İçeriğe atla

Temel çekim

Temel çekim, yapım öncesi ve yapım sonrası işlemlerinden farklı olarak oyuncuların yer aldığı kameraların çekim yaptığı bir film yapım aşamasıdır.[1]

Temel çekimler oyuncu, yönetmen ve set ekibinin maaşlarının yanı sıra belirli çekimlerin, sahne donanımının ve özel efektlerin masraflarından dolayı film yapımının en pahalı aşamasıdır. Yapım tamamlanana kadar filmde yeterince malzeme olması muhtemel olduğundan son yapımın masraflarının karşılanması gerektiği için yatırımcılar için dönüşü olmayan bir noktadır.[2] Yapım öncesinde yeşil ışık durumunun kaybedilmesi -örneğin önemli bir oyuncunun yapımdan ayrılması- yaygın bir olay olsa da temel çekimler başladıktan sonra mali yatırımın geri çekilebilir olması nadirdir.

Newark, New Jersey'de film yapımı.

Uzun metrajlı filmler genellikle temel çekimlerin başladığı yerdeki zamana kadar sigortalıdırlar. Tasarlanmış çekimlerden önce önemli bir oyuncunun ölümü, set veya görüntülerin zarara uğraması, filmi tasarlandığı gibi tamamlanması imkânsız bir hale getirebilir. Çoğu eski stüdyoda sette yangın çıkabileceğinden su kuleleri mevcuttur.

Temel çekimlerin bitmesinden sonra filmin çekildiği söylenir ve kutlama için bir parti düzenlenebilir. Yapım sonrasında belirli çekim veya bölümlerin eksik olduğu ya da tamamlanmadığı, önemli oyuncuların oyunculuklarının istenilen kadar güzel olmadığı için belirli sahnelerin beklenildiği gibi gözükmediği belirlenebilir. Bu şartlar altında ek malzemeler çekilmesi gerekebilir ve bu çekimi tekrarlama olarak ifade edilir, daha küçük malzemeler genellikle küçük çekim olarak adlandırılır.

Kaynakça

  1. ^ Lee, John J. Jr.; Gillen, Anne Marie (2010-11-01).
  2. ^ Kelly Crabb (2005).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<i>Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk filmi (2001)

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (İngilizce: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), Peter Jackson'ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin birinci filmidir ve 2001 yılında gösterime girmiştir. J. R. R. Tolkien'in aynı adlı fantezi roman üçlemesinin birinci kitabından uyarlanmış olan film, üçlemenin sırasıyla diğer iki filmi olan İki Kule ve Kralın Dönüşü filmleri ile eş zamanlı olarak, Yeni Zelanda'da çekilmiştir. Birleşik bütçeleri yaklaşık 270 milyon $ olan filmlerin çekimleri 15 ay, çekim sonrası aşamaları da yaklaşık bir yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme bilimi</span> yeni malzemelerin keşfi ve tasarımı ile ilgilenen disiplinlerarası alan; öncelikli olarak katıların fiziksel ve kimyasal özellikleriyle ilgilidir

Malzeme bilimi, malzemelerin yapı ve özelliklerini inceleyen, yeni malzemelerin üretilmesini veya sentezlenmesini de içine alan disiplinlerarası bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Senaryo</span> Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinler

Senaryo Tiyatro oyunu, piyes, dizi, film, video oyunu gibi eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinlere verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Film yapımı</span>

Film yapımı ya da film çekimi, bir film yapmak için takip edilmesi gereken birkaç aşamayı içeren bir süreçtir. Bir filmin yapılması ilk olarak hikâyenin fikrini bulmakla ya da fikri satın almakla başlar. Daha sonra bu fikir senaryoya dökülür. Film çekilir, kurgulanır ve son hâlini aldıktan sonra seyirciye sunulur. Prodüksiyon daha sonra senaristlik, rol dağıtımı, yapım öncesi, çekim, ses kayıt ve reprodüksiyonu, yapım sonrası ve bitmiş ürünün izleyici önünde gösterilmesiyle devam ediyor. Bu genellikle büyük bir insan kapasitesi gerektirmektedir ve bunun tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar geçen bir süre alabilir. Film yapımı ekonomik, sosyal ve politik açıdan dünya üzerinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ve film yapımında çeşitli teknolojiler ve film teknikleri kullanılır.

