İçeriğe atla

Temmuz 2012 Şam Saldırısı

Temmuz 2012 Şam Saldırısı, 18 Temmuz 2012 tarihinde Şam'ın merkezinde yapılan Ulusal Güvenlik Toplantısı nın olduğu binada gerçekleşen bombalı bir saldırıdır. Saldırıyı muhalif Özgür Suriye Ordusu ve İslam Tugayı üstlenmiştir.

18 Temmuz 2012 günü, Şam'ın merkezinde yaşanan bu saldırıda, birçok üst yetkili ölmüş ve yaralanmıştır. Saldırının olduğu yer devlet başkanlığı sarayına yaklaşık 100-150 metre mesafededir. Bu nedenle kamuoyu tarafından Esad'in yaşadığı en tehlikeli güvenlik sorunu olarak nitelendirilmiştir.

Savunma bakanı Davud Raciha ve yardımcısı, aynı zamanda Beşşar Esad'in eniştesi Asıf Şevket, içişleri bakanı Muhammed İbrahim el-Şeher, Beşşar Esad'in özel temsilcisi Hasan Türkmani ve istihbarat soruşturma birimi başkanı Hafız Mahluf ölmüştür.

Suriye Televizyonu; saldırının bir intihar saldırısı olduğunu ve muhalifler için çalışan bir korumanın bu saldırıyı gerçekleştirdiği açıklamasını yapmıştır. O zamanda, orada olan Beşşar Esad ise saldırıdan sağ kurtulmuştur. Genelkurmay başkanı Fehd Cassim el-Ferij'de savunma bakanlığına atanmıştır.[1]

Saldırıda Hayatını Kaybeden Üst Düzey Yetkililer

  • Savunma bakanı Davud Raciha
  • Savunma bakanı yardımcısı ve Beşşar Esad'in eniştesi Asıf Şevket.
  • İçişleri bakanı Muhammed İbrahim el-Şeher
  • Beşşar Esad'in özel temsilcisi Hasan Türkmani
  • İstihbarat soruşturma birimi başkanı Hafız Mahluf

Kaynakça

  1. ^ "2012 Damascus bombing". Wikipedia. 7 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşşar Esad</span> Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed, Suriye devlet başkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. İsminin Beşar Esad, Beşşar Esed gibi formları Türk basın-yayın araçlarıyla meşhur hâle getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye-Türkiye ilişkileri</span>

Suriye-Türkiye ilişkileri, coğrafi ve tarihsel ortaklıkları bulunan Suriye Arap Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası ikili ilişkileri ve politikaları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhalim Haddam</span> Suriyeli siyasetçi (1932-2020)

Abdülhalim Haddam 1984'ten 2005'e kadar Suriye devlet başkan yardımcısı ve Lübnan'da "Yüksek Komiser" olan Suriyeli bir politikacıydı. Görevinden istifa edip 2005'te Hafız'ın oğlu ve halefi Beşşar Esad'ın belirli politikalarını protesto etmek için ülkeyi terk edene kadar uzun zamandır Hafız Esad'a sadık biri olarak biliniyordu. Görevdeyken önemli bir servet biriktirdi: 1994'te açılan bir Credit Suisse hesabında, Suisse sırlarına göre Eylül 2003'te yaklaşık 90 milyon İsviçre frangı vardı.

<span class="mw-page-title-main">Mahir Esad</span> Beşar Esedin kardeşi

Mahir Esad, Cumhuriyet Muhafızları ve Dördüncü Zırhlı Tümen adlı birliklerin komutanıdır, Suriye'de faaliyet gösteren gizli polis ve istihbaratın başındaki isimdir. Suriye devlet başkanı Beşşar Esad'ın kardeşi olup, Beşşar Esad'dan sonra otoriteyi elinde bulunduran iki numaralı isim.

<span class="mw-page-title-main">Fehd Casim el-Freyc</span>

Fehd Casim el-Freyc, Suriyeli siyasetçi. Suriye Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. Suriye Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapmaktadır.

Davud Abdullah Raciha, Suriyeli asker. 2011-2012 yılları arasında Suriye Savunma Bakanı olarak görev yaptı. 2009 yılından 2011 yılına kadar Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak görev almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Kürt Yüksek Komitesi</span>

Kürt Yüksek Komitesi ya da Batı Kürdistan Üst Kurulu 25 Temmuz 2012 tarihinde Kamışlı'da Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) ve Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK)'nın beşer üyesinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu. PYD ve ENKS arasında çıkan anlaşmazlıklar yüzünden işlevini kaybederek dağılmıştır.

Hasan Ali Türkmani Suriyeli asker ve siyasetçi. 2004-2009 yılları arası Suriye savunma bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Asıf Şevket</span> Büşra Esedin kocası

Asıf Şevket Suriyeli siyasetçi. Eylül 2011'den bombalı saldırıda öldürüldüğü 18 Temmuz 2012 tarihine kadar Suriye savunma bakan yardımcısı.

