İçeriğe atla

Tema (bilgisayar)

Windows'da bazı araçların özelleştirilmesi

Tema,Bilgisayarlara veya Oyun Konsollarına uygulanabilen çeşitli arayüz paketleridir. Bilgisayarlarda Windows 95'ten beri ve Mac Modelerinin Bütün Mac OS sürümlerinde mevcuttur. Konsollarda ise Sony tarafında PlayStation 3'ten beri temalar kullanılabilmektedir.Microsoft ise Xbox 360 ile birlikte tema desteğini konsollarına getirmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

Yahoo! Messenger, Yahoo firmasının çıkardığı sesli ve görüntülü sohbet imkânı da bulunan ücretsiz çevrimiçi anlık mesajlaşma yazılımıdır. Mesajlaşmanın yanında birçok özelliği bulunan Yahoo Messenger'ın Türkçe dil desteği bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Entertainment System</span> 1985te Nintendonun geliştirilip piyasaya sürdüğü 8-bit üçüncü-jenerasyon video oyun konsolu

Nintendo Entertainment System, Nintendo tarafından yapılmış, 8-bit ev konsoludur. Aslen Japonya'da Family Computer (Famicom) ismiyle 1983 yılında satılmaya başlanmıştır. Kuzey Amerika'da 1985, Avrupa'da ve Kanada'da 1986, Avustralya'da 1987'de satışa sunulmuştur. Güney Kore'de Hyundai Comboy olarak bilinir. Halefi Super Nintendo Entertainment System konsoludur. Zamanının en çok satan konsollarındandır.

Video oyunu, bilgisayar veya oyun konsolu gibi görüntü sinyali gönderen bir video ile görsel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak oynanan oyun türü.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar oyunu</span> bilgisayarda oynanan oyun türü

Bilgisayar oyunu veya kişisel bilgisayar oyunu olarak da bilinen PC oyunu, bir video oyun konsolu veya atari makinesi yerine kişisel bilgisayarda oynanan bir tür video oyunudur. Tanımlayıcı özellikleri şunları içerir: daha çeşitli türleri ve kullanıcı tarafından belirlenen oyun donanımı ve yazılımı; genellikle giriş, işleme, video ve ses çıkışında daha büyük kapasite. Bilgisayar oyunu oynamak için özel olarak oyun bilgisayarı modelleri, farklı aksesuarlar tasarlanmıştır. Mobil oyunların son yıllarda büyümesine rağmen, 2018 yılında, küresel PC oyunları pazarı yaklaşık 27,7 milyar dolar değerindeydi.

Oyun konsolu, harici televizyon bağlantısı yoluyla oyun oynama imkânı veren bilgisayar kökenli eğlence cihazıdır. Temeli 1947 yılına kadar uzanan bilgisayar oyunları, oyun konsolu gelişim sürecinin de tohumlarını ekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Safari (web tarayıcısı)</span> Browser

Safari, Apple tarafından geliştirilen ve WebKit motorunu temel alan bir web tarayıcısıdır. İlk kez 2003'te Mac OS X Panther ile birlikte çıkmış, 2007'de iPhone'un çıkmasıyla birlikte iOS cihazlarda mobil sürümü yer almıştır. Apple'ın geliştirdiği tüm cihazların varsayılan tarayıcısıdır. 2007'de çıkan Windows sürümünün geliştirilmesi 2012'de durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aspyr</span> video oyun yayıncısı

Aspyr Media Inc., Teksas merkezli, Windows oyunlarını Mac OS platformuna taşıma işlevinde uzmanlaşmış bir şirkettir. 1996'dan beri sektörün içinde bulunan Aspyr, 2003 itibarıyla Mac eğlence piyasasında yüzde 60'lık pazar payına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">OnLive</span>

