İçeriğe atla

Telegonos

Telegonos (/ təˈlɛɡənəs /; Eski Yunanca: Τηλέγονος, "uzakta doğmak" anlamına gelir), Yunan mitolojisinde Circe ve Odysseus'un en küçük oğlu[1][2] ve dolayısıyla Agrius ve Latinus[3] veya Nausithous'un[4] kardeşiydi.

Mitoloji

Büyüdüğünde, Circe onu, o zamana kadar Truva Savaşı'ndan Ithaca'ya geri dönen Odysseus'u bulması için gönderdi. Bir fırtınanın taşıdığı adaya geldi, ancak Kerkyra olduğunu düşünen Telegonos, açlıktan adayı yağmalamaya başladı. Odysseus ve en büyük oğlu Telemachus, şehirlerini savundu ve Telegonos babasını kazara vatozun omurgasıyla öldürdü.[5] Athena'nın talimatı ile cesedi Aeaea'ya geri getirdi ve oraya gömdü. Telegonos, Odysseus'un dul eşi Penelope'yi ve Odysseus'un oğlu Telemachus'u yanına aldı. Circe onları ölümsüz yaptı ve Telemachus ile evlenirken, Telegonos Penelope'yi karısı yaptı.[6] Penelope ile birlikte İtalya'yı kendi adıyla anan Italus'un babasıydı.

Bu, bir özet dışında hayatta kalmayan, ancak Eugamon veya Cyrene'li Eugammon'a atfedilen ve Odyssey'in devamı olarak yazılan erken bir Yunan destanı olan Telegony'de anlatılan hikâye. Hikâyenin varyantları daha sonraki şairlerde bulunur: örneğin, Sophocles'in bir trajedisinde Odysseus Acanthoplex (aynı zamanda hayatta kalmaz) Odysseus, oğlu tarafından öldürülmeye mahkûm olduğunu bir kehanetten öğrenir. Bunun, hemen yakındaki bir adaya sürgüne gönderdiği Telemachus anlamına geldiğini varsayar. Telegonos, Ithaca'ya vardığında Odysseus'un evine yaklaşır, ancak gardiyanlar, babasını görmesi için onu kabul etmez; bir kargaşa yükselir ve Odysseus, Telemachus olduğunu düşünerek dışarı fırlar ve saldırır. Çatışmada Telegonos tarafından öldürülür.[2]

İtalyan ve Roma mitolojisinde Telegonos, Roma'nın hemen güneydoğusundaki Tusculum'un kurucusu ve bazen aynı bölgede bir şehir olan Praeneste'nin (modern Palestrina) kurucusu olarak tanındı. Antik Romalı şairler, Tusculum'a atıfta bulunmak için düzenli olarak "Telegonos'un duvarları" (örneğin, Propertius 2.32) veya "Circaean duvarları" gibi ifadeler kullandılar.

Kaynakça

  1. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca Epitome of Book 4.7.16
  2. ^ a b Hyginus, Fabulae 127
  3. ^ Hesiod, Theogony 1014
  4. ^ Hyginus, Fabulae 125
  5. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca Epitome of Book 4.7.36
  6. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca Epitome of Book 4.7.37

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

Yunan mitolojisinde, Otrera Amazonlar'ın kraliçesi, Ares'in eşi, Eurus'un kızı ve Hippolyta, Antiope, Melanippe ve Penthesilea'nın annesiydi. Bazen Otrera, Amazonlar'la yakından bağlantılı Artemis'in Efes'teki tapınağının mitolojik kurucusu olarak kabul edilir. Ayrıca ilk Amazonlar hakkındaki birçok mite rağmen, bazen de Amazon ırkının kurucusu sayılır.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Cephalus hem Yunan mitolojisindeki kahraman figürü için kullanılır hem de tarihi kişiler tarafından teoforik olarak taşınan bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Neoptolemos</span>

Neoptolemos, Yunan Mitolojisinde savaşçı Akhilleus ve prenses Deidamia'nın oğludur ve Oneiros'un kardeşidir. Antik Epirus'un Molosslularının hanedanının efsanevi atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meleagros</span>

