İçeriğe atla

Tengiz (Memlûk)

Seyfeddin Tengiz (ö. Mayıs 1340), Bahri Memluk sultanı Nasır Muhammed'in hükümdarlığı sırasında saltanat naibi olarak 1312'den 1340'a kadar görev yapan Şam kökenli Türk emir.[1]

Erken yaşam

Tenkiziyye Medresesi'nde yer alan Tengiz'in sembolü. Kudüs.

Tengiz, el-Khwajah Alaa al-Din al-Siwasi adlı bir adam tarafından küçük bir çocukken Kahire'ye getirildi. Tengiz adı, "deniz" anlamına gelen Türkçe teñiz kelimesinden gelmektedir. Tengiz, Kahire'de büyüdü ve daha sonra 1296'da Sultan Hüsameddin Laçin tarafından satın alınarak Laçin'in Ocak 1299'daki ölümüne kadar onun hizmetinde görev yapan bir memlük oldu. Laçin'in ölümünün ardından Sultan Muhammed'in koruması oldu.[2] Aralık 1299'da Vadi'l Haznedar Savaşı'nda yer aldı.[3] Nasır Muhammed'in ikinci hükümdarlığı sırasında (Ocak 1299 - Mart 1309) "Emir-i Aşere" (hizmetinde on memlük bulunan emir) yapıldı.[2]

Tengiz, başlangıçta Laçin'in mülkiyetinde olmasına rağmen zamanla Sultan Muhammed'in en yakın dostlarından biri oldu. 1309'da Nasır Muhammed, Baybars tarafından devrilip Ürdün'deki Kerek bölgesine sürgüne gittiğinde, Tengiz de ona eşlik etti. Böylece, Nasır Muhammed saltanatı yeniden kazandığında, Tengiz'e de "Emir-i tablhâne" (kırk memlük emiri) rütbesi verildi.

Tengiz, Ağustos 1312'de Sultan Muhammed tarafından Suriye (Şam) valisi olarak atandı. Bu hızlı yükseliş nadir görülen bir olaydı. 1314'e gelindiğinde Tengiz, Levant üzerinde benzeri görülmemiş bir hakimiyet elde etmişti. Humus, Hama, Trablus, Halep ve Safed valileri resmi olarak onun emri altındaydı.[4] Bu valilerin gönderdikleri mektuplar padişahtan önce bizzat Tengiz tarafından teftiş edilecekti. Tengiz bir mektubun içeriğine katılmıyorsa, mektubu gönderene iade edecekti.[5]

Tengiz, 1328-1330'da Kudüs'te bir medrese (Tenkiziyye Medresesi) ve kadınlar için bir darülaceze (Ribat an-Nisā') bağışlamıştır.

Düşüş

Tenkiziyye Medresesi'nin bir bölümü.

1330'lardan itibaren Sultan Muhammed, en güçlü emirlerine karşı otoritesini artırmaya başladı. Önde gelen emirlerden Bektemür es-Sâki'nin 1332'de idam edilmesinin ardından aynı kaderi paylaşmaktan korkan Tengiz, Sultan Muhammed'i ziyaret etti. Orta Çağ Memlük kaynaklarına göre, 1330'ların sonlarına doğru Tengiz ile Muhammed arasında gerçekleşen nispeten küçük çaplı kavgalar ve olaylar Tengiz'in düşüşüne yol açtı.

Tengiz, bir diğer Memlük emiri olan Emir Çoban'ı hapsetmişti. Muhammed, Tengiz'e Emir Çoban'ı serbest bırakması için üç defa mektupla talepte bulunmuştu. Memlük meseleleri konusunda uzmanlaşmış bir yazar olan Amalia Levanoni'ye göre talebinin reddedilmesi üzerine Muhammed Tengiz'e karşı "sessiz bir kin" besledi.[5]

1339'da Tengiz, Hristiyanların gerçekleştirdiği iddia edilen bir dizi kundakçılık saldırısından kaynaklanan maddi hasarın onarımını finanse edebilmek için Şam Hristiyanlarından bir vergi aldı. Bu durum Sultan Muhammed ile arasındaki gerilimi daha da arttı. Sultan Muhammed, Bizans İmparatorluğu ile zaten kötü durumda olan ilişkilerin daha da bozulmasını önlemek amacıyla Tengiz'i vergi almaktan vazgeçirdi. Ancak daha sonra vergi gelirinin hazineye aktarılmasını emrettiç Tengiz bu talebi reddetti.[6]

