İçeriğe atla

Teneke kutular

Mukavemet oluklarıyla bir konserve kutusu
Teneke kutunun (burada kapağı yırtık halde) üstten görünümü

Teneke kutu için genel bir terim olan içecek kutusu ve konserve kutusu ifadeleri kullanılır. Her ikisi de bazen diğer malzemelerle birleştirilmiş, metalden yapılmış ince duvarlı saklama kaplarıdır. Teneke kutular sızdırmazlık, hafif koruma, düşük kütle, genellikle istiflenebilirlik ve ayrıca belirli bir mukavemet, darbe ve korozyona karşı direnç ile karakterize edilir.

Teneke kutu genelde silindirik veya prizmatik şekildedir ve 2 ila 4 sac metal parçadan yapılır. Taban ve ceket, üst yüzey gibi 1 veya 2 parçadan oluşabilir.

Teneke kutu hava geçirmez şekilde kapatılabilir yani gaz geçirmez veya sadece toz geçirmez. Elle sadece bir kapağı açılabilir. Hava geçirmez şekilde kapatılmış teneke kutuları açmak için teneke kutu üzerinde ek kesme veya kaldırma aleti veya yırtarak açma aleti gereklidir.

Yuvarlak, preslenmiş veya vidalı kapaklı ve contalı teneke kutular hava geçirmez şekilde kapatılabilir. Silindirik kutunun yanında belirli bir defa tekrar kapama için ek elastik plastik kapaklar sunulur.

Teneke kutu genelde endüstriyel olarak üretilir. Teneke kutu, sıvılar, dökülebilir veya yarı katı yiyeceklerin yanı sıra boyalar ve vernikler, çözücüler ve yağlar için de yaygın olarak kullanılır.

Aerosol kutusu ve yırtılabilen folyolu metal kaplar da teneke kutu olarak görülebilir. Sac kabın hacmi 10-50 litrelik bir sınırı aşarsa buna sac varil denir.

Açıklama

Plastik ambalajın piyasaya sürüldüğü 1950 yılına kadar cam, kağıt ve karton ile birlikte birçok şekilde sac ambalaj malzemelerinden biriydi. Bunlar arasında boyalar, vernikler, çözücüler ve özellikle toksinler için kutular sayılabilir. Alüminyum burada malzeme olarak sıklıkla kullanılır.

Yiyecek kutuları çoğunlukla alüminyum veya tenekeden yapılır. Daha önce lehimlenen içecek kutuları ile yiyecek kutuları arasında bir ayrım yapmak amacıyla ancak bugün kutunun uçlarında flanşlama ile kapatılır.[1] Kutular yan taraflarından yapıştırılır veya kaynak yapılır. Teneke kutuya yapılan oluklar (ayrıca boncuklar da denir) kutu gövdesini katılaştırır.

Yırtılabilir kutuların üstünde preslenmiş dairesel bir oluk ve bir parmak halkasıyla vardır. Bu halka bir kol gibi tutulur ve kabın kapağından dışarı bu halka çekilir, kolun daha kısa tarafı da yük kolu görevi yapar ve kabın tabanına doğru kırılma noktası olarak tasarlanmış kıvrımlı dairesel oluktaki kutunun kapağını aşağı doğru bastırır ve böylece kapak kutunun gövdesinden ayrılır. Kapak biraz daha yukarı çekilir ve sonunda kapak az çabayla kutudan ayrılır.

Doğu Almanya'da “ kutu ” terimi gıda ile doldurulmuş ve mühürlenmiş bir teneke kutu için de kullanıldı.[2][3]

Tarih

Teneke konserve işlemi Fransız Philippe de Girard tarafından icat edildiği söylenir ve 1810'da fikir, Girard'ın fikrinin patentini almak için kullanan İngiliz tüccar Peter Durand'a geçti.[4] Fransız mucit Nicolas Appert'ten bir yıl önce konserve kavramı cam kaplardaki deneysel koruma çalışmalarına dayanıyordu. Durand konserve kullanmadı ancak 1812'de patentini iki İngiliz'e sattı süreci ve ürünü iyileştiren ve Londra'daki Southwark Park Road'da dünyanın ilk ticari konserve fabrikasını kuran Bryan Donkin ve John Hall oldu. 1813 civarında Kraliyet Donanması için ilk konserve yiyeceklerini ürettiler. 1820'ye gelindiğinde barut, tohumlar ve terebentin için teneke kutular kullanıldı.

Daha önceki teneke kutular kurşun zehirlenmesine yol açabilecek şekilde lehimlenerek kalay-kurşun lehimiyle kapatılıyordu. Ne yazık ki Sir John Franklin'in 1845'teki Arktik seferinde mürettebat konserve yiyeceklerden kaynaklandığına inanılan ciddi kurşun zehirlenmesinden muzdaripti. Son araştırmalar kurşun zehirlenmesinin iki gemideki su boru sisteminden kaynaklandığını gösterdi.

