İçeriğe atla

Temmuz Krizi

9 Ağustos 1914'te Kladderadatsch isimli Alman hiciv dergisinde yayınlanan "Der Stänker" ("Baş belası") adlı siyasi karikatür, Avrupa uluslarının bir masada oturduğunu tasvir ediyor.
(1. panel) Küçük Sırbistan masaya katılırken Rusya sevinçle tepki veriyor, İttifak Devletleri hoşnutsuzluk içinde burunlarını tutuyor.
(2) Sırbistan, herkesin görünürde şok ederek Avusturya-Macaristan'ı bıçakladı. Almanya, Avusturya'ya derhal destek teklif ediyor.
(3) Avusturya, Sırbistan'dan tazmin talep ederken, ceplerinde rahat bir Almanya, Rusya ve Fransa'nın arka planda uzlaştığını fark etmiyor.
(4) Avusturya, Sırbistan'ı zorlarken, alarma geçen Almanya kızgın bir Rusya'ya bakıyor ve muhtemelen Osmanlı İmparatorluğu ile bir anlaşma yapıyor ve Fransa, İngiltere ile konuşmaya çalışıyor.
(5) İngiltere dehşet içinde bakarken, Almanya ve Fransa'nın hemen karşı karşıya gelmesiyle genel bir kavga patlak verir. Sağda, başka bir savaşçı, muhtemelen Japonya, karanlıktan katılmakla tehdit ediyor.

Temmuz Krizi, 1914 yazında Avrupa'nın büyük güçleri arasında I. Dünya Savaşı'nın nihai nedeni olan, birbiriyle ilişkili bir dizi diplomatik ve askeri tırmanıştı. Kriz, 28 Haziran 1914'te Bosnalı Sırp Gavrilo Princip'in Avusturya-Macaristan tahtının varisi olan Arşidük Franz Ferdinand suikast sonucu ölümüyle başladı. Karmaşık bir ittifaklar ağı, birçok liderin savaşın kendi çıkarları doğrultusunda olduğuna veya genel bir savaşın olmayacağına dair yanlış hesaplamalarıyla birleştiğinde, Ağustos 1914'ün başlarında hemen hemen her büyük Avrupa ülkesi arasında genel bir düşmanlık patlak vermesine neden oldu; Mayıs 1915'e kadar neredeyse her büyük Avrupa ülkesi dahil oldu.

Ayrıca bakınız

Notlar

Kaynakça

Konuyla ilgili yayınlar

Tarihyazımı

  • Evans, R. J. W. "The Greatest Catastrophe the World Has Seen" The New York Review of Books Feb 6, 2014 online
  • Horne, John, ed. A Companion to World War I (2012) 38 topics essays by scholars; emphasis on historiography
  • Kramer, Alan. "Recent Historiography of the First World War – Part I", Journal of Modern European History (Feb. 2014) 12#1 pp 5–27; "Recent Historiography of the First World War (Part II)", (May 2014) 12#2 pp 155–174.
  • Levy, Jack S., and John A. Vasquez, eds. The Outbreak of the First World War: Structure, Politics, and Decision-Making (Cambridge UP, 2014).
  • Mombauer, Annika. "Guilt or Responsibility? The Hundred-Year Debate on the Origins of World War I." Central European History 48.4 (2015): 541–564.
  • Mulligan, William. "The Trial Continues: New Directions in the Study of the Origins of the First World War." English Historical Review (2014) 129#538 pp: 639–666.
  • Vasquez, John A. "The First World War and International Relations Theory: A Review of Books on the 100th Anniversary." International Studies Review 16#4 (2014): 623–644.
  • Williamson Jr, Samuel R., and Ernest R. May. "An identity of opinion: Historians and July 1914." Journal of Modern History 79.2 (2007): 335–387. online21 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Winter, Jay. and Antoine Prost eds. The Great War in History: Debates and Controversies, 1914 to the Present (2005)
  • Zagare, Frank C. The games of July: explaining the Great War (U of Michigan Press, 2011), uses game theory.
  • Zametica, John. Folly and Malice: The Habsburg Empire, the Balkans and the Start of World War One (2017) excerpt 10 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Versay Barış Antlaşması</span> I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşması

Versay Barış Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşmasıdır. 18 Ocak 1919'da başlayan Paris Barış Konferansı'nda müzakere edilmiş, 7 Mayıs 1919'da son metin Almanlara deklare edilmiş, 23 Haziran'da Alman Parlamentosu'nca kabul edilmiş ve 28 Haziran'da Paris'in Versay banliyösünde imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Anglo-Irak Savaşı</span>

Anglo-Irak Savaşı, II. Dünya Savaşı esnasında Birleşik Krallık ve Irak'ın Raşid Ali Geylani'nin asi hükûmeti arasında bir çatışmadır. 2-31 Mayıs 1941 tarihleri arasında yer almıştır. Harekât, Irak'tan sürülen Abdülillah'ı destekleyen İngiliz silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Savaş, sürgünde ki kralın Irak'a dönüşü ve tüm Irak'ın yeniden Britanya tarafından işgaliyle sonuçlandı. Bu sonuç, Britanya tarafından desteklenen Haşimoğulları monarşisine karşı Irak'ta milliyetçi direnişi daha fazla alevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">6. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

6. Ordu Osmanlı İmparatorluğu'nda yapılan askeri reformlar sırasında 19. yüzyılın sonlarında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">6. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

6. Kolordu, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir.

8. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

12. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">13. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

13. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">18. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

18. Kolordu Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı dönemi askeri birimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Demir Perde</span> Soğuk Savaş döneminde Avrupayı bölen düşünsel-politik çatışmayı ve fiziksel sınırı simgeleyen kavram

Demir Perde, II. Dünya Savaşı'nın sonu olan 1945 yılından Soğuk Savaş'ın sonu olan 1991 yılına kadar Avrupa'yı iki ayrı bölüme bölen ideolojik çatışma alanlarını ve fiziksel sınırları tanımlar.

