İçeriğe atla

Tenome

Toriyama Sekien'in Gazu Hyakki Yagyō kitabındaki Tenome çizimi
Kumamoto vilayetininYatsushiro şehrindeki Matsui Koleksiyonu'na ait "Hyakki Yagyō Emaki"den Tenome motifli yōkai (gözleri avuçlarında olan keşiş)
Shokoku Hyaku Monogatari (Farklı yörelerden yüz hikâye) kitabında Tenome'nin ilham aldığı söylenen "Bakemono ni Hone wo Nukareshibito no Koto (Yaratık tarafından kemikleri sökülen adamın hikâyesi)" isimli hayalet hikâyesi. Soldaki yaşlı adamın sol elinde bir göz yuvarı görülür.

Tenome (手の目, Eli Gözlü), Toriyama Sekien'in Edo Dönemi'ne ait resim koleksiyonu "Hyakki Yagyō Emaki"de (Yüz hayaletin gece faaliyetlerini anlatan resimli yazma) görülen bir Japon yōkai 'dir.[1][2]

Özet

Tenome, kör bir adam formunda olup gözleri yüzü yerine iki avucunun içindedir.[2] Gazu Hyakki Yagyō'da (1776) açıklaması bulunmadığı için detayları bilinmemektedir.

Kumamoto vilayetinin Yatsushiro şehrinde bulunan Matsui Koleksiyonu'na ait Tenpō Dönemi'nden kalma "Hyakki Yagyō Emaki" adlı yōkai çizimleri içeren yazmalarda Sekien'in Tenome'sinden ilham aldığı düşünülen "Temebōzu (手目坊, Gözleri avuçlarında olan keşiş)"[2] isimli benzer yōkai çizimleri kayda geçirilmiştir.[3] Koichi Yumoto'ya ait "Bakemono Dzukushi (化物づくし, Çeşitli Yaratıklar)" adlı eserde de Sekien’in Tenome’sine benzer çizimler bulunmaktadır.[4] Verilen bu iki örneğin açıklamaları kaynakta yer almadığı için ayrıntıları bilinmemektedir. Bunlara ek olarak, İnui Yūbei'ye göre Shisui Koleksiyonu'nda bulunan eski el yazmaları ve çizimlerde (tarihi bilinmiyor) Tenome isimli yōkai bulunmakta olup, "Otluk yerler kuruduğunda dünyayı düzeltmeye gittiğinden böyle yerlerde bulunmaz." ibaresi yer alır.[5]

Edo Dönemi hayalet hikâyeleri koleksiyonu olan Shokoku Hyaku Monogatari'de (Farklı yörelerden yüz hikâye) (1677) iki avucunda gözleri olan bir yōkai figürünün de resmedildiği "Bakemono ni Hone wo Nukareshibito no Koto (Yaratık tarafından kemikleri sökülen adamın hikâyesi)" isimli bir masal olup, bu masalın Sekien'in Tenome'sine ilham vermiş olabileceği düşünülmektedir.[1][6] Masalın konusu şöyledir: Bir adam cesaretini test etmek için gittiği Kyoto'daki Shichijō Nehri'nin kıyısındaki mezarlıkta 80 yaşlarında ihtiyar bir adam görünümünde bir yaratığın saldırısına uğrar. Bu yaratığın avuçlarında gözleri vardır. Adam yakınlardaki bir tapınağa sığınıp tapınağın rahibine yalvarır. Rahip, adamı bir sandığa sakladıktan hemen sonra yaratık tapınağa girer ve sandığın başında bir köpeğin kemiği emerken çıkardığı türden sesler çıkarır ve çok geçmeden ortadan kaybolur. Rahip sandığı açtığında adamı, vücudundan kemikleri sökülmüş ve geriye sadece derisi kalmış hâlde bulduğu anlatılmaktadır.[7]

Yoshio Fujisawa'nın Iwate no Yōkai Monogatari (Iwate'nin Yōkai Hikâyeleri) kitabına göre Iwate vilayetinde geçen halk hikâyelerinde Tenome'nin geçtiği bir hikâye de bulunmaktadır. Hikâyenin konusu şöyledir: Bir gezgin gece tarlada yürürken kör birisi ona doğru yaklaşır. Bu kişinin iki avucunda gözleri vardır ve bu gözlerle bir şeyler aramaktadır. Gezgin dehşete kapılıp kaçar ve kendini bir hana atıp hancıya durumu anlatır. Hancının gezgine söylediğine göre orada birkaç gün önce kör birisi birkaç cani tarafından öldürülüp parası çalınmıştır. Kör kişi "o canileri bir kez olsun göreyim, gözlerimle değilse bile ellerimle" diye düşünüp intikam arzusuyla avucunda gözleri olan bir yōkai'ye dönüşür. Aynı şekilde Echigo'da da (Günümüzde Niigata) kör birisi öldürüldükten sonra Tenome görüldüğü söylenmektedir.[8]

