İçeriğe atla

Tekeli Dağı

Koordinatlar: 40°08′51″N 37°27′47″E / 40.1475°K 37.4630°D / 40.1475; 37.4630
Kontrol Edilmiş

Tekeli Dağı. Sivas'ın Doğanşar ile Tokat'ın Almus ilçesi arasında bulunan bir dağdır.

Özellikleri

Tekeli Dağı

Tekeli Dağı
Doruğunun yüksekliği:2 624 m
Enlem:40° 08′ 51″ Kuzey
Boylam:37° 27′ 47″ Doğu
Yeri:Doğanşar, Sivas, Türkiye

Tekeli Dağı'nın yüksekliği 2624 metredir. Hubyar Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Hubyar Yaylası Tekeli Dağının eteklerinde kurulmuştur. (Şu sıralar Yayla'da kalmaya Jandarma tarafından izin verilmemektedir) Hubyar Köylüleri yatırımcılarından Mahmut Coşkun tarafından Tekeli Dağı zirvesine kadar yol yaptırılmıştır. Daha önceleri yalnızca gençlerin çıkabildiği Tekeli Dağına bu sayede yaşlılar ve hastalar da arazi araçları ve minibüslerle çıkabilmektedirler. Tekeli Dağı eteklerinde bulunan 100'den fazla su gözesi hem Hubyar Köyü'nün hem de Doğanşar'ın bazı köylerinin içme suyunu karşılamaktadır. Tekeli Dağından Hubyar Yaylasına doğru inerken karşınıza çıkan düzlükte Hubyar Derviş'in eşi Gönül Ana'nın yatırı vardır. Bu yatır yeri belli olması için Hubyar Köylüsü Ahmet Kantekin tarafından yaptırılmıştır. Tekeli Dağına çıkan her köylü önce Gönül Ana türbesini ziyaret edip dualarını okuduktan sonra Tekeli Dağına çıkarlar. Gönül Ana türbesine giderken yol kenarında taşlarla yazılmış BERDEM ismi bulunmaktadır. Tekeli Dağı ayrıca Doğanşar'ın batısında yer almaktadır. Doğanşar'ın içme suyu bu bölgeden karşılanır. Dağın başında Ağustos bazen Eylül ayına kadar kar vardır. Zirveye yakın yerde Asa Pınarı denilen kutsal sayılan bir su vardır. Tekeli dağının eteklerinde Kıpçak, İçdere ve Başekin köyleri bulunmaktadır. Her yıl Türkiye'nin çeşitli kentlerinden çok sayıda insan burayı ziyaret etmeye gelmektedir.[1] Ayrıca Dağcılık Federasyonu'nun Sivas İl Temsilciliği tarafından her kış dağ tırmanışı yapılmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilidir. Sivas ili, ticaret yolları üzerinde olduğu için, Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir. Türkiye'de Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas'tır. 13. yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseleri çini sanatı açısından mutlaka görülmeye değer yerlerdir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Bozyazı</span> Mersinin ilçesi

Bozyazı, Mersin ilinin Torosların eteğine kurulmuş bir ilçesidir. Bozyazı, kalabalık şehirlere ve tatil merkezlerine uzak olduğundan buraya henüz kitle turizmi tam olarak ulaşmamıştır. İlçenin ayrıca 1 tane de Nagidos Adası adında adası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğanşar</span> Sivasın ilçesi

Doğanşar, Sivas ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulaş</span> Sivasın ilçesi

Ulaş, Sivas ilinin bir ilçesidir. Sivas Merkez ilçesinin güneyinde bulunmaktadır. Sivas - Malatya yolu üzerinde olup Sivas merkezine uzaklığı yaklaşık 35 km'dir. 1991 yılında ilçe statüsü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Değirmenözü, Manavgat</span>

Değirmenözü, Antalya ilinin Manavgat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ulupınar, Ayaş</span> Ayaş, Ankara, Türkiyede mahalle

Ulupınar, Ankara ilinin Ayaş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karaşeyh, Felahiye</span> Felahiye´nin mahallesi, Kayseri, Türkiye

