İçeriğe atla

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
KısaltmaTBB
SloganMavi Gözlü Kent
Kuruluş2014
TürBüyükşehir belediyesi
MerkezSüleymanpaşa, Tekirdağ
Büyükşehir Belediye BaşkanıCandan Yüceer
(CHP)
Genel sekreterMurat Yazıcı
ÜyelikTrakya Belediyeler Birliği
Marmara Belediyeler Birliği
Türkiye Belediyeler Birliği
Personel2800[1]
Resmî sitetekirdag.bel.tr

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi veya kısaca TBB, Tekirdağ ilinin sınırları içerisinde Belediye faaliyetlerini yürüten kamu kuruluşudur. Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer'dir.

Kuruluş

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2011 yılına ilişkin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları dikkate alınarak ve 12 Kasım 2012 tarihi itibarıyla büyükşehir yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek 6360 sayılı kanun olarak yasalaşması ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kurulmuştur.

Büyükşehir olmadan önce 8 ilçe ve 1 merkezden oluşan Tekirdağ ili büyükşehir kanunu ile bir takım değişiklikler yaşamıştır. Eski Tekirdağ Belediyesi'nin mahalleleri merkez olmak üzere, merkez ilçe sınırları içerisindeki köyler ile beldelerden oluşan Süleymanpaşa ilçesi kuruldu. Çorlu'nun Marmaracık beldesi merkez olmak üzere Çorlu İlçesi Sağlık ve Yeşiltepe mahalleleri, Marmaracık, Misinli, Ulaş ve Velimeşe Beldeleri ile 10 Köyün birleştirilmesi ile Ergene ilçesi kuruldu. Çerkezköy'ün Kapaklı Beldesi merkez olmak üzere Çerkezköy ilçesine bağlı olan Uzunhacı, Karlıköy, Bahçeağıl, Yanıkağıl ve Pınarca köylerinin ve Karaağaç Beldesinin birleştirilmesi ile Kapaklı ilçesi kuruldu. Ayrıca Tekirdağ'ın su hizmetlerini kaliteleştirmek amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) kurulmuştur.

Logonun temel yapısı Tekirdağ'ın "T" ve Büyükşehir'in "B" harflerinden oluşmaktadır. Yapraklar Tekirdağ'ın simge meyvesi kirazı vurgulamaktadır. Mavi renk; şehrin doğallığını ve denizini, onu çevreleyen yeşil ise ormanlarını ve tarımı temsil etmektedir.[2]

Yerel Seçimler

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçları
SeçimBelediye BaşkanıPartiOy Oranı
2014Kadir AlbayrakCHP%45,7
2019Kadir AlbayrakCHP%51,2
2024Candan YüceerCHP%50,2

Belediye Başkanları

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanları (2014 - günümüz) [3]
Belediye BaşkanıGörev BaşlangıcıGörev BitişiParti
1Kadir Albayrak8 Nisan 20145 Nisan 2024Cumhuriyet Halk Partisi
2Candan Yüceer5 Nisan 2024Görevde

Organizasyon yapısı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi [4] ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Encümeni[5] olmak üzere üç ana gruba ayrılır.[6]

Meclis

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyetleriyle ilgili kararları almak için oluşturulan bir organdır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 13. maddesine göre her ayın ikinci haftası birleşim gerçekleşmektedir. Meclis 44'si Cumhuriyet Halk Partisi, 17'i Adalet ve Kalkınma Partisi, 2'si Milliyetçi Hareket Partisi ve 1'i İYİ Parti'den olmak üzere 64 üyeden oluşmaktadır.[7]

Bağlı Birimler

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 8 denetleyici ve düzenleyici birimi, 24 daire başkanlığı ve 84 şube müdürlüğü bulunmaktadır.

Bağlı Kurumlar ve İştirakler

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 1 kamu kuruluşu ve 6 anonim şirketi bulunmaktadır.[8]

KurumKısaltmaKuruluşGenel MüdürFaaliyet Alanı/Ek Bilgi
Kamu kuruluşları
Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel MüdürlüğüTESKİ [9]2014Mehmet Ali ŞişmanlarSu ve kanalizasyon hizmetleri
Anonim ve limited şirketler
Tekirdağ Otopark Ulaşım Nak. İmar Plan ve Taah. San. ve Tic. A.Ş.Tekulaş [10]2014İlyas KüçükmidilToplu ulaşım ve otopark hizmeti
Tekirdağ Personel A.Ş.Personel A.Ş.[11]2017Zeynep MeralPersonel istihdamı
Tekirdağ Çevre ve Atık Yönetimi Sanayi Ticaret A.Ş.Çevre A.Ş.Çevre ve atık yönetimi
Tekirdağ Gıda ve Tarım Sanayi Ticaret A.Ş.Gıda A.Ş.Gıda hizmetleri
Tekirdağ Birlik Yem San. ve Tic. A.Ş.Birlik YemHayvansal yem üretimi
Tekir Ağaç Peyzaj Park Bahçe A.Ş.Tekir AğaçHizmet sektörü