<i>Vizontele Tuuba</i> 2003 yapımı Türk filmi

Vizontele Tuuba, Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı ve yönettiği 2003 yılı yapımı Türk filmi.

Tretman veya geliştirim senaryosu, genellikle film, televizyon programı ve radyo oyunu için tasarlanır. Sahne kartları ve senaryonun ilk aşaması arasındaki adımdır. Tretman genelde sinopsisten uzun, film öyküsünden kısa olur. İdeal bir tretmanın uzunluğunun ne kadar olduğuna dair bir fikir birliği yoktur. Tretman, bir sanat eserinden ziyade filmi, yapımcılara ve ajanslara pazarlama metnidir. Öykü geliştirilirken, çekilecek filmin akışı ve her görüntüsü bu evrede tasarlanır. Öyküdeki her çekim içeriği ve bunun ayrım içindeki yeri tam olarak belirlenerek tıpkı perdede görüntüleneceği biçimde yazılır. Lakin yeri tanımlayıcı görüntüler yazılmaz. Örneğin; 20 planda Eyfel Kulesi gösterilecekse bu ve bunun gibi şeyler tretmana yazılmaz.

<i>Schindlerin Listesi</i> Steven Spielberg filmi

Schindler'in Listesi, yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı, 1993 ABD yapımı bir filmdir. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya Yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş ve Akademi, Altın Küre, BAFTA ve Grammy ödülleri kazanmıştır. "Tüm zamanların en iyi filmleri" konulu çeşitli listelerde üst sıralarda bulunan film, Amerikan Film Enstitüsü'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır.

<i>Arabistanlı Lawrence</i> (film) Lawrence Of Arabia 1962 Yapımlı Oscar Filmdir

Lawrence of Arabia, 1962 yapımı Oscarlı filmdir. T. E. Lawrence'ın Bilgeliğin Yedi Sütunu kitabından uyarlanmıştır. Filmin yönetmenliğini David Lean, yapımcılığını Sam Spiegel yapmıştır. Başrolünde Peter O'Toole vardır. Ömer Şerif ve Alec Guinness filmde rol almıştır. Amerikan Film Enstitüsü'nün hazırladığı AFI's 100 Yılı... 100 Film listesinde 1998'de beşinci, 2007'de yedinci sırada yer almaktadır. Ayrıca Peter O'Toole'un Arabistanlı Lawrence rolünde gösterdiği Premiere Magazine'in Tüm zamanların en iyi 100 performansı listesinin ilk sırasındadır.

<span class="mw-page-title-main">John Carpenter</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

John Howard Carpenter, Amerikalı yönetmen, senarist, yapımcı. Birçok film türünde çalışmış olmasına rağmen, en çok 1970'ler ve 1980'lerin korku, aksiyon ve bilimkurgu filmleriyle anılır. Genel olarak korku türünün en büyük ustalarından biri olarak kabul edilir. 2019 Cannes Film Festivali'nde Fransız Yönetmenler Birliği kendisine Altın Koç Ödülü'nü verdi ve onu "ham, fantastik ve muhteşem duyguların yaratıcı dehası" olarak övdü.

<i>Drakula</i> (film, 1931)

Drakula, Bram Stoker'ın aynı isimli romanından uyarlanan, 1931 Universal Pictures yapımı siyah beyaz bir korku filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Corman</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; sinema oyuncusu

Roger William Corman, çekmiş olduğu pek çok B filmi sebebiyle zaman zaman B'lerin Kralı olarak da adlandırılan, oldukça üretken bir film yönetmeni ve yapımcısıdır. Düşük bütçeli olmalarına rağmen sonraki yönetmenleri etkileyen filmler çekmiş olan Corman, şu anda ünlü olan pek çok yönetmeni de kariyerlerinin başında yönlendirmiştir. Filmlerinin bütçesini ve kısıtlı kaynaklarını en doğru şekilde kullanmak konusunda uzmanlaşan yönetmen, bu özelliğini şakayla karışık olarak, Roma İmparatorluğu'nun çöküşünü anlatan bir filmi iki figüran ve bir çalı ile çekebileceğini söyleyerek vurgulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Film ekibi</span> prodüksiyon şirketi tarafından bir film yapımı için işe alınan insan topluluğu

Film ekibi, prodüksiyon şirketi tarafından bir film yapımı için işe alınan insan topluluğudur. Teknik ekip, Kast'tan yani oyuncu grubundan farklı bir ekiptir. Aynı zamanda film şirketinde ya da filmin fikir haklarında pay sahibi olan prodüktörlerden de ayrıdır. Film set ekibi uzmanlık alanlarına göre farklı departmanlara ayrılır.