OnLive, oyunların uzak bir bilgisayarda saklandığı ve çalıştırıldığı bir bulut bilgisayar sistemidir. Görüntüler uzak sunuculardan internet aracılığıyla bilgisayara aktarılır. OnLive Game System aracılığıyla çalışan sistem Microsoft Windows, Intel merkezli Mac OS X 10.5.8 ve sonrasında uyumludur. OnLive sistemi sayesinde, sadece video oynatabilecek derecede düşük sistemli bir bilgisayarda bile yüksek kalitede oyunları son ayarlarda sorunsuzca oynanabilir. Bu nedenle servis, konsol oyun sistemlerinin ciddi bir rakibi olarak görülmektedir. Oyunlar 720p çözünürlüğe kadar destek sağlar. OnLive hizmeti, 5 Mbit/Sn veya daha üstü internet hızını tavsiye ederken, minimum hız olarak da 3 Mbit/s yazılımı gerekmektedir. Şu an, Take-Two, Ubisoft, Epic Games, Atari, Codemasters, THQ, Warner Bros, 2D Boy, Eidos Interactive gibi 20'den fazla yayımcı OnLive'ı desteklemektedir. 2015 yılında Sony tarafında satın alınıp bir süre sonra tüm hizmetlerine son verilip kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Yönetim Konsolu</span>

Microsoft Management Console, sistem ayarlarını istediğinize göre şekillendirmeyi sağlayan yazılımdır. Türkçeye Microsoft Yönetim Konsolu olarak çevirilir. Microsoft Management Konsol sayesinde, uzak lokasyondaki bilgisayarlar arasında, iletişim sağlayarak, bu bilgisayarlar üzerindeki servisleri kullanabilir ve bu konsol sayesinde yönetimsel işlemleri gerçekleştirebiliriz. Microsoft Management Console sadece Microsoft Windows için tasarlanmıştır. Windows işletim sistemi kurulumu sonrasında otomatik olarak kurulan yönetimsel araçlardan bir tanesidir. MMC'de, Microsoft ve diğer yazılım sağlayıcıları tarafından üretilmiş olan yönetim araçları bulunur ve görüntülenir. Bu araçlara "Ek bileşen" adı verilir ve donanımları, yazılımları ve Windows'un ağ bileşenlerini yönetmek için kullanılırlar. Örnek olarak Remote Desktop eklentisi ekleyerek başka bir bilgisayarın masaüstü görüntüsünü alıp kullanabiliriz. MMC, kurulumu sonrasında varsayılan olarak gelen yönetim konsollarının yanında kendimizin de tasarlayabileceği bir MMC konsolu desteği sunmuştur. En son sürümü MMC 3.0'dır. Dosya uzantısı ise .msc'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ağ arabirim denetleyicisi</span>

Ağ arabirim denetleyicisi, ağ arabirim kartı, ağ bağdaştırıcısı, LAN bağdaştırıcısı ya da fiziksel ağ arabirimi; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır. Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır. Ağda bulunan bu sistemleri birbirinden ayırt etmek için kendilerine özgü olan Mac adreslerini kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Apple Bandai Pippin</span>

Apple Bandai Pippin, Apple tarafından dizayn edilmiş bir beşinci nesil video oyunu konsoludur. Konsolun üretiliş amacı ucuz ve çok işlevli, oyun odaklı ama aynı zamanda bilgisayar fonksiyonları da olan bir konsol yaratmaktı. Konsol 4x hıza sahip bir CD-ROM ve televizyona bağlanma amaçlı bir çıkışa sahipti.

Michael Jackson Moonwalker 1988 yapımı Michael Jackson filmi, Moonwalker'a dayalı olan video oyunudur. Sega tarafından yapılan ABD temalı 1990 video oyunu 'beat 'em upla benzer bir oyundur, 1989 yılında yayımlanan Atari ve Bilgisayar oyunu'dur, oyun 'Sega Genesis' ve Sega Master System için yayınladı. Oyunun ana teması "Michael Jackson'ın kötü Mr.Big tarafından kaçırılan çocukları kurtarmasıdır", Smooth Criminal ise oyunun tema müziğidir. Oyun, Genesis adaptasyon kült statüsü elde etmiştir.