Tekirdağ İletişim Merkezi (TEKİM)

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi iletişim konusunda tüm altyapı çalışmalarını tamamlamış bunun için halkın doğrudan ve hızlı ulaşabileceği Tekirdağ İletişim Merkezi (TEKİM) adı altında 7 gün 24 saat hizmet veren çağrı merkezini kurmuştur. Tekirdağ il sınırlarından 153 numarasında Tekirdağ sınırları dışından da 0850 459 5959 numarasından ulaşılabilmektedir. "Tdagbld" kullanıcı adıyla Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube sosyal medya platformlarında yer almaktadır.[12]

Hizmet Binası

2022 yılında yapımı tamamlanan ana hizmet binası Atatürk Mahallesi 57. Alay Caddesi No:6 Süleymanpaşa Tekirdağ adresinde hizmet vermektedir. 67 bin 210 metrekare alana inşa edilen ve 12 bin 420 metrekare oturum alanı bulunan hizmet binası, 2 bodrum kat, zemin kat, 2 baza kat ve 6 ofis katından oluşuyor. Bina içerisinde ise; Büyükşehir Belediyesi hizmet birimleri ve çalışma ofisleri, konferans salonu, çok amaçlı salon, sergi salonu, meclis salonu, encümen salonu ve otopark bulunmaktadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası ana binanın yanı sıra çeşitli etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir meydana da sahiptir. 13 bin 462 metrekare inşaat alanında oluşan meydanda seyir terası, etkinlik meydanı, yansıma havuzları, kent koridoru, anıt alanı, peyzaj alanı ve meydan altı otoparkı bulunmaktadır. 55 bin metrekare alana sahip olan çevre düzenlemesi içinde bulunan 3 adet kafe binası, bisiklet yolu, piknik alanı, yansıma havuzu, yürüyüş yolu ve peyzaj alanları ile şehrin yeni kent parkı işlevini üstlenmektedir.[13]

Kaynakça

  1. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - Faliyet raporu" (PDF). 30 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  2. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - Kurumsal Kimlik Kılavuzu" (PDF). 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Eski Başkanlar". 20 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 
  4. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi". 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  5. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediye Encümeni". 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  6. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - İdari Yapı". 2 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  7. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - Meclis Üyeleri". 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  8. ^ "Sayıştay Denetim Raporu". 
  9. ^ "Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü". 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  10. ^ "Tekirdağ Otopark Ulaşım Nak. İmar Plan ve Taah. San. ve Tic. A.Ş." 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  11. ^ "Tekirdağ Personel A.Ş." 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  12. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - İletişim". 5 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  13. ^ "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi - Hizmet Binası". 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süleymanpaşa</span> Tekirdağın merkez ilçesi

Süleymanpaşa, Türkiye'nin Tekirdağ ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Tekirdağ merkez ilçesinin kaldırılması sonucu ilçe olmuştur. XIV. Yüzyılda Trakya'da savaşan Osmanlı Ordusu'nun ilk komutanı Süleyman Paşa'dan dolayı bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adana</span> Adana ilinin merkezi olan şehir

Adana, Türkiye'nin Adana ilinin merkezi olan şehridir. Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam olmak üzere 4 ilçeye bölünür. Türkiye'deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen tarım, ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çerkezköy</span> Tekirdağın ilçesi

Çerkezköy, Tekirdağ iline bağlı, ticari ve sanayi olarak sürekli gelişim hâlinde olan ilçe. Çerkezköy, İstanbul ve komşu ilçesi Çorlu'dan sonra Türkiye Trakyası'ndaki en büyük üçüncü yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Müzesi</span> II. TBMM Binası (1924–1960)

Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Büyükşehir Belediyesi</span> İstanbuldaki belediye işlerinden sorumlu kamu kurumu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya kısaca İBB, İstanbul ilinin belediye işlerinden sorumlu devlet kurumudur. Kırım Savaşı sonrasında Avrupa ülkeleri ile ilişkilerin artması ve devlet kurumlarının batı ülkelerine benzetilmeye çalışması sonrasında, 1855 tarihli Bâb-ı Âli kararıyla İhtisap Nezareti'nin kaldırılması sonucunda kurulmuştur. Şu anki Büyükşehir belediye başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi üyesi Ekrem İmamoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Büyükşehir Belediyesi</span> Ankaranın metropolitan belediyesi

