İçeriğe atla

Telgrafın Tellerine Kuşlar Mı Konar

"Telgrafın Tellerine Kuşlar Mı Konar"
Vahan Boyajian şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
BesteciAnonim
"Telgrafın Tellerine Kuşlar Mı Konar"
"Telgrafın Tellerine Kuşlar Mı Konar" kapağı
Aman Doktor albümünden Candan Erçetin şarkısı
TarzTürk halk müziği,Türk Sanat Müziği
Süre3:35
Söz yazarıAnonim
BesteciAnonim
YapımcıDMC
Aman Doktor şarkı listesi
"Telgrafın Tellerine Kuşlar Mı Konar"
(7)

Telgrafın Tellerine Kuşlar Mı Konar Uşşak,4/4 lik ritime sahip türküdür .Ahmet Yamacı tarafından derlenip notaya alınan türkü,2970 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Çeşitlemeleri

Anadolu'daki çeşitlemeleri

Telgrafın Tellerini Arşınlamalı adlı Elazığ versiyonu vardır.

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ olarak Roza Eskenazi Türkçe ve Yunanca sözlerle söylemiştir.ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΕΓΩ ΜΕ ΣΕΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΜΟΥ olan bir versiyonu daha vardır. ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΘΑ ΠΑΡΩ versiyonu diğer versiyonlardan müzik olarak daha farklıdır.

Harici video
Columbia Turkish 78RPM 32001 F Vahan Boyajian Telegrafin Telerine canto
ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ - ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ (Yunanca-Türkçe)
Telgrafın Tellerine - Nezahat Bayram (Official Video)
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΕΓΩ ΜΕ ΣΕΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΜΟΥ - ΓΙΑΣΕΜΗ ΣΑΡΑΓΟΥΔΑ
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΘΑ ΠΑΡΩ , 1932, ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ, ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ
Cafe Aman İstanbul - Aeroplano Tha Paro & Telgrafın Telleri [ Fasl-ı Rembetiko 2012 © Kalan Müzik ]
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΘΑ ΠΑΡΩ, 1931, ΣΤΕΛΛΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΥΡΟΣ
Gonta Grubu ve Aliye Hacabadinova – Telgrafın Telleri

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Gesi Bağları, Kayseri'nin Gesi beldesi kökenli olduğu düşünülen türkü. Garbis Bakırcıyan, Udi Bogos, Refik Başaran, Nezahat Bayram, Nida Tüfekçi, Yıldız Ayhan, Müzeyyen Senar, Hacer Buluş, Nebahat Yıldız gibi sanatçılar tarafından seslendirildi. Barış Manço ve Selda Bağcan bu türküyü yorumlamıştır.

Zeki Müren İle Baş Başa Radyo Günleri 2, Zeki Müren'in on yedi şarkıdan oluşan radyo kayıtları isimli ikinci kayıt albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Drama Köprüsü (türkü)</span>

Drama Köprüsü günümüzde Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde bulunan, Osmanlı İmparatorluğu dönemi köprüsünün geçtiği bir Türk halk şarkısı/türküsüdür. 5-8 lik ve 6-8 lık versiyonları vardır.

Ormandan Gel İzmir'e ait türküdür.9/8 lik karşılamadır.Mahmut Celalettin Efendi tarafından söylenmiştir.Mahmut Celalettin Efendi bu türküyü Vay Anam Vay olarak da söylemiştir.Müzik ve sözlerde iki kayıt arasında farklar vardır.Odeon tarafından plak kayıtı yapılmıştır.Ormandan Gel olarak Uşak varyantı vardır.Evlerine Ben Varamadım Tavşandan olarak Acıpayam varyantı vardır.Acıpayam da zeybek olarak oynanır.

Evlerinin Önü Mersin Isparta,Gönen'den derlenmiş türküdür.Kaynak kişisi Kadir Acardır.Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir.İzmir kaynaklı 9/8 lik zeybektir.Bu türkünün bir versiyonu olan Φέτο το καλοκαιράκι Domna Samiou 1968 de Midilli Adası Mandamados ta Stratis Chiropaidis den derlemiştir.Barış Manço bu türkünün müziğinden Kazma adlı şarkıyı yapmıştır.

Evlerinin Önü Mersin İzmir'den derlenmiş türküdür.Antonis Diamantidis(Antonis Dalgas),Lefteris Menemenlis Türkçe seslendirmiştir. İzmir kaynaklı 9/8 lik Abdal zeybeğidir. Kordon zeybeği'nin sözlü halidir.Bergama türküsü olan Entarisi Mavili bu türkünün bir versiyonudur.Roza Eskenazi Yunanca olarak "Αν περνάς κι αν δεν περνάς" sözleri ile bu türküyü söylemiştir.

