İçeriğe atla

Teknoloji şirketi

Teknoloji şirketi öncelikle teknoloji geliştirmeye ve üretimini yapmaya odaklanmış ticari işletmelerdir.

Forbes'e göre 2015'in en büyük teknoloji şirketleri Apple, Samsung Electronics, Microsoft, Google ve IBM'dir. Bilişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren şirketlerin teknoloji şirketleri arasında önemli bir paya sahip olduğu görülmektedir.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Chen, Liyan. "The World's Largest Tech Companies: Apple Beats Samsung, Microsoft, Google". 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Microsoft</span> Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu teknoloji şirketi

Microsoft Corporation, ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoru, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, "microcomputer" (mikrobilgisayar) ve "software" (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Amazon (şirket)</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Amazon.com, Inc. Seattle, Washington merkezli, e-ticaret, bulut bilişim, dijital akış ve yapay zekâya odaklanan çok uluslu bir Amerikan teknoloji şirketidir. Google, Apple, Microsoft ve Facebook ile birlikte B.D. bilgi teknolojisi endüstrisindeki "En Büyük Beş Şirket" listesinde bulunmaktadır. Şirket, "dünyanın en etkili ekonomik ve kültürel güçlerinden biri" ve "dünyanın en değerli markalarından biri" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung</span> Güney Kore merkezli çok uluslu holding

Samsung Lee Byung-Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan Güney Kore merkezli bir şirkettir. Yönetim Kurulu Başkanı Lee Kun-Hee'dir. Samsung çeşitli şirketlerden oluşan bir grup olup, bunlardan en önemlisi, Samsung Electronics'tir. Samsung'un en popüler teknolojik cihazları arasında akıllı telefonlar, televizyonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, kameralar, beyaz eşyalar ve akıllı ev cihazları yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HTC</span> teknoloji şirketi

High Tech Computer Corporation veya HTC Corporation, merkezi Tayvan’ın New Taipei şehrinde bulunan, Tayvanlı çok uluslu akıllı telefon ve tablet üreticisidir. 1997 yılında, cihaz tasarımcısı ve cihaz üreticisi olarak kurulan HTC faaliyetlerine mobil iletişim operatörlerine özel Windows Mobile işletim sistemli ve Brew MP tabanlı dokunmatik ekranlı telefonlar, PDA ve cep telefonları üreterek başladı. Başlangıçta ağırlıklı olarak Windows Mobile bazlı akıllı telefonların üretimini gerçekleştiren HTC, 2009 yılında odağına Android, 2010’da da Windows Phone tabanlı cihazları da aldı. 2011 itibarıyla, akıllı telefonlarını kendi markası altında piyasaya süren ve pazarlayan HTC, Interbrand’ın En Büyük Global Markalar 2011 raporunda 98. sırada yer aldı. Nisan 2015’te yayımlanan bir rapora göre, şirketin pazar payı, HTC One M8 ve Desire serilerinin güçlü satışlarından ötürü yüzde 7,2’ olarak belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Multi-touch</span>

Multi-touch ya da çoklu dokunmatik, ekrana aynı anda çoklu dokunma ile işlev yaptırılan bir teknolojidir. Birçok firma bu teknoloji üzerine çalışma yapmıştır ve hepsi farklı şekilde patent almışlardır. Japon Mitsubishi elektronik firması 2001 yılında duyurduğu DiamondTouch projesi ile çoklu dokunmatik teknolojisine girmiştir. Tayvan merkezli Elan Microelectronics şirketi de çoklu dokunmatik teknolojisinin patentine sahiptir. Fingerworks şirketi çoklu dokunmatik teknolojisinin farklı bir patentine sahiptir. Amerika'da New York University'sinde görev yapan Japon Jefferson Y. Han geliştirdiği çoklu dokunmatik teknolojisinin tanıtımını yapıp 2005 yılında patentini almıştır. Microsoft, "Microsoft Surface" projesinin ilk tanıtımı 2003 yılında Microsoft Başkanı Bill Gates tarafından yapılmıştır. Daha sonra bu projedeki geliştirme ekibi sayısı artırılmıştır. İlk prototip IKEA firmasının ürettiği sehpa ile geliştirilmiştir. 2005 yılına kadar 85 adet prototip geliştirilmiştir. Surface'in 30 Mayıs 2007'de Steve Ballmer tarafından "All Things Digital" sloganı ile Kaliforniya Carlsbad'da yapılan bir konferans ile tanıtımı yapıldı. 2007 yılı sonlarında ilk olarak firma müşterileri için satışa sunuldu. Satış fiyatı 10.000 Dolar civarında olan Surface'e ilk talepler restoranlar ve oteller tarafından gelmiştir. Apple, Fingerworks firmanın sahip olduğu çoklu dokunmatik patentlerini 2006 yılında Fingerworks firmasından satın almıştır. Satın aldığı teknolojiler ile Apple, çoklu dokunmatik teknolojisini kullandığı ilk cihazı iPhone'u 2007 Ocak ayında tanıtmış, 29 Haziran 2007'de piyasaya sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Motorola Mobility</span>

