İçeriğe atla

Tennen Dağları

Koordinatlar: 47°30′K 13°14′D / 47.500°K 13.233°D / 47.500; 13.233
Tennen Dağları
Tennengebirge
Güneybatı görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2430 m
Sıradağ zirvesiRaucheck
Koordinatlar47°30′K 13°14′D / 47.500°K 13.233°D / 47.500; 13.233
Coğrafya
Alpler içinde Tennen Dağları (kırmızı)
Sınırlar Doğu Alplerinin Alp Kulübü sınıflandırmasına göre belirlenmiştir.
KonumKuzey Kalker Alpleri, Salzburg, Avusturya

Tennen Dağları[1][2][3][4][5] (AlmancaTennengebirge), Kuzey Kalker Alpleri'nde, tüm uzunluğu boyunca Doğu Alpleri'nin önünde yer alan küçük ama engebeli bir dağ silsilesidir. Yaklaşık 60 km² alana sahip, içinde çok sayıda mağara bulunan, karstlaşmış yüksek bir platodur. Dağ sırası Avusturya'da, Salzburg eyaletindeki Bischofshofen yakınlarında bulunmaktadır.

Tennen platosunun yaklaşık 37 kilometrekaresi 2.000 metreden yüksekte yer almaktadır ve sıradağın Salzburg eyaletindeki bu kısmı 1982'de bir doğa koruma alanı olarak ilan edilmiştir.

Jeoloji

Güneybatıdan Tennen Dağları, sağda Werfen-St.-Martin Schuppen Bölgesi tepe bölgesi

Tennen, esas olarak Ramsau dolomiti temeli üzerinde yatan Dachstein kireç taşı oluşumu tarafından oluşturulmuş çok karstlaşmış bir masiftir.

Lungötz – Werfenweng-Werfen hattı boyunca güney eteklerinde bir geçişim bölgesi (Schuppenzone) bulunmaktadır. Erken Triyas ve orta triadik dolomitlerdeki (Anisian, Ladinian) Werfen Formasyonu'nda oluşan bu bölgeye Werfen-St.-Martin Schuppen Bölgesi denir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Käß, Werner and Behrens, Horst (1992). Tracing Technique in Geohydrology, Gebrüder Borntraeger Verlagsbuchhandlung, Berlin/Stuttgart, p. 404. 3-443-01013-X.
  2. ^ Arnold, Rosemarie and Taylor, Robert (2012). Austria, Baedeker, p. 571. 978-3-8297-6613-5.
  3. ^ Bernhard, Thomas (1979). Correction, Knopf, p. 233. 978-0-3944-1141-5.
  4. ^ Hammond Atlas of the World, 5th ed., Hammond World Atlas Corp., 2008. 978-0-8437-0967-4.
  5. ^ Mutton, Alice Florence Adelaide (1961). Central Europe: a regional and human geography, Longmans.
  6. ^ Herbert Weingartner: Die geologischen Situation 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. In: Erhaltung, Chancen und Weiterentwicklung des Tourismus zur Sicherung einer nachhaltigen Entwicklung in der Region "Südliches Tennengebirge". Institut für Geographie und angewandte Geoinformatik, Salzburg (9 Ekim 2000 tarihinde erişildi)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Trentino-Alto Adige/Südtirol</span>

Trentino-Alto Adige Kuzey Doğu İtalya'da 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Salzburg</span> Avusturyada Salzburg il/eyalet merkezi (Landeshauptstadt)

Salzburg, Avusturya'nın orta-kuzey kesiminde yerleşim bölgesidir. Avusturya'nın bir eyaletidir. 150,000'i aşkın nüfusuyla Avusturya'nın dördüncü büyük şehridir. Alp Dağları'nın eteğinde, Almanya sınırında, Viyana'nın 270 km. batısında yer alan aynı isimli eyaletin başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Altay Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Altay dağları, Orta ve Doğu Asya'da bulunan; Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'ın birleştiği ve İrtiş ve Obi nehirlerinin kaynaklarının bulunduğu sıradağdır. Sıradağ, kuzeydoğuda Sayan Dağları ile birleşir ve güneydoğuda giderek alçalarak Gobi Çölü'nün yüksek platosuyla birleşir. Yaklaşık 45° ila 52° K ve yaklaşık 84° ila 99° D arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Kargapazarı Dağları</span>

Kargapazarı Dağları Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzurum sınırlarındaki sıradağlardır. 8–10 km genişliğe, 30–35 km uzunluğa sahip dağın en yüksek yeri 3288 m'dir. Pasinler, Oltu, Narman, Tortum, Yakutiye topraklarında, KD–GB doğrultusunda uzanır.

