İçeriğe atla

Tenpō Reformları

Tenpō Reformları (Japonca天保の改革, romanize: Tenpō no Kaikaku), Japonya'daki Tokugawa şogunluğu tarafından 1841-1843 yılları arasında uygulamaya konulan bir dizi ekonomik politikaydı.[1] Bu reformlar, askeri, ekonomik, tarımsal, mali ve dini sistemlerde algılanan sorunları çözme çabalarıydı.[2]

Değişiklikler yerel siyasetteki sorunları ele almayı amaçlıyordu, ancak aynı zamanda daha geniş bir şekilde "aile içi huzursuzluğa" da hitap ediyorlardı. Algılanan değişim ihtiyacı, önde gelen birçok siyasi figür ve yazarın tutuklanmasına yol açtı. Reformlar, 20 yıl sonra Meiji Restorasyonu'ndan sonra başlatılan reformların habercisi oldu.

Tenpō Reformları çoğunlukla Mizuno Tadakuni tarafından başlatıldı. Özellikle, eğlence üzerindeki kısıtlamalar yalnızca kendisi tarafından uygulandı ve 1845'te hükûmetten çıkarıldığında, bunların uygulanmasına son verildi. Bunun yanı sıra yeni madeni para basıldı ve emtia fiyat kontrolleri kaldırıldı. Edo'ya göç yasaklandı ve Rangaku'nun yanı sıra toplum oluşumu da yasaklandı.

Bu dönemde Japon toplumuna düzen getirmek için yıllık bir takvim oluşturuldu. Ailelerin her yıl birinci ve yedinci ayın 16'sında en yakın Şinto tapınağına kaydolmaları gerekiyordu. Ayda bir Şinto festivali, toplantı veya muramura kamimōde planlandı. Popüler Bon Festivali, Ata Festivali olan Sensosai olarak yeniden yazıldı ve yılda iki kez düzenlendi. Hükûmet mevcut Budist kurumlara verdiği desteği iptal ettiğinden, Budizm bu dini takvimden çıkarıldı.[3]

Bu reform hareketi, Kyōhō reformları (1722-1730), Kansei reformları (1787-1793) ve Keiō Reformları (1864-1867) olmak üzere Edo dönemindeki diğer üç hareketle ilgiliydi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Traugott, Mark (1995). Repertoires and Cycles of Collective Action (İngilizce). Duke University Press. s. 147. ISBN 978-0-8223-1546-9. 
  2. ^ Hall, John Whitney et al. (1991). Early Modern Japan: The Cambridge History of Japan, p. 21.
  3. ^ Ketelaar, James Edward. (1990). Of Heretics and Martyrs in Meiji Japan: Buddhism and Its Persecution, pp. 52–53.

Ek okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tikal</span>

Tikal, bugünkü Guatemala'daki yağmur ormanlarındaki Peten ilinin kuzeybatısında bulunan en büyük Maya kenti ve tören merkezidir. Güney düzlüklerindeki öteki Maya merkezleri gibi Tikal da orta oluşum döneminde küçük bir köydü. Geç oluşum döneminde büyük piramit ve tapınakların yapılmasıyla önemli bir tören merkezi haline geldi. Klasik dönemde büyük saraylar, piramitler, alanlar yapıldı. Maya hiyeroglif yazısı ve karmaşık takvim sistemi ortaya çıktı, anıtsal heykeller ve vazo resimleriyle üstün bir Maya sanatı gelişti.

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Matsukata Masayoshi</span> Japon siyasetçi (1835 – 1924)

Matsukata Masayoşi, 1891-1892 ve 1896-1892 yılları arasında Japonya'nın dördüncü başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kiyoura Keigo</span> Japon siyasetçi (1850 – 1942)

Kiyoura Keigo, Ocak-Haziran 1924 tarihleri arasında Japonya'nın 13. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Wakatsuki Reijirō</span> Japon siyasetçi (1866 – 1949)

Reycirō Vakatsuki, 1926-1927 ve 1931 yılları arasında Japonya'nın 15. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Inoue Kaoru</span> Japon siyasetçi (1836 – 1915)

Inoue Kaoru, Japonya'nın 1885-1887 yılları arasında ilk dışişleri bakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Matsumae Kalesi</span>

Matsumae Kalesi, Japonya'nın Matsumae kasabasında bulunan bir kaledir. Kale, Hokkaidō'daki tek geleneksel tarz Edo dönemi kalesi ve Japonya'nın en kuzeyindeki kale olup Matsumae boyu hanının ana ikametgâhıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fudai daimyō</span>

Fudai daimyō, Japonya'nın Tokugawa şogunluğunda Sekigahara Muharebesi'ndan önce Tokugawa boyunun kalıtsal vasalları olan bir daimyō sınıfı idi. Fudai daimyō ve onların soyundan gelenler, tozama daimyōlara karşı Tokugawa yönetiminin saflarını doldurdu ve Edo döneminde Japonya'daki gücün çoğunu ellerinde tuttular.

