İçeriğe atla

Teimiussa

Teimiussa, aynı zamanda Teimioussa veya Timiussa olarak da söylenir, Tristomon olarak da bilinir, Likya'nın antik yerleşim yeri Tyberissus yakınında bir liman kentiydi.[1] İsim tarihte tasdik edilmemiştir, ancak epigrafik ve diğer kanıtlardan türetilmiştir.[1] Günümüze ulaşmamış olsa da Teimiussa bir limana sahipti.[2] Kentten günümüze kalan yapılar arasında kaya mezarları, lahitler savunma yapısı kalıntıları bulunmaktadır.[3]

Günümüzde, Antalya ilinin Demre ilçesine bağlı Üçağız kasabasının hemen yakınında yer almaktadır.[1][4]

Kaynakça

  1. ^ a b c Richard Talbert, (Ed.) (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. s. 65 ve dizin notları eşlik ediyor. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Barrington" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Martin Zimmermann. "Hafenstädte in Lykien" (Almanca). 3 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2018. 
  3. ^ Şablon:Cite PECSStillwell, Richard; MacDonald, William L.; McAllister, Marian Holland, eds. (1976). "Teimiussa". The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton University Press.
  4. ^ Lund Üniversitesi. Digital Atlas of the Roman Empire. 

Edebiyat

  • Martin Zimmermann [de]: Hafen und Hinterland. Wege der Akkulturation an der lykischen Küste. Vorbericht über die Feldforschungen in den zentrallykischen Orten Tyberissos und Timiussa in den Jahren 1999–2001. In: Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts, Abteilung Istanbul. Volume 53, 2003, pp. 265–312. (Almanca)

İlgili Araştırma Makaleleri

Faustinopolis, Colonia Faustinopolis ya da Halala, Anadolu'nun Kapadokya bölgesinde, Tyana'nın 20 km güneyinde ve Gülek Boğazı yakınlarında yer alan bir antik kent. Kentin adı, Marcus Aurelius'un eşi Genç Faustina'dan gelmektedir.

Arsamosata Fırat kenarında bugün ki Elazığ kentinin yakınlarında kurulmuş Ermeni Sophene'de antik bir şehirdir. Orontid Hanedanı'ndan Kral I. Arsames tarafından M.Ö. 3.yüzyılda kurulmuştur. Kentin Orta Çağ'daki adı Ashmushat idi, Roma ve Bizans zamanında Armosota (Ἀρμόσοτα) ve Arsamosota (Ἀρσαμόσοτα) isimleriyle anıldı.

Magarsa, Magarsus, Magarsos (Μάγαρσος), Megarsus ya da Megarsos (Μέγαρσος), antik Kilikya bölgesinin doğusunda, Ceyhan Nehri'nin ağzında yer almış bir antik kenttir. Büyük İskender, Issos Savaşı'ndan önce Soli'den Megarsus'a yürümüş ve orada Athena Megarsis'e ve şehrin efsanevi kurucusu Amphiaraos oğlu Amphilochus'a kurban adamıştır. Şehrin Mallus'un limanı olarak işlev gördüğü düşünülmektedir. Şehrin adı Helenistik Dönem'de Antiochia ad Pyramum olarak değiştirilmiştir.

Sebeda Likya bölgesi kıyılarında yer alan antik bir Liman yerleşimidir. Konumu, günümüzde Antalya'nın ilçesi Kaş'ın güneyinde bulunan Bayındır Liman'ın olduğu yerdir.

Carussa ya da Karussa, ayrıca Carusa ya da Karusa (Καροῦσα) olarak da söylenir, Polichnion olarak da bilinir, Paflagonya'nın Karadeniz sahilinde ve Sinop'un 150 Stadyum güneyinde Yunan ticaret yeridir (Emporion). Pseudo-Scylax'ın periplusunda ve Gaius Plinius Secundus tarafından da Yunan şehri olarak zikredilmiştir. Antik Atina haraç listesinde yer almasından Attika-Delos Deniz Birliği'nın bir üyesi olduğu anlaşılmaktadır.

Birgena, antik Frigya'da bulunan Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olan bir şehirdi. Adı eski yazarlarda geçmez, ancak epigrafik ve diğer kanıtlardan anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mabolla</span>

Mabolla veya Mobolla, Türkiye'nin Muğla kentinde bulunan bir antik kenttir. Rodion Periya'da antik bir Karya kasabası olup günümüzde Muğla'nın kuzeyinde Asar Tepe'de yer almaktadır. Adı tarihte kanıtlanmamıştır, ancak epigrafik ve diğer kanıtlardan türetilmiştir.

Rhegion Bizans döneminde iskan edilen antik bir Trakya kasabasıydı.

Potami veya Potamoi antik Paflagonya'nın kuzeydoğu kesiminin kıyısında müstahkem bir limandı. Arrianus'a göre, Stefane'nin 150 stadyum kuzeydoğusunda idi, ancak diğerlerine göre sadece 120 stadyum uzaklıktaydı.

Orthosia veya Orthasia Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim gören antik Karya kenti.

Andeda, antik Pisidya'da ve Pamfilya'da bulunan ve Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde antik kentti. Kent, bir piskoposluk merkeziydi; Roma Katolik Kilisesi'nin piskoposluk merkezlerinden biriydi. Ayrıca antik dönemde madeni paralar basılmıştır.

Ad Statuas, Bizans döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan antik Trakya'nın bir yerleşim yeri ve istasyonuydu (mutatio).

Adrasteia veya Adrastea Granicus Nehri tarafından sulanan antik Troad veya Mysia'nın bir bölgesi, şehri ve vadisinin adıydı. Aynı adı taşıyan şehirde Apollon ve Artemis'in bir kehanet merkezi vardı. Tapınak Strabon zamanında yıkılmıştı ve taşlar büyük bir sunak inşa etmek için kullanılmıştı. Parium bölgenin bir limanıydı.

Trakya'daki şehir için Aianteion (Trakya) bakınız.

Troas Bölgesi'ndeki kent için Aianteion (Biga) bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Alopeconnesus</span>

Alopeconnesus veya Alopekonnesos, Trakya'nın batı kıyısında, Trakya Chersonesus bölgesinde bulunan eski bir Yunan şehriydi. Bir Aiol kolonisiydi ve isminin, yerleşimcilerin bir tilki ve yavrusuyla ilk karşılaştıkları yerde koloniyi kurmaları için bir kahin tarafından yönlendirilmelerinden kaynaklandığına inanılıyordu. Makedonya egemenliği zamanında, Atina ile müttefikti ve Atina'nın koruması altındaydı. Alopeconnesus'un sikkeleri günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amycus (Bitinya)</span>

Amycus veya Amykos, İstanbul Boğazı'nda bulunan antik Bitinya'nın bir kıyı kasabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Arbeila</span>

Arbeila, Nikomedia'nın batısında Sinus Astacenus kıyısındaki antik Bithynia'nın bir kasabasıydı. Adı antik yazarlarda yer almıyor ancak epigrafik ve diğer kanıtlardan varlığı tespit edilmiştir.

Basilica Therma, Prusa (Bursa) yakınlarında bulunan antik Bitinya'da bulunan bir kasabaydı.

<span class="mw-page-title-main">Artanes (Bitinya)</span>

Artanes, Artanes Nehri'nin ağzında, Pontus Euxinus'ta bulunan antik Bitinya'nın kıyı kasabasıydı. Bir limanı ve Venüs tapınağı vardı.