Motorola Mobility Holding, A.Ş. (NYSE|MMI), Ocak 2011 tarihine kadar Motorola A.Ş.nin telefon bölümü olan ve merkezi Chicago şehrinde bulunan iletişim şirketidir. Motorola, 1990'ların ortalarında StarTAC ile cep telefonu sektörüne öncülük etmiştir. Analog telefon pazarında liderliği ele geçirse de dijital teknolojinin hızla gelişmesine ayak uyduramayıp rakipleri Nokia ve Samsung'un gerisinde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Lumia</span> Windows Phone işletim sistemli telefonların oluşturduğu cep telefonu ailesi

Microsoft Lumia veya Lumia, Microsoft'un Windows Phone işletim sisteminin Windows RT, Windows Phone 7, Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile işletim sistemine sahip telefonlarının oluşturduğu cep telefonu ailesidir. Lumia adı, Finceden 'Lumi', "kar" anlamına gelen sözcük formundan türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

Samsung Electronics Co., Ltd. Güney Koreli ve merkezi Suwon, Güney Kore'de bulunan çok uluslu elektronik şirketidir. Samsung Group'un amiral gemisi ve iştiraki olan şirket, kurulduğu 2009 yılından bu yana dünyanın en büyük bilgi teknolojileri şirketlerinden birisi olmuştur. Samsung Electronics'in şu anda 88 ülkede montaj ve satış tesisleri bulunmaktadır. Bu kapsamda dünya genelinde 370.000 civarında kişiye istihdam sağlamaktadır. 2012 yılı itibarıyla CEO'su Kwon Oh-Hyun'dur.

Bu listede dünyanın gelirlerine göre bilgi teknolojisi şirketler bulunmaktadır. Listede temel faaliyetleri bilgisayar donanımı, yazılım, elektronik, yarı iletken, e-ticaret, bilgisayar hizmetleri, internet ve telekomünikasyon ekipmanları üreten bilgi teknolojisi sanayi ile ilişkili olan şirketler bulunmaktadır. Not: Bu liste yıllık geliri 50 milyar Amerikan doları aşan şirketler ile sınırlıdır.

Netflix, Inc., merkezi Los Gatos, Kaliforniya'da bulunan Amerikan teknoloji ve medya hizmetleri sağlayıcısı ve yapım şirketidir. 1997 yılında Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından Kaliforniya'da kuruldu. Şirketin ana faaliyeti, ücretli aboneliğe dayalı video akış hizmetidir. Aboneler, çeşitli film ve dizilerden oluşan kapsamlı bir arşivi internet üzerinden izleyebilir. Bu arşive Netflix yapımı film ve diziler de dahildir. Nisan 2023 itibarıyla Netflix'in dünya genelinde 232 milyon ücretli abonesi bulunmaktadır. Netflix hizmetleri Çin anakarası, İran, Suriye, Kuzey Kore, Rusya ve Kırım dışında tüm dünyada kullanılabilmektedir. Şirketin Türkiye, ABD, Brezilya, Hollanda, Hindistan, Japonya ve Güney Kore'de ofisleri bulunmaktadır. Netflix, Amerikan Sinema Filmleri Derneği üyesidir. Şirket, dünyanın birçok ülkesinde hem içerik üretimi hem de dağıtımı yapmaktadır.

Alphabet Inc., Google ve Google'a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılında kurulan çok uluslu konglomerattır. Merkezi Kaliforniya'da Mountain View'de bulunan şirketin başında Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin bulunmaktadır. 2016 yılı itibarı ile Alphabet şirketinin CEO görevini Page, başkanlık görevini ise Brin üstlenmektedir. Google'ın, Alphabet çatısı altında yeniden örgütlenmesi 2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşti. Alphabet ağırlıklı olarak teknoloji, araştırma, fen bilimleri, yatırım sermayesi üzerine odaklanmaktadır. Yan kuruluşları arasında Google, Calico, GV, CapitalG, X Development, Google Fiber, Google Nest, Deep Mind, Intrinsic, Isomorphic Labs, Verily, Waymo ve Wing bulunmaktadır. Google eski CEO'su Larry Page, Alphabet'in CEO'su olunca yerine Sundar Pichai yeni Google CEO'su oldu.

