İçeriğe atla

Temim

Temim (Arapça: بَنُو تَمِيم), Arap Yarımadası'ndaki Necid'de ortaya çıkan bir Arap kabilesidir.

Esas olarak Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Irak, Ürdün, Cezayir, Fas, Filistin, Tunus ve Libya'da güçlü bir varlıkları bulunmaktadır. Aynı zamanda Mısır ve İran'daki Huzistan gibi Arap dünyasının birçok yerinde de mevcuttur. Arapçada Temim kelimesi güçlü, sağlam anlamına gelir.[1][2] Aynı zamanda mükemmellik için çabalayanlar anlamına da gelebilir.[3]

Soyu ve tarihi

Temim'in geleneksel soy ağacı şu şekildedir: Tamim ibn Murr ibn 'Id ibn Amr ibn İlyas ibn Mudar ibn Nizar ibn Ma'ad ibn Adnan - İsmail ibn İbrahim.

Temim, Arabistan'ın en büyük kabilelerinden biridir. Kabile, İslam'ın vahyedilmesinde önemli bir rol oynamadan önce 6. yüzyılda orta ve doğu Arabistan'daki çok sayıda vadi ve köyü işgal etti. Hicretin 8. yılında Muhammed'le temasa geçtiler, ancak hemen İslam'a geçmediler.

Kolları

Temim, Adnan soyundan gelen bir Adnani kabilesidir.

Kabile şecere geleneğinde İbrahim'den Tamim'e kadar kabile ataları:

Kabile esas olarak dört ana kola ayrılır:

Kabile, İslam'ın yayılmasından önce esas olarak Necid'in orta ve kuzey kesimlerinde yoğunlaşmıştı, ancak bölgenin İslam tarafından fethinden sonra Arap Yarımadası'na yayılmış, daha sonra daha sonra İslam'ın hakim olduğu bölgelere yayılmıştı.

Kabile batıda Fas'a ve doğuda Huzistan'a kadar uzanıyor. İslami fetihlerin ardından kabile, günümüzdeki Tunus'a, Irak'a, Fas'a, İran'ın Huzistan ve Horasan bölgelerine ve Arap dünyasının diğer bölgelerine göç etti. Tamim yüzyıllar boyunca bu bölgelerde Ağlabiler ve diğer küçük hanedanlar aracılığıyla önemli bir güce sahipti.

Hanedanlıklar

  • Ağlebiler - İfrikiye'yi (günümüz Tunus, Cezayir ve Libya) 800'den 909'a kadar yönettiler ve aynı zamanda güney İtalya ve Sicilya'nın bazı kısımlarını da kontrol ettiler.
  • Sani Hanedanı - 1847'den beri Katar'ı yöneten hanedan.
  • Şeyh - Diriye Emirliği Baş Müftü ailesi, ardından Necd Emirliği ve şimdi de günümüz Suudi Arabistan'ı dini konulardaki yetkili ailesi.
  • El Hater - Ortadoğu ailesi, esas olarak Katar, Suudi Arabistan ve Bahreyn'de bulunuyor.
  • El Mecali - 1770'lerden beri günümüz Ürdün'ündeki Karak'ta yaşayan aile.
  • El Muammer - on yedinci yüzyıldan on sekizinci yüzyıla kadar Uyeyne merkezli Necid'in yönetici hanedanı, soyları Temim'in Anakir'ine kadar uzanıyor.

Tanınmış mensupları

Kaynakça

  1. ^ "قبيلة بني تميم العريقة- حمزةالتميمي". www.bnitamem.com. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2015. 
  2. ^ "معلومات عن قبيلة بـني تـميم". www.traidnt.net. 15 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2015. 
  3. ^ M. J. Kister (November 1965). "Mecca and Tamīm (Aspects of Their Relations)". Journal of the Economic and Social History of the Orient. 8 (2): 113-163. doi:10.2307/3595962. JSTOR 3595962. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Yarımadası</span> Asyanın güneybatısında yer alan bir yarımada

Arap Yarımadası ya da Arabistan, Asya'nın güneybatısı ve Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alan yarımada. Büyük bölümü çöl olan yarımada, içerdiği petrol ve doğalgaz kaynakları nedeniyle Orta Doğu'nun jeopolitik açıdan önemli bir bölgesidir. Bölgede nüfusun büyük bölümü Arap ve Müslüman kökenlidir. Ayrıca yarımada, İslam dininin ortaya çıktığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kureyş</span> Muhammedin de mensubu olduğu Arap kabilesi

Kureyş, rivayet kültüründe İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Arap kabilesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hâşimoğulları (Hicaz)</span> Arap kraliyet ailesi

Hâşimoğulları veya Hâşimîler, Hüseyin bin Ali tarafından kurulan Arap ailesi. İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Benî Haşim ailesine bağlı bir Kureyş boyu olduğunu iddia etmektedirler. Ayrıca kan bağı ve kabile birlikteliği yoluyla Kızıl Deniz boyunca kurulan hanedanların sahibi olan boy. Sülale ismini İslam peygamberi Muhammed'in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenaf'dan alır. I. Dünya Savaşı esnasında İngiliz desteğiyle Osmanlı Devleti'ne isyan etmiş, Arap Yarımadası'nın kontrolünü eline geçirmiş, fakat birkaç yıl sonra Suudi Hanedanlığı'na yine bir isyanla kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Diriye Emirliği</span>

Diriye Emirliği veya İlk Suûdi Devleti, 1744 yılında kuruldu. Şeyh Muhammed bin Abdülvahhab, Diriye'ye yerleştiğinde Diriye Prensi Muhammed bin Suud Vahhabî'nin dâvâsını desteklemeye ve benimsemeye hazırdı.

