İçeriğe atla

Temsilciler Meclisi (Hollanda)

Temsilciler Meclisi
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Hollanda Meclisi
Tür
Tür
Yapı
Sandalye150
Siyasi gruplar
Hükûmet (88)
  •   PVV (37)
  •   VVD (24)
  •   NSC (20)
  •   BBB (7)

Muhalefet (62)

Seçimler
Oylama sistemi
Parti listesi orantılı temsil D'Hondt sistemi
Son seçim
22 Kasım 2023
Toplantı yeri
The Second Chamber sits in the Binnenhof in The Hague
Binnenhof
Lahey,
Hollanda
Website
House of Representatives
Tweede Kamer

Temsilciler Meclisi (Hollandaca: Tweede Kamer der Staten-Generaal), Hollanda'nın Hollanda Krallığı Genel Meclisi'nin alt meclisi olan yasama organı.

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda</span> Karayiplerde toprakları bulunan Kuzeybatı Avrupada bir ülke

Hollanda, Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Lahey</span> Hollandada bir şehir

Lahey, Hollanda'da Güney Hollanda eyaletinde Hollanda Krallığı devletinin efektif başkenti ve içinde bulunduğu eyaletin merkezi olan şehirdir.

Hollanda millî futbol takımı, Hollanda'yı ulusal seviyede temsil eden erkek millî futbol takımıdır. 1988'de Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanan Hollanda millî takımının lakabı portakallardır. 3 kere FIFA Dünya Kupası finali oynadılar ve üçünü de kaybettiler.

<span class="mw-page-title-main">Fransız cumhuriyetçi takvimi</span>

Fransız cumhuriyetçi takvimi veya diğer adıyla Fransız devrimci takvimi, Fransız Devrimi sırasında oluşturulan, 1793 yılının sonlarından 1805 yılına kadar Fransız hükûmeti ve 1871 yılında 18 günlüğüne Paris Komünü tarafından kullanılan takvimdi.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu</span>

Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu veya KNVB Hollanda'daki bütün futbol faaliyetlerinin merkezidir. Eredivisie ve Eerste Divisie gibi Hollanda'nın belli başlı liglerini, amatör ligleri ve KNVB Beker'ı organize eden federasyonun merkezi Zeist'tedir. Ayrıca Hollanda millî futbol takımından da sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Mark Rutte</span> 50. Hollanda başbakanı (2010-2024); 14. NATO Genel Sekreteri (2024-günümüz)

Mark Rutte, Hollandalı siyasetçi. 14 Ekim 2010 - 2 Temmuz 2024 tarihleri arasında Hollanda başbakanlığı görevinde bulundu. En uzun süre görev yapan Hollanda başbakanıdır. 1 Ekim 2024 tarihinde NATO Genel Sekreteri olarak göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'nın illeri</span>

Hollanda'nın illeri, Hollanda'nın en üst düzey idari bölümleridir. İller, merkezi hükûmet ile belediyeler arasında idari bir katman görevi görürler.

Dordrecht, Hollanda'nın güneybatısında, Güney Hollanda ilinde bir şehir. Nüfusu 119.009'dur.

<span class="mw-page-title-main">Joop den Uyl</span> Hollanda başbakan (1919-1987; hd. 1973-1977)

Joop den Uyl Hollanda eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Jelle Zijlstra</span> Hollandalı siyasetçi (1918-2001)

Jelle Zijlstra, Hollandalı ekonomist ve siyasetçi. 1977'de Hristiyan Demokratik Canlanış (CDA)'a dönüşen Anti-Devrimci Parti'nin (ARP) üyesiydi. 22 Kasım 1966 - 5 Nisan 1967 tarihleri arasında Hollanda Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Victor Marijnen</span> Hollandalı siyasetçi

Victor Gerard Marie "Vic" Marijnen, Hollandalı siyasetçi. sonradan Hristiyan Demokratik Canlanış'a dönüşecek olan Katolik Halk Partisi (KVP) üyesiydi. 24 Temmuz 1963'ten 14 Nisan 1965'e kadar Hollanda Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hayvanlar için Parti</span> Hollanda ülkesinde siyasi bir partidir

Hayvanlar için Parti, Hollanda'da hayvan haklarının ve hayvan refahının yükseltilmesini amaçlayan bir siyasi partidir. Ancak parti, tek konulu bir parti olmadığını belirtmektedir. Parti mecliste çoğunluk elde ederek siyasi bir güç olmak için uğraşmamakta, onun yerine görüşlerini mecliste dile getirmeye çalışmaktadır. Parti Ekim 2002'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Senatosu</span> Hollanda yasamasının üst meclisi

Hollanda Senatosu Hollanda yasamasının üst meclis yapısını oluşturur Hollanda Genel Devletleri. 75 üyesi, eyalet seçimlerinden sonra üç ay içinde her dört yılda bir 12 eyalet tarafından seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda hükümdarları listesi</span> Hollanda Krallığına ait hükümdarların listesidir

Bu madde Hollanda Krallığına ait hükümdarların listesidir.. Pratik nedenlerden dolayı, bu liste 1556 yılından itibaren Hollanda'da stadhouder olarak atanmış Orange Nassau Hanedanı mensuplarına da yer verilmiştir. Ancak bu kişiler Hollanda Cumhuriyeti'nde bulunan özerk eyaletlere temsilci olarak seçimle getirilen sivil görevlilerdir ve teknik açıdan hükümdar sayılmazlar. 1813'ten itibaren VI. William'ın doğrudan soyundan gelme yöneticiler Hollanda monarşisisini teşkil etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Meclisi</span> hollanda meclisi

Hollanda Krallığı Genel Meclisi Hollanda Krallığı'na ait bikameral yasama organı. Birinci Kamara adı verilen Senato ve İkinci Kamara adı verilen Temsilciler Meclisi'nden oluşmaktadır. Her iki meclis de Lahey'deki Binnenhof'ta toplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'nın belediyeleri</span>

Hollanda'nın belediyeleri, Hollanda'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, illerin alt bölümleri olup görevleri merkezi hükûmet tarafından belirlenir ve dört yılda bir seçilen bir belediye meclisi tarafından yönetilirler. 19. yüzyılın ortalarında ilk resmi sınırların oluşturulmasından bu yana, belediye birleşmeleri toplam belediye sayısını üçte iki oranında azaltmıştır. Belediyeler, idari ve istatistiki amaçlarla gayri resmi olarak mahallelere ve mahallelere bölünmüştür.

Hollanda Sanat Tarihi Enstitüsü veya RKD Hollanda'nın Lahey kentine bulunur ve dünyanın en büyük sanat tarihi merkezine ev sahipliği yapar. Enstitü, Orta Çağ'ın sonlarından modern zamanlara kadar Batı sanatı üzerine belgeler, arşivler ve kitapları içerir. Bütün bunlar halka açıktır ve çoğu dijital olarak web sitesinde mevcuttur. Büronun ana amacı, özellikle Hollanda Altın Çağı sanat araştırmalarını toplamak, sınıflandırmak ve kullanılabilir hale getirmektir.