1901 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde o zamanlar Amerika'nın teneke kutularının % 90'ını yapan American Can Company kuruldu.[5]

Malzemeler

Günümüzde kullanılan hiçbir teneke kutu esasen veya tamamen tenekeden yapılmaz;[6] Bu terim 20. yüzyılın ikinci yarısına kadar devam eden teneke kutularda çeliğin fiziksel mukavemetini ve nispeten düşük fiyatını teneke korozyon direnciyle birleştiren neredeyse özel teneke çeliğin kullanımını yansıtır. İçeriğe ve mevcut kaplamalara bağlı olarak bazı konserve ürünler hala kalaysız çelik kullanır.

Bazı yerel lehçelerde herhangi bir metal hatta alüminyum bile "teneke kutu" olarak adlandırılır. Kutularda alüminyum kullanımı 1957'de başladı.[7] Alüminyum kalay kaplı çelikten daha ucuzdur ancak daha yumuşak olmasının yanı sıra aynı korozyon direncini de sunar bu da üretimini kolaylaştırır; Bu, kasanın ve tabanın tek bir alüminyum levhadan preslenerek derin çekildiği iki parçalı kutuyu ortaya çıkardı.

Bir kutunun geleneksel olarak içeriği tanımlamak ve tasvir etmek için basılı bir kağıdı veya plastik etiketi vardır. Çoğunlukla teneke kutu kılıfının etrafındaki kıvrımlar arasında uzanan ve sadece bir kenar şeridine yapıştırılan ve birbirine yapıştırılan bir bant şekli vardır. Bandroller bu nedenle daha hassas kesip ayırma için tırnakla kolayca koparılabilir hatta gevşek bir şekilde çıkıntı yapan bir yırtma kenarına sahiptirler buradan başlayarak etiketin arkasındaki herhangi bir bilgiyi çıkarmak için kolayca yırtılabilirler ör. bir reçeteyi ortaya çıkarmak için. Daha yakın zamanlarda etiketler, sac levha ayrı kutulara dönüştürülmeden önce veya sonra doğrudan metale basıldı. Kutular üretim sırasında kabartmalı yazı tipleri ve grafiklerle işaretlenebilir. Damgalama, mürekkep püskürtmeli baskı ve lazer kazıma da kapalı kutuya uygulanan işlemlerdir.

Bugün Birleşik Krallık'taki yiyecek kutularının çoğu bisfenol A (BPA) içeren plastik bir kaplama ile kaplanır. Kaplama asitlerin ve diğer maddelerin kutunun kalay veya alüminyumunu aşındırmasını önler ancak BPA'nın kutunun içeriğine sızması şu anda (2013 itibarıyla) potansiyel bir sağlık tehlikesi olarak araştırılmaktadır.

İnternet bağlantıları

Kaynakça

  1. ^ "Fritz Jörn, FAZ vom 1. März 2014, Geschichte des Dosenöffner, Blech gehabt". 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  2. ^ "Einkommen und Einkauf, Konsum und Versorgungslage - DDR - Mythos und WirklichkeitKonrad-Adenauer-Stiftung e.V." (Almanca).  27 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 27 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  3. ^ "Filinchen, Brause, Nudossi: Das hat man zu DDR-Zeiten in der Kaufhalle bezahlt" (Almanca).  26 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  4. ^ Tom Geoghegan. The story of how the tin can nearly wasn't. 6 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  5. ^ "American Can Company: Revolution in Containers" (İngilizce). 6 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Greene, Janet (2010). Putting food by. Londra: Plume. ISBN 978-1-101-53980-4. OCLC 748369827. 
  7. ^ Petroleum Week, 9. cilt. 7 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Element</span> aynı cins atomlardan oluşan ve kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddel

Element, aynı cins atomlardan oluşan ve kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Alüminyum</span> sembolü Al, atom numarası 13 olan element

Alüminyum, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç (alaşım)</span> bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi

Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç bakır-kalay alaşımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Basınçlı döküm</span> Erimiş metalin yüksek basınç altında kalıp boşluğuna zorlanmasıyla ifade edilen metal döküm işlemi

Basınçlı döküm, erimiş metalin yüksek basınç altında kalıp boşluğuna basınç altında basılmasıyla ifade edilen metal döküm işlemidir. Kalıp boşluğu, şekillendirilmiş ve enjeksiyon işleminde enjeksiyon kalıbına benzer çalışan iki sertleştirilmiş takım çeliğinden kalıp yarımı kullanılarak yapılır. Çoğu basınçlı döküm demir dışı metallerden, özellikle çinko, bakır, alüminyum, magnezyum, kurşun, kalay ve kalay esaslı alaşımlardan yapılır. Dökülen metalin türüne bağlı olarak sıcak veya soğuk kamaralı makineler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lehimleme</span>

Lehimleme iki ya da daha fazla sayıda metal parçanın, görece düşük erime sıcaklığına sahip bir dolgu metali eritilip bağlantı yerine akıtılarak, tutturulması işlemidir.