Gaziantep Platosu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batı kesiminde bulunmaktadır. Fırat Nehri ile Doğu Anadolu Fayı kenarında yükselen Kartal Dağı ve Gani Dağı arasında 800–1000 m yükseltide uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Belluno (il)</span> İtalyada bir il

Belluno ili, kuzey-doğu İtalya'da Veneto bölgesinin ili olup merkezi ismini aldığı Belluno şehridir. İlin alanı 3,678 km² olup bu ile bağlı olan 69 komün içindeki il nüfusu 213.876 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Salzkammergut</span>

Salzkammergut, Avusturya'da bulunan bir tatil alanı. Bu şehir Yukarı Avusturya, Salzburg ve Steiermark eyalet kapsayan, Dachstein Dağları'nın doruklarına Avusturya Alp Foreland ve Kuzey kireçtaşı Alpler boyunca Salzburg boyunca uzanır. Bölgenin ana nehir Traun, Tuna'nın sağ koludur. Adı Salzkammergut "Tuz Odası Emlak" anlamına gelir ve anlamı İmparatorluk Tuz Odasıdır. Bu ad Habsburg Hanedanı altındaki kıymetli tuz madenlerinde çalışan görevli makam tarafından türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Nevada (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Sierra Nevada Sıradağları ) batı ABD'de "Kaliforniya Merkez Vadisi " ile "Havza ve Sıradağlar Jeolojik Bölgesi " arasında bulunan bir sıradağlar sistemidir. Bu sıradağlar "Sierra" veya "Sierralar" ve "Yüksek Sierralar" olarak da adlandırılmaktadır. Sierralar'ın en önemli ve büyük kısmı Kaliforniya eyaletinde bulunmaktadır; ama birçok coğrafyacı bu sıradağlara eklenmiş olarak Nevada eyaletine uzanan Carson Sıradağları'nı da Sierralar'ın bir kısmı olarak kabul etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Hoher Dachstein</span>

Hoher Dachstein Güçlü bir karstik Avusturya dağı ve Kuzey Kireçtaşı Alpleri'ndeki ikinci en yüksek dağ. Orta Avusturya'nın Yukarı Avusturya ve Styria sınırında yer alır ve bu eyaletlerin her birinin en yüksek noktasıdır. Bazı kısımları Salzburg eyaletinde yer almaktadır ve bu yüzden dağın Drei-Länder-Berg olarak anılmasına neden olmaktadır. Dachstein kütlesi, yaklaşık 20 × 30 km'lik bir alanı kaplar ve bunların en yüksekleri güney ve güneybatı bölgelerinde bulunan 2.500 m'nin üzerinde düzinelerce zirveye ulaşır. Kuzeyden görülen Dachstein masifi, kayalık zirvelerin ötesinde yükseldiği buzullar tarafından kontrol edilir. Aksine, güneyde, dağ vadi tabanına neredeyse dikey olarak düşer.

<span class="mw-page-title-main">Bad Gastein</span> Avusturyada Salzburg ilinin St. Johann im Pongau ilçesine bağlı belediye

Bad Gastein Avusturya'nın Salzburg şehrinde, St. Johann im Pongau semtinde bulunan bir kaplıca kasabasıdır. Hohe Tauern dağ aralığının yüksek bir vadide yer alır ve Gastein Şelalesi ve çeşitli Belle Époque otel binaları ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Terudent</span> Fastaki Şehir

Taroudannt Fas'ın güneybatısında yer alan bir şehirdir. Souss ovasındaki Taroudant şehri, aynı adı taşıyan bir ilin başkentidir. 2014 yılında şehirde 80.149 kişi yaşamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Muránska Platosu Millî Parkı</span>

Muránska Platosu Millî Parkı, Slovakya'nın en genç millî parklarından biridir. Çekirdek alan 21.318 hektar ve koruma alanı 21.698 hektardır. 14 daha küçük korunan bölge içerir. Merkezi Revúca'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çekya coğrafyası</span>

Çekya, Orta Avrupa'da yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batıda Almanya, güneyde Avusturya, doğuda Slovakya ve kuzeyde Polonya ile komşu olan ülkenin coğrafyasını çoğunlukla alçak tepeler oluştururken sınırlar boyunca dağlarla çevrili platolar da görülmektedir. Ovaların iki bölgesi Elbe ve Morava nehirlerini boyunca uzanır. Ülkenin yaklaşık üçte biri ormanlarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Sibirya Dağları</span>

Doğu Sibirya Dağları veya Doğu Sibirya Platoları Rusya Federasyonu'nun en büyük dağ sistemlerinden biridir. Uzak Doğu Federal Bölgesi ve Kuzeydoğu Sibirya'daki Orta Yakut Ovası ve Bering Boğazı arasında uzanır. Doğu Sibirya Sistemi'nin tamamı çok düşük bir nüfus yoğunluğuna sahiptir. Dağ sisteminin bölgesi, Büyük Rus Bölgeleri'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Oymyakon Platosu</span>

Oymyakon Platosu Rusya'nın Uzak Doğu Federal Bölgesi'ndeki Saha Cumhuriyeti'nde yer alan bir dağ platosudur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Atlas Dağları</span>

Orta Atlas Dağları, Fas'ın kuzeydoğusunda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası 3.356 metrelik Cebel Bu Nasır'dir.