İçeriğe atla

Teknik ve Mesleki Eğitim Kurumu

Teknik ve Mesleki Eğitim Kurumu
TVTC
المؤسسة العامة للتدريب التقني والمهني
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1980
AdresSuudi Arabistan Suudi Arabistan
Riyad
Yönetici(ler)
  • Ahmed bin Fahd Al-Fuhaid, Vakıf Valisi
Web sitesiTVTC

Teknik ve Mesleki Eğitim Kurumu (Arapça: Teknik ve Mesleki Eğitim Kurumu) (TVTC), teknik ve mesleki eğitim programları sunan bir Suudi kurumudur. 23 Haziran 1980'deki başlangıcından bu yana Suudi Arabistan Krallığında teknik ve mesleki eğitimle ilgilenen devlet kurumudur ve 2007 yılına kadar Genel Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim Teşkilatı (GOTEVOT) olarak biliniyordu.

Teknik ve Mesleki Eğitim Genel Kuruluşu, özel eğitim tesislerindeki eğitim programlarına ve esnek toplum destek programlarına ek olarak, eğitim tesislerinde, stratejik kurumsal enstitüler ve uluslararası teknik kolejlerde birçok eğitim programı sunmaktadır. Suudi Arabistan Krallığı'nın tüm bölgelerini kapsayan Teknik ve Mesleki Eğitim Kurumu tesislerinin toplam sayısı 260'a, çeşitli eğitim programlarına devam eden kursiyer sayısı ise 240.000'den fazla stajyere ulaşmaktadır.[1]

Tarih

Bazı araştırmacılar, teknik ve mesleki eğitimin başlangıcının, 1908'de Mekke-i Mükerreme'de bir sanayi okulu açıldığında Hicaz'da olduğuna inanıyor. Ve ondan önce 1881-1883 yılları arasında kurulan Rashidiya Okulu, genel eğitimi teknik eğitimle birleştiren en önemli devlet okullarından biri olarak kabul edildi. Suudi Arabistan'ın birleşmesinden sonra teknik ve mesleki eğitimin başlaması ise 1949'da Kral Abdülaziz döneminde Cidde'de bir sanayi okulunun kurulmasıydı.

Teknik ve mesleki eğitim, o dönemde üç devlet kurumu arasında dağıtılmıştı.Milli Eğitim Bakanlığını orta teknik eğitim (endüstriyel, tarımsal ve ticari), ardından Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı mesleki eğitim (mesleki eğitim merkezleri) izledi. Belediye ve Köy İşleri Bakanlığını teknik asistanlar enstitüleri takip etti.

1980 yılında teknik ve mesleki eğitimin tüm alanları, Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim Genel Teşkilatı olan tek çatı altında toplanmış ve çatısı altında teknik enstitüler ve mesleki eğitim merkezlerini içermektedir. Daha sonra, 1982'de, orta düzey üniversite diploması sunan teknik kolejler açıldı ve bunu, 1989 yılında Riyad'daki Teknik Kolej'de teknik mühendislik alanında lisans derecesi veren lisans programının başlatılması izledi. Teknik ve mesleki eğitim alanlarının tek çatı altında toplanması fikrini tamamlamak amacıyla, kuruma kızlara yönelik mesleki eğitim sektörü eklenmiş, 2005 yılında kızlara yönelik teknik kolejler kurulmuştur. Mesleki Eğitim ve Öğretim yeniden yapılandırılmış ve adı: Teknik ve Mesleki Eğitim Genel Kuruluşu olarak değiştirilmiştir.[2]

Kurum eğitim birimleri

Suudi Arabistan Krallığı'nın tüm bölgelerini kapsayan toplam Teknik ve Mesleki Eğitim Kurumu tesislerinin sayısı 260'a ulaşmaktadır ve kuruluşlar aşağıdakiler arasında farklılık göstermektedir,

Teknoloji Kolejleri

Bir lise diploması veya eşdeğeri olanlara orta dereceli bir üniversite diploması almaya hak kazanan kolejler ve uygulamalı lisans programları, yerel işgücü piyasasının teknik insan ihtiyacını karşılamak için onları işgücü piyasasında teknik mühendis olarak nitelendirmek için bir grup kolejde sunulmaktadır. kaynak veya teknik ve mesleki eğitim tesislerinde eğitmen olarak ve bu kolejlerde eğitim süresi diploma için iki buçuk yıl ve lisans programlarında ek iki buçuk yıldır.

Küresel Teknoloji Kolejleri

Devlet teknik kolejleri, yerel işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak için her iki cinsiyetten nitelikli kadroları uluslararası standartlarda mezun etmek için uluslararası operatörler ve endüstriyel deneyime sahip eğitmenler aracılığıyla her iki cinsiyet için teknik becerilerde yüksek kaliteli eğitim sağlar. İngilizce hazırlık yılından önce iki yıl, College of Technical Coaches'da Uygulamalı Mühendislik Lisans Programı.[3]

Stratejik ortaklık kurumları

Kurumun özel sektörle kurması, ruhsatlandırması, denetlemesi ve işletmesi için benimsediği, kâr amacı gütmeyen teknik eğitim enstitüleri, yeni başlayan bir eğitimci istihdam ederek lise veya dengi çeşitli teknik eğitim programlarını belirli bir süre içinde sunmaktadır. Krallık'ın 2030 vizyonu dahilinde yer alan Ulusal Dönüşüm Programı'nın hedeflerine ulaşılması amacıyla stratejik ortaklık kurumları kurulmuştur ve bu ortaklıklara göre Vakıf, enstitülerin kurulmasını üstlenir ve temel teçhizat ve özel sektörle donatır. seçkin eğitmenlerin ve eğitim programının işletilmesine ve sağlanmasına katılır.Özel sektör ayrıca özel ekipman ve Fon desteğinden faydalar sağlar.İnsan kaynakları ve stratejik ortaklık programları, yerel veya uluslararası operatörleri seçme özgürlüğü ile karakterize edilir. enstitüler şu anda birkaç Japon, Amerika, Yeni Zelanda, Kanada, İngiliz ve Hollanda uluslararası organları tarafından işletilmektedir.

Endüstri enstitüleri ve ikincil mimarlık ve inşaat enstitüler

Ortaokul mezunları ile genel eğitimden birinci ve ikinci sınıflarda kayıt yaptıran ve endüstri enstitüleri, mimarlık ve ikincil inşaat diploması almaya hak kazanan orta öğretim kurumları ve eğitim süresi (3) yıldır. iş sektörünün ihtiyaçlarına göre toplumun tüm grupları ve birçok meslek için her seviyeye açık çeşitli akşam eğitim programları da sunmaktadır.

Cezaevlerinde mesleki eğitim enstitüleri

Vakıf tarafından Cezaevleri Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde kurulan kurumlar, cezaevlerinde bulunan tutuklulara ve kız çocuk bakımevlerinde bulunan tutuklulara, uzmanlık gerektiren mesleki program ve kurslarda eğitim ve nitelik kazandırmak amacıyla. Mezuna, bölgedeki Endüstri Enstitüsünden cezaevinde yeterlilik elde ettiğini belirtmeden sertifika verilir.ref name=":0"/>

Topluluk eğitim tesisleri

Vakıf, 1011 adede kadar özel eğitim kurumu olan, sivil toplum (kâr amacı gütmeyen) eğitim kurumları ve özel sektör tarafından eğitim, teknik ve mesleki programlar sağlamak amacıyla kurulan, lisanslı özel eğitim tesislerini lisanslar ve denetler. kurum tarafından ve performanslarını denetlemek ve onlara kalite standartlarını uygulamak. Özel eğitim tesisi sayısı erkekler için 674, kadınlar için 337 eğitim tesisine ulaşıyor.

Uzmanlıklar ve eğitim programları

Genel Teknik ve Mesleki Eğitim Örgütü, (250) 'den fazla uzmanlık ve eğitim programı sunmaktadır:

  1. Kolejler ve enstitüler, stratejik şirketlerin enstitüleri ve uluslararası teknik kolejler gibi kurumun tesislerinde eğitim programları.
  2. Özel eğitim tesislerinde eğitim programları.
  3. Esnek destekleyici ve topluluk programları.

Vakıf, Krallık'ın 2030 vizyonuna dayalı olarak işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak için eğitim programlarını sürekli olarak genişletiyor.[3]

Uluslararası işbirliği

Vakıf, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Japonya, Kanada, Avustralya ve Malezya ile işbirliği anlaşmaları imzaladığı için teknolojiyi transfer etmek ve uyarlamak için bir dizi gelişmiş ülke ile uluslararası işbirliği anlaşmalarından yararlanmaktadır ve işbirliğinin kapsamı da Kanada, Avustralya, İngiltere ve Malezya gibi diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Bu işbirliğine göre bu ülkelerin deneyimlerinden insan kadrolarının yetiştirilmesinin yanı sıra program, müfredat, eğitim ekipmanı ve eğitim yöntemleri geliştirilmesinde de yararlanılıyor. Vakıf ayrıca, UNESCO ve Uluslararası Çalışma Örgütü gibi eğitim ve öğretim alanında uzmanlaşmış uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 17 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Şubat 2022. 
  2. ^ Suudi Arabistan Krallığında Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim: Kökeni - Yolu - Bugünü, Muhammed bin Süleyman Al-Dhalan, Suudi Arabistan Krallığının Yüz Yılda Konferansı Araştırmaları 7-11- Şevval 1419 AH, 24-28 Ocak 1999 AD, s. 3-4
  3. ^ a b "Technical and Vocational Trading Coorporations" (PDF). web.archive.org. 17 Şubat 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), İstanbul'da Boğaziçi'nin etrafında bulunan bir vakıf üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından 1998 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurulmasına izin vermiştir. Kısa bir süre sonra Kaliforniya, ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi ile akademik ve stratejik bir protokol imzalanmıştır. İlk öğrencilerin kaydı, 1999-2000 öğretim yılındaki ilk yerleştirme sınavı sonrasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu (KMYO) değişen unvanı ile Kapadokya Üniversitesi, 16 Eylül 2005 tarihinde İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı'na bağlı olarak Yükseköğretim Kurulu Kararı doğrultusunda bölge kalkınma hedefleri paralelinde belirlenmiş olan beş programla eğitim - öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bakanlar Kurulunun 03.07.2008 tarihli kararı ile yeniden kurulan yüksekokulun öğretim programlarının temelini bölge kalkınma programları, havacılık programları ve sağlık programları oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı</span>

MBA, iş insanlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlilik derecesidir.

<span class="mw-page-title-main">Chalmers Teknik Üniversitesi</span>

Chalmers Teknik Üniversitesi, genellikle Chalmers olarak anılan, teknoloji, doğa bilimleri, mimarlık alanlarında araştırma ve eğitim üzerine yoğunlaşmış, İsveç'in Göteborg kentinde bulunan bir yükseköğrenim kurumudur. THES 2005 yılı sıralamasına göre; İsveç'in en iyi araştırma üniversitesi ve Avrupa'nın zirvedeki araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversitenin çevre bilimleri, nanoteknoloji, bilgi teknolojileri, endüstriyel tasarım, yönetim ve mimarlık alanlarında oldukça kaliteli bölümleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kalkınma Bankası</span>

İslam Kalkınma Bankası 7 Aralık 1973'te, tamamı İslam Konferansı Örgütü'ne üye 7 ülke tarafından, geri kalmış İslam ülkelerini kalkındırmak amacıyla kurulmuş olan kurum. Merkezi Cidde'dedir. Başkanlığını Dr. Ahmad Mohamed Ali Al MADANI yürütmektedir. İslam Konferansı Teşkilatı üyesi ülkeler arsında ticaretin arttırılması bankanın stratejik amaçları arasında olup bunun için finansman imkânları sağlamaktadır. Ticaret kredilerini için 2005 yılından beri banka şemsiyesi altında faaliyet gösteren Uluslararası İslam Ticaret Finans Kuruluşu ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye, İcra Kurulunda Dr. Selim C. Karataş tarafından temsil edilmektedir. Banka’nın amacı, İslam felsefe ve prensipleri (Şeriat) doğrultusunda, üye ülkelerin ve Müslüman toplumların münferit veya birlikte ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmaktır. Banka’nın kuruluş amacı doğrultusundaki fonksiyonları aşağıdaki şekilde özetlenebilir: • Üye ülkelerdeki kuruluşlara veya verimli projelere sermaye iştirakinde bulunmak, • Üye ülkelerdeki kamu ve özel sektör projelerine kredi sağlamak, • Üye ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmak ve bu amaçla gerekli çalışmaları yapmak, • Üye ülkeler arası teknik işbirliğine yardımcı olmak ve teknik yardım sağlamak, • Üye ülkelerde kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunan personele eğitim imkânları sağlamak, • Müslüman ülkelerdeki ekonomik, mali ve bankacılık faaliyetlerinin İslami kurallara uygun şekilde yürütülmesi yönünde araştırmalar yapmak. Kuruluş Tarihi : 1974 Üye sayısı : 56 Merkezi : Cidde - Suudi Arabistan Üyeler:

