İçeriğe atla

Tekapo Gölü

Koordinatlar: 43°53′G 170°31′D / 43.883°G 170.517°D / -43.883; 170.517
Tekapo Gölü
Harita
Havza
KonumCanterbury
Genel bilgiler
Yüzey rakımı710 m
Wikimedia Commons

Tekapo Gölü (İngilizceLake Tekapo), Yeni Zelanda'nın Canterbury bölgesinde bulunan bir göldür.[1] Göl, Mackenzie Havzası'nın kuzey kenarı boyunca kuzey-güney yönünde uzanan kabaca paralel üç gölün ikinci en büyüğüdür.

Gölün kuzey ucunda, kaynakları kuzeyde Güney Alpleri'nde bulunan örgülü Godley ve Macauley nehirleri tarafından beslenmektedir. Güney Alpler'den eriyen kar, buzul siltinden gelen açık turkuaz rengiyle renklenmektedir.[2]

Gölün yüzeyinin ortalama su sıcaklığı, Eylül ayında 5,8 ile 5,9 °C arasında ve Ocak ayında en yüksek 17 °C arasında değişmektedir.[3] Göl aynı zamanda her yıl ortalama 2.400'den fazla yıllık güneşlenme saati ile Yeni Zelanda'nın en güneşli yerlerinden biridir.[4]

Göl, popüler bir turizm merkezidir ve gölün güney ucundaki Tekapo kasabasında birkaç otel bulunmaktadır. Environment Canterbury tarafından yönetilen Tekapo Gölü Bölgesel Parkı, gölün güney kıyısında yer almaktadır. Devlet Yolu 8, güney ucunda Tekapo Gölü'nün yanından geçmektedir.

Açık bir günde, Cook Dağı Millî Parkı'nın karla kaplı uzun zirveleri Tekapo Gölü'nden görülebilmektedir.

Tekapo, gölün Maorice adı olan Takapō'nun yanlış yazılışıdır. Takapō, gece aceleyle ayrılmak demektir.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g Irwin, J. (Eylül 1978). "Bottom sediments of Lake Tekapo compared with adjacent Lakes Pukaki and Ohau, South Island, New Zealand". 12 (3). ss. 245-250. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2007.  Bilinmeyen parametre |periyodik= görmezden gelindi (yardım)
  2. ^ "Lake Tekapo". nzfishing.com. 23 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2021. 
  3. ^ Irwin, J.; Pickrill, R. A. (Haziran 1982). "Water temperature and turbidity in glacially fed Lake Tekapo". New Zealand Journal of Marine and Freshwater Research. 16 (2). ss. 189-200. doi:10.1080/00288330.1982.9515962. ISSN 0028-8330. 
  4. ^ Taonga, New Zealand Ministry for Culture and Heritage Te Manatu. "Climate, vegetation and wildlife". teara.govt.nz. 6 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. 
  5. ^ "Tekapo or Takapō? One of NZ's world famous lakes could be in for a name change". Stuff. 13 Temmuz 2019. 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Oregon</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Oregon, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Pasifik kıyısında yer alan eyalet, kuzeyde Washington, güneyde Kaliforniya ve Nevada, doğuda ise Idaho ile komşudur. Columbia nehri kuzey, Snake nehri ise doğu sınırlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Willamette nehri vadisi, eyaletin en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan ve en yüksek tarımsal üretimin yapıldığı bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Prespa Gölü</span>

Prespa Gölü, Balkanlar'da, Kuzey Makedonya, Yunanistan ve Arnavutluk arasında bulunan bir tektonik tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Moa</span>

Moalar ya da Dinornithiformes soyu tükenmiş 9 kuş türünden oluşan bir koşucu kuş takımıdır. Yeni Zelanda'nın ormanlarında ve ovalarında 7 milyon yılı aşkın bir süre yaşadıktan sonra soyu tükenmiştir. Uçamayan bir kuş türüdür. Uzun boyunları, güçlü bacakları ve gagaları vardı. Bazı türlerinin ağırlıkları 240 kilograma ve 3.6 metre uzunluğa kadar ulaşabilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Ross Bölgesi</span> Yeni Zelandanın üzerinde hak iddia ettiği Antarktika bölgesi

Ross Bölgesi veya Ross Bağımlılığı, Antarktika'da bulunan ve Yeni Zelanda tarafından hak iddia edilen bir bölgedir. 160° doğu ile 150° batı meridyenleri ve 60° güney boylamı arasında kalan bölge olarak tanımlanır. Bölge ismini Ross Denizi'nin kâşifi Sir James Clark Ross'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Canterbury (Yeni Zelanda)</span>

Canterbury Bölgesi, Yeni Zelanda'nın bölgelerinden biridir. Bölge, Güney Adası'nın orta doğu kesiminde yer almaktadır. Yüzölçümü 44,508 km² olan bölgenin nüfusu Haziran 2018 tarihi itibarı ile 624,000'dir. Bölgenin merkezi Christchurch'tür.