Bir yōkai araştırmacısı olan Katsumi Tada, Tenome gibi yōkai resimlerinin "bake no kawa ga hageru" kelime oyununa göre yorumlanarak çizilmiş olabileceğini ifade etmektedir. İçinde göz olan ellerin kaldırılmış hâli aldatmaca ya da kumpası açığa çıkarmak anlamındaki "teme wo ageru (手目を上げる)" deyimi olarak yorumlanırken, keşiş/kel kafanın "hageru (saçı dökülmek, kelleşmek)" veya bir oyunu kaybetmek anlamındaki "bōzu ni naru" (keşiş olmak) deyimine göre yorumlandığını söylemektedir. Gazu Hyakki Yagyō'daki Tenome'de arka planda ay ve filotu tarlası resmedilmiştir. Buradaki ayın hanafuda kart oyunundaki bōzu (kel/keşiş) kartına, filotu tarlasının ise hayaletlerin gerçek formunu görüp solan filotlarına bir gönderme olabileceği de belirtilmektedir.[3]

Kurayamime (Karanlığın Gözleri)

Tenome'ye benzeyen başka bir yōkai olarak, Yōkai Majin Seirei no Sekai (Yōkai, İyi ve Kötü Ruhların Dünyası) (1974) adlı eserin editörlerinden Norio Yamada'nın yōkai açıklamalarında Kurayamime (Karanlığın Gözleri) adlı bir yōkai'den bahsedilmektedir.[9] Bu yōkai'ın iki diz kapağında gözleri olup, karanlıkta rahatlıkla yürüyebilse de gündüzleri her yere çarptığı söylenmektedir.[9][10]

Dipnot

Şablon:脚注ヘルプ

  1. ^ a b "村上 2000, p. 230". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c "小学館『デジタル大辞泉プラス』. "手の目". コトバンク. 2020年1月19日閲覧。". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "京極・多田 2000, p. 182". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "湯本 2006, p. 176". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "乾 1928, p. 9". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "鳥山ほか 1992, p. 61". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "篠塚 2006, pp. 136138". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "藤沢 1986, pp. 42-45". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ a b "山室ほか 1974, p. 26". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "小学館『デジタル大辞泉プラス』. "くらやみ目". コトバンク. 2020年1月19日閲覧。". 28 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "kb" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: )

Kaynakça

İlgili konular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yokohama</span> Japonya şehri, Kanagawa Eyaletinin başkenti

Yokohama, Japonya'nın Kanagawa prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehir Tokyo Körfezi'nin batısında ve Tokyo'nun yaklaşık 30 km güneyinde yer almaktadır.

Hyakkai Zukan Edo Dönemi'nin ortalarında ressam Hanabusa Iççō'nun öğrencisi Sawaki Sūşi tarafından 1737 yılında çizilen yōkai motifli parşömen tomarına verilen isimdir. Bu tarzda üretilmiş, resim ve yazı içeren tomarlara Japonya'da emakimono (絵巻物) denir. Hyakkai Zukan, eskiden Japon-stil ressam (日本画家) Yoşikawa Kanpō'ya ait olup şimdi Fukuoka Tarih Müzesi'nce muhafaza edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Astro (Güney Koreli müzik grubu)</span> Güney Koreli erkek müzik grubu

Astro Fantagio tarafından kurulan ve 2016 yılında çıkış yapan Güney Koreli erkek grubu. Grup dört üyeden oluşmaktadır: MJ, Jinjin, Cha Eun-woo ve Yoon San-ha. Spring Up EP'si ve "Hide & Seek" başlık şarkısı ile çıkışlarını gerçekleştirdiler. Billboard tarafından 2016'nın en iyi yeni K-pop gruplarından biri olarak adlandırıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Yuki-onna</span>

Yuki-onna, Japon folklorunda bir ruh veya yōkaidir. Genellikle kışın sert geçtiği dağlık bölgelerde ortaya çıktığına inanılırdı. Yuki-onna, Japon edebiyatında, sineması ve animasyonunda popüler bir figürdür

<span class="mw-page-title-main">Shane Haste</span> Avustralyalı güreşçi (d. 1985)

Shane Veryzer, Avustralyalı profesyonel güreşçi. Şu anda WWE'nin gelişim aşaması olan NXT'de Shane Thorne ring adıyla güreşmektedir. Pro Wrestling Noah'ta çalışırken The Mighty Don't Kneel takımının bir parçası olarak iki kez GHC Tag Team Championship kemerinin sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kairi Sane</span> Japon güreşçi ve oyuncu

Kaori Housako ya da bilinen adıyla Kairi Sane , Japon profesyonel güreşçi ve oyuncudur. Şu anda WWE ile sözleşmesi bulunmaktadır ve temsilci olarak görev yapmaktadır.

