İçeriğe atla

Telekomünikasyon şebekesi

Bir telekomünikasyon şebekesini biçimlendirmek için düğümlerin bağlarla nasıl bağlanacağını gösterir örnek. Bu örnek, ağaca benzer, fakat birçok şebekeden oluşmuştur.

Telekomünikasyon şebekesi, terminaller arasındaki telekomünikasyonu etkinleştirmek için, bağları ve diğer düğümleri bağlayan şebekedir.

İletim hattı bağları, düğümleri birbirine bağlar. Düğümler, sinyali doğru bağlardan geçirmek için devre anahtarlama, mesaj anahtarlama veya paket anahtarlamayı kullanır ve sinyalin istenen hedefe ulaşmasını sağlar.

Şebekedeki her bir terminal, genellikle eşsiz bir adrese sahiptir. Böylece mesajlar veya bağlantılar doğru alıcılara yönlendirilebilir. Şebekedeki adresler, adres uzayında toplanır.

Telekomünikasyon şebekelerine örnekler:

Mesajlar ve protokoller

Mesajlar, bir gönderim terminali tarafından oluşturulur, ardından bağ ve düğüm şebekesinden geçirilerek istenen hedefe ulaşır.

Mesajlar, birlikte veya ayrı ayrı gönderilebilen sinyalleme (veya kontrol) ve taşıyıcı kısımlardan oluşur. Taşıyıcı kısım, kullanıcının iletmeyi istediği asıl içeriktir. Örneğin kodu çözülmüş sesli konuşma veya bir e-posta. Kontrol kısım ise, mesajların hangi düğümlerden geçirilip şebekeye yönlendirileceği ile ilgili bilgi verir. Telekomünikasyon şebekesinin türlerini, mesajların kontrolü ve taşınması yöntemine göre ayırt ederek belirlemek için yıllar içerisinde çok sayıda protokol geliştirildi.

Bileşenler

Telekomünikasyon şebekesinin tüm türleri, beş temel bileşenden oluşur. Bu bileşenler şunlardır; terminaller, telekomünikasyon işlemcileri, telekomünikasyon kanalları, bilgisayarlar ve telekomünikasyon kontrol yazılımı.

Şebeke yapısı

Genellikle her telekomünikasyon şebekesi kavramsal olarak üç kısımdan oluşur:

  • Yönlendirme kontrol düzlemi, sinyalleme olarak da bilinen kontrol bilgisini taşır.
  • Veri düzlemi veya kullanıcı düzlemi ya da taşıyıcı düzlemi, şebekenin kullanıcılarının trafiğini düzenler.
  • Yönetim düzlemi, şebeke yönetimi için gerekli işlemlerin trafiğini düzenler.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">X.25</span>

Bilgisayarların genellikle geniş coğrafi alanlarda birbirleriyle bağlanmalarında kullanılan teknik kurallar topluluğundan birisi. Bu kuralları uygulayarak oluşturulan bilgisayar ağlarına "X.25 ağları" ya da "Kutu Yönlendirmeli Ağlar" denir..

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

Adres Çözümleme Protokolü ağ katmanı adreslerinin veri bağlantısı katmanı adreslerine çözümlenmesini sağlayan bir telekomünikasyon protokolüdür. 1982 yılında RFC 826 aracılığıyla tanımlanmıştır. STD 37 kodlu bir internet standardıdır.

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız topolojisi</span>

Yıldız (Star) Topolojisi, en bilinen bilgisayar ağı topolojilerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Kesintisiz güç kaynağı</span>

Kesintisiz güç kaynağı, herhangi bir elektrik, elektronik cihazın şebeke beslemesinin kesilmesini, tolerans dışı yüksek veya düşük gelmesini önleyen bir elektronik cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">OSI modeli</span>

Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.