Mac OS X Server 1.0, NeXT teknolojiye dayalı Apple Computer tarafından perakende pazarında satılan ilk işletim sistemidir. 16 Mart 1999 tarihinde yayımlandı. Bu, OpenStep sisteminin ve Mac OS 8-in geçici bir kombinasyonu olmuş Rhapsody adlı ürün kodunun son sürümü oldu.

iMovie macOS ve İOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik video düzenleme yazılımı

iMovie Apple tarafından Mac ve iOS için bir video düzenleme yazılımıdır. İlk olarak 1999 yılında, FireWire özellikli ilk tüketici Mac modeli iMac G3 ile birlikte Mac OS 8 uygulaması olarak piyasaya çıktı. iTunes, iDVD, iWeb, iPhoto ve GarageBand uygulamaları ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Sürüm 3'ten bu yana iMovie, Mac için iLife paketiyle birlikte gelen bir OS X uygulamasıdır. 2003 yılından bu yana, iMovie tüm yeni Mac bilgisayarlarına ücretsiz olarak dahil edilmiştir. iMovie, çoğu MiniDV format dijital video kameradaki FireWire (IEEE 1394 arayüzünü veya bilgisayarın USB bağlantı noktasını kullanarak Mac'e video çekimi yapar. Ayrıca bir sabit diskten video ve fotoğraf dosyalarını içe aktarabilir. Buradan, kullanıcı fotoğraflar ve video klipler düzenleyebilir ve temel renk düzeltme, video geliştirme araçları ve geçişler ve slaytlar gibi geçişler de dahil olmak üzere başlık, tema, müzik ve efektler ekleyebilir.

Image Capture Apple'ın, kullanıcıların doğrudan bilgisayara veya ağa bağlı dijital fotoğraf makinesi veya tarayıcılardan resim yüklemelerini sağlayan bir uygulama programıdır. iPhoto gibi hiçbir organizasyonel araç sağlamaz ancak çeşitli kaynaklardaki resimleri sürücülere gerek kalmadan harmanlamak için kullanışlıdır. Mac OS X 10.1 ile çıktı.

YouTube TV, 85'ten fazla televizyon ağından canlı TV, istek üzerine video ve bulut tabanlı DVR sunan bir Amerikan üst düzey internet televizyonu hizmetidir. Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube'a aittir ve kendisi de Alphabet Inc.'in bir yan kuruluşudur. YouTube TV dizisi ABC, CBS, NBC, PBS, Fox, FX, AMC, CNN, Fox News, TBS, Discovery, Comedy Central ve ESPN gibi büyük ABD ağlarını içerir. Smart TV, Android TV, Android Auto, mobil cihaz ve bilgisayarlarda uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Terminal emülatörü</span>

Terminal emülatörü, terminal uygulaması ya da terminal öykünücüsü bir uygulama yazılımı veya bilgisayar programıdır. Başka bir görüntü mimarisinde bir bilgisayar terminaline öykünür. Tipik olarak bir kabuk veya metin terminali ile eşanlamlı olmasına rağmen, terminal terimi, grafik arayüzler dahil tüm uzak terminalleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh işletim sistemleri</span>

Macintosh işletim sistemleri, Apple tarafından geliştirilen işletim sistemleri ailesidir. 1984 yılından beri Macintosh serisi kişisel bilgisayarlarıyla kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

macOS Monterey İşletim sistemi sürümü

macOS Monterey, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için masaüstü işletim sistemi olan macOS'un 18. ana sürümüdür. macOS Big Sur'un halefi olarak 7 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen WWDC 2021'de duyuruldu ve resmî olarak 25 Ekim 2021'de yayınlandı. 7 Haziran 2021'de Apple Developer programına kayıtlı geliştiriciler için macOS Monterey'in beta sürümü yayınlandı. Temmuz 2021'in başında ise herkese açık bir beta sürümü yayınlandı. Tam sürüm ise 25 Ekim 2021 tarihinde kullanıma sunuldu.