İçeriğe atla

Telefon gazetesi

Telefon gazetesi 19. ve 20. yüzyıllarda kullanılan, telefon hatları üzerinden gazete içeriğinin yayınlanmasını sağlayan, telefon tabanlı dağıtım sistemiydi. Elektronik yayıncılığın ilk örnekleri olan telefon gazeteleri, radyo yayıncılığının gelişmesiyle birlikte ortadan kalktı.

Servis Tanım
Théâtrophone
Paris
Le théatrophone (1896)
Théâtrophone Clément Ader'in 1881 tarihli bir buluşundan geliştirildi, 1890'da MM. Marinovitch ve Szarvady'nin kurduğu Compagnie du Théâtrophone tarafından ticari bir ürün haline getirildi. Tiyatro ve opera performanslarının yayınlandığı sistemde ayrıca düzgün aralıklarla beş dakikalık haber programları da yer alıyordu.[1] 1932'ye kadar varlığını sürdüren sistem, radyo yayıncılığının ve fonografın ortaya çıkmasıyla birlikte yok oldu.
Telefon Hírmondó
Budapeşte,
Günlük haberleri okuyan bir Telefon Hírmondó spikeri (1901)

En uzun süreli telefon gazetesi olan Telefon Hírmondó 1893'te Tivadar Puskás tarafından kuruldu. Telefon hattı üzerinden yayınlanan tam gelişmiş ve kayıtlı ilk gazeteydi. Abonelerine haberler, borsa bilgileri, konserler ve dil dersleri sunuyordu. 1920'lere kadar gazete olarak kalan bu servis, 1 Aralık 1925'te radyo yayınına geçti. Yayınlar bir süre hem telefon hatları hem de radyo dalgaları üzerinden yapıldı. II. Dünya Savaşı sırasında şirketin tüm kablo ağı tahrip oldu ve böylece telefon gazetesi hizmeti de ortadan kalktı.

Electrophone
Birleşik Krallık
1895'te kurulan Elecrophone, tiyatro gösterilerini ve konseri, pazar günleri ise kiliselerdeki vaazları canlı yayınlıyordu. Bu yayınlar, normal telefon hatlarına takılan özel kulaklıklar ile dinlenebiliyordu. Servis 1935-26'da, radyo yayınlarıyla rekabet edemeyerek ortadan kalktı.
l'Araldo Telefonico
Roma
L' Araldo telefonico (İtalyanca "Telefon Habercisi") 1910'da Telefon Hírmondó modelinden faydalanılarak kuruldu.[2] İtalya'daki ilk yayıncılık örneğiydi[3] ve 1914'te 1.300 aboneye ulaşmıştı.[4] Servis I. Dünya Savaşı sırasında kesintiye uğradı ve 1922'de "Fonogiornale" adıyla yeniden yayına başladı. Aynı yıl servis, telefon hatlarından yayına son vererek radyo yayınına geçti ve adını "Radioaraldo" olarak değiştirdi. Roma'daki ilk radyo istasyonunu açan Radioaraldo, daha sonra 1924'te diğer özel İtalyan firmalarıyla birlikte yayıncılık şirketi URI'yi (Unione Radiofonica Italiana) kurdu. 1928'de EIAR (Ente Italiano Audizioni Radiofoniche) adını alan şirket, 1944'te RAI (Radio Audizioni Italiane) adını kullanmaya başladı.[4]
Telephone Herald
Newark, ABD
New York Herald gazetesinin eski tanıtım müdürü olan M. M. Gillam bir Macaristan gezisi sırasında Telefon Hírmondó'yu keşfetti ve bu teknolojinin tüm Amerika haklarını aldı. ABD'de United States Telephone Herald Co. adında bir şirket kurarak sistemin eyalet haklarını pazarlamaya başladı. New Jersey haklarını satın alan bir şirket 1911'de Newark'ta gazete yayınına başladı. Ancak bu girişim başarılı olmadı ve 1912'de gazetenin yayını durduruldu.[5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Wanted, A Theatrophone". The Electrical Engineer. 5 Temmuz 1890. s. 4. 12 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2007. 
  2. ^ "Orologio Dell'Aria, Spettacolo Elettrico: Cosiderazioni Sull'Avvento Della Radio". 22 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2007. 
  3. ^ "Le Origini Della Radiodiffusione In Italia: Ines Viviani Donarelli & Maria Luisa Boncompagni". Comitato Guglielmo Marconi International. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2007. 
  4. ^ a b "Le Origini Della Radiodiffusione In Italia: Cronologia 1919-2000". Comitato Guglielmo Marconi International. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2007. 
  5. ^ Colton, Arthur F. (Mart 1912). "The Telephone Newspaper--New Experiment in America". Telephony. s. 391–392. 12 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  6. ^ Marvin, Carolyn (1990). When Old Technologies Were New: Thinking About Electric Communication in the Late Nineteenth Century. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-506341-7. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Guglielmo Marconi</span> İtalyan mucit ve elektrik mühendisi (1874–1937)

