İçeriğe atla

Tek sayfa uygulaması

Tek sayfa uygulaması ya da tek sayfalık uygulama (İngilizce: single-page application, SPA) kullanıcıyla etkileşimde bulunurken sayfayı tamamen yenilemek yerine bulunulan sayfayı dinamik olarak güncelleyerek çalışan web siteleri ya da web tabanlı uygulamalardır. Bu yaklaşımla kullanıcı deneyiminin sayfa yüklemeleri ile kesintiye uğraması engellenir ve masaüstü uygulamalara yakın bir kullanıcı deneyimi elde edilir. Tek sayfalık uygulamalarda ya tüm gerekli kodlar - HTML, JavaScript ve CSS - ilk yüklemede alınır ya da gerekli olan kaynaklar gerektikçe (genellikle kullanıcının eylemlerine bağlı olarak) dinamik olarak yüklenir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web sayfası</span> World Wide Web ve web tarayıcıları aracılığıyla doğrudan görüntülenebilen tek belge

Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı kullanılarak görüntülenebilen dokümanlardır. Web sayfaları çoğunlukla HTML formatında kodlanır, CSS, betik, görsel ve diğer yardımcı kaynaklardan yararlanılarak son görünümüne sahip olur ve işlevsellik kazanır. Birden fazla web sayfasının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan web sitesi ile karıştırılmamalıdır. Günlük konuşma dilinde internet sayfası terimi de çoğunlukla web sitesi anlamında kullanılmaktadır.

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

AJAX, İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">NetBeans</span> Vikimedya kategorisi

NetBeans, Oracle tarafından geliştirilen bir Java geliştirme ortamıdır (IDE) ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Özellikle kullanıcı arayüzü tasarımında sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilmektedir. Henüz Eclipse kadar popüler olmasa da popülerliği giderek artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flex</span>

Adobe Flex, çapraz platform tabanlı zengin İnternet uygulamalarının Adobe Flash platformu üzerinde geliştirilmesi ve dağıtılması amacıyla Adobe Systems tarafından yayımlanan bir yazılım geliştirme kitidir. Flex uygulamaları, Adobe Flash Builder kullanılarak ya da Adobe'den ücretsiz olarak kullanılabilen Flex derleyicisi kullanılarak yazılabilir. İlk sürümü Mart 2004'te bir yazılım geliştirme kiti, bir IDE ve Flex Data Services olarak bilinen bir Java EE entegrasyon uygulaması Macromedia tarafından dahil edildi. 2005 yılında Adobe, Macromedia'yı elde ettiğinden beri, artık Flex'in daha sonraki sürümleri, Flex Data Services için bir lisans gerektiriyor, LiveCylce Data Services gibi yeniden markalanmış ayrı bir ürün haline geldi. Adobe tarafından 2007 yılında kod katkısıyla başlayan bir açık kaynak projesi olan BlazeDS, Adobe LiveCycle Data Services'a bir alternatiftir. Şubat 2008'de Adobe, özgür Mozilla Kamu Lisansı altında Flex 3 SDK'yı yayınladı ve böylece Flex uygulamaları, herhangi bir standart IDE kullanılarak geliştirilebilir, örneğin Eclipse. Ayrıca Adobe Flash Builder denilen ticarî ve tescilli bir IDE vardır.

SoundCloud, İsveç'te kurulan ve Berlin'den yönetilen çevrimiçi ses dağıtım platformu ve müzik paylaşım sitesi. Kullanıcıların ses dosyalarını yükleyip tanıtmasına ve paylaşmasına, dinleyicilerin bu dosyaları web üzerinden dinlemesine olanak sağlar. 2007'de Alexander Ljung ve Eric Wahlforss tarafından kurulan SoundCloud zaman içinde dünyanın en büyük müzik akış servislerinden biri oldu. Ücretsiz ve ücretli üyelik seçenekleri bulunmakta, bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılabilmektedir. 200 milyon şarkı ve 20 milyondan fazla sanatçıdan oluşan küresel bir topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

Veri kazıma bir bilgisayar programı, başka bir programdan gelen insanlar tarafından okunabilir olan çıkış veri ayıklayan bir tekniktir.

