İçeriğe atla

Tek hörgüçlü deve

Tek hörgüçlü deve
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
Alt takım: Tylopoda (Topuktabanlılar)
Familya: Camelidae (Devegiller)
Cins: Camelus
(Eski Dünya develeri)
Tür: C. dromedarius
Camelus dromedarius
(Linnaeus, 1758)

Tek hörgüçlü deve (Camelus dromedarius), devegiller (Camelidae) familyasından bir deve türü.

Tek hörgüçlü deve ya da Hecin devesi, iki hörgüçlü deveden daha ince yapılı, bacakları daha uzun, kılları daha kısadır. Omuz yüksekliği 2 metreyi bulur. Rengi de siyahtan beyaza kadar değişir. Yüksek sıcaklık derecelerine dayanıklı olmasına karşın, aşırı neme ve soğuğa duyarlıdır. Evcil tek hörgüçlü develerden türeyen yabani sürülere, deve ile 1840'ta tanışan Avustralya'nın yerleşim dışı bölgelerinde bile rastlanabilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Roth, H. H.; Merz, G. (1996). "Camelids". Wildlife Resources : A Global Account of Economic Use. Springer Verlag. ss. 272-7. ISBN 3-540-61357-9. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kervan</span> Eskiden kara taşımacılığını gerçekleştiren kafileler

Kervan, eskiden, kara nakliyatını yapan kafile. Nakliyat at, katır, eşek ve daha ziyade develerle yapılırdı. Kervanlarda bulunan develerin taşıdıkları yüklere göre ağır veya hafif kervan adları verilirdi. Ağır kervandaki develer 300-350, hafif kervandakiler ise 170 kg yük taşırlardı. Günümüzde birçok motorlu kara, deniz veya hava vasıtasından meydana gelen nakliyat gruplarına konvoy, filo gibi isimler verilmektedir

<span class="mw-page-title-main">Amerika bizonu</span>

Amerika bizonu (Bison bison), boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasında yer alan bir türdür. Kuzey Amerika'nın en büyük kara memelisi olan Amerika bizonu, dünyanın da en büyük vahşi büyükbaş hayvanlarından biridir. Geçmişte Ova Kızılderililerinin ana besin kaynağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Alpaka</span>

Alpaka, devegiller (Camelidae) familyasından ağırlıklı olarak yünleri için beslenen, Güney Amerika'nın And Dağları'nda yaygın evcilleştirilmiş bir deve türü. Kökeninin guanakolardan mı yoksa vikunyalardan mı geldiği ya da kendine özgü bir cins mi olduğu ya da her iki türün bir melezi olup olmadığı tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Şems Suresi</span> Kuranın 91. suresi

Şems Suresi, Kur'an'ın 91. suresidir. Sure 15 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Deve</span>

Deve, devegiller (Camelidae) familyasının Camelus cinsini oluşturan iki evcil hayvan türünün ortak adı. Develer yük çeki ve binek hayvanı olarak kullanıldığı gibi, yünü, sütü, derisi ve eti için de beslenir. Yalnızca evcil türleriyle tanınan bu hayvanların yabanıl atalarından bu yana pek az değişikliğe uğradığı sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çift hörgüçlü deve</span> çift toynaklı memeli türü

Çift hörgüçlü deve Orta Asya'nın çöllerine özgü iri bir çift toynaklıdır. Aynı zamanda dünyada kalan iki-üç deve türünden biridir. Yabani çift hörgüçlü deve de ayrı bir tür sayılmaktadır. Çift hörgüçlü deve daha uzun tüyleri ve iki hörgüçü ile hecin devesinden ayırt edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gaugamela Muharebesi</span> MÖ 332 yılında Büyük İskender önderliğindeki Makedonlar ve III. Darius önderliğindeki Ahameniş İmparatorluğu arasında yapılan savaş

Gaugamela Muharebesi, İssos Savaşı'nın ardından MÖ 331 yılında Büyük İskender önderliğindeki Makedonlar ve III. Darius önderliğindeki Ahameniş İmparatorluğu arasında yapılan savaştır. Savaşı Büyük İskender kazanmıştır. İki ordu Mezopotamya ovasındaki Arbela'da karşılaştıklarından bu savaş bazen Arbela Savaşı olarak da adlandırılmaktadır. Savaş sonunda Büyük İskender "Asya Kralı" unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Devegiller</span> çift toynaklı familyası

Devegiller (Camelidae), çift toynaklılar takımı içerisinde topuktabanlılar (Tylopoda) alt takımındaki tek hayatta olan familya.

