Zeki Demirkubuz, Türk film yönetmeni, senarist, yapımcı ve oyuncu.
Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.
Ömer Celâl Kavur, Türk film yönetmeni, yapımcısı ve senaristtir.
Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.
Derviş Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türkü film yönetmeni ve yapımcısıdır.
Gürcü sineması ya da Gürcistan sineması, Avrupa’nın önde gelen sinematografilerinden biridir. İtalyan film yönetmeni Federico Fellini, Gürcü sinemasının hayranlarından biriydi: "Gürcü sineması tamamen benzersiz bir fenomen, canlı, felsefi açıdan ilham verici, çok bilgece, çocuk ruhlu. Beni ağlatabilecek her şey var ve söylemeliyim ki (ağlamam) kolay bir şey değil.”
Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Reha Erdem, Türk yönetmen ve senarist. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gördü. Paris 8 Üniversitesi'nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümünü bitirdi. Metis yayınlarından eşi Nilüfer Erdem Güngörmüş ile birlikte yazdığı uzun metrajlı film senaryosu Korkuyorum Anne, Metis Yayınları tarafından kitap olarak basıldı.
Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.
Michelangelo Antonioni, İtalyan film yönetmeni.
Sopiko Çiaureli, Gürcü Sovyet sinema ve tiyatro oyuncusu. Özellikle, Gürcü yönetmen Tengiz Abuladze ve Tiflisli Ermeni yönetmen Sergei Parajanov’un filmlerindeki rolleriyle ünlendi. Çiaureli’nin oynadığı filmler, Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterildi. Çiaureli, Sovyetler döneminde uluslararası festivallerde yedi kez “en iyi kadın oyuncu” seçilen tek sinema oyuncusuydu.
Sergei Paracanov ya da Sergo Paracanov, Gürcistan’lı Ermeni Sovyet sinema yönetmeni, senaryo yazarı ve çok yönlü sanatçı. Sovyet rejimi muhalifi olarak tanınır. Ağır baskılara ve üç kez hapis cezasına çarptırılmasına rağmen kendine özgü yaratıcılıktan ve sinema anlayışından geri adım atmamıştır.
Cemal Şan, Türk yönetmen ve senarist.
Nodar Dumbadze, dünyaca ünlü Gürcü yazardır. 20. yüzyıl Gürcü edebiyatının en ünlü adlarından biridir. Romanları otobiyografik özellikler taşır. Güneşi Görüyorum (1967) adlı romanı Almancadan ve Güneşli Gece (2015) ile Ben, Ninem, İliko ve İlarion adlı romanları ise Gürcüceden Türkçeye çevrilerek yayımlanmıştır.
Ben, Ninem, İliko ve İlarion, Gürcü yazar Nodar Dumbadze'nin ilk romanıdır. Mizahın yoğun biçimde kullanıldığı bir yapıt olarak bilinir. Roman, 1960 yılında ilk kez Gürcüce basılmış, 2019'da Türkçe yayımlanmıştır.
Monanieba Tengiz Abuladze tarafından yönetilmiş bir Gürcü filmidir. Film 1984 yılında yapılmıştır, ancak dağıtımı stalinizmi alegorik olarak eleştirmesi gerekçesiyle yasaklanmıştır. Beyazperdede ilk kez 1987 Cannes Film Festivali'nde gösterilmiştir. Bu festivalde FIPRESCI ödülünü ve Ekümenik Jüri Ödülü'nü kazandı. Film, 60. Akademi Ödülleri'nin "en iyi yabancı film" kategorisine Sovyet katılımcısı olarak kabul edilmiştir fakat aday gösterilmemiştir.
Giorgi Leonidze, Gürcü şair ve yazar. "Dilek Ağacı" adlı öyküsü, Gürcü sinema yönetmeni Tengiz Abuladze'nin aynı adlı filmine esin kaynağı olmuştur.
Dilek Ağacı, Gürcü yönetmen Tengiz Abuladze’nin 1976 yılında yönettiği film. Bir üçlemenin ikinci filmi olan Dilek Ağacı, Gürcü şair ve yazar Giorgi Leonidze’nin öykülerine dayanır. Filmin senaryosunu Gürcü yazar Revaz İnanişvili ile Tengiz Abuladze kaleme aldı. Dilek Ağacı ile üçlemenin diğer filmleri Yakarış ve Nedamet, 1988 İstanbul Uluslararası Film Festivali programına alındı, ancak Yakarış son anda jüri kararıyla gösterimden kaldırıldı.
40. Cannes Film Festivali 7 - 19 Mayıs 1987 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, "Çok tartışmalı" kabul edilen bir seçenek olan Maurice Pialat tarafından yönetilen Sous le soleil de Satan'a gitti ve ödül halkın katılımıyla verildi. Pialat "Beni sevmiyor musunuz? Pekala, ben de size sizden hoşlanmadığımı söyleyeyim!" diyerek sert bir yanıt verdi.
Ali Utku, Türk görüntü yönetmenidir.