Birinci Marconi Markizi Guglielmo Marconi, İtalyan mucit ve elektrik mühendisidir. Uzun mesafeli radyo iletişimi, Marconi yasası, telsiz telgraf sistemi üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlüdür. Marconi, radyonun mucidi olarak bilinir ve kablosuz telgrafın gelişimine katkılarından ötürü Karl Ferdinand Braun ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır. Girişimci, iş insanı ve daha sonra Marconi Şirketi adını alan ve 1897 yılında İngiltere'de kurulan "The Wireless Telegraph&SignalCompany"nin kurucusu olan Marconi, kendinden önce gelen fizikçi ve araştırmacıların çalışmalarını kullanarak ve değişiklikler yaparak radyonun ticari bir başarı kazanmasını sağlamıştır. 1929 yılında İtalya kralı Markoni’ye Markiz unvanıyla asalet bahşetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bologna Üniversitesi</span> İtalyada bulunan, dünyanın en eski aktif üniversitesi.

Bologna Üniversitesi İtalya'nın Bologna şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 1088 yılında organize bir öğrenci loncası tarafından kurulan, dünyada sürekli faaliyet gösteren en eski üniversitedir. Universitas kelimesinin kullanıldığı, temelinde yükseköğrenim ve derece veren bir enstitü olmak amacıyla kurulan ilk kurumdur.

İran telekomünikasyon sanayi neredeyse tamamen devlet tarafından İran Telekomünikasyon Şirketi (TCI) tarafından yönetilmektedir. Muhammed Hatemi tarafından yönetilen daha önceki reformcu hükûmet sanayiyi genişletmek ve verilen hizmetlerin kalitesini artırmak için özellikle bir Türk şirketi olan Turkcell ile de 2004 başında bu amaç doğrultusunda yeni bir şebeke kurmak ve işletmek amaçlı bir anlaşma yaparak adımlar attı. Ancak proje yeni şebekenin pazara girişini gecikterecek zorluklarla karşılaştı.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Bisiklet Turu</span>

Giro d'Italia, her yıl esasen İtalya'da düzenlenen aynı zamanda başka ülkelerden geçebilen veya başlayabilen çok etaplı bir bisiklet yarışı. İlk yarış, 1909 yılında La Gazzetta dello Sport gazetesinin satışlarını artırmak için düzenlendi ve halen o gazetenin sahibinin bir yan kuruluşu tarafından yönetilmektedir. Yarış, iki dünya savaşı haricinde, 1909'daki ilk sürümünden beri her yıl düzenlenmektedir. Giro öne çıktıkça ve popülerlik kazandıkça yarışın mesafesi uzadı ve daha çok İtalyan katılımcılardan oluşan peloton, dünyanın her yerinden bisikletçilere kadar genişledi. Giro bir UCI Dünya Turu etkinliğidir, bu da yarışan takımların çoğunluğunun UCI WorldTeam olduğu ve bazı ek takımların joker olarak davet edildiği anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Green Project-Bardiani-CSF-Faizanè</span>

Bardiani-CSF-Faizanè, UCI ProTeam statüsündeki bisiklet takımıdır. İrlanda orijinli bir takımdır. Takım, Bruno Reverberi tarafından yönetilmekte ve yardımcılığını sportif direktörler Fabiano Fontanelli ve Roberto Reverberi yapmaktadır. Navigare, Italbonifica-Navigare olarak adlandırıldığı yıl olan 1990'dan beri takımın kesintili olarak sponsoru olmuştur. 2000 yılında takımın ana sponsoru "Ceramica Panaria" olmuştur. 2008 itibarıyla ise "CSF Group" sponsorluğu üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Telephone (şarkı)</span> Lady Gaga ve Beyoncé tarafından yapılan şarkı