<i>Melekler ve Şeytanlar</i> (film) 2009 yapımı Amerikan gerilim filmi

Melekler ve Şeytanlar, Dan Brown'ın aynı adlı kitabından uyarlanan ve 15 Mayıs 2009 tarihinde gösterime giren macera filmidir. 2006 yapımı The Da Vinci Code filminin prequeli niteliğindedir. Çekimler Roma ve Los Angeles'taki Sony Stüdyolarında gerçekleşti. Tom Hanks Robert Langdon rolüyle, Ron Howard yönetmen olarak, Brian Grazer yapımcı olarak ve Akiva Goldsman senarist olarak geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Figüran</span> sahne üstünde görünen kişi

Figüran, filmlerde, dizilerde, televizyon programlarında, tiyatro oyunlarında, müzikallerde, opera veya bale gösterilerinde sahne üstünde görünen; hiç konuşmayan ya da çok az konuşan kişidir. Televizyon programlarındaki izleyiciler; dizi ve filmlerde sokakta ya da olay yerinde bulunan sıradan insan rolündeki amatör oyuncular figüranlardır. Savaş filmlerinde ya da benzeri kahramanlık filmlerinde yapım ekipleri çok sayıda figüran kullanır. Özellikle yüksek bütçeli yapımlarda binlerce figüran yer alabilir. Figüranların yaptığı iş "figüranlık" olarak adlandırılır.

<i>Aşk Tesadüfleri Sever</i> (film) 2011 yapımı Türk filmi

Aşk Tesadüfleri Sever, yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak'ın yaptığı 2010 yapımı Türk aşk filmidir. Film 4 Şubat 2011 tarihinde gösterime girmiştir. Filmin soundtrack albümü de filmin yayımlandığı tarihte yayımlanmıştır. Çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca yolları Ankara'da kesişen ve 2010 yılında İstanbul'da tanışan Özgür ve Deniz, kendilerini engellerle dolu aşk macerasının içinde bulurlar. Bir yandan da geri dönüşlerle onların geçmişlerini izlerken diğer yandan da Türkiye'nin 70'li, 80'li, 90'lı ve 2000'li yıllarında gezerek, dönemin unutulmaya yüz tutmuş popüler kültür ögeleri, müzikleri, yaşam biçimleri Aşk Tesadüfleri Sever'in nostaljik yönünü tamamlıyor. 2014'te Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen halk oylamasında En İyi 100 Türk Filmi arasında 41. seçildi.

<i>Taare Zameen Par</i> Film

Taare Zameen Par; 2007 Hindistan yapımı; yönetmenliğini Aamir Khan, Amole Gupte ve Ram Madhvani'nin yaptığı bir dram filmidir. Başrollerini Darsheel Safary ve Aamir Khan paylaşmaktadır.

<i>Somethings Got to Give</i>

Something's Got to Give, Marilyn Monroe ile Dean Martin'in başrollerini paylaştığı, George Cukor tarafından yönetilmiş 1962 yılı ABD yapımı tamamlanamayan film. Marilyn Monroe'nun ölümünden hemen önceki günlerde çekilmeye başlanmış, fakat Monroe'nun hayatındaki iniş çıkışlar ve sonunda da ölümü nedeniyle tamamlanamamıştır. Filmin çekilen kısmı 1989 yılına kadar Fox film arşivinde kalmış, sonradan montajlarla tamamlanıp 2001'de yayımlanmıştır. Komedi türündedir.

<i>Ölmek için Zaman Yok</i> James Bond serisinin yirmi beşinci filmi (2021)

Ölmek İçin Zaman Yok, Metro-Goldwyn-Mayer ve Eon Productions tarafından yayımlanan yirmi beşinci James Bond filmi. Filmde James Bond rolüyle beşinci kez Daniel Craig yer alırken filmin yönetmenliğini Cary Joji Fukunaga yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Sang-soo</span>

Hong Sang-soo, Güney Koreli film yönetmeni ve senarist. 2020'de 70. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde yarışan Kaçak Kadın filmiyle Gümüş Ayı ödülünü kazandı.