"Suzukake no Ki no Michi de 'Kimi no Hohoemi o Yume ni Miru' to Itte Shimattara Bokutachi no Kankei wa Dō Kawatte Shimau no ka, Bokunari ni Nannichi ka Kangaeta Ue de no Yaya Kihazukashii Ketsuron no Yō na Mono" (鈴懸の木の道で「君の微笑みを夢に見る」と言ってしまったら僕たちの関係はどう変わってしまうのか、僕なりに何日か考えた上でのやや気恥ずかしい結論のようなもの), Japon idolü kız grubu AKB48'in 34. single'ı. 11 Aralık 2013'te yayımlandı. Oricon yıl sonu listesinde 1.086.491 kopya satışla dördüncü sırada yer aldı.

TM61 veya The Mighty Don't Kneel (TMDK), WWE'nin gelişim aşaması olan NXT'de faaliyet gösteren profesyonel güreş takımı.

<span class="mw-page-title-main">Blackpink diskografisi</span> Vikimedya liste maddesi.

Güney Koreli kız grubu Blackpink, iki Korece EP ve yedi Korece single yayımladı. Grup aynı zamanda bir Japonca stüdyo albümü ve bir EP çıkardı.

Kuchisake-onna, 1979 yılının ilkbaharından yaz aylarına kadar Japonya'da yayılan ve toplumda sorunlara dahi sebep olan bir şehir efsanesidir. 2004 yılında Kore'de de popülerlik kazanmış olan bu efsane Çin’de de ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">NU'EST</span>

NU'EST Pledis Entertainment tarafından kurulan Güney Koreli erkek grubu. Grubun beş üyesi vardır: JR, Aron, Baekho, Minhyun ve Ren. Grup çıkışını Mart 2012 de "Face" şarkıları ile yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Amabie</span>

Amabie, Japonya'da söylentilere konu olan bir Yōkai türüdür. Denizin dibinden ışıkların yansıması gibi doğaüstü olaylara sebep olduğu ve bol hasat, salgın hastalıklar veya benzeri şeylere dair kehanetlerde bulunduğuna inanılır.

Yōko Japon ve Çin mitolojilerinde geçen bir tür yōkaidır. İnsanları aldatması ve insan kılığına bürünmesiyle bilinir. Bakekitsune olarak adlandırıldığı da olur.

<span class="mw-page-title-main">Umibōzu</span>

Umibōzu denizde yaşayan bir tür yōkai ve deniz canavarıdır. Umihōshi veya Uminyūdō olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Nekomata</span>

Nekomata, Japon halk kültüründe görülen, kedi görünümlü bir tür yōkaidir. Klasik hayalet hikâyelerinde ve çeşitli eserlerde bahsi geçen Nekomata’nın iki farklı türü olduğu söylenir. Biri dağlarda yaşayan canavar kediler, diğeri ise yaşlandıkça dönüşüm geçiren evcil kedilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kasha (yōkai)</span>

Kasha, yaşarken kötülükler yapmış olan insanların cesetlerini çaldığına inanılan bir yōkai'dır.

Nurikabe, Japonya'nın Kyūshū bölgesinin kuzeyinde görülen bir tür yōkai'dir. İnsanların geceleri yolda yürümelerini engelleyen, gözle görülmez bir duvara benzeyen bir yōkai olduğu söylenir.

<i>Tōgen Anki</i> Japon manga serisi

Tōgen Anki, Yura Urushibara tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Haziran 2020 tarihinden bu yana Akita Shoten'in Weekly Shōnen Champion dergisinde yayınlanmaktadır. 2025'te bir anime adaptasyonunun yayınlanması planlanmaktadır.

Shirogumi Inc., Japonya merkezli bir animasyon stüdyosudur. Şirket, 4 Ekim 1978 tarihinde kurulmuş olup Japon Animasyon Derneği'nin bir üyesidir. Özellikle animasyon dizileri ve uzun metrajlı filmlerin prodüksiyonu ile görsel efektlerin yapımı ve uyarlamasında merkezileşmiştir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Setagaya semtinde yer almakta olup Chōfu'da bir alt stüdyosu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kitayama</span> Japonyada köy

Kitayama, Japonya'nın Wakayama prefektörlüğünde bulunan bir köydür. Köy, Kitayama Nehri'nin kıyısında yer almakta olup Mie ve Nara prefektörlüklerinin arasında bir eksklavdır. Yüzölçümü 48,21 km² olan köyün nüfusu 1 Ekim 2016 tarihi itibarı ile 432'dir.