4. Kolordu, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı dönemi askerî birimlerinden biridir.

5. Kolordu, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı dönemi askerî birimlerinden biridir.

HMS <i>Thunderer</i> (1911)

HMS Thunderer, 1910'ların başında Kraliyet Donanması için inşa edilen dördüncü ve son Orion sınıfı dretnot zırhlıydı. Kariyerinin büyük kısmını Anavatan Filosu ve Büyük Filo'da geçirdi. I. Dünya Savaşı sırasındaki hizmeti genellikle rutin devriyeler ve Kuzey Denizi'nde eğitimden oluşuyordu. Mayıs 1916'da Jutland Muharebesi'nde ve sonuçsuz 19 Ağustos 1916 muharebesi'nde de yer aldı.

HMS <i>Centurion</i> (1911)

HMS Centurion, 1910'ların başlarında Kraliyet Donanması için inşa edilen dört King George V sınıfı dretnot savaş gemisinin ikincisiydi. Kariyerinin büyük kısmını Anavatan Filosu ve Büyük Filo'da geçirdi. 1914'ün sonlarında Scarborough, Hartlepool ve Whitby'yi bombalayan Alman gemilerini başarısız şekilde takip etti, Mayıs 1916'da Jutland Muharebesi'nde yer aldı. Bu çatışmalar dışında I. Dünya Savaşı sırasındaki hizmeti genellikle rutin devriyeler ve Kuzey Denizi'nde eğitim ile geçti.

HMS <i>Lowestoft</i> (1913)

HMS Lowestoft, 1910'larda Kraliyet Donanması için inşa edilmiş, Town-class hafif kruvazördü. Town sınıfının Birmingham alt sınıfının bir üyesiydi. Birinci Dünya Savaşı'nda görev yaptı, 1931'de hurdaya satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Bölünme</span> I. Dünya Savaşında tarafsızlığı tercih eden Kral Konstantin ile Müttefiklere katılmayı tercih eden Başbakan Venizelos arasındaki anlaşmazlık.

Ulusal Bölünme, bazen Büyük Bölünme olarak da anılan bu, Kral I. Konstantin ile Başbakan Elefterios Venizelos arasında 1910–1922 döneminde Yunanistan'ın dış politikasına ilişkin bir dizi anlaşmazlıktı ve bunun devrilme noktası, Yunanistan'ın I. Dünya Savaşı'na girip girmemesi idi.Başbakan Müttefikleri destekleyen ve Yunanistan'ın kendi tarafında savaşa katılmasını isterken, Alman yanlısı Kral Yunanistan'ın tarafsız kalmasını istedi, bu da İttifak Devletleri'nin planlarını destekliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler bibliyografyası</span> Vikimedya liste maddesi

Adolf Hitler'in bu bibliyografyası, yalnızca İngilizce ve kurgusal olmayan bir bibliyografyadır. Hitler hakkında yazılmış binlerce kitap var; bu nedenle, bu her şeyi kapsayan bir liste değildir. Listeyi daha kolay yönetilebilir hale getirmek için liste gruplara ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I Didn't Raise My Boy to Be a Soldier</span>

"I Didn't Raise My Boy to Be a Soldier", Birinci Dünya Savaşı'na girmeden önce Amerika Birleşik Devletleri'nde var olan pasifist hareket içinde etkili olan bir Amerikan savaş karşıtı şarkıdır. İlk savaş karşıtı şarkılardan biridir. Söz yazarı Alfred Bryan, besteci Al Piantadosi ile işbirliği yaparak bir devam filmine, bazı taklitlere ve aynı zamanda bir dizi küçümseyici parodiye ilham veren şarkıyı yazdı. The Peerless Quartet tarafından Aralık 1914'te kaydedildi ve 1915'te 650.000 kopya satarak bir hit oldu. Şarkı bazılarınca "Pasifist hareketin hesaba katılması gereken katı, ölçülebilir bir siyasi gerçeklik haline getirmesine yardımcı oldu."

<span class="mw-page-title-main">Joseph Joffre</span> Fransız general (1852 – 1931)

Joseph Joffre, I. Dünya Savaşı'nın başlamasından 1916'nın sonuna kadar Batı Cephesi'nde Fransız kuvvetlerinin başkomutanı olarak görev yapmış Fransız askerdi. Eylül 1914'te I. Marne Muharebesi'nde geri çekilen müttefik ordularını yeniden bir araya getirerek Almanları yenmesiyle tanınır.