İçeriğe atla

Teiji Takagi

Teiji Takagi
高木貞治
Doğum21 Nisan 1875(1875-04-21)
Gifu yakınlarındaki Kazuya köyü
Ölüm28 Şubat 1960 (84 yaşında)
Tokyo
Defin yeriTama Mezarlığı (24-1-61-18)
35°41′7″K 139°30′35″D / 35.68528°K 139.50972°D / 35.68528; 139.50972
MilliyetJapon
EğitimTokyo Imperial Üniversitesi (1894–1898)
Göttingen Üniversitesi (1898–1901)
Tanınma nedeniTakagi eğrisi, Takagi varoluş teoremi
MemleketJaponya
ÖdüllerOrder of Culture (1940)
Person of Cultural Merit (1951)
Kariyeri
DalıMatematik, Sayılar teorisi
Çalıştığı kurumTokyo Üniversitesi (1904–1936)
TezUeber die im Bereiche der rationalen complexen Zahlen Abel'schen Zahlkörper (1903)
Doktora
danışmanı
David Hilbert
Doktora öğrencileri
  • Shokichi Iyanaga (1931)[1]
  • Sigekatu Kuroda (1945)[1]
  • Tadasi Nakayama (1941)[1]
  • Kenjiro Shoda (1931)[1]
  • Hiroshi Uehara[1]

Teiji Takagi (高木 貞 治Takagi Teiji, 21 Nisan 1875 - 28 Şubat 1960), sınıf cisimleri teorisinde Takagi varoluş teoremini kanıtlamasıyla tanınan bir Japon matematikçidir. Hiçbir yerde türevlenemeyen ancak tekdüze sürekli bir fonksiyonun grafiği olan Blancmange eğrisi, üzerinde çalıştıktan sonra Takagi eğrisi olarak da adlandırıldı.

Hayatı

Japonya'nın Gifu Eyaletinin kırsal bölgesinde doğdu. Ortaokulda matematik öğrenmeye başladı, Japonca olarak bulunmadığı için İngilizce metinler okudu. Üstün yetenekli öğrenciler için bir liseye gittikten sonra, o zamanlar Japonya'daki tek üniversite olan Tokyo Üniversitesi'ne gitti. Orada, Salmon'un Algebra ve Weber'in Lehrbuch der Algebra gibi Avrupa klasik metinlerinden matematik öğrendi. Hilbert'in yardımıyla Göttingen'de okudu. Cebirsel sayı teorisindeki çalışmalarının yanı sıra matematik ve geometri üzerine çok sayıda Japonca ders kitabı yazdı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Avrupalı matematikçilerden izole edildi ve Heinrich Weber'in çalışmalarına dayanarak sınıf alanı teorisinde varoluş teoremini geliştirdi. Davetli Konuşmacı olarak, 1920'de Strazburg'daki Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde Sur quelques théoremes généraux de la théorie des nombres algébriques[2] adlı bir konuşmada bu araştırmanın bir özetini sundu. Orada, cebirsel sayı teorisi daha sonra esas olarak Almanya'da çalışıldığından ve Alman matematikçiler Kongre'den çıkarıldığından, araştırmasının değerini çok az kişi kabul etti. Takagi, teorisini aynı yıl Tokyo Üniversitesi dergisinde yayınladı. Bununla birlikte, Takagi'nin çalışmasının önemi ilk olarak 1922'de Emil Artin tarafından fark edildi, yine Carl Ludwig Siegel tarafından ve aynı zamanda 1923'te Kiel'de sınıf alanı teorisi üzerine ders veren ve Danzig'de 1925 yılında DMV toplantısında bir konuşma yaparak Takagi'nin çalışmalarını sunan Helmut Hasse tarafından ve DMV 1926 yıllık raporundaki Klassenkörperbericht (sınıf alan raporunda) tekrar vurgulandı. Takagi daha sonra uluslararası alanda dünyanın önde gelen sayı teorisyenlerinden biri olarak tanındı. 1932'de Zürih'teki Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nin başkan yardımcısıydı ve 1936'da ilk Fields Madalyası için seçim komitesinin bir üyesiydi.

Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında Japon şifreleme sistemlerinin geliştirilmesinde etkili oldu; bkz. Purple.

Ailesi

  • Sigekatu Kuroda - Kayınpederi, Matematikçi.
  • S.-Y. Kuroda - Torunu (Sigekatu Kuroda'nın oğlu). Matematikçi ve Chomskyan dilbilimcisi.

Kaynakça

Notlar

  1. ^ a b c d e Mathematics Genealogy Project'te Teiji Takagi
  2. ^ "Sur quelques théoremes généraux de la théorie des nombres algébriques par T. Takagi" (PDF). Compte rendu du Congrès international des mathématiciens tenu à Strasbourg du 22 au 30 Septembre 1920. 1921. ss. 185-188. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Leopold Kronecker</span> Sayılar teorisi ve cebir üzerine çalışan Alman matematikçi (1823-1891)

Leopold Kronecker sayı teorisi, cebir ve mantık üzerine çalışan bir Alman matematikçiydi. Georg Cantor'un küme teorisi üzerine çalışmalarını eleştirdi ve Weber (1893) tarafından "Almanca: Die ganzen Zahlen hat der liebe Gott gemacht, alles andere ist Menschenwerk " söylemiyle alıntılandı. Kronecker, Ernst Kummer'in öğrencisi ve ömür boyu arkadaşıydı.

