İçeriğe atla

Telefon santrali

Modern bir telefon santrali

Telefon santrali,[1] birden fazla telefonun birbirini aramasını sağlayan, ses, görüntü ve mesaj iletişimi için aracılık eden ve genellikle iş ortamlarında kullanılan çok hatlı bir telefon sistemidir. İngilizce Private Branch Exchange kelimelerinin baş harfleri olan PBX'in karşılığıdır.[2]

Uzun yıllar boyunca ev ve işyerlerinde kullanılan analog telefon hatları ile çalışmalarına karşın son yıllarda yaygınlaşan VoIP teknolojisi ile IP Üzerinden çalışan modelleri de üretilmiştir.[3]

Telefonun iletişiminin ilk yıllarında, telefon görüşmesi yapabilmek için önce telekom ofisinde çalışan bir insanla konuşarak ondan görüşülmek istenen numaranın bağlanması talep ediliyordu. O kişi iki telefon hattını bir birine bağladığında karşılıklı iki yönlü görüşme sağlanıyordu. Zaman içerisinde bu durumu çözmek için telefon santralleri geliştirildi ve çevirilen numaranın doğrudan aranabilmesi ve iletişim kurulabilmesi sağlandı.

Analog, Dijital, VoIP ve hem analog hem VoIP ile çalışan hibrit telefon santralleri bulunmaktadır. Bulut bilişimin yaygınlaşması ile telefon hizmetleri bulut bilişim ile de sağlanabilmektedir. Bu hizmetler genel olarak "sanal santral" veya "bulut santral" olarak adlandırılmaktadır.

Telefon Santrali İşlevleri

İşlevsel olarak, telefon santralleri dört ana çağrı işleme görevini yerine getirir:

  • İki kullanıcının telefon cihazları arasında bağlantı (devre) kurulması (örneğin, çevrilen bir numarayı fiziksel bir telefonla eşleme, telefonun meşgul olmadığından emin olma)
  • Kullanıcıların istediği sürece bu tür bağlantıların sürdürülmesi (örn. Kullanıcılar arasında ses sinyallerinin yönlendirilmesi)
  • [1]4 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kullanıcının talebine göre bu bağlantıların kesilmesi
  • Muhasebe amaçları için bilgi sağlama (örneğin çağrı raporları, ses kayıtları vs.)

Bu temel işlevlere ek olarak, telefon santralleri, kendilerinin tercih edilme nedeni olarak farklı teknolojik özellikler sunabilir. Bu özellikler üreticilere göre farklılık göstermekle birlikte farklı isimlerle de anılıyor olabilir:

Gelen Çağrı İşlevleriAutoCLIP Çağrı yönlendirme Çağrı Park Etme
Çağrı Alma Çağrı Yönlendirme Görüşme Bekletme
Arayan kimliği İsimle Ara DID (Doğrudan Dahili Arama)
DND (Rahatsız Etmeyin) Beni Takip Et Çağrı Kuyruklama
Çalma Grubu Zaman Koşulları
Giden Çağrı İşlevleriGörüşmeli Transfer BLF Desteği Kör Transfer
Geri aramak DOD (Doğrudan Dışarıdan Arama) Acil Durum numarası
Beklemede Müzik Hızlı arama Web/Tıkla Ara
İş KabiliyetleriKara Liste Çağrı Monitörü Arama kaydı
Özel Uyarılar DISA (Doğrudan İç Sistem Erişimi) Ayırt Edici Zil Sesi
DNIS (Aranan Numara Tanımlama Hizmeti) Ağ Geçidi Sağlama İnterkom / Bölge İnterkom
IVR (Sesli Yanıt) Akıllı Cep Telefonu Uygulaması Bilgisayar Uygulaması
Tek Dokunuşla Kayıt Çağrı / Bölge Çağrı Telefon Hazırlama
PIN Listesi Skype Entegrasyonu Beyaz Liste
Mobil Telefonu Çaldırma SIP Forking Uzaktan Yönetim
CRM Entegrasyonu Kullanıcı Portalı CTI
Verimlilik İşlevleriKonferans Üç Yönlü Arama
Video görüşmeleri Yazılı İletişim
Yönetim İşlevleriİlave Uygulamalar CDR (Çağrı Ayrıntı Kayıtları) Olay bildirimi
Olay Günlükleri Uzantıyı Dışa Aktarma / İçe Aktarma Özellik Kodu
Sıcak Yedeklilik LDAP Çevrimiçi Yardım
Santral Monitörü Kaynak Monitörü SLA (Paylaşılan Çizgi Görünümü)
Sistem İstemi Kullanıcı İzni Web Tabanlı Kontrol Paneli
SNMP VPN LDAP
Sesli Mesaj ve Faks İşlevleriE-postaya Faks Gönderme Sesli mesaj E-postaya SMS / E-postaya SMS
E-postayla Sesli Mesaj Görsel Sesli Posta
Güvenlik İşlevleriGüvenlik Duvarı IP Kara Listesi