Tengiz ve Sultan Muhammed arasındaki çatışma 1339'da doruğa ulaştı. Tengiz kuzey Suriye'deki Caber Kalesini ziyaret etmek istemiş, Sultan Muhammed bu talebi reddetmişti. Sultan Muhammed, Tengiz'in Caber Kalesine gitme bahanesiyle kendi otoritesini tanımayan Türkmen aşiret lideri Zülkadir'e sığınacağından korkuyordu. Tengiz, bunun üzerine Sultan Muhammed'in "aklını kaybettiğini" söyledi. Dahası, Sultan Muhammed'in tahtı bırakıp oğullarından birini tahta oturtması gerektiğini, kendisinin de devlet işlerini onun adına yürütebileceğini bildirdi.[6] Sultan Muhammed, onun bu sözlerini tahta yönelik bir tehdit olarak yorumladı.[6] Sultan Muhammed'e göre Tengiz, fazlasıyla bağımsız hale gelmişti.[7]

Sultan Muhammed, 1340 yılında Emir Beştak ve 350 memlükü Tengiz'i tutuklaması için görevlendirdi. Tengiz yakalandıktan sonra ilk önce Kahire'ye getirildi ve ardından İskenderiye'de hapsedildi.

Kaynakça

  1. ^ Flood 1997, p. 68.
  2. ^ a b Conermann 2008, p. 5.
  3. ^ Conermann 2008, p. 7.
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Harris75 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  5. ^ a b Levanoni 1995, p. 70.
  6. ^ a b c Levanoni 1995, p. 71.
  7. ^ Steenbergen 2001, p. 459.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Zeyneddin Karaca Bey, 1337 ile 1353 yılları arasında, Anadolu ve kuzey Suriye'de hüküm süren Dulkadiroğulları beyliğini kuran bir Türkmen beyidir. Yükselişinden önce, Karaca, Mısır'ın kuzey sınırının yönetimi üzerinde başka bir yerel Türkmen beyi olan Taraklı Halil ile rekabet etti. Memlük Sultanı I. Muhammed tarafından tanınmasıyla, Memlüklerin Anadolu sınırındaki bir vasal devletin hükümranı oldu. Hükümdarlığı sırasında, daha da hırslı hale gelen Karaca, genişleyen etkisine karşı olan bazı Memlük valileriyle çatıştı. Karaca, Memlükler içindeki siyasi karışıklıklardan faydalanarak 1348'de bağımsızlığını ilan etti. Ancak bu, onun hapse atılmasına ve ardından 1353'te idam edilmesine yol açtı.

Hüsâmeddin Lâçin, Mısır ve Suriye'de Eylül 1296 ile 1299 tarihleri arasında hüküm sürmüş on birinci Memluk sultanıdır.

Berkuk, tam adı Melikü'z-zahir Seyfeddin El-Osmani El-Yelboğavî Berkuk, Çerkes kökenli Burcî Memlûkler hanedanının ilk Memlük hükümdarı. İç çekişmelerle yıpranan Memlûk Devleti'ni merkezi bir devlet durumuna getirmeye çalışmıştır. "Berkuk" ismi Çerkesçedir ve onun doğuştan ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Ebü'l-Fidâ</span> Kürt asıllı Eyyubiler Hama emiri, felsefe, astronomi ve coğrafya bilgini

Ebu'l-Fida (Arapça: أبو الفداء, Kürtçe: Ebûlfîda Îsmaîlê Hemewî veya Ebu'l-Fida İsmail Hamavi Kürt filozof, komutan, İslam tarihçisi, coğrafyacı ve döneminde Eyyubiler Hama Emiridir.

Ketboğa, Mısır ve Suriye'de 1294 ile 1296 yılları arasında hüküm sürmüş Bahri hanedanından onuncu Memluk Sultanıdır.

Zahir Kansu tam ismiyle Melik Zahir Kansu 1498de 25 yaşındayken bir komployla Memluk Sultanı Nasır Muhammed'in yerine geçen ve 1498-1500 yılları arasında kısa bir dönem için saltanat süren Çerkes kökenli Burci Hanedanı'ndan Memluk hükümdarı.

Mansur Abdülaziz tam ismiyle Malik Mansur Abdulaziz bin Berkuk, 1405'te 70 gün saltanat süren Çerkes kökenli Burci Hanedanı'ndan Memlük Devleti hükümdarı. Sultan Berkuk'un ikinci oğlu ve Sultan Nasır Farac'ın küçük kardeşi olup 1405'te kardeşi Sultan Nasır Farac aleyhine yapılan başarılı bir hükûmet darbesi ile Çerkes kökenli Burci Hanedanı'ndan Memluk Devleti hükümdarı olmuştur. Ama kısa bir saltanattan sonra kardeşi Sultan Nasır Farac tarafından tahttan indirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Muhammed (Memlûk sultanı)</span> Memlûk Sultanı

I. Muhammed ya da Muhammed bin Kalavun, Mısır ve Suriye'de üç dönem saltanat sürmüş olan Türk asıllı Bahri hanedanından dokuzuncu Memluklu sultanı.

