İçeriğe atla

Tekstil endüstrisi

Bir tekstil fabrikası

Tekstil endüstrisi, öncelikli olarak iplik ve kıyafet gibi tekstil ürünlerinin tasarımı ve üretimi ile ilgili bir endüstridir. Hammadde doğal olabilir veya kimya endüstrisinin ürünleriyle sentetik olabilir.

Birleşmiş Milletler Emtia Ticaret İstatistikleri Veritabanı'na göre 2013 yılında dünya genelinde tekstil ve konfeksiyon ihraç pazarı 772 milyar Amerikan dolarıdır.[1] En büyük tekstil ihracatçıları ise Çin (274 milyar $), Hindistan (40 milyar $), İtalya (36 milyar $), Almanya (35 milyar $), Bangladeş (28 milyar $) ve Pakistan (27 milyar $) olarak belirlenmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "India world's second largest textiles exporter: UN Comtrade". Economic Times. 2 Haziran 2014. 5 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017. 
  2. ^ TNN (3 Haziran 2014). "India overtakes Germany and Italy, is new world No. 2 in textile exports". Times of India. 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">IKEA</span> İsveç merkezli mobilya ve ev dekorasyon mağazaları zinciri

IKEA, Delft, Hollanda merkezli montaja hazır mobilya, mutfak aletleri ve ev aksesuarları tasarlayan ve satan çok uluslu bir İsveçli şirketler grubudur. 1943'te 17 yaşındaki Ingvar Kamprad tarafından İsveç'te kurulan IKEA, 2008'den bu yana dünyanın en büyük mobilya perakendecisidir. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Ocak 2018 itibarıyla Kamprad, $58,7 milyarlık tahminî net servetiyle dünyanın en zengin sekizinci kişisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tekstil</span>

Tekstil veya dokumacılık, hayvansal, bitkisel veya kimyasal lifli kullanım ürünleridir. Giyilebilen her şey ve bazı dekorasyon ürünlerini de içine alan üretim sektörüdür.

<i>Dactylopius coccus</i>

Dactylopius coccus, Dactylopiidae ailesinden değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türü. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Aztek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rami</span>

Rami, Isırgangiller ailesine ait, güneydoğu Asya kökenli bir kapalı tohumlu bitki grubu. İsmi Malayca rami kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

İsrail ekonomisi, teknolojik açıdan oldukça gelişmiş olan bir market ekonomisidir. İleri teknoloji ve hizmet sektörleri oldukça hızlı bir şekilde gelişmektedir. 2021 yılı itibarıyla İsrail, dünyanın 30. en büyük ekonomiye sahiptir. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Endeksi’ne göre İsrail, 187 dünya milleti arasında 17. sıradadır ve “Çok Gelişmiş ülkeler” kategorisi altındadır. En büyük endüstriyel sektörleri arasında metal üretimi, elektronik ve biyomedikal ekipman üretimi vardır. İsrail’deki elmas endüstrisi dünyadaki elmas kesme ve parlatma konusundaki birkaç merkezden biridir. Doğal kaynaklarda nispeten fakir olan İsrail, petrol, kömür, yiyecek, kesilmemiş elmas ve üretim hammaddelerini ithal eder. İsrail yazılım ve telekomünikasyon alanında bir dünya lideridir. Takma ismi Silikon Vadi olan güçlü endüstri tarafından desteklenen İsrail, ileri teknoloji endüstrileri Kaliforniya’dakinden sonra ikinci büyük öneme sahip girişimdir. İsrail ayrıca 2010 yılındaki 3,45 milyon yabancı turist ziyaretiyle dünya turizminde de iyi bir yerdedir. Eylül 2010’da İsrail OECD’ye katılması için davet edildi. İsrail, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği, Türkiye, Meksika, Kanada, Ürdün ve Mısır ile serbest ticaret anlaşmaları imzaladı. 18 Aralık 2007’de Mercosur Ticaret Bloğu ile imzaladığı anlaşmayla bu anlaşmayı imzalayan İlk Latin Amerika ülkesi olmayan ülke oldu.

Inditex ,İspanyolca telaffuz: [indiˈteks]), 1963 yılında tekstil ürünleri üreticisi olarak moda endüstrisine girmiştir ancak bu yıllarda ilk markası olan Zara henüz kurulmamıştı.

Vize'den muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Hindistan ziyaretçileri Hint diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Hindistan, Dünya'daki birçok ülkeden turist elektronik vizesi alınmasına izin vererek 2014 yılında vize politikası reformu yapmayı planlıyor.

