İçeriğe atla

Tenmyouya Hisashi

Tenmyouya Hisashi
Doğum adı天明屋尚
Doğum10 Şubat 1966 (55 yaşında)
UyrukJaponya
Katıldığı akımlarNeo-Nihonga, BASARA

Tenmyouya Hisashi (天明 屋 尚 Hisashi Tenmyōya, d. 10 Şubat 1966, Tokyo, Japonya), Japon çağdaş sanatçısı.[1][2][3][4][5][6][7]

Kendine özgü Japon geleneksel resim yöntemini çağdaş sanatla birleştiren "Neo-Nihonga" resim biçimini ortaya çıkardı. Çalışmalarıyla otoriter sanat sistemine direnen, yine kendine özgü "Butouha" stilini ise 2000 yılında sundu. Şu anda Saitama, Japonya'da yaşayıp çalışıyor ve Tokyo'daki Mizuma Sanat Galerisi tarafından temsil ediliyor.[8]

2010 yılında "BASARA" isimli yeni, abartılı ve olağanüstü bir Japon sanat stilini sundu. Bu tarz, Nanboku-chō dönemi ve Sengoku dönemindeki "Kabuki-mono" ile birlikte Samuray estetiğini taşır.[8]

Neo Nihonga (Neo Japon tarzı resim)

"Neo Japon tarzı resim" 2001 yılında Tenmyouya Hisashi tarafından yaratılan bir sanat konseptidir. Bu tarz, modern Japon tarzındaki resime anti tez niteliği taşır. Neo Japon tarzı resim akrilik boya gibi Japon sanatına yeni materyal ve teknikler getirmiştir. Japon geleneksel resmine ait çizgilerin yanında dekoratif ve sembolik çizgiler de barındırır. Geleneksel Japon özünü kaybetmeden gerçek çağdaş Japon sanatını ortaya koymayı amaçlar. Neo-Nihonga, Japon çağdaş sanatı için yeni bir tarih yazma fırsatı oluşturur. Bu stilde, Meiji dönemi öncesi çalışmalara saygı duyulur ve bu çalışmalar modernleştirilir. Kısaca, Ukiyo-e ve diğer Japon klasik resim biçimlerinin ruhunu yaşatır ve geliştirir.[8]

BASARA

"Basara" 2010 yılında Tenmyouya Hisashi tarafından ortaya atılan bir sanat akımıdır. "Basara" ismi Nanbokucho dönemindeki yenilikçi, eşi benzeri görülmemiş güzelliğe sahip, lüks yaşam biçimini simgeler. Wabi-sabi anlayışından oldukça uzaktır ve Otaku kültürüyle çelişir. Japon kültürü ve tarihini birleştirerek orijinal Japon sanatı hikâyesini oluşturmayı amaçlar. Japon tarihi unsurlarına sıkça gönderme yapar. "Basara" Japonya'daki antik kültür, samuray kültürü ve gençlik kültürünü kapsadığı için geniş bir alana sahiptir. Savaşan Devletler dönemi veya Edo dönemi sonlarına da odaklanır. Avangart sanatçı Taro Okamoto Japon sanatını zarif ve narin özellikler taşıyan "Yayoi benzeri" ve dinamik ve yenilikçi özellikler taşıyan "Jomon benzeri" şeklinde ikiye ayırmıştır. "Basara" ise bunlardan "Jomon benzeri" kategorisinin geliştirilmiş halidir, güzelliğe önem verilir fakat yenilikçidir de. Bu akım üstü kapalı biçimde yeniliği reddeden ve oluşturulmuş değerleri yeni ve kendine özgü işler uğruna risk almadan takip eden muhafazakar tutumu eleştirir. "BASARA: Japon sanat teorisi sınırları aşıyor" isimli sanat kitabında bu konuda detaylar verilmiştir.[8]