"Telephone" Amerikalı pop şarkıcısı Lady Gaga ve Beyoncé tarafından Gaga'nın üçüncü stüdyo albümü The Fame Monster (2009) için kaydedilmiş bir şarkı. Gaga, Rodney Jerkins, LaShawn Daniels, Lazonate Franklin ve Beyoncé tarafından yazıldı. Gaga'nın boğulma fobisinden ilham alınarak yazıldı, şarkı sözlerini sevgilisinin sürekli telefonunu araması durumunda cevap vermek yerine dans etmesi metaforunu, telefon çaldıkça korkusunun geri gelmesini ve işe yaramadığını bu yüzden de açmadığını anlattığını açıkladı. Şarkı aslında Britney Spears için yazıldı ve o da demosunu kaydetti. Müzikal olarak "Telephone" geniş köprüler, rap kısımları ve telefon operatörünün aranılan numaraya ulaşamamasını belirttiği ses örneğini içerir. Beyoncé şarkının ortasında rap kısmını söyler ve o esnada altyapı davullar ile hızlanır.

<span class="mw-page-title-main">Özgürlük Halkı</span> İtalyada merkez sağ siyasi parti

Özgürlük Halkı, İtalya'da merkez sağ siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Rita Levi-Montalcini</span> İtalyan nörolog (1909 – 2012)

Rita Levi-Montalcini, İtalyan nörolog. Meslektaşı Stanley Cohen ile birlikte 1986 yılında sinir büyüme faktörü buluşları için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazanmıştır (NGF). 2001 yılından ölümüne kadar İtalyan Senatosunda Yaşam Boyu Senatör olarak kabul edilmiştir.

Donatella della Porta İtalyan siyaset bilimci, European University Institute'de siyaset bilimi ve siyaset sosyolojisi profesörü. Toplumsal hareketler, yozlaşma, siyasal şiddet, polis ve kamu düzeni politikaları alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Formula 1 sezonu</span>

2018 Formula 1 sezonu, motor sporlarının yönetici organizasyonu Uluslararası Motorsporları Federasyonu tarafından en üst seviye açık tekerlekli tek koltuklu yarış serisi olarak tanınan Formula 1 Dünya Şampiyonasının 68. sezonu.

2019-20 Seria A ya da sponsorlu adıyla 2019-20 Serie A TIM, Serie A'nın 118. sezonudur. Sezonun 24 Ağustos 2019'da başlayıp 24 Mayıs 2020'de sona ermesi planlanmıştı ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle 9 Mart'ta lig askıya alındı.

<span class="mw-page-title-main">Greg LeMond</span> Amerikalı bisikletçi

Gregory James "Greg" LeMond, Amerikan eski profesyonel yol bisikleti yarışçısı. 2 Kez UCI Yol Dünya Şampiyonası, 3 kez Tour de France şampiyonluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hispanik ve Latino Amerikalılar</span> etnik grup

Amerika Birleşik Devletleri'nde Hispanik ve Latino Amerikalılar, İspanya ve Hispanik Amerika'dan veya bazen Portekiz ve Brezilya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne göçmüş veya sığınmış insanların torunu olan Amerikalılardır.

Augusto Béguinot, İtalyan bitki bilimci, algolog ve bitki coğrafyası uzmanı. Bitki bilim mahlası Bég.'dir.

Paraguay'da telekomünikasyon yetersizdir. Paraguay, Bolivya'da 100 kişi başına 8,7, Brezilya'da 21,9 ve Arjantin'de 24,9 ile karşılaştırıldığında, 100 kişi başına 5,6 hat ile Güney Amerika'da en düşük sabit hatlı telefon yoğunluğuna sahiptir.

Forza Italia, İtalya'da liberal-muhafazakar, Hristiyan-demokratik, liberal sosyal demokratik ve popülist eğilimleri olan merkez sağ siyasi partiydi. Lideri, dört kez İtalya Başbakanı olan Silvio Berlusconi idi.

Polti–Kometa, 2018 yılında kurulmuş, İtalyan tescilli, İspanya merkezli bir UCI ProTeam statüsündeki bisiklet takımıdır. Ekip 2021'de UCI Kıta Takımı seviyesinden terfi etti.

<span class="mw-page-title-main">Giorgia Meloni</span> İtalya başbakanı

Giorgia Meloni, Ekim 2022'den bu yana İtalya başbakanı olarak görev yapan ve bu pozisyonda bulunan ilk kadın olan İtalyan siyasetçidir. 2006'dan beri Temsilciler Meclisi üyesi olan Meloni, 2014'ten beri İtalya'nın Kardeşleri (FdI) siyasi partisine liderlik etmekte ve 2020'den beri Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi'nin başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Drawbaugh</span>

Daniel Drawbaugh, 1880'de patentini almak istediği telefonun sözde mucidiydi. İddiaları 1888'de bir mahkeme kararı ile Bell Telefon Şirketi lehine reddedildi.