Yeni Zelanda Krallığı, Yeni Zelanda hükümdarının devletin başı sayıldığı bölgelerdir. Yeni Zelanda Krallığı bir federasyon olmayıp hükümdarının altında birleşmiş devletler ve bölgeler topluluğudur. Krallık, egemen ve bağımsız bir devlet olan Yeni Zelanda, Antarktika'da bir bölgesel iddia olan Ross Bölgesi, bir bağımlı bölge Tokelau ile iki ilişkili devlet olan Cook Adaları ve Niue'den oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Almatı Gölü</span>

Büyük Almatı Gölü doğal dağ rezervuarıdır. Kazakistan'ın Almatı şehrinin 15 km güneyinde, Trans-İli Aladağ dağlarında yer almaktadır. Göl, deniz seviyesinden 2.511 metre yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jingpo Gölü</span>

Jingpo Gölü, Çin'in Heilongjiang eyaletinde bulunan bir göldür. Göl, Mudan Nehri'nin yukarı kesimlerinde Wanda Dağları arasında yer almaktadır.

Keri Ann Ruhi Hulme ya da "Kai Tainui", Yeni Zelandalı romancı, şair ve kısa öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Pukaki Gölü</span>

Pukaki Gölü, Yeni Zelanda'nın Canterbury bölgesinde bulunan bir göldür. Göl, Mackenzie Havzası'nın kuzey kenarı boyunca kuzey-güney yönünde uzanan kabaca paralel üç gölün en büyüğüdür. Göllere buzul beslemesi, buzullardan gelen son derece ince öğütülmüş kaya parçacıkları olan buzul ununun yarattığı belirgin bir mavi renk vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ohau Gölü</span>

Ohau Gölü, Yeni Zelanda'nın Canterbury bölgesinde bulunan bir göldür. Göl, Mackenzie Havzası'nın kuzey kenarı boyunca kuzey-güney yönünde uzanan kabaca paralel üç gölün en küçüğüdür. Göle buzul beslemesi, buzullardan gelen son derece ince öğütülmüş kaya parçacıkları olan buzul ununun yarattığı belirgin bir mavi renk vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cook Dağı Millî Parkı</span>

Cook Dağı Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın güneydoğu ucunda bulunan bir millî parktır. Park, Ekim 1953 tarihinde kurulmuş olup Cook Dağı ve çevresini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2019-2020 Yeni Zelanda kızamık salgını</span>

2019-2020 Yeni Zelanda kızamık salgını, başta Auckland bölgesi olmak üzere Yeni Zelanda'yı etkileyen bir salgındı. Salgın, 1999'daki grip salgınından bu yana Yeni Zelanda'daki en kötü salgın oldu ve 1938'den beri görülen en kötü kızamık salgınıydı.

<span class="mw-page-title-main">Wanaka Gölü</span>

Wanaka Gölü, Yeni Zelanda'nın Otago bölgesinde bulunan bir göldür. Göl, Otago göllerinin kalbine doğru uzanmakta olup ülkenin dördüncü büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nelson Lakes Millî Parkı</span>

Nelson Lakes Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın kuzeyinde bulunan bir millî parktır. 1956 yılında kurulmuş olup 1.018,8 km²'lik alana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi, Yeni Zelanda'da bulunan millî parkları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda ekonomisi</span>

Yeni Zelanda ekonomisi, oldukça gelişmiş karma pazar ekonomisidir. 2022 yılı itibarıyla Yeni Zelanda, nominal GSYİH'ye göre 51. en büyük ekonomi ve SAGP'ye göre 63. en büyük ekonomidir. Yeni Zelanda, 5 milyonluk nüfusu için büyük bir GSYİH'ye sahiptir ve gelir kaynakları büyük ada ülkesinin her yerine dağılmıştır. Ülke, en küreselleşmiş ekonomilerden birine sahiptir ve büyük ölçüde uluslararası ticarete bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Banks Yarımadası</span>

Banks Yarımadası, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın doğu kıyısında bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Yaklaşık 1.150 km²'lik bir alana sahiptir ve iki büyük limanı ve birçok küçük körfez ve koyu kapsamaktadır. Güney Adası'nın en büyük kenti olan Christchurch, yarımadanın hemen kuzeyindedir.