İçeriğe atla

Temir Sariyev

Temir Sariyev
Темир Сариев
Kırgızistan Başbakanı
Görev süresi
1 Mayıs 2015 - 13 Nisan 2016
CumhurbaşkanıAlmazbek Atambayev
Yerine geldiğiCömert Otorbayev
Yerine gelenSooronbay Ceenbekov
Kişisel bilgiler
Doğum Temir Argembaeviç Sariyev
17 Haziran 1963 (Hata: Geçerli yıl, ay, gün gerekli yaşında)
Sokuluk, Çuy, Kırgızistan
Partisi Akshumkar[1]

Temir Sariyev (KırgızcaТемир Сариев, (d. 1963), 2015-2016 yılları arası Kırgızistan Başbakanı olan Kırgız siyasetçi.[2] 157.005 (6.74%) oy alarak 2009 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmuştu.

Kırgızistan'da yol yapım ihalesinde usulsüzlük iddialarında adı geçmesi üzerine 13 Nisan 2016 tarihinde istifa etmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Список политических партий Кыргызской Республики - ЦИК КР". shailoo.gov.kg. 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Countries J-K". 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Cömert Otorbayev
Kırgızistan Başbakanı
2015–2016
Sonra gelen
Sooronbay Ceenbekov
Önce gelen
Tazhikan Kalimbetova
Kırgızistan Maliye Bakanı
2010–2012
Sonra gelen
Olga Lavrova

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bişkek</span> Kırgızistanın başkenti

Bişkek, Kırgızistan'ın başkentidir. 1878 yılında kurulan kentte, 2023 sayımına göre 1.104.742 kişi yaşar. Kent, Sovyetler Birliği döneminde, Bolşevik askeri önderlerinden Mihail Frunze'nin anısına Frunze adıyla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Aytmatov</span> Kırgız asıllı Sovyet yazar

Cengiz Törökuloğlu Aytmatov, Kırgız edebiyatçı, gazeteci, çevirmen, diplomat ve siyasetçi. Türk dünyasının ünlü yazarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kırgızistan bayrağı, Kırgızistan'ın SSCB'den ayrıldıktan sonra 3 Mart, 1992'de onayladığı ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Kurmanbek Bakiyev</span> 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Kurmanbek Saliyeviç Bakiyev Kırgızistan'ın eski başbakanı, 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırgızistanın sovyetler birliği dağılmadan önceki adı

Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Kırgızistan'ın 1991'deki SSCB'nin dağılmasından önceki ismi. Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Çarlık rejiminin 1917 Ekim Devrimi ile yıkılmasından sonra kurulan Sovyetler Birliği'ne bağlı 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızlar</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Kırgızlar, çoğunluğu Kırgızistan'da yaşayan Türk halkı. Türklerin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Yenisey ve Orhon Yazıtları'nda Kırgızlar, tarihleri çok eskiye dayanan Türk kavimleri arasında zikredilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan pasaportu</span> Kırgızistan vatandaşlarına verilen pasaport

Kırgız pasaportu veya Kırgızistan pasaportu, Kırgızistan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Kırgız pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 34 sayfa bulunmaktadır. Kırgızca, Rusça ve İngilizce olmak üzere 3 dildedir.

<span class="mw-page-title-main">Cömert Otorbayev</span> Kırgız siyasetçi

Cömert Kaypoviç Otorbayev, Kırgız siyasetçi. Kırgızistan Başbakan Yardımcısı. 25 Mart 2014 tarihinde, yeni bir hükûmet kurulana kadar başbakan vekili olarak Jantoro Satıbaldiyev'in yerine başbakanlık görevine getirildi. 23 Nisan 2015 tarihinde istifa ettiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Cumhuriyeti Ulusal Bankası</span>

Kırgızistan Cumhuriyeti Ulusal Bankası, Kırgızistan'ın merkez bankasıdır. Merkezi Bişkek'tedir. 1991 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Yedi-Öküz ilçesi</span>

Yedi-Öküz Kırgızistan'ın kuzeydoğusunda yer alan Issık-Göl iline bağlı bir ilçedir. Merkezi Kızıl-Suu köyüdür. Yüzölçümü 14.499 kilometrekare olup nüfusu 2021'de 93.392 idi.

<span class="mw-page-title-main">Sooronbay Ceenbekov</span> 5. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sooronbay Şaripoviç Ceenbekov, Kırgız siyasetçi. Ceenbekov, Asya ülkesi Kırgızistan'da 24 Kasım 2017 tarihinde başladığı Kırgızistan cumhurbaşkanı görevinden 15 Ekim 2020'de istifa ettiğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Aalı Karaşev</span> Kırgız siyasetçi

Aaly Karashev, Kırgız siyasetçi. 1-5 Eylül 2012 tarihleri arasında geçici olarak Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Çınıbay Tursunbekov</span>

Çınıbay Tursunbekov siyasetçi, şair ve aktivist.

1990 Oş Olayları, Haziran 1990 tarihinde Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Oş ve Uzkend şehirlerinde Kırgızlar ve Özbekler arasında gerçekleşen olaylardır. Olaylar bazı Özbek ve Kırgız gruplar arasında eski bir kolektif çiftliğin arazisi üzerindeki bir anlaşmazlık nedeniyle başlamıştır. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 300-600 arasında olup resmi olmayan rakamlara göre 1000'in üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammedkalıy Abılgaziyev</span> Kırgız siyasetçi

Muhammedkalıy Abılgaziyev Kırgız siyasetçi. 22 - 26 Ağustos 2017 tarihleri arasında geçici olarak Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı. 20 Nisan 2018 tarihinde tekrar Kırgızistan Başbakanı olarak görevlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kırgızistan ilişkileri</span>

Çin-Kırgızistan ilişkileri, Çin ile Kırgızistan ülkeleri arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ikili ilişkileri kapsar.

Kırgızistan, Orta Asya'daki eski Sovyet cumhuriyetleri arasından resmi dillerinden biri Rusça olan 3 ülkeden biridir. 1991'de Kırgızca resmi dil olarak kabul edilmiştir. Ülkedeki başta Rus azınlık olmak üzere Kırgızistan'daki azınlıkların baskısı sonucu 1997 yılında Rusça ikinci resmi dil olarak kabul edilmiştir. Böylece Kırgızistan iki resmi dilli bir ülke olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgız mutfağı</span>

Kırgız mutfağı, Kırgızistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Kırgız mutfağı birçok yönden komşularının mutfağına benzer.