Karaşeyh, Kayseri ilinin Felahiye ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yolkaya, Yıldızeli</span>

Yolkaya, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aydoğan, İmranlı</span> Sivas ili, İmranlı ilçesine bağlı bir köy

Aydoğan, Sivas ilinin İmranlı ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tahtakuşlar, Edremit</span>

Tahtakuşlar, Kaz Dağları'ının eteklerinde bulunan, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı bir dağ köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hubyar, Almus</span>

Hubyar, Tokat ilinin Almus ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karacahisar, Uşak</span>

Karacahisar, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İda Dağı (Girit)</span>

İda Dağı ya da daha modern adıyla Psiloritis, Girit'nin en yüksek noktasına sahip bir sıradağdır. Girit'in merkezinde Başkent Kandiye'nin güneybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Dağı</span>

Murat Dağı, Kütahya ve Uşak illerinin en yüksek dağıdır. Uşak ve Kütahya illerinin doğal sınırını oluşturur. Murat Dağı güneyindeki Banaz Çayı ile Büyük Menderes nehrine; kuzeybatısındaki Murat Çayı ile Gediz Nehri'ne olmak üzere Ege Denizi'ne su gönderir. Kuzeydoğusundaki Kokar Çayı ile Sakarya nehrine olmak üzere Karadeniz'e su gönderir. Doğusundaki kaynaktan ise Akar Çayı ile Eber Gölü'ne su gönderir.

<span class="mw-page-title-main">Kaz Dağı</span>

Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ.

<span class="mw-page-title-main">Dipsiz Göl</span> Sivasta bir göl

Dipsiz Göl, Sivas'ın Doğanşar ilçesinde bulunan volkanik bir göldür. Dipsiz Göl, Doğanşar'a 16, Sivas'a 82 km mesafede, Doğanşar-Sivas Karayolu'nun hemen yanında bulunmaktadır ve Çatpınar köyüne çok yakındır. Gölün derinliği bilinmediğinden bu ismi almıştır. Amatörce yapılan ölçümlere göre derinliği 14 metredir. Suyun çıktığı alanın bir müddet sonra çökmesiyle Dipsiz Göl oluşmuştur. Gölün fazla sularının yol bulup akması sonucu 200 metre ileride Dipsiz Göl Şelalesi oluşmuştur. Gölün etrafında göl tabanından çıkan suyun haricinde, çok sayıda tatlı su gözesi ile dört ayrı çeşme bulunmaktadır. Dipsiz Göl'ün yakınında aynı isimle bir de şelale bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beydağı</span> Sivas, Türkiyede bir dağ

Beydağı, Türkiye'nin Sivas ilinin Zara ilçesi sınırları içinde bulunan dağdır. 2.800 m yüksekliğindeki Beydağı, Suşehri tarafındaki 2.815 metre yüksekliğindeki Kösedağ'dan sonra Sivas'ın en büyük ikinci dağıdır. Sivas'a 70 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt, Ulubey</span>

Güzelyurt, Ordu ili, Ulubey ilçesine bağlı bir mahalle. Ulubey ilçe merkezine 21 km, Ordu il merkezine ise 37 km mesafesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ekecik Dağı</span> Aksaray ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir dağdır

Ekecik Dağı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'ndeki Aksaray ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir dağdır. Dağın yüksekliği 2.133 metre olup doğudan batıya iki zirvesi vardır. Doğu zirvesi kamuya açık alan iken batı zirvesinde askeri bir radar üssü kuruludur.

Hubyar Tekkesi, Tekeli Dağı eteklerindeki Hubyar köyünde bulunan bir tekkedir. Tokat il merkezine yaklaşık 120 km uzaklıktadır. 16. yüzyılda yaşamış Hubyar Sultan'ın da türbesi burada yer almaktadır. Rivayete göre Hubyar Sultan, Hacı Bektaşi Veli ile birçok yeri gezip sonra bu köye gelmiştir. Hubyar Tekkesi, en önemli Alevi ibadet merkezlerinden birisidir.