Meleager, Yunan mitolojisinde Aetolia'nın Kalydonya şehrinde saygı duyulan bir kahramandır. Homeros tarafındanda işlenmiş destansı hikâyede, Kalydonya Yaban Domuzu Avının ev sahibi olarak ünlenmiştir. Meleager'ın ayrıca Argonotlardan biri olduğu da söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Alkinoos</span>

Yunan mitolojisinde, Alkinoos, Alkinos, Alkinus Nausithoos'un oğlu ve Rhexenor'un kardeşidir. Kardeşinin kızı Arete ile evlenir ve Nausikaa, Halius, Klytoneus ve Laodamas isimli çocukları olur. Bazı anlatımlarda, Alkinoos'un babası Poseidon ve Corcyra'un oğlu Phaeax'tır ve kardeşi Lokros'tur.

<span class="mw-page-title-main">Sthenelus (Kapaneus'un oğlu)</span>

Yunan mitolojisinde, Sthenelus Akha liderlerinden biridir. Ayrıca Epigonlardan biri olduğu gibi ve Helen'in taliplerinden biri olarak sayılmaktadır.

Yunan mitolojisinde, Ilus, İlos, İlus, Truva ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilendirilen birkaç mitolojik kişinin adıdır.

Roma ve Yunan mitolojisinde, Capys, İlyada ve Aeneid'ın geçtiği döneminde Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde Themiste, Truva prensesidir ve Throas kralı İlos'un kızıdır. Muhtemelen, Eurydice veya Leucippe annesidir. Laomedon, Tithonius ve Telecleia'nın üvey kardeşidir. Themiste, babası İlos tarafından kuzeni olan ve Assaracus ile Hieromneme'nin oğlu Capys ile evlenmiştir. Böylece, Ankhises ve muhtemelen Acoetes'in annesi olmuştur. Ankhises ise ünlü Aeneas'ın babası olurken, Acotes rahip Laocoon'un babası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Foiniks</span> Brother of Europa in Ancient Greek mythology

Yunan mitolojisinde, Phoenix veya Phoinix kaçırılan kız kardeşi Europa'yı, diğer erkek kardeşleriyle birlikte bulmak ile görevlendirilmiş prenstir ve eponim olarak Fenike'ye ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polidoros (Tebai)</span>

Yunan mitolojisinde, Polydoros veya Polydorus Thebai kralıydı.

Yunan mitolojisinde Memphis ya da Memfis, nehir tanrısı Nilus'un kızıdır ve naiad nymphasıdır. Epafos'un karısıdır. Libya ile Anippe veya Lysianassa'nın annesidir. O ve kocası, adını verdiği Memfis'in efsanevi kurucularıydı. Bazı yazarlar Epafos'un karısının Cassiopeia olduğunu söyler.

Yunan mitolojisinde, Eurydice, Argos kralı Aksirios'un karısı ve Argos kraliçesiydi. Danaë'nin annesiydi ve bu nedenle Perseus'un anneannesiydi. Onun diğer kızı muhtemelen oldu Elis'deki Pisa'nın kralı Oenomaus'un karısı Evareteidi. Eurydice, Sparta'nın efsanevi kurucuları Lacedaemon ve Sparta'nın kızıydı ve dolayısıyla Lacedaemonia kralı Amyclas'ın kardeşiydi. Bazı anlatımlarda Aksirios'un karısına Aganippe denmektedir.

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Chrysippus ya da Chrysippos ya da Krisippos, Peloponez'de bulunan Elis'in kahramanlarından biriydi ve bazen Pisa'lı Chrysippus olarak anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Antiklea</span>

Yunan mitolojisinde Antiklea, Anticlea veya Anticlia,, Kral Laërtes'in karısı olan Ithaca kraliçesiydi.

Yunan mitolojisinde, Prothous adlı pek çok karakter vardır. Prothous ismi şu anlamlara gelebilir: