İçeriğe atla

Tekno müzik

Tekno, elektronik dans müziğinin[1] genellikle DJ setlerinde kullanılmak üzere üretilen kendini tekrarlayan, artan ve azalan bir ritme sahip olan bir tarzıdır. Merkez ritim genellikle 4/4 ölçüdedir ve tempo dakikada 120 ile 150 vuruş arasıdır. Sanatçılar davul makinesi, sıralayıcı ve synthesizer gibi elektronik müzik aletlerini ve dijital ses işleme istasyonlarını kullanabilir. Roland'ın 1980'lerde ürettiği TR-808 ve TR-909 gibi davul makineleri sanatçılar tarafından oldukça rağbet görmekteyken aynı zamanda bu enstrümanların yazılım taklitleri de popülerdir.

"Tekno" terimi 1980'lerin başında Almanya'da ortaya çıkmasına rağmen 1988'de Techno! The New Dance Sound of Detroit derlemesinin Birleşik Krallık'ta yayımlanmasıyla Detroit kaynaklı bir elektronik dans müziği tarzı için kullanılmaya başlamıştır.[2][3] Detroit tekno Kraftwerk, Giorgio Moroder ve Yellow Magic Orchestra gibi synthpop sanatçılarının müziğinin Afrikan Amerikan kökenli house, elektro ve funk gibi elektronik müzik tarzlarıyla birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.[4] Bunların yanında Amerikan geç kapitalist toplumunda popüler olan fütüristik ve bilimkurgusal[5] temalar da etkili olmuştur.[6][7] 1980'lerin ortalarından sonuna kadar Juan Atkins, Derrick May, Kevin Saunderson (The Belleville Three olarak da bilinirler); Eddie Fowlkes, Blake Baxter ve James Pennington'ın ürettiği müzik Detroit teknosunun "ilk dalgası" olarak görülür.[8]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Butler'a göre (2006:33) EDM teriminin kullanımı "son yıllarda hayranlar arasında gittikçe yaygınlaştı. 1980'lerde EDM için en yaygın genel terim house müzik idi, tekno ise 1990'ların ilk yarısında yaygınlaşmıştı. EDM genişledikçe bu terimler daha spesifik tarzlar için kullanılmaya başladı. Bir diğer terim olan elektronika 1996'dan beri ana akım medya tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır fakat hayranların çoğu bu terimin müzik endüstrisi tarafından icat edilen bir etiket olduğundan şüphelidir".
  2. ^ Brewster 2006:354
  3. ^ Reynolds 1999:71. "Detroit'in müziği yakın zamana kadar Britanya'da Chicago house'un bir alt kategorisi olarak bilinmekteydi; fakat [Neil] Rushton ve The Belleville Three, Detroit'i farklı bir janra yapmak adına 'tekno' terimine tutunmaya karar vermişlerdi."
  4. ^ Bogdanov, Vladimir (2001). All music guide to electronica: the definitive guide to electronic music (4 bas.). Backbeat Books. s. 582. ISBN 0-87930-628-9. 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011. Typically, that birth is traced to the early '80s and the emaciated inner-city of Detroit, where figures such as Juan Atkins, Derrick May, and Kevin Saunderson, among others, fused the quirky machine music of Kraftwerk and Yellow Magic Orchestra with the space-race electric funk of George Clinton, the optimistic futurism of Alvin Toffler's The Third Wave (from which the music derived its name), and the emerging electro sound elsewhere being explored by Soul Sonic Force, the Jonzun Crew, Man Parrish, "Pretty" Tony Butler, and LA's Wrecking Cru. 
  5. ^ Rietveld 1998:125
  6. ^ Sicko 1999:28
  7. ^ Having grown up with the latter-day effects of Fordism, the Detroit techno musicians read futurologist Alvin Toffler's soundbite predictions for change – 'blip culture', 'the intelligent environment', 'the infosphere', 'de-massification of the media de-massifies our minds', 'the techno rebels', 'appropriated technologies' – accorded with some, though not all, of their own intuitions, Toop, D. (1995), Ocean of Sound, Serpent's Tail, (p. 215).
  8. ^ "Detroit techno". Keyboard Magazine, 231. Temmuz 1995. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Plaid</span>

Plaid, İngiliz müzik grubu.

<span class="mw-page-title-main">Daft Punk</span> Elektronik Müzik İkilisi

Daft Punk, 1993 yılında Guy-Manuel de Homem-Christo ve Thomas Bangalter tarafından Paris'te kurulan bir Fransız elektronik müzik ikilisiydi. Fransız house müzik hareketinin bir parçası olarak 1990'ların sonlarında popülerlik kazandılar; house müziğinin unsurlarını funk, techno, disko, rock ve synthpop ile birleştirerek takip eden yıllarda da başarılı oldular. 1999'dan bu yana halka açık görünümlerin çoğunda ve televizyonda robot kişilikleri üstlenmek ve nadiren röportaj vermek veya görünmek için süslü kask ve eldiven giydiler. İkili, 1996'dan 2008'e Ed Banger Records'un başkanı Pedro Winter tarafından yönetildi. İkili, ayrıldıklarını 22 Şubat 2021'de YouTube kanallarında "Epilogue" adlı bir video yayınlayarak duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Hardcore punk</span>

Hardcore punk, 1970'lerin sonunda ortaya çıkan bir punk rock müzik tarzı ve kültürü. Hardcore tarzı genel olarak normal punk rock'tan daha hızlı ve ağırdır. Her ne kadar "hardcore punk" teriminin kökeni belirsiz olsa da Vancouver kökenli D.O.A.'nın 1981'de çıkan albümü Hardcore '81'in terimi popülerleştirdiği düşünülmektedir. Hardcore müzik tarihçisi Steven Blush ayrıca "hardcore" teriminin dönemin punk ve new wave türlerine karşı bir "bıkkınlık" hissi belirttiğini söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Disko</span> Müzik Tarzı

Disko, dans müziğinin bir tarzıdır. Funk, soul, pop ve salsa ögeleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Roland TR-808</span>

Roland TR-808 Rhythm Composer, yaygınca 808 olarak da bilinir, Roland Corporation tarafından 1980 ve 1983 yılları arasında imal edilen davul makinesi. Önceden hazırlanmış motifler kullanmak yerine ritim programlamaya izin veren ilk davul makinelerinden biridir. Dönemindeki daha pahalı rakibi Linn LM-1'den farklı olarak TR-808, ses örnekleri çalmak yerine analog sentezleme yöntemiyle ses üretir.

<span class="mw-page-title-main">Alvin Toffler</span> Amerikalı yazar (1928 – 2016)

Alvin Toffler ; sayısal devrim, iletişim devrimi, şirket devrimi ve teknolojik tekilliği tartışan çalışmalarıyla bilinen Amerikalı yazar ve gelecekçi.

Post-endüstriyel müzik, 1980'li yılların başında, çeşitli müzik stillerinden alınan elementlerin endüstriyel müzikle karıştırılması sonucu ortaya çıkan müziğe verilen genel bir addır. "Endüstriyel" terimi ilk olarak 1970'lerde Industrial Records sanatçılarını tanımlamak için ortaya çıkmış olmakla birlikte, daha sonraları çeşitli plak şirketleri ve sanatçıları da tanımlamak için kullanılmıştır. Bu kuruluşlar, endüstriyel müziği noise, ambient, folk ve elektronik dans müziği gibi çeşitli müzik türüyle karıştırmaya başlamıştır. Bu müzik kültürü tüm dünyaya yayılmakla birlikte, en önemli örnekleri Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'dan çıkmış; endüstriyel metal en başarılı türü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kraftwerk</span>

Kendi türünde öncü sayılan Kraftwerk projesi, 1970 yılında Ralf Hütter ve Florian Schneider tarafından Almanya'nın Düsseldorf şehrinde kuruldu ve Schneider'ın 2008 yılında gruptan ayrılmasına kadar bu ikili tarafından yönetildi. Klasik Kraftwerk sesi, harekete geçirici, tekrar eden ritimlerle akılda kalıcı melodilerin genellikle Batı Klasik müziği tarzında uyumuyla elektronik çalgıların katı ve minimalist kullanımını içerir. Şarkılarının genellikle basit sözleri bazen vocoder yardımıyla söylendiği gibi bazen de bilgisayar tarafından oluşturulmuştur. Kraftwerk, elektronik müziği ünlü eden ilk gruplardan bir tanesidir ve bu türün öncüleri sayılırlar. 1970'lerde ve 80'lerin başında Kraftwerk'in kendine özgü sesi devrim niteliğindeydi ve modern müziğin pek çok türünde etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Electroclash</span>

Electroclash ya da synthcore, retro electro, tech pop, nouveau disco, new new wave, ve electropunk, 1980'lerin electro ve New Wave synthpopuyla 1990'ların tekno ve elektronik dans müziğini kaynaştıran bir müzik türüdür.

Deep house, house müziğin bir alt tarzıdır. Başlangıçta Şikago house ile 1980'lerin caz funk'ının karışımıydı ve soul müzik dokunuşları içeriyordu. Bu tarzdaki şarkıların uzunluğu genellikle 7 ve 10 dakika arasındadır, tempoları ise 110 ve 125 BPM arasında değişebilir. Bu tarz çoğu kez house müziğin akustiği gibi hissedilebilir ancak bu daima geçerli değildir.

Eurodans, 1980'lerin sonlarında Avrupa'da ortaya çıkan bir elektronik dans müziği tarzıdır. Çoğunlukla hip hop, house, tekno, hi-NRG ve Euro disko tarzlarına ait unsurları içerir. Eurodance yapımları, trance unsurlarıyla birleşerek modernize olup gelişmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Astralwerks</span>

Astralwerks, Amerikalı bir müzik şirketi. Universal Music Group bünyesinde bulunmaktadır.

Synthpop, 1970'lerin sonlarında ön plana çıkan new wave müziğinin bir alt türüdür.

Elektro, doğrudan Roland TR-808 davul makineleri ile funkun kullanımından etkilenen elektronik müzik ve erken hip hop türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Roland TR-909</span> davul makinesi

Roland TR-909 Rhythm Composer, Roland Corporation tarafından 1983'te tanıtılan davul makinesidir. Roland TR-808'in devamı niteliğinde olup ses örnekleri ve MIDI kullanan ilk Roland davul makinesidir. Ticari açıdan başarı yakalayamasa da tekno, house ve acid house gibi elektronik dans müziği tarzlarında büyük bir etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yellow Magic Orchestra</span>

Yellow Magic Orchestra, Haruomi Hosono, Yukihiro Takahashi ve Ryuichi Sakamoto tarafından 1978'de Tokyo'da kurulan bir Japon elektronik müzik grubudur. Grup, popüler elektronik müzik alanındaki en etkili ve yenilikçi hareketlerden biri olarak kabul edilmektedir. Synthesizerlar, örnekleyiciler, sıralayıcılar, davul makineleri, bilgisayarlar ve dijital kayıt teknolojisi kullanımlarında öncü olmuşlardır. Kariyerleri boyunca yıkıcı sosyopolitik temaları keşfederken; synthpop, J-pop, elektro ve tekno dahil olmak üzere çeşitli elektronik türlerin geliştirilmesinde kilit bir rol oynamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yuzo Koshiro</span> Japon besteci

Yuzo Koshiro Japon bir müzik bestecisi ve oyun geliştirme şirketi Ancient'ın başkanıdır. Genellikle chiptune ve video oyunu müziğinde en etkili yenilikçilerden biri olarak kabul edilir ve house, elektro, tekno, trance ve hip hop gibi çeşitli elektronik türlerin yanı sıra caz, senfonik ve rock da dahil olmak üzere bir dizi türde müzik üretir.

Bu liste, elektronik müzik türlerinin ve stillerinin bir listesidir. Müzik yıllara göre birçok tür ve stil açısından tanımlanabilir.

Acid house veya kısaca acid, 1980'lerin ortalarında Chicagolu DJ'ler tarafından geliştirilen house müziğin bir alt türüdür. Tarz, esasen, 1986 dolaylarında Chicagolu sanatçılar Phuture ve Sleezy D'ye atfedilen bir yenilik olan Roland TB-303 elektronik bas sentezleyici-sıralayıcının susturucu sesleri ve bas çizgileriyle tanımlanır.