Cebir sayılar teorisini, geometriyi ve analizi içine alan geniş bir matematik dalıdır. Temel matematik işlemlerinden, çember ve daire alanları bulmayı kapsayan geniş bir ilgi alanına sahiptir. Cebir, mühendislik ve eczacılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kuramsal cebir, ileri matematiğin bir dalı olmakla birlikte sadece uzmanlar tarafından çalışılan bir koldur.

<span class="mw-page-title-main">Adrien-Marie Legendre</span> Fransız matematikçi (1752 – 1833)

Adrien-Marie Legendre, Fransız matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Kummer</span> Alman matematikçi

Ernst Eduard Kummer bir Alman matematikçiydi. Uygulamalı matematik konusunda yetenekli olan Kummer, Alman ordusu subaylarını balistik konusunda eğitti; daha sonra, Leopold Kronecker'in matematik kariyerine ilham verdiği, lisenin Almanca karşılığı olan gymnasium’da 10 yıl öğretmenlik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">René-Louis Baire</span> Fransız matematikçi (1874 – 1932)

René-Louis Baire, gelecekteki teoremleri genelleştirmeye ve kanıtlamaya yardımcı olan Baire kategori teoremi ile ünlü bir Fransız matematikçiydi. Teorisi ilk olarak 1899'da Sur les fonctions de değişken réelles adlı tezinde yayınlandı.

Matematikte, Lie grupları teorisi Şablon:Harvard alıntıs. tarafından Lie grupları üzerinde bir kitap serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Germain</span> Fransız matematikçi

Marie-Sophie Germain, Fransız matematikçi, fizikçi ve filozoftur.

Tarih boyunca matematiğin konu çeşitliliği ve derinliği artmaktadır, matematiği kavrama, birçok konuyu matematiğin daha genel alanlarına göre sınıflandırma ve düzenleme için bir sistem gerektirir. Bir dizi farklı sınıflandırma şeması ortaya çıkmıştır ve bazı benzerlikleri paylaşsalar da, kısmen hizmet ettikleri farklı amaçlara bağlı olarak farklılıkları vardır. Ek olarak, matematik geliştirilmeye devam ettikçe, bu sınıflandırma şemaları da yeni oluşturulan alanları veya farklı alanlar arasında yeni keşfedilen bağlantıları dikkate alacak şekilde değişmelidir. Farklı alanlar arasındaki sınırı aşan, genellikle en aktif olan bazı konuların sınıflandırılması daha zor hale gelir.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">André Weil</span> Fransız matematikçi (1906 – 1998)

André Weil, sayılar teorisi ve cebirsel geometri alanındaki çalışmaları ile tanınan Fransız matematikçidir. Matematiksel Bourbaki grubunun kurucu üyesiydi. Filozof Simone Weil kız kardeşi, yazar Sylvie Weil ise kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Øystein Ore</span>

Øystein Ore halka teorisi, Galois bağlantıları, çizge teorisi ve matematik tarihi konularında yaptığı çalışmalarla bilinen Norveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Serre</span> Fransız matematikçi (d. 1926)

Jean-Pierre Serre cebirsel topoloji, cebirsel geometri ve cebirsel sayı teorisine katkıda bulunan Fransız matematikçidir. 1954'te Fields Madalyası, 2000'de Wolf Ödülü ve 2003'te açılış Abel Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

Tarihte birleşik bir matematik teorisine ulaşmak için çeşitli girişimlerde bulunulmuştur. En büyük matematikçilerden bazıları, tüm konunun tek bir teoriye sığdırılması gerektiği görüşünü dile getirdiler.

Bu Rus matematikçiler listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan ünlü matematikçileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Émile Picard</span> Fransız matematikçi (1856 – 1941)

Charles Émile Picard, Fransız matematikçi. 1924'te Académie française'in 1. koltuğunu işgal eden on beşinci üye seçildi

Matematikte sınıf alanı teorisi, yerel ve küresel alanların abelian Galois uzantılarını, yer alan nesneleri kullanarak tanımlamayı amaçlayan Cebirsel sayı teorisinin temel bir dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Burkhardt</span> Alman matematikçi ve matematik tarihçisi (1861-1914)

Heinrich Friedrich Karl Ludwig Burkhardt, bir Alman matematikçiydi. Albert Einstein'ın doktora tezi olan Eine neue Bestimmung der Moleküldimensionen adlı çalışmasını inceleyen iki kişiden biriydi. Einstein'ın tezi hakkında şunları söylemiştir: "Yaklaşım şekli, ilgili matematiksel yöntemlerin temel ustalığını göstermektedir" ve "Kontrol ettiğim her şeyi istisnasız doğru buldum."

<span class="mw-page-title-main">Henri Cartan</span> Fransız matematikçi (1904 – 2008)

Henri Cartan matematiğe önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Bourbaki grubunun kurucularından biridir.