Orta Doğu'daki Yahudilerin tarihi aşağıdaki listedeki bölgelerin tarihlerine göre bölünmüştür:

Adnanîler, İslâm Peygamberi Muhammed’in soyunun dayandığı, Arap Yarımadası'nda yaşamış olan bir kavimdir. Asıl yurtları, Arap Yarımadası'nın kuzey, orta ve batı kısımlarıdır. Ataları Peygamber Muhammed’in yirmi birinci büyük dedesi olan Adnan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Katif</span>

Katif, Suudi Arabistan'ın Doğu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Basra Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 524,182'dir.

Suudi Arabistan'ın birleşmesi 1902 ve 1932 yılları arasında İbni Suud'un liderliğinde günümüzdeki Suudi Arabistan Krallığının Arap Yarımadasında bulunan çeşitli kabile, emirlik ve krallıklarla birlikte Arap Yarımadasının büyük bir kısmını ele geçirdiği askeri ve politik süreç.

<span class="mw-page-title-main">Cebel-i Şemmer Emirliği</span> 1836-1921 Kuzey Arabistan devleti

Cebel-i Şemmer Emirliği, diğer adlarıyla Ha'il Emirliği yahut Âl-i Reşid Emirliği, Arabistan yarımadasının Necid bölgesinde kurulmuş ve 19. yüzyılın ortalarından 1921'e kadar yaşamış devlettir. Cebel-i Şemmer Türkçeye "Şemmer Dağı" olarak çevrilir. Şemmer'in başkenti Ha'il'dir. Reşidi ailesi ülkeyi monarşi ile yönetmiştir. Günümüzde toprakları Suudi Arabistan, Irak ve Ürdün'ün içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Arapçanın lehçeleri</span> Dil çeşitleri ailesi

Arapçanın lehçeleri İslam'dan önce kelimeler, kalıplar ve tamlamalar konusunda farklılık gösteriyordu. Ve yazılı eserler içinde ortak bir dil kullanılıyordu. Antere bin Şeddad'ın şiirleri üzerinden 1500 sene geçmesine rağmen anlaşılabilmektedir. Bu ortak lehçe İslam'ın ortaya çıkışından sonra da devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hicaz Krallığı</span> Orta Doğuda Hicaz bölgesinde hüküm sürmüş bir devlet

Hicaz Haşimi Krallığı, Orta Doğu'da Hicaz bölgesinde Haşimi Hanedanlığı tarafından yönetilmiş bir devletti. Arap İsyanı esnasında Mekke Şerifi Hüseyin'in Osmanlı ordusunu Arabistan Yarımadası'ndan sürmek için Britanya İmparatorluğu güçleri ile ittifak içinde mücadele etmesi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'nda Britanya İmparatorluğu'na yenilerek, bölgeyi tamamen kaybetmiş ve Hicaz millî bağımsızlığını kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arap kabileleri listesi</span>

Arap kabileleri listesi, İslam öncesi ve İslam sonrası Arap kabilelerini alfabetik olarak göstermektedir.

Halidoğulları veya Benî Halid bir Arap kabile konfederasyonudur. Kabile, Irak'ın güney bölgesini ve Doğu Arabistan'ı ve el-Kasım'ı 15.yüzyıldan 18.yüzyıla kadar ve yine 19. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesinde yönetti. Büyük ölçüde, kabilenin etki alanı kuzeyde Irak'tan güneyde Umman sınırlarına kadar uzanıyordu ve Orta Arabistan'da Necid bölgesini yöneterek siyasi nüfuz sahibi oldu. Kabilenin üyelerinin çoğu şu anda doğu ve orta Arabistan'da ikamet ederken diğerleri Kuveyt, Katar, Bahreyn, Filistin, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşamaktadır. Benî Halid, hem Şii hem de Sünnidir. Kabilenin kökeni, Halid bin Velid'in mensup olduğu Beni Mahzum kabilesine dayanır.

Suudi Arabistan sanatı, Suudi Arabistan'da yapılan görsel sanatlardır. Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışı ile birlikte bölgenin kültürü önemli ölçüde zenginleşmiştir.

Fezare, Orta Arabistan'daki Necid bölgesinde yerleşik bir Arap kabilesi.

Beni Bekir bin Va'il veya kısaca Beni Bekir, Adnani kabilelerinin büyüklerinden olan Rebia koluna ait bir Arap kabilesiydi.

Şeyban, Bekir ibn Va'il grubunun bir kolu olan bir Arap kabilesidir.

Lüey bin Galib, İslam peygamberi Muhammed'in atalarından biriydi. Yesrib'de yaşayan Galib bin Fihr'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Hilal (kabile)</span> Arap kabilesi

Hilal, Necid kökenli bir Arap kabilesidir.