<span class="mw-page-title-main">Çağ Üniversitesi</span> Mersinde kurulu vakıf üniversitesi

Çağ Üniversitesi, Mersin ilinde yerleşik bir vakıf üniversitesi. 9 Temmuz 1997 tarihinde, Yaşar Bayboğan öncülüğünde 4282 Sayılı Yasayla ve 2547 Sayılı Yasanın Vakıf Yükseköğretim Kurumları'na ilişkin hükümlerine tabi, kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurulmuştur. Ankara ve İstanbul illerinden sonra Türkiye'de kurulan ilk Vakıf Üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

Lapseki Meslek Yüksekokulu. Çanakkale ilinin Lapseki ilçesinde kurulu bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren 2 yıllık meslek yüksekokuludur.

<span class="mw-page-title-main">Millî Havacılık Akademisi</span>

Ulusal Havacılık Akademisi (UHA) — Azerbaycan devletinin yükseköğrenim kurumudur. Azerbaycan Hava Yolları bünyesi dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de üniversiteler</span> Türkiyede yükseköğretime genel bakış

Günümüzdeki teşkilat ve statüye sahip üniversiteler Türkiye'de, 1863’te kurulan Dârülfünunla başlar. Avrupa üniversitelerinde eğitim öğretim kilisenin kontrolü altındaki teolojiye dayanmasına rağmen Türklerin Selçuklu, Osmanlı ve daha pek çok değişik dönemlerde kurduğu çeşitli statülerdeki üniversiteler de pozitif bilimlerin de okutulması bakımından üniversite olarak bilimsel kariyerini başından günümüze kadar muhafaza etti. Bu sebeple Türkiye’de modern üniversitelerin ilki olan İstanbul Üniversitesi, 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmed'in din ilimleri yanında fen ilimlerinin de okutulması için kurduğu Fatih Külliyesi'ne dayanmakta olup, beş asırlık bir geçmişe sahiptir.

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu, (İngilizce):Saudi Vision 2030, Suudi Arabistan'ın petrole olan bağımlılığını azaltma, ekonomisini çeşitlendirme ve sağlık, eğitim, altyapı, rekreasyon ve turizm gibi kamu hizmet sektörlerini geliştirme planıdır. Hedefler arasında ekonomik ve yatırım faaliyetlerini güçlendirmek, mallar ve tüketim ürünleri yoluyla ülkeler arasında petrol dışı sanayi ticaretini artırmak ve askeriye, üretim ekipmanı ve mühimmatı için hükûmet harcamalarını artırmak yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Kırgızistan'da eğitim, yedi ila 15 yaş arası dokuz yıl zorunludur. Dört yıllık ilkokul ve beş yıllık ortaokuldan sonra, sistem iki yıllık lise, uzmanlaşmış ortaokul veya mesleki/teknik okul sunar.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'da eğitim</span>

Özbekistan'da orta öğretim iki aşamaya ayrılır. İlk aşama, Özbekistan'ın her yerinde aynı programlarla dokuz yıllık zorunlu eğitimi içermektedir. İkinci aşama, dokuz yıl sonra eğitim ve mesleki eğitimi kapsar. Genel orta öğretimi ve özel orta öğretimi içerir. Gençler, onuncu ve onbirinci sınıflarda okula devam ederken genel orta öğretim alırlar. Başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra, "Ortaöğretim Tamamlama Sertifikası" alırlar.