II.Baybars veya Baybars Çeşnigar tam ismiyle Malik Muzaffer Rukneddin Baybars Çeşnigar Mansuri 1309da bir komployla Memluk Sultanı Nasır Muhammed bin Kalavun'un yerine geçen ve 10 ay 24 gün gibi kısa bir dönem için saltanat süren Çerkes kökenli ama Bahri Hanedanı'ndan onikinci Memlûk Devleti hükümdarı.

II. Selâhaddin ya da tam künyesiyle Malik Mansur Selahaddin Muhammed bin Hacı bin Kalavun Sultan Nasır Muhammed bin Kalavun'un torunu ve Sultan Seyfeddin Hacı'nin oğlu olup 1361'de yaklaşık 40 yaşındayken, bir suikasta kurban gidip tutuklanıp olasılıkla öldürülen amcası Ebu Maali Hasan'ın yerine geçen ve 1361-1363 döneminde saltanat süren Türk kökenli Bahri Hanedanı'ndan yirminci Memluk Devleti hükümdarı.

II. Adil Seyfeddin Sultan Kamil bin Adil'in oğlu ve vârisi olarak 1238-1239 döneminde Eyyubiler Mısır Sultanı olarak ve 1238-1239 döneminde Eyyubiler Suriye Sultanı olarak hükümdarlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gülru Necipoğlu</span> Türk sanat tarihçisi

Gülru Necipoğlu Kafadar, 3 Nisan 1956, İstanbul doğumlu bir sanat ve mimarlık tarihi profesörüdür. 1987 yılında ders vermeye başladığı Harvard Üniversitesi'nin Sanat ve Mimarlık Tarihi Bölümü'nde 1993'ten beri Ağa Han Profesörü ve Ağa Han İslam Mimarisi Programı'nın direktörüdür. Doktora derecesini 1986'da Harvard Üniversitesi'nde, lisans derecesini Wesleyan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde ve lise eğitimini İstanbul Robert Lisesi'nde tamamlamıştır. Osmanlı tarihçisi ve Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Cemal Kafadar'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Eski Şehri Kapıları</span>

Aşağıdaki liste, Tapınak Tepesi Kapıları hariç , Kudüs'ün Eski Şehrinin Kapılarını listeler. Kapılar, son 1500 yılda Kudüs'ün eski haritalarının çoğunda görülebilir.

Aşağıdaki liste, günümüz Türkiye'sinde Osmanlı imparatorluk ailesinin üyeleri tarafından yaptırılan en önemli camilerden bazılarını içermektedir. Bu büyük camilerden bazıları aynı zamanda selatin camii, imparatorluk camisi veya sultan camisi olarak da bilinir; bu, padişah adına yaptırılan ve teoride askeri bir zaferin anısına inşa edilen cami anlamına gelir. Bazı camiler hanedan ailesinin diğer üyeleri, özellikle de padişahların anneleri veya eşleri gibi önemli kadınlar tarafından yaptırılmış veya onlara ithaf edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sırgıtmış</span>

Seyfeddin Sırgıtmış bin Abdullah en-Nâsırî,, Sultan Hasan döneminde görev yapmış önde gelen bir Memluk emiri idi. 1357'ye gelindiğinde Sırgıtmış, Nasır Hasan'ın sarayındaki en güçlü emirdi. 1357 yılında Kahire'deki Sırgıtmış Medresesi'ni yaptırdı. 1358'de padişahın Sırgıtmış'ın bir darbe hazırlığında olduğuna dair şüpheleri sonucu hapse atıldı ve ardından öldü.

<span class="mw-page-title-main">Şeyhû</span>

Emîr Şeyhû en-Nâsıri Muzaffar Hacı (1346-1347), Hasan ve Selahaddin (1351–1355) dönemlerinde görev yapan yüksek rütbeli bir Memluk emiri idi.

<span class="mw-page-title-main">Tenkiziyye</span>

Tenkiziyye, Kudüs'te yer alan ve içerisinde bir medrese olan tarihi bir yapıdır. Mescid-i Aksa'nın batı duvarının bir parçasıdır. Mahkeme binası olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Taynal</span>

Seyfeddin Taynal en-Nasiri el-Eşrefi, Bahri Memluk padişahı Nasır Muhammed'in önde gelen emiri ve memluklarından biriydi. 14. yüzyılın ortalarında, Sultan Muhammed'in hükümdarlığı sırasında üç defa Trablus ve bir defa da Gazze naibi olarak görev yaptı. 1336 yılında Trablus'ta Taynal Camii'nin inşa ettirdi.

Cemaleddin Akkuş el-Efrem, Memlük döneminde Şam valisi ve daha sonra İlhanlı döneminde Hemedan valisi olarak görev yapan yüksek rütbeli bir memluk emiridir.

<span class="mw-page-title-main">Kavsun</span>

Seyfeddin Kavsun en-Nâsırî es-Sâki, Nasır Muhammed, Mansur Ebu Bekir ve Eşref Küçük'ün hükümdarlıkları sırasında görev yapan önde gelen bir Memluk emiriydi.