İçeriğe atla

Telli

Telli, bir yer ismi ve soyadı, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Yerleşim yeri

  • Telli, Narman – Erzurum ili Narman ilçesine bağlı mahalle
  • Telli, Aarau - İsviçre'nin Aargau kantonunda bir yerleşim yeri

Soyadı Telli olanlar

  • Ahmet Telli (d. 1946), Türk öğretmen, şair ve yazar
  • Yamaç Telli (d. 1988), Türk şarkıcı, piyanist ve oyuncu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gitar</span> perdeli yaylı çalgı

Gitar, bazı istisnalar dışında genellikle perdeli ve tipik olarak altı veya on iki teli olan telli bir müzik aletidir. Genellikle çalan kişinin vücuduna düz bir şekilde tutulur ve baskın el ile telleri tıngırdatarak veya kopararak çalınırken, aynı anda diğer elin parmaklarıyla seçilen telleri perdelere bastırarak çalınır. Tellere vurmak için bir gitar penası da kullanılabilir. Gitarın sesi ya akustik olarak, gitar üzerindeki rezonanslı bir oyuk oda aracılığıyla ya da elektronik bir pikap ve bir amplifikatör ile güçlendirilerek yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Ünlükaya, Oltu</span> Erzurumda bir mahalle

Ünlükaya, Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmutçavuş, Narman</span>

B20B20B18B16B32B1:B25B18

<span class="mw-page-title-main">Telli, Narman</span>

B20B20B18B16B32B1:B25B18

<span class="mw-page-title-main">Banjo</span>

Banjo, Afrika kökenli telli bir çalgı türüdür. Banjo isminin Afrika'daki banjurdan geldiği iddia edilmektedir. Afrika'dan Amerika'ya köle olarak giden işçiler arasında yaygınlaşan bu çalgı, sonraları Avrupa müziğini de etkiledi. Amerikan halk müziğinde yaygın olarak kullanılır. Türk müziğindeki cümbüşle büyük bir benzerliği vardır. İlk banjolarda 4 tel bulunurken, bu sayı günümüzde 5 olmuştur.

<i>Başka 33/3</i>

Başka 33\3, Kıbrıslı-Türk pop müzik sanatçısı Işın Karaca'nın 19 Haziran 2006 tarihinde yayınlanan üçüncü solo albümü.

<span class="mw-page-title-main">Rebap</span>

Rebap, çoğunlukla Orta Asya'da kullanılan, çeşitli biçimleri olan telli bir çalgı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Narman</span> Erzurum ilinin ilçesi

Narman, Erzurum ilinin ilçesidir. Narman'da 45 mahalle bulunmaktadır. Türk Halk Edebiyatına yazdığı eserler ile damga vuran Aşık Sümmani buralıdır.

Cüneyd Orhon, Türk kemençe müzisyeni ve eğitimci.

Narmanlı Sümmani veya Aşık Sümmani, Türk aşık asıl adı Hüseyin. Samikale köyünden Hasan Ağa'nın oğludur. Çobanlık yapmıştır, koşmaları ve hayali sevgilisi Gülperi'yi bulmak için yaşadığı maceraları anlattığı Sümmani ile Gülperi hikâyesiyle ünlüdür. Kendi adıyla anılan türkü ağzının sahibidir. 11 yaşında gördüğü rüya ile aşk ateşine düşmüş, ömrü boyunca rüyasında gördüğü sevgilisi Gülperi'yi aramıştır. 11 Yaşında yine dönemin büyük şairlerinden olan Âşık Erbabi ile karşılaşmış kendisini ustası olarak kabul etmiş, ilk eğitimini Âşık Erbabi'den almıştır. Şiirlerinde daha çok aşk, sevgi, tasavvuf ve nasihat konularını işlemiş olan şair, genellikle şiirlerini hece ölçüsüyle yazmıştır. Aruz vezni ile yazdığı çokça şiiri mevcuttur. Ancak 11'lik hece ölçüsü ile yazdığı şiirleri hafızalarda daha çok yer etmiştir. Birçok halk şairi ile karşılaşmıştır. Ancak Aşık Şenlik ile yaptığı karşılaşmalar Erzurum ve Kars'ta dillere pelesenk olmuş dizelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. 5 Şubat 1915 yılında vefat eden Sümmâni, Samikale köyündeki mütevazı türbesinde ebedi istirahatine devam etmektedir.

"Bu Yüzden" Hande Yener'in üçüncü stüdyo albümü Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor'da (2004) yer alan bir şarkı. Alper Narman ve Fettah Can tarafından yazılıp bestelenmiştir. Düzenlemesi Volga Tamöz'e aittir. Albümünün altıncı ve son klip çalışmasıdır.

"Küs", Türk şarkıcı Hande Yener'in ikinci stüdyo albümü Sen Yoluna Ben Yoluma'da (2002) yer alan bir şarkı. Albümünün dördüncü ve son klip şarkısıdır. Söz ve müziği Fettah Can ile Alper Narman tarafından yazılmıştır. Düzenlemesi Ozan Çolakoğlu'na aittir.

"Armağan" Hande Yener'in üçüncü stüdyo albümü Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor'da (2004) yer alan bir şarkı. Sezen Aksu, Alper Narman ve Fettah Can tarafından yazılıp bestelenmiştir. Klibi, albümünün dördüncü klibidir. Luca Tommassini yönetmenliğinde İtalya'da çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Onurr</span> Türk şarkıcı ve şarkı yazarı

Onur Özdemir ya da bilinen sahne adıyla Onurr, Türk şarkıcı-şarkı yazarı. 2000'li yıllarda Sakin grubunun vokalisti, gitaristi ve şarkı yazarı olarak girdiği müzik dünyasına, Alper Narman ile şarkı yazarak devam etti. 2015'ten sonra Onurr adıyla solo çalışmalarını yayımlamaktadır.

Meydan sazı, Türk Halk Müziği'nde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türü olan "bağlama"nın en büyük boyuna verilen isimdir.Bu saz genellikle genel yerlerde ve meydanlarda çalındığı için bu ismi almıştır.Bu "meydan sazı"na 12 telli saz da denmektedir.Çünkü meydan sazı 12 telden oluşmaktadır.Sapında genellikle 32 perde bulunur.En ince teli 35 numaradır.Meydan sazı davudi bir ses çıkarır.

"Nerdesin Aşkım?" Belçikalı-Türk şarkıcı Hadise'nin altıncı stüdyo albümü Tavsiye'de (2014) yer alan bir şarkı. Alper Narman ve Onurr tarafından yazılmış ve bestelenmiştir. Klibi, albümünün ilk klibidir.

Ayşe Tunalı, Klasik Türk müziği ve Arabesk müzik şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Camiikebir, Narman</span>

Camiikebir, Erzurum ilinin Narman ilçesine bağlı bir kentsel mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Camiisağır, Narman</span>

Camiikebir, Erzurum ilinin Narman ilçesine bağlı bir kentsel mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla, Narman</span> Erzurum ilinde bir mahalle

Tuzla, Erzurum ilinin Narman ilçesine bağlı bir kentsel mahalledir.