2013 Reyhanlı bombalı saldırıları, 11 Mayıs 2013'te Reyhanlı, Hatay'da düzenlenen iki ayrı bombalı saldırı. Saldırıda 53 kişi ölmüş, 146 kişi yaralanmıştır. Bombalı araçlarla düzenlenen bu saldırı, 2015 Ankara saldırısından sonra Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı ikinci saldırı olarak kayıtlara geçti.

<span class="mw-page-title-main">Bakanlar Kurulu (Suriye)</span> Suriyenin bakanlar kurulu

Suriye Kabinesi veya Bakanlar Kurulu, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin en üst yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guta Katliamı</span> 2013te Suriye İç Savaşı sırasında sivillere karşı yapılan sarin gazı saldırısı

Guta Katliamı, 21 Ağustos 2013 tarihinde, Şam'ın doğusundaki Guta bölgesine yapılan sarin gazı saldırısıdır. Muhaliflerin iddiasına göre Suriye Ordusu saldırıyı gerçekleştirmiştir. ABD de katliamdan Beşşar Esad yönetimini sorumlu tutmuştur. Saldırı yapılan bölgenin de muhaliflerin elindeki bir bölge olması ve muhaliflerin de sarin gazını elde etmesinin zorluğu gözleri Şam yönetimine çevirmiştir. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı hakkında ise pek çok farklı rakam verilmiştir. Sayı, 281 ile 1729 arasında değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Şam Cephesi</span> Vikimedya şablonu

Suriye İç Savaşı Şam Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Şam ili ve çevresinde gerçekleşen çatışmaları kapsamaktadır:

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Genel Müdürlüğü (Suriye)</span> Suriye istihbarat servisi

İstihbarat Genel Müdürlüğü bilinen adıyla el-Muhaberat, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin en önemli resmi sivil istihbarat servisi. İç muhalefeti bastırmakta önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'deki İslamcı ayaklanma</span> Suriyede 1976dan 1982ye kadar süren şiddetli isyan

Suriye'deki İslamcı ayaklanma, Müslüman Kardeşler'in 1976'da suikastlarla başlattığı, 1980 yılından 1982 yılında kadar ise bir dizi ayaklanma ile devam eden ayaklanmadır. Ayaklanma, Suriye'yi kontrol eden laik Baas Partisi'ne karşı çıkarıldı. İslamcılar sivillere, devlet görevlilerine ve askerlere yaptıkları saldırıların ardından ayaklanma çıkardı ve 1982 Hama Harekâtı ile ayaklanma bastırıldı.

<span class="mw-page-title-main">2017 İdlib kimyasal saldırısı</span>

2017 İdlib kimyasal saldırısı veya Han Şeyhun kimyasal saldırısı, 4 Nisan 2017 tarihinde Suriye İç Savaşı sırasında İdlib'in Han Şeyhun beldesinde düzenlen kimyasal saldırı. İdlib Sağlık Otoritesi, sarin veya benzeri bir maddeyi içeren zehirli gazın salınımı sonucu en az 74 kişinin öldüğünü ve 557'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Talas</span> Eski Suriye savunma bakanı

Mustafa Abdülkadir Talas, Suriyeli asker ve siyasetçi. 1972-2004 yılları arasında Suriye Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Hafız Esed döneminde dört üyeli Bölge Komutanlığı'nın üyesi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vail Nadir el-Halki</span> Suriyeli siyasetçi ve 2012-2016 yılları arasında Suriye başbakanı

Vail Nadir el-Halki, Suriyeli doktor ve siyasetçi. 9 Ağustos 2012 - 3 Temmuz 2016 tarihleri arası Suriye Başbakanı olarak görev yapmıştır. 2011-2012 yılları arasında Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Büşra Esad</span> Beşşarul Esedin ablası

Büşra Esad, Suriye Devleti'ni uzun yıllardır yöneten 2000'de ölen eski devlet başkanı Hafız Esad'ın kızıdır.

Suriye İç Savaşı'na Türkiye'nin müdahalesi veya Suriye İç Savaşında Türkiye, 2011 yılından bu yana devam eden Suriye İç Savaşına kara bağlantısı olmamasına karşın müdahale eden Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile birlikte güneyde en uzun kara sınırına sahip Türkiye'nin sınırları içerisinde iç savaş ile direkt bağlantılı olarak olayların meydana gelmesi ve bölgesel huzurun bozulması ile buna gerekçe olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin doğrudan müdahalesi ile devam eden bir dizi askerî kara ve hava harekâtı anlamına gelmektedir. NATO'nun bir üyesi olarak Türkiye sınırlarını koruma hakkına doğrudan sahiptir.