İçeriğe atla

Teodor Shteingel

Türkiye (Rifat Paşa) ve Ukrayna Büyükelçileri (Teodor Shteingel) Hermann von Eichhorn'un cenazesinde

Baron Fyodor "Teodor" Rudolphovich Shteingel (Rusça: Фёдор Рудольфович Штейнгель, Almanca: Theodor von Steinheil, 9 Aralık 1870, Saint Petersburg – 11 Nisan 1946 Dresden) Ukraynalı arkeolog, hayırsever ve milliyetçi politikacıydı.

Kiev Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, Horodok, Rivne Oblast'ta bir okul, hastane, kooperatif ve okuma odası kurdu. Son olarak 1902'de arkeolojik, tarihi ve etnografik koleksiyonlarını sakladığı Horodok Müzesi'ne katkıda bulundu.[1]

1906'da Ukrayna meclisine katıldığı Birinci Devlet Dumasına Kiev milletvekili seçildi. Ukrayna İlerlemeciler Derneği'nin bir üyesi ve Ukrayna Bilim Derneği'nin başkan yardımcısı oldu. 1917 Şubat Devrimi'nin ardından , Merkez Rada'nın öncüsü olan Kiev Şehir Dumasının yürütme kuruluna başkanlık etti. 1918'de Ukrayna Hetmanate tarafından diplomatik elçi olarak Berlin'e gönderildi. Daha sonra yirmili yıllarda Batı Ukrayna'ya döndü ancak[1] Almanya'ya gitti.

Shteingel'in sarayı, Horodok

Shteingel'in Horodok'taki sarayı, şimdi St. Nicholas Manastırı'nın bir parçası

Shteingel'in sarayı kültürel miras alanı olarak korunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Shteingel, Teodor". Encyclopedia of Ukraine. Canadian Institute of Ukrainian Studies. 30 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ukraynaca</span> Ukraynanın resmi dili

Ukraynaca, Doğu Slav dillerine ait bir dil. Ukrayna'nın resmî dilidir. Türkçede bu dilin adı için Ukrain/Ukrayn millet adından hareketle Ukraince veya Ukraynca kullanımı da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Yanukoviç</span> Ukrayna 4. Cumhurbaşkanı

Viktor Yanukoviç, Ukraynalı politikacı ve Ukrayna'nın 4. devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Knezliği</span> Doğu Avrupada bir dönem faaliyet göstermiş eski bir devlet

Kiev Knezliği veya Kiev Dükalığı, Vareg prensi Rurik tarafından kurulan Rurik Hanedanı'nın hükümdarlığı altında 9. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bugünkü Ukrayna topraklarında kurulan bir federasyondu. Bu devlet Belarus, Rusya ve Ukrayna'nın atası sayılır. Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ukrayna Başbakanı, Ukrayna'nın hükûmet başkanıdır. Ukrayna hükûmetinin en yüksek yürütme organı olan Bakanlar Kuruluna başkanlık eder.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Türkiye ile Ukrayna'nın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihî, coğrafî ve kültürel yakınlıkları oldu. İki ülke arası diplomatik ilişkiler 1990'larda Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başladı. Türkiye'nin Kiev'de büyükelçiliği, Odessa'da konsolosluğu vardır. Ukrayna'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu vardır. Türkiye NATO'ya tam üye, Ukrayna ise NATO adayıdır. İki ülke Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu ve KEİ üyeleridir. Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye değildir. Türkiye ise AB'ye aday ülke konumundadır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde Kırım Tatarları'nın da önemli bir rolü vardır.

Gaita-Lurdes Essami, Ukraynalı şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Donbas Savaşı</span> Ukrayna ve Rusya destekli Novorossiya Federal Kuvvetleri arasındaki savaş

Donbas Savaşı ya da Ukrayna'nın doğusunda savaş, Rusya destekli Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında 6 Nisan 2014'ten beri Ukrayna'nın Donbas bölgesinde sürmekte olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

Ukrayna Merkez Konseyi, Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin siyasi, kamu, kültürel ve mesleki örgütlerini birleştiren Bütün -Ukrayna konseyi idi. Ukrayna Ulusal Kongresi'nden sonra Konsey, Ukrayna-Sovyet Savaşı'na kadar sürecek olan arabuluculuktaki devrimci parlamentoydu.

Kiev Bolşevik Ayaklanması Rusya Geçici Hükümeti'nin Ekim Devrimi yüzünden yıkılmasının ardından Kiev'in kontrolü için yaşanan askeri olaylardır. Bolşevik Parti'nin Kiev Komitesi ve Ukrayna Merkez Konseyi'nin zaferi ile sonuçlandı.

Moldova, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Moldova'yı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Moldova yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Bunica bate toba" şarkısıyla Zdob şi Zdub kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Güvenlik Servisi</span>

Ukrayna Güvenlik Servisi, Ukrayna'nın devlet iç güvenlik teşkilâtıdır. 20 Eylül 1991 tarihinde ülkenin bağımsızlığının ardından kurulmuş olup istihbarata karşı koyma ve diğer askerî olmayan istihbarat faaliyetleri, anayasal düzeni ve devlet sırlarını korumak ve terörizm ve uluslararası organize suçlarla mücadele etmekten sorumludur ve doğrudan Ukrayna cumhurbaşkanına bağlı olarak görev yapmaktadır. Merkezi başkent Kiev'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da COVID-19 pandemisi</span>

İlk vakanın 3 Mart 2020'de Çernivtsi Oblastı'nda hastaneye kaldırıldığı bildirildikten sonra COVID-19 pandemisinin Ukrayna'ya yayıldığı doğrulandı. Bu kişi, İtalya'dan Romanya'ya uçakla seyahat etti ve daha sonra araba ile Ukrayna'ya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ukrayna ilişkileri</span>

Çin-Ukrayna ilişkileri, Çin ile Ukrayna arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve SSCB sonrası kurulmuş Ukrayna devleti oluşturmaktadır. ÇHC ile Ukrayna, 4 Ocak 1992 tarihinde diplomatik ilişkilerin kurulduğunu duyurdu. Çin'in Kiev'de bir büyükelçiliği ve Odessa'da bir başkonsolosluğu var; Ukrayna'nın da Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu vardır.

Kiev'in Hayaleti, 24 Şubat 2022'de başlayan Kiev taarruzu sırasında Kiev üzerinde altı Rus uçağını düşürdüğü iddia edilen MiG-29 Fulcrum as pilotuna verilen takma addır. 27 Şubat itibarıyla Ukrayna Güvenlik Servisi de dahil olmak üzere çeşitli raporlarda, as pilotun 10 Rus jetini düşürdüğü öne sürüldü. Ancak hava çarpışmalarına dair görüntülerin bir video oyunundan alındığı ortaya çıkmış, sonra da böyle bir pilotun bulunmadığı yetkili kurumlar tarafından dile getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Ukrayna ilişkileri</span>

Almanya-Ukrayna ilişkileri, Almanya ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Ukrayna ve Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler aslen 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu arasında kurulmuştu, ancak daha sonra Ukrayna'nın Kızıl Ordu tarafından işgali nedeniyle kısa süre sonra kesildi. Mevcut ilişkiler 1989'da konsolosluk ve 1992'de tam ölçekli diplomatik misyon düzeyinde yeniden başlatıldı.