Kamusal mobil karasal ağ abonelerinin, yani araçların veya yayaların kullanımına yönelik herhangi bir kablosuz haberleşme sistemidir. Bunun gibi bir sistem, yalnız ayakta durabilir, fakat PLMN sık sık sabit bir sistem olan PSTN ile bağlanılır. Bir PLMN son kullanıcısının en bilinen örneği cep telefonlu bir kişidir. Bununla beraber mobil ve taşınabilir İnternet kullanışı yaygın olmuştur.

Gezici Ipv6, gezici IP' nin bir versiyonu. Paket anahtarlı ağlararası iletişimde, elektronik cihazların veri değişimi için kullandıkları, bir ağ katmanı IP standardıdır. Gezici Ipv6, Ipv6 ağındaki konumunu isteğe bağlı olarak değiştirmesi ve geçerli olan bağlantıların devamlılığını sağlaması ile Ipv6 düğümünün gezici hale gelmesine izin verir.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

Örgü topolojisi, her bir düğümün diğerinin yerini alabildiği bir ağ topolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Frame relay</span>

Frame Relay, standart bir geniş alan ağı teknolojisidir. Verilerin eski teknolojilere nispeten yüksek hızlarda dijital networkler üzerinden iletilmesini sağlar. Eskimiş ve artık yaygın olmayan bir teknolojidir.

Paket anahtarlama uygun boyuttaki bloklar içerisinde tüm verilerin aktarıldığı bir dijital ağ iletişimi yöntemidir. Aktarılan verinin küçük parçalara bölünmüş hali paket olarak isimlendirilir. Paketlerde kullanıcı verisi, yönlendirme, hata düzeltme ve akış kontrolü işlemleri için alanlar mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik şebekesi</span>

Elektrik şebekesi üretilen elektrik enerjisini kullanıcılara iletmek için oluşturulmuş bileşik bir ağdır. Elektrik gücü üreten enerji santralları, üretim kaynaklarından talep merkezlerine enerji aktaran iletim (nakil) hatları ve kullanıcılara bağlantı sağlayan bileşik dağıtım hatlarından oluşur.

Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.

<span class="mw-page-title-main">No.7 İşaretleşme Sistemi</span>

No.7 İşaretleşme Sistemi, 1975 yılında geliştirilen telefon sinyalleme protokollerinin bir kümesidir. Bu sistem PSTN telefon çağrılarının gerçekleştirilmesinde kullanılır. Numara dönüşümünü, yerel numara taşınabilirliğini, ön ödemeli faturalama, kısa mesaj hizmetlerini ve diğer piyasa hizmetlerinin çoğunu da gerçekleştirir

<span class="mw-page-title-main">Yayın etki alanı</span>

Yayın etki alanı, tüm düğümlerin veri bağlantısı katmanında yayın yoluyla birbirlerine ulaşabileceği bir bilgisayar ağının mantıksal bir bölümüdür. Bir yayın etki alanı aynı LAN bölütünde olabilir veya diğer LAN bölütlerine köprülenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kanal erişim yöntemi</span>

Kanal erişim yöntemi veya çoklu erişim yöntemi telekomünikasyon ve bilgisayar ağlarında, verinin aynı iletim ortamına bağlı ikiden fazla terminalin üzerinde iletilmesini ve terminallerin kapasitesini paylaşmasını sağlar. Paylaşılan fiziksel ortam örnekleri, kablosuz ağlar, veri yolu ağları, halka ağlar ve yarı çift yönlü kipte çalışan noktadan noktaya bağlantılardır.

Skype protokolü, Skype tarafından kullanılan, Skype güvenliği ve işlevselliğinin korunması için tescilli bir İnternet telefon şebekesidir. Protokolün özellikleri Skype tarafından halka açıklanamamıştır ve protokolü kullanan resmi uygulamalar kapalı kaynaklıdır.

Bir sanal devre (VC), verileri, bu verilerin kaynak ve hedef uç sistemleri arasında özel bir fiziksel bağlantı varmış gibi görünecek şekilde, paket anahtarlamalı bir ağ üzerinden taşımanın bir yoludur. Sanal devre terimi, sanal bağlantı ile eş anlamlıdır.