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Ankara Büyükşehir Belediyesi veya kısaca ABB, Ankara ilinin belediye işlerini yürüten kamu kurumudur. 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday gösterilen ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş, mazbatasını 8 Nisan 2019'da alarak göreve başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de büyükşehir belediyeleri</span> Türkiyede bulunan 30 büyükşehir belediyesi

Türkiye'de büyükşehir belediyeleri, Türk belediyeciliğine 1984 yılında girmiş olan üst kademe belediyelerdir. Bu belediyeler 1982 anayasasının 127. maddesindeki "büyük yerleşim yerlerinde özel yönetim biçimleri oluşturulabilir" hükmüne dayanılarak 1984 yılında kurulmaya başlanmıştır. O tarihe kadar, Türkiye’de belediyelerin hizmet alanları iç içe geçmezdi. Büyükşehir belediyeciliğinde ise, büyükşehir hizmet alanı içinde birden çok ilçe veya birinci kademe belediyesi vardı. 2014'ten sonra ise büyükşehir belediyelerinin sorumluluk alanı il sınırlarına genişletildi ve belde belediyelerinin kapatılmasıyla yalnızca ildeki tüm ilçe belediyelerini kapsar hâle geldi. Dolayısıyla belediye hizmeti aynı zamanda hem büyükşehir, hem de ilçe belediyesi eliyle yürütülür. Ancak, yasa büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yürüttükleri hizmet türlerini birbirinden ayırmıştır. Ayrıca büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri birbirinden bağımsız kuruluşlardır. Bunlar arasında astlık ve üstlük ilişkisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Büyükşehir Belediyesi</span>

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir ilinin belediye işlerini yürüten kamu kurumudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası Konak Meydanı'nda bulunmaktadır. Belediye Başkanı Cemil Tugay'dır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Atatürk Köşkü</span> Trabzon, Türkiyede bir bina

Trabzon Atatürk Köşkü, Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Banarlı, Süleymanpaşa</span> Süleymanpaşanın mahallesi

Banarlı, Tekirdağ ilinin Süleymanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin eski ismi mahallede çok pınar olduğundan "Pınarlı" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Büyükşehir Belediyesi</span>

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya ili sınırlarının belediye işlerini yürüten kamu kuruluşu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Muratpaşa'daki Mevlana kavşağında bulunan ve 2017 yılında açılan hizmet binasındadır. Mevcut belediye başkanı Muhittin Böcek'tir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Kuleleri</span>

TOBB kuleleri(İngilizce: TOBB towers), Ankara'da Eskişehir yolu üzerinde bulunan 34 kat, 140 metre yükseklikteki iki bloktan oluşan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne ait ikiz kulelerdir. TOBB kuleleri, hâlen Ankara'nın en yüksek yapıları arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ'ın ilçeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Tekirdağ'ın ilçeleri 11 tanedir.

<span class="mw-page-title-main">Ergene, Tekirdağ</span> Tekirdağın ilçesi

Ergene, Tekirdağ sınırları içinde bir ilçedir. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile kuruldu. Çorlu'dan ayrılan 16 mahalleden oluşmaktadır. Ergene ilçesi, tamamı Çorlu ilçesine bağlı Sağlık ve Yeşiltepe mahalleleri, Marmaracık, Misinli, Ulaş ve Velimeşe beldeleri ile 10 köyün birleştirilmesiyle Marmaracık merkezli olmak üzere kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Altıeylül</span> Balıkesir ilinin ilçesi

Altıeylül, Balıkesir ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Büyükşehir Belediyesi</span>

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay ilinin metropol ilçelerini yöneten büyükşehir belediyesidir. Belediye başkanı Mehmet Öntürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ (il)</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde bir il

Tekirdağ, Türkiye'nin bir ilidir. Tekirdağ merkezli ilin nüfusu 2023 sonu verilerine göre 1.167.059'dur. Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında bulunur; doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrilidir. Toplam ilçe sayısı on birdir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılpınar</span> Tekirdağ Çerkezköy ilçesinde bir semt

Kızılpınar, Tekirdağ ilinin Çerkezköy ilçe sınırları içerisinde bulunan bir semttir.12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile beldeden mahalleye dönüştürülmüştür. Nüfus yoğunluğun hızla artmasıyla beraber Kızılpınar kendi sınırları içerisinde 3 mahalleye bölünerek Kızılpınar Atatürk, Kızılpınar Namık Kemal, Kızılpınar Gültepe mahalleleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Candan Yüceer</span> Türk politikacı

Candan Yüceer, Türk siyasetçi, hekim ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Bursa Belediye Binası</span>

Tarihî Bursa Belediye Binası, Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa valiliği döneminde 1880 yılında Bursa Belediyesi için inşa edilmiş binadır.