hakları olan bir devlet. Yeni kurulan devletin (1830-1831) ilk valisi, 1828'de Troezen'de toplanan Üçüncü Ulusal Meclis kararının ardından daha önce Yunanistan valisi olarak görev yapan Ioannis Kapodistrias'tı.