Hindistan ekonomisi, nominal olarak dünyanın yedinci büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından üçüncü büyük ekonomisidir. Ülkenin ekonomisi 20 yıldır ortalama %7 oranında büyümekte olup yeni sanayileşen ülke olarak sınıflandırılmaktadır. Hindistan ekonomisi 2014 yılının son çeyreğinde Çin'i geçerek dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Mars Orbiter Mission</span>

Mars Orbiter Mission (MOM) veya Mangalyaan, Mars'ın yörüngesinde araştırma yapmak için tasarlanmış bir uzay sondasıdır. Araç Hindistan Uzay Araştırma Örgütü tarafından 5 Kasım 2013 tarihinde fırlatılmış olup 24 Eylül 2014 tarihinde Mars yörüngesine girmiştir. Araç Hindistan'ın ilk gezegenler arası misyonu olup ISRO, Sovyet uzay programı, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan sonra Mars'a ulaşan dördüncü uzay ajansı haline geldi. Aynı zamanda Hindistan Mars yörüngesine ulaşan ilk Asya ülkesi ve ilk girişiminde bunu gerçekleştiren ilk ülke oldu.

2016 FIFA Kulüpler Dünya Kupası, FIFA tarafından organize edilen uluslararası futbol turnuvası FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nun 13. etkinliği. Altı kıtasal futbol konfederasyon tarafından düzenlenen en üst seviye turnuvaları şampiyon olarak tamamlayan takımların yanı sıra ev sahibi ülke Japonya'nın en üst seviye ligini birincilikle tamamlayan takımım mücadelesine sahne oldu. 8-18 Aralık günleri arasında gerçekleştirilen turnuvada Real Madrid, finalde ev sahibi ülke temsilcisi Kashima Antlers'i yenerek organizasyon tarihindeki ikinci şampiyonluğunu elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Nalanda</span>

Nalanda, Hindistan'daki antik Magadha Krallığında, Mahavihara olarak ilan edilen büyük bir Budist manastırıydı. Site, Patna'nın yaklaşık 95 kilometre güneydoğusunda, Bihar Şerif kasabası yakınlarında yer almaktadır ve M.Ö. 7. yüzyıldan M.S. 1200'e kadar bir öğrenme merkezi idi. 2016 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">HAL Dhruv</span>

HAL Dhruv, HAL tarafından üretilen Hindistan yapımı bir genel maksat helikopteridir. İlk uçuşunu 20 Ağustos 1992 tarihinde gerçekleştirmiş olup Mart 2002 tarihinde hizmete girdi.

Hindistan'da İslam, ülke nüfusunun %14,2'sine tekabül eden yaklaşık 172 milyon insan ile Hindistan'ın en büyük ikinci dinidir. İslam, ilk olarak Arap tüccarlar tarafından 7. yüzyılın başlarında Hindistan'ın batı kıyısında yer alan Malabar ve Konkan-Gucarat'a gelmiştir. Kerala'daki Çeraman Cuma Mescidi'nin, Mâlik bin Dînar tarafından 629 yılında inşa edilen Hindistan'daki ilk cami olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zardozi</span>

Zardozi veya Zar-Douzi İran, Azerbaycan, Irak, Kuveyt, Türkiye, Orta Asya, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'de bulunan bir nakış türüdür. Zardozi iki Farsça kelimeden geliyor: 'altın' anlamına gelen zar veya zarin ve 'iş' anlamına gelen dozi. Zardozi metal ipliklerle ipek, saten ya da kadife kumaşlar üzerine incelikle işlenen bir nakış türüdür. Tasarımlar altın ve gümüş iplikler kullanılarak işlenir ve ayrıca inci, boncuk ve değerli taşlar ile suslenebilir. Giysi, ev tekstili ve hayvan tuzakları dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar da kullanılıyor. Tarihsel olarak kraliyet çadırlarının duvarlarını, kılıç kınlarını ve duvar askılarını için kullanılıyordu.

Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Bölgesel İşbirliği Forumu dört ülke arasında daha fazla ticaret ve yatırım entegrasyonunu hedefleyen bölgesel bir Asya ülkesi organizasyonu.

Hindistan-Panama ilişkileri, Hindistan ve Panama arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Swiggy</span>

Swiggy, Hindistan'da çevrimiçi yemek siparişi ve teslimatı alanlarında hizmet veren en büyük ve en değerli teknoloji firmasıdır.

Oeko-Tex ürün etiketlerini, şirket sertifikalarını, Uluslararası Tekstil, Deri Ekolojisi Alanında Araştırma ve Test Derneği tarafından sağlanan diğer hizmetleri temsil eden tescilli bir ticari markadır.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Rusya ilişkileri</span>

Hindistan-Rusya ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Soğuk Savaş boyunca Hindistan ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasında güçlü bir stratejik, askerî, ekonomik ve diplomatik ilişki sürdürüldü. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya, SSCB'nin Hindistan ile yakın ilişkilerini miras aldı; bu da iki ülke arasında özel bir ilişkinin paylaşılmasına yol verdi. Hem Rusya hem de Hindistan bu ilişkiyi "özel ve öncelikli bir stratejik ortaklık" olarak nitelendirmektedir.