Bireysel sergileri

  • "Japanese Spirit" Harajuku Galerisi, Tokyo, Japonya, 2000
  • "Tenmyouya Hisashi Exhibition" PROGETTO (Tokyo, Japonya), 2001
  • "NEO Japanese Paintings" Depot (Tokyo, Japonya), 2002
  • "Gakyo" Nadiff (Tokyo, Japonya), 2003
  • "Tenmyouya Hisashi" at the reed spase.(New York, A.B.D), 2003
  • "Kabuku" Mizuma Sanat Galerisi (Tokyo, Japonya), 2003
  • "Deceptive Spirits of the Mountains and Rivers" Mizuma Sanat Galerisi (Tokyo, Japonya), 2004
  • "Bunshin" Mizuma Sanat Galerisi (Tokyo, Japonya), 2005
  • "MADE IN JAPAN" Mizuma Sanat Galerisi (Tokyo, Japonya), 2006
  • "NEO Japanese Paintings" Roppongi Hills Art & Design Store (Tokyo, Japonya), 2007
  • "Fighting Spirit" Mizuma Sanat Galerisi (Tokyo, Japonya), 2008
  • "FURYU - EXTRAVAGANT" Mizuma Sanat Galerisi (Tokyo, Japonya), 2009
  • " G-tokyo 2011" Mori Arts Center Gallery (Tokyo, Japonya), 2011
  • " Rhyme " Mizuma Sanat Galerisi (Tokyo, Japonya), 2012
  • " Rough Sketch and Print " at TENGAI GALLERY (Tokyo, Japonya), 2013
  • " Process through to the original - Sketch" Roppongi Hills Art & Design Store (Tokyo, Japonya), 2014
  • " Rhyme II " Mizuma Sanat Galerisi (Tokyo, Japonya), 2014
  • " Ippitsu-Nyuukon Exhibition" Parco Museum (Tokyo, Japonya), 2014

Ödülleri

  • 11. Japonya Grafik Sergisi, jüri ödülü, 1990
  • JACA'97, özel ödül, 1997
  • URBANART#8, Lichtex Ödülü, 1999
  • 8th Lichtex Biennale, teşvik ödülü, 2001
  • 6th Exhibition of the Taro Okamoto Memorial Award for Contemporary Art, excellent ödülü, 2003
  • FIFA Dünya Kupası Almanya posteri için seçilen tek Japon sanatçı, 2006

Halka açık koleksiyonları

  • The Museum of Fine Arts (Houston, A.B.D)
  • Chazen Museum of Art (Madison, A.B.D)
  • Takamatsu City Museum of Art (Takamatsu, Japonya)
  • Takahashi Collection (Tokyo, Japonya)
  • Taguchi Collection (Tokyo, Japonya)

Kitapları

  • Tenmyouya Hisashi sanat kataloğu "Japanese Spirit" (Gakken Co., Ltd. tarafından yayınlandı), 2003
  • Tenmyouya Hisashi sanat kataloğu "Kabuki-mono" (PARCO Co., Ltd. tarafından yayınlandı), 2004
  • Tenmyouya Hisashi sanat kataloğu "Tenmyouya Hisashi" (Kawade Shobo Shinsha, Publishers tarafından yayınlandı), 2006
  • Tenmyouya Hisashi sanat kataloğu "KAMON TENMYOUYA HISASHI" (KING OF MOUNTAIN tarafından yayınlandı), 2007
  • Tenmyouya Hisashi "BASARA Japanese art theory crossing borders : from Jomon pottery to decorated trucks"(Bijutsu Shuppan-sha, Co., LTD tarafından yayınlandı), 2010
  • Tenmyouya Hisashi sanat kataloğu "Masterpiece" (Seigenshiya, Publishers tarafından yayınlandı), 2014

Kaynakça

  1. ^ "Warriors of Art: A Guide to Contemporary Japanese Artists". Kodansha International. 30 Ağustos 2007. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  2. ^ "英文版ロボット: Loving the Machine". Kodansha International. 25 Mayıs 2006. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  3. ^ "Japan". Lonely Planet. 30 Ağustos 2007. 1 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  4. ^ "AsianArtNews". AsianArtNews. 30 Temmuz 2006. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  5. ^ "Art Book News Annual, volume 4: 2008Art Book News Annual, volume 4: 2008". Book News Inc. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  6. ^ "Japan: Rising". Palm Beach Institute of Contemporary Art. 30 Ağustos 2003. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  7. ^ "Asia-Pacific Perspectives, Japan". Jiji Gaho Sha, Incorporated. 30 Ağustos 2005. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  8. ^ a b c d "BIOGRAPHY". tenmyouya.com. 6 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">SANAA</span>

SANAA, Japonya’nın Tokyo kentinde yer alan bir mimarlık firmasıdır. 1995 yılında Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa tarafından kurulmuştur. Mart 2010’da bu mimarlık firmasının kurucuları Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa, mimarlık alanındaki en prestijli ödül olarak kabul edilen Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şenol Sak</span> Şenol Sak eserleri

Şenol Sak, Türk ressam.

Resul Aytemür, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Neşet Günal Atölyesi’nden 1978 yılında mezun oldu.