Kaynakça

  1. ^ "Telefon santrali - TDK". tdk.gov.tr. 3 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2014. 
  2. ^ "PBX Nedir? - Santral ile PBX Terimlerini Açıklıyoruz". www.nolto.com. 16 Mayıs 2020. 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2022. 
  3. ^ Merkezi, İstanbul Times Haber. "En iyi Telefon Santrali Markaları Nelerdir?". www.istanbultimes.com.tr/. 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">ISDN</span>

ISDN, Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuştur ve Bütünleştirilmiş sayısal ağ hizmetleri olarak Türkçeleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">IP telefon</span> VoIP ile çalışan bir iletişim teknolojisi

IP Telefon, VoIP Telefon veya İnternet telefonu, VoIP ile çalışan telefonlara verilen genel isimdir. SIP olarak da isimlendirilir. Eski tip analog telefon hatları (PSTN) yerine, internet veya IP teknolojisi ile çalışan ve IP üzerinden ses iletişim (VoIP) kullanan telefonlardır. Bütün işlevlerinden tam olarak faydalanabilmek için genellikle VoIP Telefon Santralleri ile birlikte kullanılır. VoIP Ağ Geçidi kullanarak analog telefon santrallerine de bağlanması mümkündür fakat analog telefon santrallerinin teknolojik yetersizliklerinden dolayı telefonların bütün işlevleri tam olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">PSTN</span>

PSTN yani Public Switched Telephone Network 'dir. PSTN, dünya genelinde kullanılan devre aktarmalı telefon ağıdır. Başlangıçta sabit analog telefon şebekesi olarak kurulan bu ağ günümüzde neredeyse tamamen sayısal(dijital)dır ve sabit telefonların yanı sıra mobil telefon hatlarını da içermektedir.

Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir. Şirket, bireysel, kurumsal ve toptan segmentteki müşterilerine; ses, veri, genişbant internet erişimi, toplu ses taşıma, kiralık veri hattı hizmetleri ve katma değerli servisler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı</span> Türkiyedeki telefon numaralandırma sistemi ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlar

Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki telefon numaralandırma planı ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlarına denir. Düzenlemeler Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından ITU-T E.164 ve ITU tavsiye kararlarına uygun olarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">No.7 İşaretleşme Sistemi</span>

No.7 İşaretleşme Sistemi, 1975 yılında geliştirilen telefon sinyalleme protokollerinin bir kümesidir. Bu sistem PSTN telefon çağrılarının gerçekleştirilmesinde kullanılır. Numara dönüşümünü, yerel numara taşınabilirliğini, ön ödemeli faturalama, kısa mesaj hizmetlerini ve diğer piyasa hizmetlerinin çoğunu da gerçekleştirir

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jami</span>

Jami, SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır. Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Caller ID</span>

Caller ID, calling line identification (CLID), Calling Line Identification (CLI), calling number delivery (CND), calling number identification (CNID), calling line identification presentation (CLIP) veya call display de denir), çağrı kurulurken arayan kişinin telefon numarasını aranan tarafın telefon ekipmanına ileten, VoIP de dahil olmak üzere analog ve dijital telefon sistemlerinde bulunan bir telefon servisidir. Arayan kimliği hizmeti, CNAM adı verilen bir serviste, arayan telefon numarasıyla ilişkili bir adın iletimini içerebilir. Alıcı, aramayı cevaplamadan önce telefon setindeki bir ekranda, ayrı olarak bağlı bir cihazda veya aynı satıcı tarafından telefon ve televizyon hizmeti sağlandığı zaman kablolu televizyonlar gibi diğer dijital göstergelerdeki bilgileri inceleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon numaralandırma planı</span> telefon numaraları için planlama

Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet faks</span>

İnternet faksı veya çevrimiçi faks, standart telefon bağlantısı ve faks makinesi kullanmak yerine, faks göndermek için internet ve internet protokollerinin kullanılmasıdır. İnternet faksının, e-posta gibi internet üzerindeki diğer iletişim araçlarına kıyasla ayırt edici bir özelliği, geleneksel telefon tabanlı faks makineleriyle faks mesajı alışverişi yapabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">VoIP gateway</span>

VoIP Gateway ya da VoIP Ağ Geçidi, VoIP ile çalışan sistemlerin analog ve GSM tabanlı sistemler ile iletişim kurmasını sağlayan port dönüştürücü cihazlardır. Genel olarak IP Ağları ile PSTN