<span class="mw-page-title-main">Camel</span> Sigara markası

Camel, 1913 yılının yazında R.J Reynolds Tobacco şirketi tarafından piyasa sürülen ve Türk ya da Virginia Tütünlerinden üretilen bir sigara markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Deve güreşi</span>

Deve güreşi, genellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde düzenlenen ve Yörük kültürüyle ilişkili olan güreşlerdir. Deve güreşleri, açık meydanlarda yapılır. En son deve güreşi sahası Yenipazar'da inşâ edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Semûd</span>

Semûd, İslam'da Sâlih peygamberin gönderilmiş olduğuna inanılan, Kuzeybatı Arabistanda, daha sonraları Medain Salih adı verilen Hicr bölgesinde yaşayan kavmin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Deve kervanı</span> bir dizi devenin iki nokta arasında mal ve insan taşıdığı bir ulaşım biçimi

Deve kervanı, bir dizi devenin iki nokta arasında mal ve insan taşıdığı bir ulaşım biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Deve yarışı</span>

Deve yarışı, Suudi Arabistan, Bahreyn, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Avustralya ve Moğolistan'da popüler olan ve kökü bedevi aşiretlerine dayanan bir spor. Profesyonel deve yarışı, at yarışı gibi organizasyon şeklinde düzenlenirken, turizm açısından da ülkeye bir çekicilik katar. Yarışmalarda dişi develer tercih edilir. Yarışlarda develer, 65 km/s hıza kadar çıkabilirken hızlarını bir saat boyunca 30 km/s kadar koruyabilirler.

<i>Camelops</i> Buzul Çağında Kuzey Amerika kıtasında yaşamış ve nesli tükenmiş bir deve türü

Camelops, Buzul Çağı'nda Kuzey Amerika kıtasında yaşamış ve nesli tükenmiş bir deve türüdür.

Mısırlılar, Mısır vatandaşı olan kimse. Antik Mısır'dan beri kullanılmaktadır. Mısır, Osmanlı egemenliğindeyken tüm Mısır vatandaşları Osmanlı vatandaşı olurdu.

<span class="mw-page-title-main">Melez deve</span>

Melez deve, tek ve çift hörgüçlü develerin melezlenmesi ile elde edilir. En önemli melezlerden biri Tüylü veya Tülü devedir. Tüylü devenin erkeğine Besrek, dişisine Maya denir. Soğuk bölgelerde kullanılan bu develer tek hörgüçlü ve uzun tüylüdür. Maya ile çift hörgüçlü erkek devenin geriye melezlenmesinden elde edilen çift hörgüçlü Tavsi deve, Besrek ile tek hörgüçlü dişi devenin geriye melezlenmesinden elde edilen ve özellikle Aydın ile Adana arasındaki Yörükler tarafından yetiştirilen kısa tüylü Teke devesi, dişi Teke ile Buhur erkeğin geriye melezlenmesinden elde edilen Kerteles devesi, Maya ile tek hörgüçlü erkek devenin geriye melezlenmesinden elde edilen Yeğen devesi öbür önemli melezlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Citroën Méhari</span>

Citroën Méhari, Citroën tarafından 1968-1988 yılları arasında üretilen bir arazi aracı modelidir. Adını, yarış veya nakliye için kullanılabilen tek hörgüçlü bir deveden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lop Nur Vahşi Deve Ulusal Doğa Koruma Alanı</span>

Lop Nur Vahşi Deve Ulusal Doğa Koruma Alanı, kritik tehlike altındaki bir tür olan vahşi çift hörgüçlü devenin kalan üç habitatından birini koruma amacı ile kurulan doğa koruma alanıdır. Koruma alanı dünyanın en kurak bölgelerinden biri olan ve "Ölüm Denizi" olarak bilinen çölde yer alan bir kurumuş göl olan Lop Nur'un kuzey, doğu ve güneyinde uzanmaktadır. Koruma alanı 1986 yılında Sincan Eyaleti tarafından kurulmuş ve yıllar içinde değiştirilmiştir. Koruma alanı, bölgedeki yeni yollardan, madencilik faaliyetlerinin gelişmesinden ve yasa dışı avcılıktan dolayı baskı altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya mutfağı</span>

Moritanya mutfağı, Moritanya İslam Cumhuriyeti'nin ulusal mutfağıdır. Sahra'da yaşayan veya kervanlarla çölü geçen Afrika ve Arap halklarının mutfaklarından etkilenmiştir. Benzer kökenleri nedeniyle kuzeyde Fas, güneyde Senegal mutfağına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Devegillerin evrimi</span>

Devegiller'in evrimi, ilk olarak Eosen Döneminde Kuzey Amerika'daki subtropikal ormanlarda ortaya çıkmalarıyla başladı. Oradan, ilk develer, iki ayrı evrim çizgisi haline gelene kadar, büyüyen bedenler ve değişen ayaklarla uzun yolculuklar yaptılar. Bazıları, 3 milyon yıl önce Panama Kıstağı üzerinden Güney Amerika'ya göç etti ve günümüzün lamalarına, vikunyalarına, alpakalarına ve guanakolarına evrimleşti. Diğerleri, geç Miyosen'de Asya'ya ve sonunda Afrika'ya geçmek için Bering Boğazı üzerindeki kara köprüsünü kullandılar ve yol boyunca, bugün bildiğimiz develere dönüştüler. Moleküler genetik çalışmalar tek ve çift hörgüçlü devenin son ortak atasının 5 ila 8 milyon yıl önce yaşadığını göstermiştir. Asya'daki en eski devegil kalıntıları 5 milyon yıllıktır. Tüm devegillerin son ortak atasının 11 ila 25 milyon yıl önce yaşadığı düşünülüyor.