Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel veya zihinsel aktivite. Sporları kabaca homo sapiens türünün medeniyete ulaşmadan önce doğayla veya diğer canlılarla yaptığı fiziksel mücadelelerin günümüzdeki medeni karşılığı olarak da tanımlayabiliriz. Sporlar güç, kardiyovasküler dayanıklılık ve esneklik bazlı veya bunların heterojen birleşiminden oluşmuş kompleks aktiviteler olabilir. Güç bazlı sporlara fitness, powerlifting, halter; kardiyovasküler dayanıklılık bazlı sporlara yüzme, atletizm; esneklik bazlı sporlara jimnastik, pilates gibi örnekler verilebilir. Bu unsurların birleşiminden doğan sporlara futbol, basketbol, tekvando, judo gibi örnekler verilebilir. Çünkü spor kişilerin yaptıkları hareketlere ek olarak top, hayvan gibi birtakım objelerle yapılan hareketlerin tümünü kapsamaktadır. Bazı kesimlerce yalnızca zihinsel yeteneklere dayalı bazı masa oyunları da spor olarak kabul edilmektedir. Günümüzde, kendine has kuralları ve oynayış biçimi olan birçok spor dalı bulunmaktadır. Bilinen en eski spor dalı atletizmdir.
Motosiklet, iki ya da üç tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motora sahip bir ya da iki kişilik ulaşım aracıdır.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyespor, Şanlıurfa eski belediye başkanı Ahmet Bahçivan döneminde 1994 senesinde kurulmuş bir spor kulübüdür. Güreş, futbol ve tekerlekli sandalye basketbolu kulübün spor dallarıdır. Futbol takımı Şanlıurfa Süper Amatör Lig'de mücadele etmektedir.
Engelli sporları toplumun bedensel veya zihinsel engeli bulunan üyeleri tarafından yapılan sporlardır. Bu spor dallarının çoğu, mevcut spor dallarının engelli kişiler tarafından daha rahat bir yapabilmeleri için uyarlamalarından oluşur. Ancak sadece engelliler için özel olarak düşünülmüş yeni spor dalları da vardır.
- Tekerlekli sandalye basketbolu
- Tekerlekli sandalye tenisi
- Oturarak voleybol
Tekerlekli sandalye tenisi standart tenis kortunda, özel tekerlekli sandalyeler ile yapılan bir spor dalıdır. Tekler, çiftler, karışık vs. tüm tenis türleri engelli sporcular arasında oynanabilmektedir.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü, Antalya'nın çeşitli spor dallarında etkin bir durum da olması fikriyle kurulmuştur.
Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi, sponsorluk adıyla HDI Sigorta Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) tarafından düzenlenen ve tekerlekli sandalye basketbolu'nda, Türkiye'de en üst ligdir. TSB Süper Lig, sadece bedensel engelli ve tekerlekli sandalye ile hareket eden kadın ve erkek basketbolculardan oluşmaktadır. Ligde, 14 tekerlekli sandalye basketbol takımı bulunmaktadır. Ayrıca ligi son 3 sırada bitiren ekipler Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Lig'e düşerler. En son şampiyon ise Fenerbahçe'dir.
Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Galatasaray Spor Kulübü'nün Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig'de mücadele eden tekerlekli sandalye basketbol takımıdır. Takım, maçlarını 2.200 kişilik Ahmet Cömert Spor Salonu'nda oynamaktadır.
Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Lig, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen ve tekerlekli sandalye basketbolunda Türkiye'nin Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig'den sonra ikinci seviye ligi. Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Lig, sadece bedensel engelli ve tekerlekli sandalye ile hareket eden kadın ve erkek basketbolculardan oluşmaktadır.
Engelli, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişidir. Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması'na göre engelli olma hâli için yeti yitimi terimi kullanılır. Engelliler; vücudun duyusal, işlevsel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları öne sürülerek; toplumsal veya yönetimsel tutum ve tercihler sonucu, yaşamın birçok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşabilirler. Birçok toplumlarda en yaygın ayrımcılık türlerinden biridir.
Fenerbahçe Ülker Spor ve Etkinlik Salonu, İstanbul'un Ataşehir ilçesinde yer alan çok amaçlı kapalı spor salonu.
2012 Paralimpik Yaz Oyunları, Paralimpik yaz oyunlarının ondördüncüsü olup 29 Ağustos-9 Eylül 2012 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Oyunlara Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere'nin başkenti Londra evsahipliği yapmıştır. 2012 yılında Yaz Olimpiyatları'na da evsahipliği yapacak olan Londra'nın için bu oyunlar 2012 içinde yapacağı ikinci büyük organizasyon durumunda. Organizasyon içindeki bir milyon altı yüz bin biletin %63'ü çeşitli etkinlikler için de kullanılabilecek.
Tekerlekli Sandalye Basketbol 2. Lig, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen ve tekerlekli sandalye basketbolunda Türkiye'nin Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig'den sonra üçüncü seviye ligi. Tekerlekli Sandalye Basketbol 2. Lig, sadece bedensel engelli ve tekerlekli sandalye ile hareket eden kadın ve erkek basketbolculardan oluşmaktadır.
Tekerlekli Sandalye Basketbol 3. Lig, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen ve tekerlekli sandalye basketbolunda Türkiye'nin Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig'den sonra dördüncü ve en alt seviye ligidir. Tekerlekli Sandalye Basketbol 3. Lig, sadece bedensel engelli ve tekerlekli sandalye ile hareket eden kadın ve erkek basketbolculardan oluşmaktadır.
Tekerlekli sandalye netbolu, tekerlekli sandalyeye uyarlanmış bir fileli oyun çeşididir. Engelli veya engelsiz kişiler tarafından oynanabilir.
Erişilebilir tuvalet, engelli kişilerin veya özel ihtiyaçları olan bireylerin kullanımına uygun olarak tasarlanmış tuvaletlerdir. Erişilebilir tuvaletler, fiziksel engelleri olan veya hareket kabiliyeti sınırlı olan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.
Yardımcı teknoloji (AT), engelli insanlar ve yaşlılar için kullanılan bir terimdir. Bu teknoloji, günlük yaşam aktivitelerini (GYA'lar) bağımsız olarak gerçekleştirmekte zorluk çeken bireylerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. GYA'lar, tuvalet kullanımı, hareketlilik, yemek yeme, banyo yapma, giyinme, kişisel bakım ve cihaz bakımını içerir. Yardımcı teknoloji, bu aktiviteleri gerçekleştirmede yaşanan zorlukları azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.