Türkçenin verintileri, Türkçeden diğer dillere geçen kelimelerdir. Verintiler birçok dilde vardır ve bunlar, Türkçenin temas şekline ve derinliğine bağlı olarak değişik yoğunluktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Alüminyum folyo</span>

Alüminyum folyo, 0.2 milimetreden ince tabakalar hâline getirilmiş alüminyuma verilen addır, 6 mikrometreye kadar incelikteki tabakalar sıklıkla kullanılır. Çoğunlukla yiyeceklerin, kozmetik ve kimyasal ürünlerin ambalajlanmasında kullanılır. Endüstrideki kullanımının yanında, yiyeceklerin saklanması için tüketicilere de satılır.

<span class="mw-page-title-main">Tüp (ambalaj)</span>

Tüp, yapışkan, tutkal, merhem ve diş macunu gibi kalın sıvılar için kullanılabilen yumuşak bir sıkıştırılabilir kaptır. Amerikalı bir portre ressamı olan John Goffe Rand, 1841 yılında boyaları saklamak için sıkılabilir metal boruyu icat etti. Temel olarak, bir tüp plastik, kartondan veya alüminyumdan yapılmış yuvarlak veya oval bir profile sahip silindirik, içi boş bir ambalajdır. Bu borunun her iki ucu, imalat işlemi ve doldurma sırasında farklı şekilde muamele edilir. Genel olarak, tüp gövdesinin bir ucunda, farklı kapaklarla kapatılabilen yuvarlak bir delik bulunur. Orifis birçok farklı şekilde şekillendirilebilir. Çeşitli stillerde ve uzunluklardaki plastik nozullar sadece iyi bir örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Su ısıtıcısı</span> su kaynatma aracı

Su ısıtıcısı veya kettle, ısıtma elemanı cihaza entegre yapıda olan, ocaksız ve açık ateş yakmadan suyu çok hızlı bir şekilde ısıtan küçük ev aletleri kategorisindeki elektrikli bir mutfak aletidir. Modele bağlı olarak, pişirme kabının kazan, teneke veya sürahi şeklindeki tasarımları vardır. Birçok cihaz, daldırma ısıtıcısı prensibine bağlı olarak metal borulu bir ısıtma bobininde bulunan bir cihazla çalışır. Isıtma elemanının bir taban plakasının altında olduğu cihazlarla temizlik daha kolaydır. Birçok su ısıtıcısında, pişirme kabı temas soketinden çıkarılabilir ve böylece devreden kolayca ayrılabilir. Dolayısı ile ayrılan bölüm serbestçe hareket ettirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Konserve açacağı</span>

Konserve açacağı, teneke kutuları açmak için kullanılan bir cihazdır. Hollanda'da en az 1772'den beri gıdaların korunması teneke kutular kullanılarak sağlanmış olsa da, ilk konserve açacakları 1855'te İngiltere'de ve 1858'de ABD'de patentlenmesine kadar ortada bir patent durumu bulunmuyordu. Bu ilk açıcılar temelde bir bıçak çeşidiydi, buna karşın 1855 tasarımı günümüzde üretilmeye devam edilmektedir. Bilinen ilk keskin döner kesme diskinden oluşan konserve açacağı 1870'te icat edildi, ancak normal tüketici için kullanımı çok zordu. 1925 yılında çığır açan, kesme çarkını kutunun halkası üzerinde tutmak için ikinci bir tırtıklı tekerleğin eklendiği bir tasarım ortaya çıktı. Bu kullanımı kolay tasarım, en popüler konserve açacağı modellerinden biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şişeleme hattı</span>

Şişeleme hatları, bir ürünü, genel olarak bir içeceği, büyük ölçekte şişelere dolduran üretim hatlarıdır. Hazırlanan yiyecekler ayrıca soslar, şuruplar, turşular, yağlar ve sirke gibi şişelenir. PepsiCo ve The Coca-Cola Company şirketlerinin fabrikalarında dakikada minlerce plastik şişede meşrubat sunuluyor.