Rinko Kawauchi Hon FRPS Japon fotoğrafçı. Eserleri, sıradan anları gösteren, sakin, şiirsel tarzı ile karakterizedir.

<span class="mw-page-title-main">Yayoi Dönemi</span>

Yayoi dönemi, Japonya tarihinde MÖ 300-MS 300 yıllarını kapsayan dönemdir. Yayoi dönemi Japonya'nın Demir Çağı olup adını Tokyo'nun arkeologlar tarafından bu döneme ait eserlerin keşfedildiği mahallesinden almaktadır.

İnayet Sevim Çizer Türk seramik sanatçısı ve profesör.

<span class="mw-page-title-main">Japon kültürü</span> Japonya bölgesi kültürü

Japon kültürü, ülkenin tarih öncesi dönemdeki Jōmon döneminden Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan gelen etkileri sentezleyen çağdaş modern kültürüne kadar değişmiştir. Japonya sakinleri, Kara Gemiler ve Meiji dönemi gelene dek Japonya'nın Çin misyonlarından sonra Tokugawa şogunluğu sırasında dış dünya ile uzun bir süre görece izolasyon yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Shunga</span>

Shunga, Japon erotik sanatı için bir terimdir. Çoğu shunga, bir ukiyo-e türüdür ve genellikle ahşap baskılar üzerine yapılır. Nadiren de olsa, ukiyo-e hareketinden önce var olan erotik boyalı el kitapları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dogū</span>

Dogū, Japonya'da geç Jōmon döneminde yapılmış küçük insan ve hayvan figürinleridir. Hangi döneme ait olduğuna ve nerede bulunduğuna bağlı olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Ulusal Japon Tarih Müzesi'ne göre, Japonya genelinde bulunan dogū sayısı yaklaşık 15,000'dir.

Selma Gürbüz, Türk ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

Antonio Cosentino İtalyan asıllı Türk ressam.

Nihonga, 20. yüzyılda geleneksel Japon sanat geleneklerine, tekniklerine ve malzemelerine uygun olarak yapılmış Japon resimleridir. 1000 yıldan daha eski geleneklere dayanmakla birlikte bu terim Meiji döneminde bu tür eserleri Batı tarzı resimlerden veya Yōga'dan ayırmak için kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tosa (okul)</span>

Tosa okulu, erken Muromachi döneminde kurulmuş bir Japon ressamlık okuludur. Tosa okulu, başta Kanō olmak üzere Çin'den etkilenen okulların aksine, konu ve eski Japon sanatından türetilen teknikler konusunda uzmanlaşmış resimler olan yamato-eye adanmıştır. Tosa okulu resimleri, Japon edebiyatı ve tarihinden pek çok anlatı konusu ile "çizimin kesin ve geleneksel olduğu, basit ana hatlarla çevrelenmiş düz opak renkli alanlar" ile karakterize edilir. Bununla birlikte, 17. yüzyılda hem Tosa hem de Kanō sanatçıları menzillerini genişletti ve bunlar ile diğer okullar arasındaki ayrım daha az belirgin hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Uemura Shōen</span> Japon sanatçı (1875 – 1949)

Uemura Shōen, Meiji, Taişo ve Şova dönemlerinde yaşamış Japon ressam.

<span class="mw-page-title-main">Japon ressamlığı</span>

Japon ressamlığı, Japonya'ya özgü ressamlıktır. Japon ressamlığı, Japon görsel sanatlarının en eski ve en gelişmişlerinden biridir ve çok çeşitli tür ve stilleri kapsar. Genel olarak Japon sanatlarının tarihinde olduğu gibi, Japon ressamlığının uzun tarihi, yerli Japon estetiği ile özellikle birkaç noktada özellikle etkili olan Çin ressamlığından ithal edilen fikirlerin uyarlanması arasındaki sentez ve rekabeti sergiler. Önemli bir Batı etkisi ancak 16. yüzyılın sonlarından itibaren gelir ve Japon sanatının Batı'yı etkilemesiyle aynı zamanda başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Günseli Kato</span>

Günseli Kato, Türk seramik sanatçısı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Ulusal Modern Sanat Müzesi</span> Tokyoda sanat müzesi

Tokyo Ulusal Modern Sanat Müzesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir modern sanat müzesidir. Müze, 1952 yılında açılmış olup Chiyoda semtinde yer almaktadır ve modern Japon sanatını toplayan ve sergileyen en önde gelen müzedir.