<span class="mw-page-title-main">Google Hesabı</span> Google Hesap

Google Hesabı, Google tarafından çevrimiçi hizmetlere erişim amacıyla kimlik doğrulama ve yetkilendirme sağlayan bir kullanıcı hesabıdır. Tüm Google ürünlerine Google Arama, YouTube, Google Kitaplar, Google Finans, Google Haritalar ve diğerleri de dahil olmak üzere, bir hesap gerektirir. Google Hesabı, Gmail, Google+, Google Hangouts, Blogger ve diğerleri kullanımını için gereklidir. En önemlisi,günümüzde Androidle çalışan akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların hizmetlerini kullanmak için Google kimlik hesabı gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Apple ID</span>

Apple ID veya Apple Kimliği, böyle iWork, iCloud, iTunes Store ve Apple Store gibi ürünlerin çoğu için sunduğu herhangi bir e-posta sağlayıcısından bir müşterinin mevcut e-posta adresini kullanarak, çeşitli online sistemlere giriş yapmak için kullanılan bir all-in-one kullanıcı hesapıdır. Apple Inc. tarafından yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mağazası</span> Microsoftun Windows için yarattığı bir uygulama mağazası

Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.

İleri web uygulaması, yeni bir yazılım geliştirme metodolojisini ifade etmek için kullanılır. Geleneksel uygulamalar dışında, İleri Web Uygulaması bilinen web sitelerinin ve mobil uygulamaların hibrit halde geliştirilmesi olarak değerlendirilebilir. Bu yeni uygulama yaşam-döngüsü çeşitli özellikleri bir araya getirir ve en modern tarayıcılar tarafından desteklenerek mobil tecrübenin faydalarını kullanıcılara sunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

Çevrimiçi ofis paketi bir hizmet olarak yazılım biçiminde web siteleri tarafından sunulan bir ofis paketi türüdür. Herhangi bir işletim sistemini çalıştıran herhangi bir İnternet uyumlu cihazdan çevrimiçi erişilebilirler. Bu, insanların dünya çapında ve her zaman birlikte çalışmasını sağlar ve böylece uluslararası web tabanlı işbirliği ve sanal ekip çalışmasına yol açar. Genellikle, temel sürümler ücretsiz olarak sunulur ve daha gelişmiş sürümler için nominal bir abonelik ücreti ödemek zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome Uygulaması</span> Google Chrome Web tarayıcısında çalışan İnternet uygulaması

Google Chrome Uygulaması, Google Chrome web tarayıcısında çalışan bir web uygulamasıdır. Chrome uygulamaları, Google Chrome uzantıları ve temaların yüklenebileceği veya satın alınabileceği Chrome Web Store'den edinilebilir. Barındırılan ve paketlenmiş olan, yürütülebilir dosyalarının farklı konumlarına ve farklı kullanım durumlarını hedefleyen iki tür uygulama vardır.

<span class="mw-page-title-main">Evrensel Windows Platformu uygulamaları</span>

Evrensel Windows Platformu uygulamaları kişisel bilgisayarlar (PC'ler), tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, Xbox One, Microsoft HoloLens ve nesnelerin interneti de dahil olmak üzere tüm uyumlu Microsoft Windows aygıtlarında kullanılabilen uygulamalar. Evrensel Windows Platformu ile, her biri için yeniden yazılmaya gerek kalmadan Windows 10 ve Windows 10 Mobile'da çalışan evrensel Windows Platformu uygulamaları geliştirilir. UWP uygulamaları öncelikle Microsoft Store aracılığıyla satın alınır ve indirilir.

<span class="mw-page-title-main">Angular (Framework)</span>

Angular, web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak ve özgür yazılım bir framework'tür. Google tarafından geliştirilmiş ve desteklenmektedir. İlk olarak 2010 yılında AngularJS adıyla piyasaya sürülen framework, 2016 yılında Angular 2 olarak yeniden tasarlanmış ve bu sürümle birlikte daha modern bir mimariye geçiş yapılmıştır. Angular, özellikle dinamik ve tek sayfa uygulamaları (SPA) oluşturmak için tercih edilmektedir.