<span class="mw-page-title-main">Sankin-kōtai</span>

Sankin-kōtai, Japonya'da Edo döneminin çoğunda Tokugawa şogunluğunun bir politikasıydı. Amaç, daimyōların üzerindeki merkezi kontrolü güçlendirmekti. Daimyōların kendi bölgelerinde ve şogunluğun merkezi Edo'da bir yıl boyunca yaşamlarını değiştirmelerini gerektiriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ogata Kōrin</span>

Ogata Kōrin, Edo döneminde yaşamış Japon peyzaj illüstratörü, cilacı, ressam ve tekstil tasarımcısı.

Tokyo tarihi, Japonya'nın başkenti ve en büyük kentsel merkezinin büyümesini göstermektedir. Tokyo'nun doğu kısmı, günümüz Saitama prefektörlüğü, Kawasaki şehri ve Yokohama'nın doğu kısmı ile birlikte ritsuryō sistemi altındaki prefektörlüklerden biri olan Musashi vilayetini oluşturan Kantō bölgesinde toprakları kapsamaktadır.

Fujiwara no Kamatari, Asuka döneminde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Nara ve Heian dönemlerinde Japonya'nın en güçlü aristokrat ailesi olan Fujiwara boyunun kurucusudur. Fujiwara no Kamatari, Mononobe boyuyla birlikte Şintoizm'in bir destekçisiydi ve Budizm'in yayılmasına karşı savaştı. Asuka döneminde Budizmin savunucusu olan Soga boyu, Kamatari'yi ve Mononobe boyunu mağlup etti ve Budizm, imparatorluk sarayının baskın dini hale geldi. Kamatari, daha sonra İmparator Tenji olan Prens Naka no Ōe ile birlikte, merkezi hükûmeti merkezileştiren ve güçlendiren MS 645 Taika Reformları'nı başlattı. Ölümünden hemen önce İmparator Tenji'den Fujiwara soyadını ve Taishōkan rütbesini aldı ve böylece Fujiwara boyunu kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Hatamoto</span>

Hatamoto, feodal Japonya'nın Tokugawa şogunluğunun doğrudan hizmetinde olan yüksek rütbeli bir samuraydı.

<span class="mw-page-title-main">Enomoto Takeaki</span>

Enomoto Takeaki, Bakumatsu dönemi Japonya'sının Tokugawa donanmasının amirali ve Ezo Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olan Japon samurayıydı. Başlangıçta Tokugawa şogunluğuna sadık kaldı ve Boshin Savaşı'nın sonuna kadar yeni Meiji hükûmetine karşı savaştı. Daha sonra Meiji hükûmetinde Japon İmparatorluk Donanması'nın kurucularından biri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hokurikudō</span>

Hokurikudō, Japonya'da Gokishichidō sistemi bölgelerinden biriydi. Bölge, Honshū adasının orta kuzey kısmını günümüz Hokuriku alt bölgesini kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Nankaidō</span>

Nankaidō, Japonya'da Gokishichidō sistemi bölgelerinden biriydi. Bölge, Shikoku adası ile Kii Yarımadası'nı kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Saikaidō</span>

Saikaidō, Japonya'da Gokishichidō sistemi bölgelerinden biriydi. Bölge, günümüz Kyūshū bölgesini kapsamaktaydı.

Han sisteminin kaldırılması, Japonya'da 1871'de daimyo toprakları olan han sisteminin kaldırıldığı bir reformdur. Reform, Meiji Dönemi'nin başlangıç yılı olan 1868'de başlatılan Meiji Restorasyonu'nun doruk noktasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Tadahira</span>

Fujiwara no Tadahira, Heian döneminde yaşamış bir Japon saray mensubu ve devlet adamı.