<span class="mw-page-title-main">ChatON</span> Samsung Electronics tarafından üretilen mobil iletişim hizmeti

ChatON Samsung Electronics tarafından üretilen mobil iletişim hizmeti. Eylül 2011'de ChatON 62 dilde 120'den fazla ülkeye hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

Microsoft Pay, Microsoftun mobil ödeme ve dijital cüzdan hizmetidir, kullanıcılara belirli cihazlarda ödemeler ve sadakat kartları yapmalarına olanak sağlar. Hizmet şu anda Microsoft Lumia 950, Lumia 950 XL ve Lumia 650 ile desteklenir. Microsoft Pay mevcut temassız terminalleri ile çalışabilir. Android Paya benzer şekilde, Pay ödeme yapmak için ana kart emülasyonu (HCE) kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Gear Live</span> Android Wear tabanlı akıllı saat

Samsung Gear Live, Samsung şirketinin Android Wear tabanlı akıllı saattir. 18 Mart 2014 tarihinde Samsung ve Google tarafından ilan edildi. Saat rakip LG G Watch ile aynı zamanda ilan edildi. Gear Live giyilebilir Samsung Gear ailesinin başlatılan 5. cihazıdır. Bluetooth Smart destekleyen Android 4.3 veya daha yüksek çalışan tüm akıllı telefonlar ile uyumludur.

Microsoft Store, Microsoft şirketinin perakende mağazalar zinciri ve bir online alışveriş sitesidir. Microsoft tarafından sahip olunan ve işletilen bilgisayar, bilgisayar yazılım ve tüketici elektroniği dağıtımıdır. Mağazalar "Dünya çapında tüketiciler için PC ve Microsoft perakende satış deneyimini geliştirmek ve tüketicilerin bilgisayar ve yazılım alımları konusunda daha bilinçli kararlar almasına yardım etme" konusunda hedefliyor.

<span class="mw-page-title-main">Google TV (servis)</span>

Google TV Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir çevrimiçi Video on demand Filmler ve TV hizmetidir. Google Play hizmetine dahildir. Filmler ve televizyon şovları, Google Play web sitesinde veya Chrome, Android, iOS ve Roku cihazları için kullanılabilen Google TV uygulaması üzerinden görülebilir. Bazı başlıklar yalnızca kiralamak veya satın almak için kullanılabilirken bazıları hem ikisi aracılığıyla kullanılabilir. Alternatif olarak, kullanıcılar çevrimdışı görüntüleme için filmleri ve TV şovlarını indirebilir ve bunları daha sonra mobil uygulamayı kullanarak görüntüleyebilirler. İndirilen dosyalar beş cihazla sınırlıdır ve beş cihaz indirildikten sonra yerel olarak ek bir cihazda senkronize etmek için silinmelidir. Eylül 2020'de Google TV için Android uygulaması, Amerika Birleşik Devletleri'nde Google TV olarak yeniden adlandırıldı ve akış hizmetlerinde içerik toplama eklendi. Haziran 2021'de birkaç TV'de uygulamanın kullanılmayacağı ve kullanıcıların bunun yerine YouTube uygulamasını kullanmaları gerektiği konusunda kullanıcılara bilgi verildi.

<span class="mw-page-title-main">Apple A9</span>

Apple A9 Apple tarafından tasarlanan ve 64-bit sistem-on-chip (SoC) 'dür. Hem TSMC hem de Samsung tarafından Apple için üretilmiştir ve ilk önce 9 Eylül 2015'te tanıtılan iPhone 6S ve 6S Plus'da ortaya çıkmıştır. Apple, selefi Apple A8'e oranla % 70 daha fazla CPU ve % 90 daha fazla grafik performansı olduğunu belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haritalar</span> Harita Servisi

Apple Haritalar Apple Inc. tarafından geliştirilen bir web haritalama servisidir. Bu, iOS, macOS ve watchOS'un varsayılan harita sistemidir. Otomobil, yaya ve toplu taşıma navigasyonu için yol tarifi ve tahmini varış saatlerini sağlar. Apple Haritalar ayrıca, kullanıcının binaların ve yapıların modellerinden oluşan 3D bir manzara içinde yoğun nüfuslu şehir merkezlerini keşfetmesini sağlayan benzersiz Flyovers modunu da içeriyor.