<span class="mw-page-title-main">Alüminyum kutu</span>

Bazen hatalı bir şekilde "konserve kutusu" olarak adlandırılan bir alüminyum teneke kutu, öncelikle alüminyumdan yapılan ambalajlar için bir kaptır. Genellikle süt ve çorba gibi yiyecek ve içeceklerde, ayrıca yağ, kimyasallar ve diğer sıvılar gibi ürünler için kullanılır. Küresel üretim yıllık 180 milyardır ve alüminyumun dünyadaki en büyük tek kullanım alanını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konserve kutusu</span>

Bir konserve bankası, teneke, teneke kutu, çelik teneke kutu, çelik ambalaj veya kutu, ince metallerden oluşan ürünlerin dağıtımı veya depolanması için kullanılan bir konteynerdir. Birçok kutu "ucu" açarak kesmeyi gerektirir; diğerleri çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Kutular çeşitli içerikleri tutar: yiyecekler, içecekler, yağlar, kimyasallar vb. Konservelerden et konservesi, balık konservesi, deniz lahanası, rumtopf, kondense süt, tuzlu salatalık, surströmming, kokteyl kiraz, konserve bezelye, konserve mısır, konserve mantar, salatalık turşusu, konserve domates, korunmuş limon saklanır. Çelik kutular halk arasında teneke olarak adlandırılan kalaysız çelikten yapılır. Ürün çeşidine göre de kutu iç yüzeyi lak ya da benzeri kaplama malzemeleri ile kaplanarak çeliğin korozyonu önlenmiş olur. Bazı lehçelerde, alüminyum kutular bile "teneke kutular" olarak adlandırılmaktadır. 1901 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde, Amerikan teneke kutularının% 90'ını üreten American Can Company kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Teneke kutu</span>

Bir teneke kutu bir teneke kaptır. Teneke metal esas olarak çok ince bir teneke kaplamalı çeliktir. Kalaysız çelik de kullanılır. Bazı kültürlerde, bu kutular "konserve kutusu" veya bazen "kutu" olarak adlandırılır. Birçok “teneke kutu” menteşeli veya çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Bazı insanlar teneke kutuları bir hobi olarak toplar. Bisküvi kutusu türü de var.

<span class="mw-page-title-main">Öğle yemeği kutusu</span>

Neredeyse tüm İngiltere ve ABD sözlüklerinde öğle yemeği paketi veya öğle yemeği seti olarak da anılan öğle yemeği kutusu, herhangi bir yerde alınacak yiyecekleri saklamak için kullanılan plastik kapdır. Bir gıda kabı kavramı uzun süredir var, ancak insanlar 20. yüzyılın başlarında yemek taşımak için tütün tenekelerini kullanmaya başlamadan önce değildi, bunu takiben metaller üzerinde litografiler görüntüleri kullanmaya başladı, kaplar gençliğin temelini oluşturdu ve pazarlanabilir bir ürün oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bisküvi kutusu</span> bisküvileri paketleyip satmak için kullanılan kaplar

Bisküvi kutuları, bisküvileri ve bazı şekerlemeleri paketlemek ve satmak için kullanılan faydacı veya dekoratif kaplardır. Bu kutular 1831'de Huntley & Palmers firması tarafından icat edildi, genellikle Büyük Britanya, İrlanda ve İngiliz Milletler Topluluğu evlerde ve aynı zamanda kıta Avrupası ve Fransız Kanada'sında bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">İçecek kutusu</span>

İçecek kutusu, karbonatlı alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, meyve suyu, çaylar, bitki çayı, enerji içeceği vb. gibi sıvıları saklamak için tasarlanmış metal bir kaptır. İçecek kutuları alüminyumdan veya kalay kaplamalı çelikten yapılmaktadır. Tüm içecek kutuları için dünya çapında üretim, dünya çapında yılda yaklaşık 370 milyar kutudur.

<span class="mw-page-title-main">Aerosol sprey</span>

Aerosol sprey, sıvı parçacıkların aerosol buğusunu yaratan bir dağıtım sistemi türüdür. Basınçlı bir yük ve itici sevk maddesi içeren bir teneke kutu veya şişe ile kullanılır. Konteynerin valfi açıldığında, taşıma yükü küçük bir delikten dışarı çıkar ve bir aerosol veya buğu olarak ortaya çıkar. İtici gaz, yükü boşaltmak için genişledikçe, sabit bir basıncı sürdürmek için sadece itici haznenin içinde buharlaşır. Teneke kutunun dışında, itici gaz damlacıkları hızla buharlaşarak yükü çok ince parçacıklar ya da damlacıklar halinde süspanse eder.

<span class="mw-page-title-main">Balık konservesi</span>

Konserve balıklar bir balık işleme ürünüdür. İşlenmiş, kapağı mühürlenmiş konserve kutusu ve teneke kutu gibi hava geçirmez bir kapta ısıya maruz kalmış balık etidir.