Bahçelerde Enginar Leylim Yar mahur makamında 2/4'lük ritime sahip türküdür. Süheyla Hanım Kanto olarak söylenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yemenimde Hare Var</span>

Yemenimde hare var TRT nota arşivinde Yemenimde hâre var yüreğimde yâre var, Repertuar No: 11272, Makam: Mâhûr, Form: Türkü, Usül: Sofyan olarak geçmektedir.İstanbul türküsüdür. Yunanistan'da Το τσεμπέρι olarak bilinen bir versiyonu vardır. Yemenimde hare var Kayseri ve ΜΕΝΤΙΛΙΜ Kapadokya,Mendilimde Hare Var Elazığ versiyonu da vardır. Şanlıurfa'da Mendil Bağladım Yandan adlı türkü yine bir versiyonudur.

Armudu Taşlayalım İzmir'den derlenmiş türküdür.İzmir kaynaklı Çiftetellidir.Suzan Yakar tarafından söylenmiştir.Benzer sözlerle Malatya türküsü vardır.Bu iki türkünün müziği birbirinden farklıdır. Yunanca olarak "Θα σπασω κουπες" sözleri ile bu türküyü Marika Papagika, Lefteris Menemenlis, Kostas Karipis tarafından söylemiştir.

Ayağında Kundura Hüseyni makamında,4/4 lük ritime sahip türküdür.

Bir Of Çeksem Karşıki Dağlar Yıkılır(Kar Mı Yağmış) Darülelhan Heyeti tarafından söylenmiş türküdür. Hüseyni makamındadır.4/4 usule sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir’in Kavakları</span>

İzmir’in Kavakları(Ödemiş'in Kavakları) veya Segah makamında,9/8 lik ritime sahip zeybektir.Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Ekrem Güyer'den derlenip notaya alınan türkü, 337 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.Haim Effendi 1908 yılında seslendirdi.Αχιλλέας Πούλος 1926 yılında Türkçe seslendirmiştir.1913'te derlenip 1915'te Berlin'de bastırılan, Ord. Prof. Enno Littmann'ın "Tschakydschy - Çakıcı" kitabında, Bozdağlı İbrahim Çavuş'tan dinlediği, "Birgi'nin Kavakları" türküsünden söz edilir. Bu bilgi, Behiç Galip Yavuz'un, 2014'te 2. baskısı yapılan "Çakıcı" kitabında da yinelenir.

Asmalı Mencere Saba ve Uşşak makamında,9/8 lik ritime sahip zeybektir.Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Müjgan Aüaoğlu'dan derlenip notaya alınan türkü, 490 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.Yemen'de çatışmada ölen Osmanlı askerleri için yakılmış bir ağıttır ve bu türde ağıtlara örnek teşkil eder.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Yaşta Aldım Sazı Elime</span>

Küçük Yaşta Aldım Sazı Elime Muhalif,4/4 lik ritime sahip türküdür .Ahmet Yamacı tarafından derlenip notaya alınan türkü,2562 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Aman Aman Nalbandım Hüseyni,9/8 lik ritime sahip abdal zeybeğidir .Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya alınan türkü,204 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Kızılcıklar Oldu mu?, Uşşak makamında, 9/8'lik ritim bir sahip karşılamadır. Nimet Çubukoğlu Oğuz tarafından derlenip notaya alınan türkü, TRT arşivine 1711 repertuvar numarasıyla kaydedilmiştir.

Ayva Çiçek Açmış, Muhayyerkürdi makamında, 2/4'lik ritime sahip türküdür. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya alınan türkü, 509 numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. Ayva Çiçek Açmış olarak Kaptanzâde Ali Rıza Bey bestesi vardır. Müzik farklıdır.

Gemilerde Tâlim Var hicaz makamında,9/8 lik ritime sahip abdal zeybeğidir. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Sarı Recep'den derlenip notaya alınan türkü, 252 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Recebim (Deniz Üstünde Balık), Deniz Üstünde Balık Okkalıktır Okkalık ve Recebim (Gemilerde Talim Var) olarak çeşitlemeleri bulunmaktadır.

Katina'nın elinde makina dikemez, 9/8'lik ritime sahip türküdür. Karşılama veya zeybek olarak geçmektedir.Kanto bir şarkıdır. Seyfi Dursunoğlu ile hatırlanan bir türküdür.

Bastım da Kırıldı İğdenin Dalı, 4/4'lük ritime sahip türküdür.Kaynak kişisi Sabiha Kubilay, derleyen İclal Akkaplan, notaya alan Nida Tüfekçidir.